Friday 27 May 2022

Ασφάλεια του παιδιού σε έναν χώρο στάθμευσης

Κίνδυνοι χώρων στάθμευσης

Μια δημοσκόπηση της κοινής γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας διαπίστωσε ότι όταν οδηγείτε μέσα από ένα χώρο στάθμευσης:

  • Το 66% των οδηγών αναφέρει ότι αισθάνεται άνετα να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις.
  • Το 63% θα προγραμμάτιζε το GPS του.
  • Το 56% θα έστελνε ένα μήνυμα κειμένου.
  • Το 52% θα χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Το 49% βγάζει φωτογραφίες ή παρακολουθεί βίντεο

Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι πολλοί οδηγοί δεν δίνουν προσοχή στο περιβάλλον τους, καθιστώντας τους χώρους στάθμευσης ένα σοβαρό ζήτημα ασφάλειας για τα παιδιά (καθώς και τους ενήλικες πεζούς).

Καθιερώστε σαφείς κανόνες

Τα νήπια δεν καταλαβαίνουν γιατί είναι οκ να τρέχουν στην παιδική χαρά αλλά όχι να κάνουν το ίδιο στο πάρκινγκ του παντοπωλείου. Επομένως, είναι σημαντικό να θεσπιστούν σαφείς κανόνες για τους χώρους στάθμευσης.

Ακολουθούν μερικοί κανόνες που μπορεί να θέλετε να διδάξετε στο παιδί σας:

  • Μην παίζετε ποτέ κοντά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.
  • Κοιτάξτε τριγύρω για οχήματα.
  • Κρατήστε το χέρι ενός ενήλικα.

Δώστε συνέπειες για κακή συμπεριφορά

Εάν το παιδί σας βγει με βελάκια σε ένα πάρκινγκ ή αρνείται να σταματήσει να παίζει στις λακκούβες, δώστε του μια συνέπεια. Πείτε, «Δεν είναι ασφαλές στο πάρκινγκ».

Μπορεί να αφαιρέσετε ένα προνόμιο – όπως το αγαπημένο του παιχνίδι για λίγο. Να είστε συνεπείς με την πειθαρχία σας, ώστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι η ασφάλεια του χώρου στάθμευσης είναι μεγάλη υπόθεση.

Εάν το παιδί σας τρέχει τακτικά μπροστά ή η συμπεριφορά του έχει γίνει σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια, ίσως χρειαστεί να περιορίσετε τα ταξίδια του όταν υπάρχουν χώροι στάθμευσης. Εάν είναι δυνατόν, μην τον μεταφέρετε σε καταστήματα εάν πρόκειται να μεταφέρετε αντικείμενα στο αυτοκίνητο. Αυτό θα μπορούσε να κάνει την παρακολούθηση της συμπεριφοράς του λίγο πιο περίπλοκη.

Αντίθετα, μπορείτε να τον πάρετε σε κάποια εξάσκηση όταν τα χέρια σας είναι άδεια και έχετε άφθονο χρόνο για να τον βάλετε σε τάιμ άουτ, αν χρειαστεί. Βρείτε ένα χώρο στάθμευσης που δεν είναι πιθανό να είναι γεμάτος και διαβάστε τους κανόνες πριν βγείτε έξω.

Βοηθώντας το παιδί σας να κάνει μερικά επιτυχημένα ταξίδια πίσω του, μπορεί να του δώσει περισσότερη σιγουριά ότι μπορεί να συμπεριφερθεί την επόμενη φορά που θα βγείτε από το αυτοκίνητο σε ένα πολυσύχναστο πάρκινγκ.

Γίνε καλό πρότυπο

Είναι σημαντικό να έχετε ως πρότυπο τις ασφαλείς δεξιότητες ως πεζός. Αποφύγετε να μιλάτε στο τηλέφωνο ενώ περπατάτε σε χώρους στάθμευσης. Και επίσης μην στέλνετε μηνύματα κειμένου. Διαφορετικά, το παιδί σας θα ακολουθήσει τις συνήθειές σας. Δείξτε του ότι προσέχετε πολύ τι συμβαίνει γύρω σας και ότι εξασκείτε να παραμένετε ασφαλείς επίσης.

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση σε χώρους στάθμευσης

Ως οδηγός, παίζετε επίσης σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια του χώρου στάθμευσης. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας σημειώνει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων πεζών στο παρκάρισμα οφείλονται σε εφεδρικά περιστατικά.

Πριν καθίσετε στη θέση του οδηγού, κάντε έναν γρήγορο κύκλο γύρω από το αυτοκίνητο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα και κανένας στο δρόμο. Ακόμα κι αν έχετε εφεδρική κάμερα, να έχετε κατά νου ότι οι εφεδρικές κάμερες μερικές φορές δεν μπορούν να εντοπίσουν μικρά παιδιά.

juniorsclub.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Οι χωματερές είναι τα ορυχεία του μέλλοντος

Η λέξη «σκουπίδια» είναι απαρχαιωμένη. Όσοι βγάζουν λεφτά από αυτά, βλέποντάς τα ως υλικά προς πώληση, τα λένε συνήθως ΑΣΑ (Αστικά Στερεά Απόβλητα). Τώρα υπάρχουν και στην Ελλάδα οι πρώτες τοπικές κοινωνίες που έχουν λύσει το ζήτημα των ΑΣΑ και βγάζουν κέρδη από αυτά, όπως πολλοί άλλοι Ευρωπαϊκοί δήμοι. Η Ευρώπη είναι η μόνη ήπειρος όπου υπάρχουν κοινωνίες σχεδόν μηδενικών αποβλήτων.

Κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν «σκουπίδια» από άλλες, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, και βγάζουν κέρδη από τα υλικά που ανακτούν, τα λιπάσματα και την ενέργεια. Αλλά κι εκείνες οι χώρες που έφτιαξαν εργοστάσια καύσης, όπως η Δανία και η Γερμανία, έχουν ήδη αλλάξει το σχεδιασμό τους και κατευθύνονται προς την πλήρη αξιοποίηση των υλικών.

Οι χωματερές είναι τα ορυχεία του μέλλοντος.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ορισμένα φωτεινά παραδείγματα μικρών κοινωνικών εταιρειών που βγάζουν λεφτά από τα στερεά απόβλητα, και μοιράζουν τα κέρδη στους ιδιοκτήτες των «σκουπιδιών», τους ίδιους τους πολίτες που τα παράγουν. Μια επίσκεψη στις ιστοσελίδες της Λακωνικής Βιοενεργειακής(1), της Αρκαδικής Εναλλακτικής (2), και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Καλλονής Τήνου (3) είναι πολύ διαφωτιστική.

Υπάρχουν και στην Ελλάδα, πλέον, πολίτες που διαχωρίζουν όλα τα υλικά, τα πουλούν και κερδίζουν απ' αυτά. Όμως, ενώ δεν παράγουν καθόλου «σκουπίδια», πληρώνουν υποχρεωτικώς τα δημοτικά τέλη για υπηρεσίες που δεν χρειάζονται. Δικαίως, λοιπόν, και θέλουν τώρα να εξαιρεθούν από την πληρωμή τους.

Ιδού ένα φωτεινό μέλλον: ισχύς στον ίδιο τον πολίτη. Τι πιο φιλελεύθερο;

Τελείως αντίθετα με αυτή την εικόνα του ενδυναμωμένου πολίτη που κερδίζει μέσω κοινωνικών εταιρειών από τα απόβλητα που ο ίδιος παράγει, είναι ο κεντρικός σχεδιασμός του κράτους μας. Αντί να βλέπει τα Αστικά Στερεά Απόβλητα ως υλικά, και ως πηγή κέρδους για τον πολίτη, τα βλέπει ως μια μάστιγα που πρέπει να εξαφανίσει από τις γειτονιές.

Το κράτος στήνει μεγαλεπήβολους «μιζοκεντρικούς» μηχανισμούς, με μεγάλα συμβόλαια και τεράστιες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων. Τι πιο συγκεντρωτικό;

Για να είναι σίγουρα τα κέρδη και η απόσβεση των μεγάλων επενδύσεων, το κράτος υποχρεώνει τους Δήμους να στέλνουν εγγυημένες ποσότητες «σκουπιδιών» για δεκαετίες. Δηλαδή, αν δεν παράγουν αρκετά σύμμεικτα απόβλητα στο μέλλον, οι Δήμοι θα πληρώνουν και πρόστιμο. Αντί να ανταμείβεται η μείωση, πάει η επιδότηση (κυριολεκτικά) στα σκουπίδια.

Δεν είναι τυχαίο που εγκληματικές οργανώσεις νέμονται τα αστικά απόβλητα σε πολλές περιοχές της Ελλάδος. Υπάρχουν πολλά κέρδη στα «σκουπίδια», της τάξεως του 1δις Ευρώ σήμερα. Κι όσο βελτιώνεται η τεχνολογία και η διαλογή, τόσο μεγαλώνουν και τα κέρδη.

Το συμπέρασμα είναι σαφές. Προτείνω να εγκαταλείψουμε τον ανόητο κεντρικό σχεδιασμό με τεράστια εργοστάσια και αντίστοιχα μεγάλα συμφέροντα. Αντί να μοιράζονται τα κέρδη και οι μίζες μεταξύ λίγων, να μοιράσουμε το όφελος στους πολίτες με εταιρικά σχήματα σαν αυτά που ήδη υπάρχουν.

Αντί να εχθρευόμαστε το κέρδος για τον πολίτη, να το αγκαλιάσουμε. Το κέρδος είναι σπουδαίο κίνητρο. Κι ακόμα και στα «σκουπίδια» υπάρχουν πολλά κέρδη.

(1) www.bioenergeiaki.gr
(2) arkadikienallaktiki.blogspot.gr
(3) koinsepkalloni.blogspot.gr


* Ο Φώτης Κοκοτός ασχολείται με μελέτες και κατασκευές έργων τουριστικής φύσης (ξενοδοχεία, σπα, συνεδριακά, κ.ο.κ.) ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην ανάπτυξη παραθεριστικών τουριστικών κατοικιών και αρθρογραφεί σχετικά με τον Τουρισμό και το Περιβάλλον. Στις εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου με τη ΔΡΑΣΗ.

o-klooun.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι
homateres-elysan-to-zitima-skoupidion-vgazontas-lefta

Στερεότυπα και μύθοι για τους μπαμπάδες

  • Μόνο η ψυχική και σωματική υγεία της μέλλουσας μαμάς έχει σημασία στην εγκυμοσύνη
  • Tα νεογέννητα χρειάζονται μόνο τη μαμά τους
  • Οι άντρες δεν ξέρουν πώς να φροντίσουν μικρά παιδιά
  • Οι άντρες που ασχολούνται ενεργά με την ανατροφή των παιδιών τους δεν τα καταφέρνουν εξίσου καλά στη δουλειά
  • Θα κάνεις ό,τι και ο δικό σου πατέρας
Myth 1: Only the expectant mother's feelings are important
Myth 2: Newborns don't really need their fathers
Myth 3: Men don't know how to care for young children
Myth 4: Men who focus on their children can't make it in the work world
Myth 5: You're destined to be just like your own father
How to challenge the five myths of fatherhood

Ποιος είπε ότι τα στερεότυπα αφορούν μόνο στη μητρότητα και τις μαμάδες; Στερεότυπα και μύθοι υπάρχουν και για τους μπαμπάδες και μάλιστα ξεκινούν ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης
Ο μεγαλύτερος είναι ότι υπάρχει μόνο ένας ορισμός για τον καλό πατέρα. 
Ποιοι είναι οι άλλοι;

Μύθος #1:
Μόνο η ψυχική και σωματική υγεία της μέλλουσας μαμάς έχουν σημασία στην εγκυμοσύνη
    Η σύντροφός σου βιώνει σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές από την αρχή της εγκυμοσύνης και όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, τόσο πιο έντονα σκέφτεσαι ότι η ψυχική και σωματική της υγεία είναι τα μόνα που μετράνε. Όμως όχι. Σημαντικά είναι και τα δικά σου συναισθήματα και είναι απόλυτα λογικά να βιώνεις κι εσύ άγχος και αγωνία.
    Αυτό που χρειάζεται η σύντροφός σου άλλωστε είναι μοιραστείς τα συναισθήματά σου μαζί της, να της πεις τις σκέψεις σου, τα άγχη σου. Να οραματιστείτε μαζί την ζωή και την καθημερινότητά σας μετά τον ερχομό του μωρού και μαζί να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια.

Μύθος #2: Tα νεογέννητα χρειάζονται μόνο τη μαμά τους
    Πολλοί νομίζουν ότι το μωρό το πρώτο διάστημα στο σπίτι χρειάζεται μόνο τη μητέρα του, κυρίως λόγω του θηλασμού. Σαφώς και η παρουσία της μαμάς, ειδικά αν θηλάζει αποκλειστικά, είναι αναγκαία, όμως και ο μπαμπάς είναι ένας σημαντικός άνθρωπος στη ζωή του μωρού. Μπορείς να δεθείς μαζί του, να παίξεις και επιπλέον, μην ξεχνάς ότι κάθε βοήθεια είναι σωτήρια για μία νέα μητέρα.

Μύθος #3: Οι άντρες δεν ξέρουν πώς να φροντίσουν μικρά παιδιά
    Πάνε οι εποχές που οι άντρες δεν ήξεραν να αλλάξουν ούτε πάνα. Και ευτυχώς. Έρευνες δείχνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι μπαμπάδες συμμετέχουν πολύ πιο ενεργά στην ανατροφή των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Pew Research, 55 χρόνια πριν οι πατεράδες περνούσαν μόλις 2,5 ώρες την εβδομάδα ασχολούμενοι με τα παιδιά τους, χρόνος που σήμερα ανέρχεται στις 8 ώρες, δηλαδή σχεδόν ο τριπλάσιος. 
    Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι πάνω από το 50% των μπαμπάδων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η πατρότητα είναι κομμάτι της ταυτότητάς τους και οι στιγμές με τα παιδιά τους η προσωπική τους επιβράβευση.

Μύθος #4: Οι άντρες που ασχολούνται ενεργά με την ανατροφή των παιδιών τους δεν τα καταφέρνουν εξίσου καλά στη δουλειά

    Ένα ακόμα στερεότυπο που θεωρείται ξεπερασμένο. Όπως ακριβώς οι γυναίκες, έτσι και οι άντρες καλούνται να βρουν την ισορροπία σε επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Θέλουν να πετύχουν στη δουλειά τους ΚΑΙ να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους και αυτό δεν είναι κακό.
Μύθος #5: Θα κάνεις ό,τι και ο δικό σου πατέρας
    Είναι λογικό να πιστεύεις ότι αναπόφευκτα θα βαδίσεις στα δικά του βήματα, να σκέφτεσαι όμως ότι δεν είναι ανάγκη να ακολουθήσεις το ίδιο μοντέλο με εκείνον στην ανατροφή των παιδιών σου. Είσαι οι επιλογές σου.
πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki