Thursday 14 April 2022

Εντυπωσιακό Γκράφιτι στη Νέα Ιωνία για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

Μικρασιατική καταστροφή – 1922-2022: Ένας αιώνας από τη Μικρασιατική καταστροφή και η πόλη της Νέας Ιωνίας συμμετέχει στο «Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού».

Στην πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ για τη φετινή χρονιά εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, που ξεριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές εστίες το 1922.

Στην καρδιά της πόλης, μεταξύ άλλων σημαντικών δράσεων που προγραμματίζει φέτος η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας, με τους τρείς όμορους Δήμους της Ν. Ιωνίας, Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής, ένα επιβλητικό γκράφιτι, μια συγκλονιστική τοιχογραφία δεκάδων μέτρων έρχεται να αφυπνίσει τις μνήμες, να συγκινήσει και να εντυπωσιάσει.

Η ιστορία των προσφύγων, ο πόνος της απώλειας, ο ξεριζωμός, επίκαιρος όσο ποτέ, ηρωικές μορφές και μάρτυρες που μεγαλούργησαν στη νέα τους πατρίδα, η εικόνα της κοσμοπολίτικης Σμύρνης που πνίγηκε μέσα στους καπνούς μαζί με τον πολιτισμό χιλιετιών, αποτυπώνονται από έναν νεαρό ταλαντούχο καλλιτέχνη του γκράφιτι.

Ένας τοίχος πολυκατοικίας φιλοξενεί το έργο που αποτυπώνει την τραγική μοίρα των προσφύγων και την τελευταία εικόνα από την ιωνική γη των προγόνων και ιδρυτών της πόλης της Νέας Ιωνίας.

Κάθε βράδυ, ο Simple G, ο Γιώργος Δημουλάς αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών και καταξιωμένος στο χώρο του γκράφιτι, από τις έντεκα μέχρι την ανατολή ηλίου, δημιούργησε και μεταμόρφωσε τον τοίχο σε καμβά μνήμης και τέχνης.

Η τοπική κοινωνία έχει ήδη αγκαλιάσει το έργο, οι περαστικοί σταματούν και φωτογραφίζουν, μια στιγμή και ένα μικρό έργο ξαναενώνει την πόλη που γεννήθηκε και ιδρύθηκε από τους πρόσφυγες και την πλούσια παράδοση που έφεραν μαζί τους στην πόλη.

Η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος απευθύνει θερμότατες ευχαριστίες προς όλους τους κατοίκους που αγκάλιασαν την προσπάθεια και σε όσους συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση αυτού του έργου.

Πηγή: sportime.gr

thessi.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κίνδυνοι για τα παιδιά το Πάσχα

Το Πάσχα συμπίπτει με την άνοιξη.
Ο συνδυασμός τους σημαίνει γιορτή και εξοχή, κυρίως στα χωριά.
Μαζί με την ευχαρίστηση έρχονται και οι κίνδυνοι για τα παιδιά, που θα πρέπει να τους γνωρίζουμε για να τους προλάβουμε, αλλά και να είμαστε σε θέση να τους αντιμετωπίσουμε:
  • Η μαζική έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα σημαίνει αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων. Τι πρέπει να κάνουμε για να τα προλάβουμε;
Να έχουμε κάνει προηγούμενα συντήρηση του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα στα φρένα και στα ελαστικά.
Να οδηγούμε με ασφάλεια, ηρεμία, χωρίς επικίνδυνα προσπεράσματα
  • Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά μας;
Να τα βάζουμε πάντα στα πίσω καθίσματα και να φορούν τη ζώνη ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Η διαμονή στην εξοχή, ιδίως στα χωριά, ελλοχεύει κινδύνους, που είναι άγνωστοι στα παιδιά της πόλης:
Ειδικότερα, τσιμπήματα και δαγκώματα από ποντίκια, σκορπιούς, φίδια, σφήκες κλπ. μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε παιδιά με ανάλογο ιστορικό. Η πρόληψη συνίσταται τα παιδιά να κινούνται σε γνωστά κι ελεγμένα μέρη. Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει μόνο σε ιατρική μονάδα, γι’ αυτό και καμιά καθυστέρηση δε δικαιολογείται.
  • Τα παιχνίδια σε άγνωστα κι απόκρημνα μέρη μπορούν να οδηγήσουν σε πτώσεις ή κακώσεις, δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή των παιδιών.
Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοια μέρη, γιατί είναι προφανές ότι τα παιδιά της πόλης δεν έχουν συνηθίσει σε ανώμαλα και απόκρημνα εδάφη.
Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, μετά τις πρώτες βοήθειες, το παιδί μεταφέρεται με προσοχή στην πιο κοντινή Μονάδα Υγείας για εκτίμηση της βαρύτητας της κάκωσης και για την αντιμετώπισή της.
  • Στην Ανάσταση το έθιμο των βεγγαλικών, δυστυχώς με τον τρόπο που γίνεται, έχει καταντήσει ένα «παιχνίδι ρουλέτας», που όμως κοστίζει ζωές κι αναπηρίες.
Τουλάχιστον όσον αφορά στα παιδιά, ιδίως τα μικρά, είναι μεγάλη ευθύνη των γονιών τους να τα προστατέψουν από τους ασυνείδητους ή απρόσεκτους, που δεν παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης.
  • Τα μεγάλα παιδιά μαζί με τους ενήλικες, ιδιαίτερα την ημέρα του Πάσχα, μπορεί να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, το οποίο από μόνο του θα τους προκαλέσει εσωτερικές διαταραχές ομοιόστασης (αφυδάτωση κλπ) ή να είναι η αιτία ατυχήματος.
Σε κάθε περίπτωση, αν δε μπορούμε λόγω της ημέρας να περιορίσουμε την κατανάλωση οινοπνεύματος, τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τις επιπτώσεις από αυτό. Η καλύτερη «θεραπεία» της μέθης είναι η ανάπαυση και η λήψη αρκετού νερού. Διάφορα άλλα «γιατροσόφια» ή μαντζούνια καλό είναι να αποφεύγονται.
  • Παραδοσιακά το Πάσχα έχει συνδεθεί με συγκεκριμένα φαγητά, που δεν τα τρώμε τον υπόλοιπο χρόνο (πολλά αυγά, μαγειρίτσα, ψητό αρνί, κοκορέτσι, πολλά γλυκά κλπ).
Δε φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος από αυτά, παρά μόνο στομαχικές διαταραχές σε περίπτωση υπερφαγίας σε συνδυασμό με την οινοποσία. Δε χρειάζεται πανικός, ούτε υπερβολική εγκράτεια. Εξαιρούνται τα παιδιά, που έχουν κάποιο συνοδό πρόβλημα υγείας, πχ σακχαρώδη διαβήτη, όπου χωρίς να υπάρχει απαγόρευση θα πρέπει και να ρυθμίζεται η ποσότητα του φαγητού και να προσαρμόζεται η αγωγή που παίρνει (πχ ινσουλίνη).
.......
περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki