Wednesday 1 December 2021

Η Δασκάλα: Το σχολείο έγινε η ψυχή της...

 ... η καθημερινή της έγνοια και φροντίδα.     

     Πάντα λάτρευε το σχολείο. Ποτέ δεν κατάλαβε πότε και πώς ακριβώς συνέβη. Από τότε που κατάλαβε τον εαυτό της, το σχολείο έγινε το παράξενο όνειρό της. Ίσως επειδή ήλθε απ’ εκεί και ο πρώτος της, ο μοναδικός της έρωτας και τα πάντα έγιναν μαγικά.
Του Νίκου Τσούλια 

     Και σαν έχασε τη μαγεία εκείνου του έρωτα, χωρίς ποτέ να το καταλάβει το πώς έκανε ένα τόσο καθοριστικό για τη ζωή της λάθος, δόθηκε στο σχολείο. Έγινε καθηγήτρια σε επαρχιακό γυμνάσιο – εκεί που οι εκπαιδευτικοί κατακτούν μια άλλη σχέση με τους μαθητές μακριά από τη στενή επαγγελματική λειτουργία. 
     Το σχολείο έγινε η ψυχή της, η καθημερινή της έγνοια και φροντίδα.  Ακόμα και όταν δεν πήγαινε για να διδάξει, το μυαλό της ήταν εκεί. Σχεδίαζε πρωτοβουλίες, προγραμμάτιζε νέες μεθόδους, αναζητούσε τρόπους ανανέωσης της διδασκαλίας της, το απόγευμα σκεπτόταν τι καινούργιο θα εισαγάγει στο σχολείο, στο πως θα αγκιστρώνει στα λόγια της τις σκέψεις των μαθητών της, πως θα τους …ταξιδεύει με τον στοχασμό της. 
     Αγαπούσε τα παιδιά και καθένα απ’ αυτά έπλαθε τη δική του φαντασίωση, ότι του έχει ιδιαίτερη αδυναμία και δεν είναι το ίδιο με τα άλλα παιδιά. Την σταματούσαν στο δρόμο. Σαν σμάρι κολλούσαν γύρω της και τιτίβιζαν ακόμα χωρίς να έχουν κάτι να της πουν – μόνο και μόνο για να τα κοιτάξει, να της κλέψουν το όμορφο βλέμμα της, να χαμογελάσει για χάρη τους. 
    Μέχρι και τα θρανία την αγαπούν, έλεγε ένας συνάδελφός της που δεν μπορούσε να ερμηνεύσει το πάθος των παιδιών για αυτή. Είχε δει τα εβδομαδιαία προγράμματά τους και οι περισσότεροι μαθητές είχαν το δικό της μάθημα γραμμένο με κάποιο ζωηρό χρώμα. 
     Έκανε φροντιστήρια είτε στο σχολείο, αν ήταν ομάδα, είτε στο σπίτι τους, όταν επρόκειτο να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης στο μάθημά της, στα Γαλλικά. Χρήματα ούτε κατά διάνοια, δωρεάν και με πολλή χαρά. Έκανε συλλογή τα μικροδωράκια, που ήταν τόσο περιποιημένα… Ένιωθε ότι κάθονταν με τις ώρες για να τα ετοιμάζουν. Είχε βρει έναν τρόπο να σημειώνει και τα στοιχεία τους, γιατί έβλεπε ότι δεν θα έχει σταματημό αυτή η τελετουργία. 
     Ήθελε όλο κάτι περισσότερο να δίνει στους μαθητές της. Να τους καλλιεργεί το πνεύμα και την ψυχή. Να τους γεμίζει με αυτοπεποίθηση και να τους κάνει να ονειρεύονται με πίστη στον εαυτό τους. Κάθε χρόνο είχε Θεατρική Ομάδα. Την έκανε μόνιμο θεσμό του σχολείου της. Την βοηθούσαν και οι γονείς που έβλεπαν τον ζήλο της – που κάθε χρονιά γινόταν όλο και πιο ζωηρός – και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Πόσο καμαρώνουμε τα παιδιά μας, της έλεγαν ξανά και ξανά, τα έχετε κάνει τόσο πρόθυμα για το σχολείο, γίνονται τόσο ευγενικά. Και φούντωνε το πάθος της, να ενθαρρύνει τα παιδιά στο παιχνίδι της μάθησης, και κυρίως στο να λατρέψουν τη γνώση και τη μόρφωση. Είχε βρει μια άκρη και ήθελε να μάθει σκηνοθεσία, να κάνει κάτι ακόμα πιο επαγγελματικό, ακόμα πιο όμορφο. 
     Μα και οι σχολικές γιορτές ήταν μια άλλη χαρά της. Ενέπνεε τα παιδιά με μια γενική αντίληψή της και τα ενθάρρυνε να τις οργανώνουν κυρίως αυτά, με τις δικές τους μικροέρευνες στο εκάστοτε περιεχόμενο των Γιορτών με τις δικές τους ιδέες, να αναζητούν, να πρωτοτυπούν. 
     Ούτε που σκεπτόταν τι θα κάνει, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου και φύγει από την εκπαίδευση. «Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Θέλω να γεμίζω τη ζωή μου κάθε ημέρα με σχολείο. Νιώθω τόσο όμορφα, τόσο ονειρεμένα…», έλεγε στις φίλες της που απορούσαν με το πρωτόγνωρο πάθος της!

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μήπως το παιδί σας τρώει πολύ αλάτι; / Does Your Child Eat Too Much Salt?

Η υπερβολική κατανάλωση τροφών που περιέχουν αλάτι, ακόμη και σε νεαρή ηλικία μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού.
Does Your Child Eat Too Much Salt? 

Για να καθοριστεί η φυσιολογική ποσότητα αλατιού που είναι απαραίτητη για τα παιδιά, η παιδίατρος και καθηγήτρια του Στάνφορντ με έδρα τη Βόρεια Καλιφόρνια, May Loo, MD, λέει ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ του στοιχείου νατρίου (Na) και αλατιού. «Το επιτραπέζιο αλάτι είναι NaCl, χλωριούχο νάτριο, το οποίο περιέχει 40 % νάτριο, ενώ τα συσκευασμένα τρόφιμα συνήθως αναφέρουν περιεκτικότητα σε αλάτι ως νάτριο σε mg (χιλιοστόγραμμα) ανά μερίδα», εξηγεί η Δρ Loo.

Η πραγματική περιεκτικότητα σε αλάτι θα ήταν 2,5 φορές η ποσότητα αυτή (εάν η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι 100mg, η περιεκτικότητα σε αλάτι θα ήταν 250 mg. Με άλλα λόγια, η ποσότητα νατρίου σε ένα φαγητό μεταφράζεται πραγματικά σε διπλάσια ποσότητα αλατιού.

Φυσικά, εναπόκειται στους γονείς να περιορίσουν την ποσότητα αλατιού στο φαγητό των παιδιών τους – και οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να το κάνουμε από πολύ νωρίς. 
Δεν είστε σίγουροι για το αν το παιδί σας υπερβάλλει ή όχι στα αλμυρά; Εδώ, οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα πιο κοινά σημάδια – και τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε την πρόσληψή τους.
Υπερβολική δίψα
«Δεδομένου ότι το νάτριο συγκρατεί το νερό, περισσότερο νάτριο στο σώμα σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο νερό», εξηγεί η Δρ Loo. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας διψάει ασυνήθιστα και δεν υπάρχουν προφανείς λόγοι, όπως ζεστός καιρός ή άσκηση, σκεφτείτε να αξιολογήσετε την ποσότητα νατρίου στη διατροφή του, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα τρόφιμα – γεύματα στο σπίτι και στο σχολείο, επεξεργασμένα τρόφιμα, σνακ , και ποτά. Η Δρ Loo προσθέτει επίσης ότι πολλά αναψυκτικά που πίνουν τα παιδιά και οι έφηβοι περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου.

Όρεξη για αλμυρά τρόφιμα
Ας το παραδεχτούμε, το αλάτι κάνει τη γεύση των τροφίμων πολύ καλύτερη, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το παιδί σας είναι πιο πιθανό να θέλει να φάει μια σακούλα πατατάκια παρά ένα καρότο. 
Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αρνείται να φάει οτιδήποτε έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, η Δρ Loo προτείνει να προσθέσετε διάφορα βότανα και μπαχαρικά στο μαγείρεμα, όπως να προσθέσετε μαϊντανό ή πιπέρι αντί για αλάτι σε ομελέτα.

Υψηλή πίεση του αίματος
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Family Physician 7% των παιδιών ηλικίας 3 έως 18 ετών έχουν είτε προ-υπέρταση είτε υπέρταση.
«Όπως και στους ενήλικες, η υπέρταση στα παιδιά είναι συχνά σιωπηλή, πράγμα που σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να μην αισθάνεται κανένα σύμπτωμα και οι γονείς δεν μπορούν να εντοπίσουν κανένα σημάδι, ωστόσο, καθώς αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, τα αρτηριακά αγγεία αυξάνονται σε πάχος, προδιαθέτοντας το παιδί σε καρδιαγγειακές παθήσεις», εξηγεί η Δρ. Λου. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει συχνούς ελέγχους της αρτηριακής πίεσης με τακτικές ετήσιες εξετάσεις για παιδιά που ξεκινούν από την ηλικία των 3 ετών.

Σκούρα, πολύ κίτρινα ούρα
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα των ούρων του παιδιού. Ένας από αυτούς είναι και η υπερβολική πρόσληψη νατρίου. 
Τα σκούρα, κίτρινα ούρα με έντονη μυρωδιά είναι πολύ συνηθισμένα σε άτομα όλων των ηλικιών με υψηλή πρόσληψη νατρίου, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Για να βεβαιωθείτε, μπορείτε να ζητήσετε από τον παιδίατρο μια εξέταση ούρων για διπλό έλεγχο.

Απότομη αύξηση βάρους
Οι γονείς συχνά δίνουν μεγάλη προσοχή στα γλυκά και τα λίπη στη διατροφή του παιδιού αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση βάρους μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη πρόσληψη αλατιού . 
«Η παχυσαρκία είναι ένας πρόσθετος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων», λέει η Δρ Loo. 
Εκτός από τον έλεγχο της ζάχαρης και των λιπαρών τροφών, συνιστά στους γονείς να παρακολουθούν τα επεξεργασμένα αλμυρά τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά και όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, προκειμένου να διατηρήσουν την πρόσληψη νατρίου εντός του συνιστώμενου ορίου για την ηλικία τους.

Πηγή: parents.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki