Saturday 20 July 2019

Νιώθω πως η μόδα της σημερινής εποχής μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κοριτσιών μας

Δεν είμαι συντηρητική, αλλά θεωρώ τη νέα μόδα για τα κορίτσια επικίνδυνη
Δεν είμαι συντηρητική. Μάλιστα, θα έλεγα πως είμαι από τις μαμάδες που υποστηρίζω την οριοθετημένη ελευθερία και είμαι υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων. Κατανοώ πως κάθε γενιά έχει τους δικές της κώδικες, τη δική της γλώσσα και τη δική της μόδα. Μερικές φορές, όμως, νιώθω πως η μόδα της σημερινής εποχής μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κοριτσιών μας.
Συγκεκριμένα, παρατηρώ στο δρόμο κορίτσια που από τα 11 ή τα 12 κυκλοφορούν με καυτά σορτσάκια, κοντά μπλουζάκια και μακιγιαρισμένες πιο έντονα κι από εμάς. Ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί και άλλες μαμάδες κοριτσιών, αφού όσο περνάει ο καιρός, οι συζητήσεις για το πώς θα προστατεύσουμε τις κόρες μας πληθαίνουν.
Κατά κοινή ομολογία, λοιπόν, το προκλητικό ντύσιμο σε μικρές ηλικίες μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για μερικούς πολύ απλούς λόγους.

Τα παιδιά αγνοούν βασικούς κινδύνους
Στα 12, η εφηβεία μας χτυπά την πόρτα και θέλουμε όχι μόνο να ανήκουμε σε μια ομάδα αλλά και να είμαστε αρεστοί και επιθυμητοί. Γυρεύουμε την νέα μας ταυτότητα λιγότερο μέσα από την οικογένεια και περισσότερο μέσα από τους φίλους και το κοινωνικό μας περιβάλλον. Φυσικά και θα ακολουθήσουμε την υπάρχουσα μόδα, θα διαβάσουμε τα βιβλία της εποχής, θα ταυτιστούμε με τα ενδιαφέροντα των πολλών και σταδιακά θα μπούμε και στον στίβο του ερωτισμού και του φλερτ. Και όλα αυτά, ιδωμένα από την σκοπιά ενός παιδιού που ακόμα δεν έχει πλήρη εικόνα για τον κόσμο. Για την ακρίβεια, ζει στον ασφαλή μικρόκοσμό του όπου κανείς και τίποτα δεν μπορεί να το πειράξει – και πώς μπορείς να προστατευτείς από κινδύνους που αγνοείς;  

Δεν αντιλαμβάνονται την επιρροή που έχει το ντύσιμό τους
Ωστόσο στα 12, παρόλο που η εφηβεία χτυπά την πόρτα, τα παιδιά είναι ακόμα παιδιά. Κάνουν τα πρώτα τους μικρά βήματα για τον κόσμο των μεγάλων, αλλά δεν γνωρίζουν και, ευλόγως, δεν αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα που έρχονται με την ενηλικίωση. Για παράδειγμα, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πως ένα τόσο προκλητικό ντύσιμο μπορεί όχι μόνο να ενεργοποιήσει σεξουαλικά το άλλο φύλλο (που ίσως αυτός είναι ο στόχος) αλλά να εγείρει και άλλα, πιο βίαια ή κτητικά συναισθήματα. Γιατί δυστυχώς, ανάμεσα στους χιλιάδες υγιείς ενήλικες που θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, υπάρχουν και εκείνοι που ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις.
Δεν είναι έτοιμα να διαχειριστούν τη σεξουαλικότητά τους
Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο για την σεξουαλική ζωή των νέων, η οποία ξεκινά κατά μέσο όρο στα 14 (με τους δείκτες να προσεγγίζουν επικίνδυνα τα 12 χρόνια), δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη σε αυτές τις ηλικίες. Τόσο το σώμα όσο και η συναισθηματική κατάσταση των παιδιών δεν είναι έτοιμα να υποδεχθούν το νέο αυτό κεφάλαιο που ονομάζεται σεξουαλική ζωή. Ωστόσο, το ντύσιμο που επιβάλλει η νέα μόδα, φέρνει τα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) πιο κοντά σ’ αυτόν τον δρόμο. Φανταστείτε νέα παιδιά με τις ορμόνες τους στα ύψη, να προσπαθούν να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση.

Τελικά, τα παιδιά μεγαλώνουν πριν την ώρα τους…
Όλα τα παιδιά βιάζονται να μεγαλώσουν. Κι εμείς βιαζόμασταν. Ακόμα κι αυτή η διαδικασία, όμως, χρειάζεται το χρόνο της. Κι όταν την βιάζουμε, όταν παραλείπουμε διαδικασίες όπως το φλερτ, τα παιδικά σκιρτήματα, την διαδικασία να γνωρίσεις το σώμα σου ή να γίνεις δημιουργικός προκειμένου να πλησιάσεις εκείνον που σε ενδιαφέρει, δεν χάνεις απλά την μαγεία αλλά κάτι πιο σημαντικό: χάνεις την ευκαιρία να ωριμάσεις με τον σωστό τρόπο και στη σωστή ώρα. Εν ολίγοις, μεγαλώνεις πριν την ώρα σου και στερείσαι κάτι που δεν θα ξαναζήσεις ποτέ ξανά. Την παιδική αθωότητα.

mama365.gr
newsitamea.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

«Το κουτί»: Μια πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους για τα προσφυγόπουλα της Συρίας

Η ταινία έχει 44 βραβεία, ενώ έχει προβληθεί σε 240 φεστιβάλ σε 52 διαφορετικές χώρες
Η βία και ο παραλογισμός του πολέμου παρουσιάζεται μέσα από μια ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων. «Το κουτί» έχει προβληθεί σε 240 φεστιβάλ σε 52 διαφορετικές χώρες και έχει πάρει 44 βραβεία.
Η βία και ο παραλογισμός του πολέμου διακόπτει μια ήσυχη, φυσιολογική ενός παιδιού που πρέπει να ξεριζωθεί από τον τόπο του. Το μόνο σημείο αναφοράς είναι ένα κουτί που αρχικά χρησιμοποιούσε για τα παιχνίδια του, σε μια διαδρομή που χάνει κυριολεκτικά τα πάντα.

Σημειώνεται πως 8,4 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από την βία του πολέμου, ενώ 6,1 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται εκπαιδευτική υποστήριξη.
Περισσότερα από 6 εκατομμύρια παιδιά έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, ενώ περισσότερα από 16.000 εγκατέλειψαν την χώρα ασυνόδευτα.

left.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κυρία ανεβαίνει την Βουκουρεστίου με χύτρα στο κεφάλι λόγω σεισμού

Δεν είναι και κάτι που βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους…
Εντάξει πανικοβλήθηκε η γυναίκα… αλλά χύτρα; Χύτρα; 

Δεν ξέρω τα σχόλια δικά σας…

Είχε και αρακά μέσα?
Την καταλαβαίνω, σου λέει μπορεί να έρθει και κανένας κομήτης
Μια κατσαρόλα την ημέρα, τον σεισμό τον κάνει πέρα
Φαντάσου να ανοίξει η γή στη συνέχεια και να την καταπιεί
Όντως κυκλοφορούσε έτσι την είδα στην δεξαμενή.
Τo IKEA βγάζει και κράνη;
Είναι fishler αντισεισμική και αντικολλητική..
Κορυφαία φωτογραφία πάει για Πούλιτζερ.!!!!!
Μα έβλεπε μπροστά της έτσι; 
Τώρα βέβαια υπάρχει μια διχογνωμία… είναι απλή κατσαρόλα η χύτρα που φόρεσε η κυρία;
Χύτρα ταχύτητας εκκένωσης
Φοβερή!!! Καλά έκανε!!!
Την θέλω φίλη μου!!! she’s a survivor!!!
Τι να πει κανείς. Ο φόβος είναι φόβος δεν μπορείς να κάνεις κάτι!!!!!
 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki