Tuesday 16 July 2013

Το ανέκδοτο της ημέρας (για γέλια και για κλάμματα)

Παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες 
και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό 
ή διδακτορικό τίτλο. 

Καλό εεεεε;;;
βελτιωτικές ρυθμίσεις σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ήρεμοι γονείς, ευτυχισμένα παιδιά
«Βάλτε την ηρεμία στην ζωή σας»

Τα παιδιά σας φέρνουν εκτός εαυτού και τσακίζουν τα νεύρα σας με την συμπεριφορά τους; Είναι απολύτως φυσικό! 
Ωστόσο, το μεγάλωμα των παιδιών γίνεται πιο εύκολο αν χαλαρώσετε λίγο και δεν χάνετε με το παραμικρό την ψυχραιμία σας. 

Calm Parents Promote Happy Kids!

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: «Βάλτε την ηρεμία στην ζωή σας.
Χαλαρώστε και μην είστε μονίμως αγχωμένοι με τα παιδιά». 
Εσείς, πάλι σίγουρα σκέφτεστε ότι «αυτό είναι εύκολο να το λες όταν είσαι έξω από τον χορό». Και τότε περνάει flashback στο μυαλό σας, τα ουρλιαχτά του στο σούπερ μάρκετ επειδή δεν του πήρατε τα πατατάκια ή το πιάτο με τα φασολάκια που έριξε στο πάτωμα επειδή δεν ήθελε να τα φάει…και πολλά άλλα. Και αμέσως μετά έρχονται οι αμφιβολίες για τις ικανότητες σας. Αισθάνεστε πιεσμένοι, προσπαθείτε να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε, για το παιδί, το σπίτι, τον/η σύντροφο, την εργασία σας και στο τέλος, νιώθετε ανικανοποίητοι από το αποτέλεσμα και φυσικά εξάντληση. Το μυστικό είναι η ηρεμία και η χαλάρωση. Αυτός που είναι ήρεμος, μπορεί να δεχτεί λάθη, τόσο τα δικά του όσο και των γύρω του. Γνωρίζει τις αντιφάσεις τις ζωής και ξέρει ότι τα παιδιά είναι ταυτόχρονα γλυκά, τρυφερά πλάσματα για ατελείωτα χάδια και παιχνίδια, αλλά είναι παράλληλα και μικρά, κουραστικά τερατάκια που μπορούν να σε βγάλουν εκτός ορίων με μία μόνο κίνηση, τόσο απλά!  Για να μην μπερδέψουμε τις έννοιες, ο ήρεμος γονιός, δεν είναι «στον κόσμο του», δεν κρατά τις αποστάσεις, ούτε είναι αδιάφορος, το αντίθετο, νιώθει υπεύθυνος για το παιδί του. 
Ηρεμία σημαίνει ότι έχω επίγνωση ότι δεν είμαι το κέντρο του κόσμου, ότι δεν μπορώ να είμαι τέλεια/ος σε όλα και ούτε πρέπει να είμαι. Είναι μια κατάσταση στην οποία μπορείτε να λειτουργείτε με βάση τις δικές σας ανάγκες και όχι με βάση τις πιεστικές απαιτήσεις και προσδοκίες των άλλων. Εμείς σας δίνουμε 6 καλούς λόγους που δείχνουν γιατί είναι προτιμότερο να είστε πιο ήρεμοι στην ζωή σας και ειδικά με τα παιδιά σας. 

1. Γιατί το παιδί έχει ανάγκη την εμπιστοσύνη σας 
Εσείς ως γονείς μπορείτε να εξασφαλίσετε στο παιδί σας ένα ζεστό, γεμάτο αγάπη σπιτικό και μια σωστή μόρφωση. Τα παιδιά μαθαίνουν επειδή η φύση τα έχει προικίσει με την ικανότητα να εξερευνούν το καινούργιο περιβάλλον και να εξασκούν αυτό που χρειάζονται την δεδομένη στιγμή για να εξελίξουν τις πνευματικές και σωματικές τους δεξιότητες. Σε αυτή την διαδικασία και πορεία εξερεύνησης και ανακάλυψης, το παιδί σας χρειάζεται εσάς τους γονείς ως «καθοδηγητές» του και όχι ως αυστηρούς, αγχωμένους εξεταστές. Το να είστε ήρεμοι, σημαίνει ότι έχετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του παιδιού σας, κάτι που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη στην φάση αυτή. Ο γονιός είναι το άτομο που θα κρατάει τα χέρια του παιδιού του ώστε αυτό να νιώσει ασφάλεια και στη συνέχεια θα του δώσει φτερά για να χαράξει τη δική του πορεία στη ζωή. 
2.  Γιατί το παιδί πρέπει να κάνει λάθη 
Σίγουρα αρκετά συχνά βρίσκετε αφορμές να διορθώνετε το παιδί σας. Για παράδειγμα, επειδή άργησε να ντυθεί και δεν κούμπωσε σωστά το πουκάμισό του, επειδή έχυσε το ποτήρι με το νερό την ώρα που ήθελε να σας το σερβίρει, ή επειδή ζωγραφίζοντας, εκτός από το χαρτί ζωγράφισε και το τραπέζι μαζί, κλπ. Είναι προτιμότερο να εγκαταλείψετε αυτή τη μόνιμη τάση για γκρίνια και μουρμούρα. Τα παιδιά μαθαίνουν μόνο... 

Πολύ δυσάρεστες ειδήσεις (2)

Επειδή το κακό και το άσχημο κουράζει την ψυχή μας, επιλέγουμε να μην αναφερόμαστε αναλυτικά στις πολύ δυσάρεστες ειδήσεις. 
Για όποιον θέλει να ενημερωθεί, παραθέτουμε τα links:

Σκότωσε το ένα της παιδί και αυτοκτόνησε δημόσια με το άλλο αγκαλιά 

Κρήτη: Οι γονείς έβλεπαν το παιδί τους να κόβει τις φλέβες του!

Heartbreaking pictures show mother and her two sons before she killed them both and took her own life by jumping from Dartmoor tor

«Μην πειράξετε το Άσυλο Ανιάτων»!

Σαμαράς: “Μην πειράξετε το άσυλο ανιάτων”!
Παρέμβαση πρωθυπουργού για να σωθεί το άσυλο

Μάλιστα...
και όλα τα άλλα κ. Πρωθυπουργέ;;
Όλα τα άλλα, το κοινωνικό Κράτος, την Υγεία, την Παιδεία, να τα πειράξουν;; 
Να τα ρημάξουν;;;
Αλήθεια, με τόσα που χρωστάει το κράτος στο Άσυλο Ανιάτων, πώς θα σωθεί τελικά;;;

Άσυλο Ανιάτων: Χωρίς τρόφιμα και φάρμακα 260 ασθενείς

σχετικό: 
Και άλλο «Success story»: «Λουκέτο» και στο Άσυλο Ανιάτων, μετά από 120 χρόνια κοινωνικής προσφοράς

Για μία Ελληνίδα...

Γράφει ο Κλεισθένης.


Πριν λίγα χρόνια.

Είναι νύχτα, περασμένες δύο, φτάνω στο αεροδρόμιο, πρώτη μου φορά, νοιώθω σαν σε ξένη πόλη.
Ακολουθώ τους άλλους και βρίσκομαι σε μία τεράστια αίθουσα. Ψάχνω κάποιον να ρωτήσω.

Απέναντι πίσω απ' τον γκισέ βλέπω μία ομορφούλα, δεν έχει κάποιον μπροστά της, πλησιάζω. Από πιο κοντά διαπιστώνω ότι είναι πανέμορφη.
“Καλημέρα” της λέω.
“Καλημέρα” μου απαντά με ένα υπέροχο χαμόγελο. “Θα κάνετε τσεκ ιν”; με ρωτάει, “ταξιδεύετε”;
“Όχι, κοπέλα μου” της λέω, “ήρθα να παραλάβω ένα φίλο”.
“Τότε πρέπει να πάτε κάτω, στις αφίξεις” μου λέει.
“Έχω πολύ χρόνο” της απαντώ, “ψάχνω κάπου να πιω ένα καφέ”
Σηκώνεται όρθια, “από 'κει” μου λέει δείχνοντας.
“Νάσαι καλά κοπέλα μου” της λέω και φεύγω προς τα 'κει που μου έδειξε.
Φτάνω σε ένα “καφέ”, βρίσκω ένα τραπεζάκι με δύο καθίσματα και κάθομαι για να απολαύσω τον καφέ μου και ν' ανοίξει λίγο το μάτι μου.

Σε λίγο, απ' το βάθος της αίθουσας βλέπω την ομορφούλα νάρχεται. Λευκό πουκαμισάκι, μπλέ φουστίτσα, ψηλόλιγνη, υπέροχη κορμοστασιά, αρχοντικό περπάτημα. Παίρνει ένα καφέ και κοιτάζει γύρω για άδειο τραπέζι. Πολύς ο κόσμος, όλα τα τραπέζια είναι πιασμένα. Παίρνω το θάρρος, σηκώνομαι, της κάνω νεύμα νάρθει στο δικό μου. Μου χαμογελά και έρχεται. Δεν είναι λίγο πράγμα να πίνεις καφέ συντροφιά με μία πανέμορφη γυναίκα.
Κάθεται και αρχίζει το ερωτηματοαποκριτικό. Πως σε λένε, πόσα χρόνια δουλεύεις, από που είσαι κτλ.
Μου απαντά με άνεση.
Ανακαλύπτω έκπληκτος ότι είναι 25 χρονών. Είναι παντρεμένη και σπουδαγμένη, επιπλέον μιλάει 5 γλώσσες.
“Πότε πρόλαβες”; τη ρωτάω.
Χαμογελάει. “όταν θέλει κάποιος τα προλαβαίνει όλα” μου απαντά.
Με παίρνει “μονότερμα”. Μιλάει, μιλάει, μιλάει.
Για λίγο δεν την ακούω, σκέπτομαι, συγκρίνω. Φέρνω στο μυαλό μου όλα εκείνα τα όντως πανέμορφα κοριτσόπουλα που γίνονται ημίγυμνες “γλάστρες” στα τηλεοπτικά πλατό, εκείνα που συνωστίζονται έξω απ' τα ψευτοκαλλιτεχνικά γραφεία για να γίνουν δήθεν μοντέλα και καταλήγουν μετρέσες πολυτελείας, εκείνα που είναι βυθισμένα στην σαπίλα και τα ναρκωτικά.  
Η κοπέλα δίπλα μου προτίμησε να δουλεύει στο αεροδρόμιο, μέσα στην άγρια νύχτα. Προτίμησε να σπουδάσει, προτίμησε να κάνει οικογένεια. Είναι άξια θαυμασμού.
“Σε ζάλισα με την πολυλογία μου” μου λέει. “Μιλάω για να ξαγρυπνήσω, να βγάλω την βάρδια, βοηθάει βέβαια και ο καφές”.
“Τι λες κοπέλα μου”; “δεν με ζάλισες καθόλου, απεναντίας χαίρομαι που συζητάμε, εσύ ένα πανέμορφο κορίτσι κι εγώ ένας γεροξεκούτης”
Βάζει τα γέλια. “όχι και γεροξεκούτης” μου λέει. Σηκώνεται, “πρέπει να φύγω, το διάλειμμα τελείωσε”. Βγάζει απ' την τσάντα της ένα πορτοφόλι, το ανοίγει και μου δείχνει τις φωτογραφίες του άντρα της και του μωρού της. “Το αεροδρόμιο είναι το δεύτερο σπίτι μου”, μου λέει “εδώ γνώρισα τον άντρα μου, απ' εδώ ζούμε”.
Απλώνω το χέρι μου, σφίγγω το δικό της. “Καλό υπόλοιπο” της λέω.
“Νάστε καλά” μου απαντά.
Φεύγει με ένα αέρινο περπάτημα, την παρατηρώ μέχρι που χάνεται στο τέλος της αίθουσας.
Μένω μόνος, μια πικρίλα, όχι απ' τον καφέ, μούρχεται στο στόμα, πως γίνεται με τόσο υπέροχες Ελληνίδες αυτός ο τόπος να μην πηγαίνει μπροστά. Γιατί; Τι φταίει;



Υ/Φ Στο κείμενο περιγράφω αληθινά γεγονότα, το αφιερώνω με αγάπη στους πρώην εργαζόμενους της Ολυμπιακής και με αηδία σε κάποια ψευτολογιστάκια που παριστάνουν τους υπουργούς και κάποιους ξεδιάντροπους κυβερνήτες που την ξεπούλησαν. Η Ολυμπιακή όμως δεν κλείνει ποτέ, την έχουμε πάντα στην καρδιά μας, είναι ο εθνικός μας αερομεταφορέας, μας συνδέει με όλο τον κόσμο.

για την Τίνα Παπαγεωργίου

Η Τίνα, σήμερα 4 Νοεμβρίου 2013 έφυγε από κοντά μας. 
Ας αναπαυθεί η ψυχούλα της που τόσο ταλαιπωρήθηκε τους τελευταίους μήνες και ας απαλύνει ο Θεός τον αβάσταχτο πόνο των αγαπημένων της. 

Καλή Ανάσταση και 
Καλό Παράδεισο..... 

Πηγές:

Τα συγκινητικά λόγια της Τίνας που χρειάζεται αίμα

Συγκινεί το γράμμα της Τίνας, η οποία νοσηλεύεται στο
Αττικό Νοσοκομείο, με οξεία λευχαιμία. 
Η Τίνα Παπαγεωργίου, χρειάζεται άμεσα αίμα και αιμοπετάλια. Η ίδια λίγο πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο γράφει στο προφίλ της στο Facebook ένα κείμενο έκκληση για βοήθεια.
Ακολουθεί αυτούσιο το μήνυμά της:

«ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΉΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ, ΣΑΣ ΛΕΩ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΕ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΕΙΑ. ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ,ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 300 ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ. ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΣΩΘΩ.

ΤΑ Αιμοπετάλια ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ, ΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΒΡΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΟΡΟΦΟ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ. ΜΟΝΟ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΣΤΕ ΔΙΝΕΤΕ ΔΕΙΓΜΑ, ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΣΑΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ,ΟΠΩΣ ΔΙΝΕΤΕ ΑΙΜΑ, ΑΠΛΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ ΠΙΣΩ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ υγιείς, ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΥΤΕ ΝΤΕΠΟΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ Εγκυμοσύνες, ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ Αλλεργία ΣΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΓΝΟΙ Οργανισμοί ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΚΗ ΠΙΕΣΗ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ή ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΣΕ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ. ΟΥΤΕ ΝΑ έχετε ΣΤΙΓΜΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ θυρεοειδή, ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Αιμοπετάλια ΚΑΘΕ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΦΑΓΩΜΕΝΟΙ, ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ… 
ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ… 
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΗ ΑΠΟΡΙΑ Επικοινωνήστε ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΟ, ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΣΤΟ 6945990875, ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ Ώρες please, καθώς ΚΑΙ ΣΤΑ 6983592456 ΚΑΙ 6981055695. 
ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΑΥΤΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ….
ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ….
ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΩΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΠΟΤΕ………….
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ….
ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ….
ΚΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ….
ΧΑΡΗ ΣΕ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ….
ΝΑ είστε ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ…..

Τίνα Παπαγεωργίου»

Σήμερα όπως ενημερωθήκαμε από την προσωπική της σελίδα στο facebook, έπειτα από δημοσίευση στενού οικογενειακού προσώπου, η κατάσταση της Τίνας παραμένει σταθερή αλλά κρίσιμη μετά την εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη. Παρόλα αυτά η ανάγκη για αιμοπετάλια παραμένει.
Για όσους προτίθενται να γίνουν δότες αιμοπεταλίων ας επικοινωνήσουν με το τμήμα αιμοδοσίας του Αττικού νοσοκομείου στο τηλέφωνο 2105831756.

Η αγρυπνία εχθρός των παιδιών

Τα παιδιά που κοιμούνται αργά το βράδυ, παρουσιάζουν αμβλυμένες εγκεφαλικές δυνατότητες, σύμφωνα με νέα μελέτη από το University College του Λονδίνου .  Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που δεν είχαν μια κανονική ώρα ύπνου ή που κοιμούνταν μετά τις 21:00, είχαν χαμηλότερο σκορ στην ανάγνωση και τα μαθηματικά.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος και να βλάψει την διαδικασία όπου ο εγκέφαλος μαθαίνει νέες πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 11.000 παιδιά ηλικίας 3, 5 και 7 ετών και εξέτασαν τις συνήθειες του ύπνου τους και πόσο αυτές επηρεάζουν την ικανότητα μάθησης. Οι ακανόνιστες ώρες για ύπνο ήταν πιο συχνές στην ηλικία των τριών ετών, όταν περίπου ένα στα πέντε από τα παιδιά πήγαιναν  για ύπνο σε διάφορους χρόνους. Από την ηλικία των επτά, περισσότερα από τα μισά παιδιά είχαν μια κανονική ώρα για ύπνο γύρω στις 19:30-20:30. Συνολικά, τα παιδιά που δεν είχαν ποτέ τακτικές ώρες  ύπνου έτειναν να τα πηγαίνουν χειρότερα από τους συμμαθητές τους από την άποψη των αποτελεσμάτων των τεστ για την ανάγνωση, τα μαθηματικά και την αντίληψη του χώρου.

Επίσης από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι , τα παιδιά που είχαν ακανόνιστες ώρες ύπνου προέρχονταν από πιο κοινωνικά μειονεκτικά περιβάλλοντα και ήταν λιγότερο πιθανό να διαβάσουν καθώς γενικά παρακουλουθούσαν περισσότερο τηλεόραση.

"Η ρουτίνα στον ύπνο  πραγματικά φαίνεται να είναι σημαντική  για τα παιδιά. Η δημιουργία μιας καλής ώρας ύπνου νωρίς στην παιδική ηλικία είναι ίσως το καλύτερο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να φτιαχτεί", τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Αμάντα Σάκερ.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki