Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Μήπως οι φωνές δεν φέρνουν αποτέλεσμα;

Ο τρόπος που μιλάτε στο παιδί σας παίζει σημαντικό ρόλο. 
Η ποιότητα του τόνου στέλνει διαφορετικά μηνύματα κάθε φορά. Όταν μιλάμε οι άλλοι προσπαθούν να ακούσουν τα λόγια μας αλλά αυθόρμητα ερμηνεύουν και τα μη λεκτικά μηνύματα που στέλνει ο τόνος της φωνή μας. 
Η ταχύτητα, η ένταση, οι παύσεις είναι πράγματα που ο ακροατής θα δώσει προσοχή για να αντιληφθεί το μήνυμα που θέλουμε να του περάσουμε. Για παράδειγμα, ο τόνος της φωνής μπορεί να δείξει ειρωνεία, θυμό, αγάπη, ανασφάλεια, εμπιστοσύνη. Με άλλα λόγια, δεν παίζει ρόλο μόνο το περιεχόμενο των όσων λέμε, αλλά και ο τρόπος που επικοινωνούμε αυτά που θέλουμε να πούμε στους άλλους.
Έτσι λοιπόν, οι περισσότεροι γονείς έχουν υψώσει τη φωνή τους ή έχουν φωνάξει στα παιδιά τους, όταν χάνουν τη ψυχραιμία τους. Στην προσπάθεια τους να τα συνετίσουν και να τους μάθουν τρόπους καλής συμπεριφοράς αναγκάζονται πολλές φορές να βάλουν τις φωνές. 

Τι γίνεται όμως τότε;
Οι φωνές μήπως τελικά δεν βοηθούν αλλά φέρνουν κιόλας τα αντίθετα αποτελέσματα; 
Η αλήθεια είναι πως η φωνή τραβά αμέσως την προσοχή των παιδιών και εκείνη τη στιγμή μπορεί να ανταποκριθούν σ’ αυτό που τους λέτε. Όμως, το γεγονός ότι ανταποκρίνονται δεν σημαίνει πως έχουν καταλάβει αυτό που τους λέτε. Με άλλα λόγια οι φωνές λειτουργούν άψογα τη στιγμή εκείνη αλλά όχι μακροπρόθεσμα.
Τα παιδιά την ώρα που οι γονείς τους φωνάζουν μπλοκάρουν. Αντιδρούν μηχανικά επειδή φοβούνται ή αγχώνονται. Όταν αργότερα ηρεμήσουν δεν θυμούνται για το λόγο που πρέπει να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που τους είπατε.
Συνεπώς, οι φωνές δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος διαπαιδαγώγησης και μάθησης καθώς δεν βοηθούν το μικρό σας να μάθει ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι. Ακόμα, ο τρόπος αυτός επικοινωνίας εκλαμβάνεται ως ο κατάλληλος τρόπος για να διεκδικήσει κανείς τις ανάγκες και τα θέλω του. Και χωρίς να το καταλάβετε έχετε μετατραπεί σε μια οικογένεια που φωνάζει. Δεν μπορεί να συζητήσει ήρεμα και σε χαμηλό τόνο. Είναι μονίμως σε ένταση και δίνει την εικόνα ότι τσακώνεται συνεχώς. Απλά επειδή άθελά σας μάθατε στα παιδιά να φωνάζουν όταν θέλουν να υπερασπιστούν τη γνώμη τους και να προστατέψουν τα δικαιώματά τους.
Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται ο ήρεμος, ζεστός και σίγουρος τόνος στη φωνή σε συνδυασμό με μια χαλαρή αλλά σίγουρη στάση του σώματος, είναι απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας για να προσέξουν και να συνεργαστούν τα παιδιά όταν οι γονείς δίνουν οδηγίες για κάτι. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά νιώθουν ότι οι γονείς τους νιώθουν αυτοπεποίθηση με τον ηγετικό τους ρόλο, και είναι επομένως πιο πιθανό να προσέξουν αυτά που έχουν να τους πουν.
Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν πως ο υπερβολικά χαλαρός και φιλικός τόνος της φωνής συνοδευόμενος από μια παθητική στάση του σώματος, στέλνει το μήνυμα πως αυτά που λέτε δεν είναι και τόσο σημαντικά. Με αποτέλεσμα οι οδηγίες που δίνεται στα μικρά σας να αφεθούν στη δική τους κρίση αν θα τηρηθούν ή όχι. Εξίσου μη αποτελεσματικός είναι και ο επιθετικός ή αυστηρός τόνος της φωνής. Που μοιάζει περισσότερο με στρατιωτικό διάγγελμα παρά με συμβουλή ή γαλουχία. Ο αυστηρός τόνος αποπροσανατολίζει, καθώς στέλνει το μήνυμα του εκφοβισμού αλλά και της ταπείνωσης.

Συνεπώς, η επικοινωνία είναι το Α και το Ω στις ανθρώπινες σχέσεις. Τα μικρά σας έχουν ανάγκη να γνωρίζουν τις προθέσεις και όταν τις επικοινωνείτε με τρόπο σωστό τότε τα βοηθάτε να κατανοήσουν τα όσα τους λέτε. Και μην ξεχνάτε πως αποτελείται πρότυπο!

Θεοφάνεια

Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε,
ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις·
τοῦ γὰρ Γεννήτορος ἡ φωνὴ προσεμαρτύρει σοι,
ἀγαπητὸν σε Υἱὸν ὀνομάζουσα·
καὶ τὸ Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς,
ἐβεβαίου τοῦ λόγου τὸ ἀσφαλές.
Ὁ ἐπιφανεὶς Χριστὲ ὁ Θεός,
καὶ τὸν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.


Χρόνια Πολλά :-)

Χάρισε τα μαλλιά σου σε ένα παιδί με καρκίνο
Hope for Hair

Το πρόγραμμα Hope for Hair, είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης, ξεκίνησε το 2011 και αφορά τη δωρεά μαλλιών από εθελοντές, που κόβουν τα μακριά μαλλιά τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο και στη συνέχεια, τα προσφέρουν για να κατασκευαστούν περούκες ή τεχνικές HOS-2 για παιδιά που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία και οι γονείς αδυνατούν να καλύψουν το κόστος αγοράς τους.

Μόλις κατασκευαστούν αυτές οι περούκες, από τα μαλλιά των εθελοντών, δωρίζονται στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Παιδιά που από τις χημειοθεραπείες έχουν χάσει τα δικά τους μαλλιά και μαζί με την ασθένεια έρχονται αντιμέτωπα και με την αλλαγή της εμφάνιση, τους ένα θέμα δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμα και ένας ενήλικας, πόσο μάλλον ένα παιδί.

Το Hope for Hair είναι μια κίνηση εθελοντισμού για τη στήριξη των μικρών παιδιών με καρκίνο αλλά και των οικογενειών τους.Οι εθελοντές δότες χρειάζεται να πιάσουν σφιχτά τα μαλλιά τους, να τα δέσουν με ένα λαστιχάκι, να τα κόψουν τουλάχιστον σε μήκος 20 εκατοστών και να τα στείλουν στην εταιρεία Bergmann Kord Ελλάδος, μέσα σε έναν φάκελο.
Όπως τόνισε στο Πρωινό Γκάζι, ο Γενικός Διευθυντής της Bergmann Kord Ελλάδος, Βαρδής Κορδεράς, η ενίσχυση του εθελοντισμού, κυρίως στις δύσκολες εποχές που ζούμε, έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους εμάς όταν μπορούμε να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά που ασθενούν να αισθανθούν όμορφα και αυτό με τρόπο απλό και εύκολο.

Για τη συγκεκριμένη διαδικασία στήριξης μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ακόλουθη διεύθυνση http://www.hos2.gr/hair-for-hope/. 

Οι ενδιαφερόμενοι δότες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο
800 11 000, χωρίς χρέωση

Έλενα Μπρέγιαννη