Friday 16 February 2024

Οι γονείς θα είναι πάντα πρότυπο, είτε θετικό, είτε αρνητικό

Η αλληλουχία είναι στην φύση των ανθρώπινων σχέσεων. 
Αναπόφευκτα, οι γονείς είμαστε πρότυπα για τα παιδιά μας.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι μαζί μας ζούν, μαζί μας μεγαλώνουν.
Είμαστε το σταθερό σημείο αναφοράς τους τουλάχιστον μέχρι την εφηβεία (συχνά και πολύ περισσότερο).

Μας βλέπουν, μας ακούν, μας αφουγκράζονται καθημερινά.
Σε κάθε μας κουβέντα, κάθε μας πράξη, κάθε μας άποψη, στα πάντα... κάθε στιγμή. Στηρίζονται στην ύπαρξή μας για να οικοδομήσουν την δική τους.

Αναπόφευκτα λοιπόν, τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους. 

Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα:

Πώς μπορούμε να γίνουμε αρωγοί σε μία σωστή και κοινωνικά αποδεκτή και ωφέλιμη προσωπικότητα; 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν ψυχικά υγιείς και συναισθηματικά ώριμοι ενήλικες προκειμένου να απολαύσουν κι αυτά την χαρά της ζωής;
Για όλους αυτούς και άλλους τόσους ακόμα λόγους οι γονείς πρέπει να δίνουμε το θετικό παράδειγμα.

Τα παιδιά μαθαίνουν ότι βιώνουν...
* Αν καπνίζουμε, το πιο πιθανό είναι να αρχίσουν το τσιγάρο...
* Αν μιλάμε άσχημα, το πιο πιθανό είναι να βωμολοχούν κι αυτά...
* Αν σηκώνουμε χέρι να χτυπήσουμε, θα γίνουν βίαια...
* Αν δεν φοράμε ζώνη στο αυτοκίνητο, αν οδηγούμε τρέχοντας, προσπερνώντας κλπ, το πιο πιθανό είναι να το κάνουν κι αυτά με την σειρά τους όταν πιάσουν το τιμόνι...
Απλά γεγονότα, καθημερινά, που αν αναπόφευκτα θα τα αντιμετωπίσουμε....
Πόσο δε μάλλον για τα πιο σημαντικά: θέματα αξιών που διέπουν την στάση ζωής του καθενός μες την οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο. 
Πρότυπα θα είμαστε και γι' αυτά έτσι κι αλλιώς.
Το ερώτημα (και η ευκαιρία που έχουμε) είναι αν θα είμαστε με πρόσημο θετικό ή αρνητικό!

Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας, www.paidi-efivos.gr

Η φωνή της μητέρας...

Η μητρική φωνή μειώνει τον πόνο των πρόωρων μωρών στην εντατική θεραπεία σύμφωνα με νέα μελέτη

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης-UNIGE αποδεικνύει ότι η φωνή της μητέρας μειώνει τα σημάδια του πόνου στα πρόωρα μωρά όταν υποβάλλονται σε ιατρικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της εντατικής θεραπείας.
Ένα μωρό που γεννιέται πρόωρα συχνά πρέπει να διαχωρίζεται από τους γονείς του και να τοποθετείται σε θερμοκοιτίδα στην εντατική. Για αρκετές εβδομάδες, θα υποβληθεί σε συνήθεις ιατρικές διαδικασίες που μπορεί να είναι επώδυνες, χωρίς να ανακουφιστεί από πολλά φαρμακευτικά παυσίπονα, τα οποία είναι επικίνδυνα για την ανάπτυξή του.

Πώς μπορούμε λοιπόν να δράσουμε για το καλό του μωρού;
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE), σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Parini στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο της Valle d’Aosta, παρατήρησαν ότι όταν η μητέρα μιλούσε στο μωρό της τη στιγμή της ιατρικής παρέμβασης, τα σημάδια του μωρού που εξέφραζαν τον πόνο μειώθηκαν και το επίπεδο ωκυτοκίνης του – η ορμόνη που εμπλέκεται στην προσκόλληση και επίσης συνδέεται με το στρες – αυξήθηκε σημαντικά. 

Αυτά τα αποτελέσματα, που θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Scientific Reports, καταδεικνύουν τη σημασία της γονικής παρουσίας σε πρόωρα μωρά, τα οποία υπόκεινται σε έντονο στρες από τη γέννηση, μια παρουσία που έχει πραγματικό αντίκτυπο στην ευημερία και την ανάπτυξή τους.
Μόλις γεννηθούν πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης, τα πρόωρα μωρά χωρίζονται από τους γονείς τους και τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδα, συχνά στην εντατική. 
Πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινές ιατρικές παρεμβάσεις, απαραίτητες για να διατηρηθούν στη ζωή (διασωλήνωση, δειγματοληψία αίματος, σωλήνας σίτισης κ.λπ.), οι οποίες έχουν πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους και στη διαχείριση του πόνου. 
Δεν είναι πάντα δυνατό να ανακουφιστούν με φαρμακευτικά παυσίπονα, καθώς οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες στη νευρολογική τους ανάπτυξη μπορεί να είναι σημαντικές. Υπάρχουν άλλοι τρόποι ανακούφισης του μωρού, όπως τύλιγμα, διαλύματα ζάχαρης ή πιπίλισμα.

Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια, μελέτες έχουν δείξει ότι η παρουσία μητέρας ή πατέρα έχει μια πραγματικά ηρεμιστική επίδραση στο παιδί, ιδιαίτερα μέσω των συναισθηματικών επιδράσεων της φωνής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ομάδα του Didier Grandjean, τακτικού καθηγητή στο τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Ψυχολογίας και Εκπαιδευτικών Επιστημών (FPSE) στο CISA του UNIGE, ενδιαφέρθηκε για την πρώιμη φωνητική επαφή μεταξύ της μητέρας και του πρόωρου μωρού και ειδικότερα τον αντίκτυπο της φωνής της μητέρας στη διαχείριση του πόνου που προκύπτει από τις συνήθεις πρακτικές που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση των μωρών στην εντατική.

Για να ελέγξουν αυτήν την υπόθεση, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 20 πρόωρα μωρά στο νοσοκομείο Parini στην Ιταλία και ζήτησαν από τη μητέρα να είναι παρούσα κατά τη διάρκεια της καθημερινής εξέτασης αίματος, η οποία γίνεται με εξαγωγή μερικών σταγόνων αίματος από τη φτέρνα. «Επικεντρώσαμε αυτήν τη μελέτη στη φωνή της μητέρας, επειδή τις πρώτες μέρες της ζωής είναι πιο δύσκολο για τον πατέρα να είναι παρών, λόγω εργασιακών συνθηκών», 
λέει η δρ Manuela Filippa, ερευνήτρια της ομάδας του Didier Grandjean και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη διεξήχθη σε τρεις φάσεις σε διάστημα τριών ημερών, επιτρέποντας τη σύγκριση: μια πρώτη ένεση έγινε χωρίς τη μητέρα να είναι παρούσα, μια δεύτερη με τη μητέρα να μιλά στο μωρό και μια τρίτη με τη μητέρα να τραγουδά στο μωρό. Η σειρά αυτών των συνθηκών άλλαξε τυχαία. 
«Για τη μελέτη, η μητέρα άρχισε να μιλά ή να τραγουδά πέντε λεπτά πριν από την ένεση, κατά τη διάρκεια της ένεσης και μετά τη διαδικασία», λένε οι ερευνητές.

Μετρήσαμε επίσης την ένταση της φωνής, έτσι ώστε να καλύπτει τον θόρυβο του περιβάλλοντος, καθώς η εντατική φροντίδα είναι συχνά θορυβώδης λόγω των αερισμών και άλλων ιατρικών συσκευών.
Τα σημάδια έκφρασης του πόνου μειώθηκαν σημαντικά και ειδικότερα στην περίπτωση που η μητέρα τραγουδά στο παιδί.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν τον θετικό αντίκτυπο της παρουσίας της μητέρας όταν τα πρόωρα μωρά υποβάλλονται σε επώδυνες ιατρικές διαδικασίες. 
«Αποδεικνύουμε εδώ τη σημασία της προσέγγισης γονέων και παιδιών, ειδικά στο ευαίσθητο πλαίσιο της εντατικής θεραπείας», τονίζει η Manuela Filippa. 
«Επιπλέον, οι γονείς παίζουν προστατευτικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο και μπορούν να δράσουν και να αισθανθούν ότι συμμετέχουν στο να βοηθήσουν το παιδί τους να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα, πράγμα που ενισχύει τους βασικούς δεσμούς προσκόλλησης που θεωρούνται δεδομένοι σε έναν τελειόμηνο τοκετό», καταλήγει ο Didier Grandjean.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η Αγκαλιά της Μαμάς είναι ΚΑΙ Θεραπευτική!

    Όπως είχε πει κάποτε ή διάσημη οικογενειακή θεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατάιρ «χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οχτώ για να συντηρηθούνε και δώδεκα για να αναπτυχθούμε».
    Ακόμα κι αν τα νούμερα δεν είναι αυτά ακριβώς, πάντως, το σίγουρο είναι ότι η αγκαλιά είναι από τα πιο ανέξοδα, γρήγορα, απλά και πολύτιμα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Όχι μόνο επειδή είναι μια κίνηση που επιβεβαιώνει την αγάπη μας, αλλά και γιατί η αγκαλιά έχει πάρα πολλά οφέλη για την ψυχολογία και την υγεία μας.
    Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγγιγμα ενός αγαπημένου ανθρώπου συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, αλλά και του στρες, της μοναξιάς και της κατάθλιψης.
    Όταν κρατάτε το παιδί σας σφιχτά στην αγκαλιά σας, έτσι ώστε οι καρδιές σας να χτυπούν η μία απέναντι από την άλλη, τότε συμβαίνουν και στους δυο σας διάφορα θαυμαστά πράγματα, όπως:

1. Τα επίπεδα της ωκυτοκίνης –γνωστής και ως «ορμόνη της αγάπης»- αυξάνονται σημαντικά. Η ορμόνη αυτή μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός και η απόρριψη.
2. Ταυτόχρονα, ανεβαίνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, 
γνωστής και ως «ορμόνη της ευτυχίας, αφού βελτιώνει τη διάθεση και μας κάνει να νιώθουμε χαρά.
3. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Η αγκαλιά έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι κινητοποιεί το θύμο αδένα που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στα μικρόβια και τους ιούς.
4. Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση. 
Το άγγιγμα και η αγκαλιά των γονιών ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά τη γέννηση του μωρού καταγράφεται στον εγκέφαλό του ως συνώνυμο της αγάπης. Αυτή η σύνδεση θα παραμείνει και στην ενήλικη ζωή του. Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που στερήθηκαν στο άγγιγμα στην παιδική ηλικία (επειδή, για παράδειγμα, μεγάλωσαν σε ιδρύματα) είχαν λιγότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερο στρες όταν μεγάλωσαν.
5. Το μυϊκό σύστημα χαλαρώνει. 
Η αγκαλιά απελευθερώνει την ένταση από τους μυς και βοηθάει στην καταπολέμηση του πόνου, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. 

mamamia

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki