Monday 6 August 2007

Η προστασία του εμβρύου - Εγκυμοσύνη και αλκοόλ

Τα δύο ποτηράκια που, ίσως, σας αρέσει να απολαμβάνετε καθημερινά γιατί σας φτιάχνουν τη διάθεση, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του μικρού σας.
Η επίδραση του αλκοόλ στο αγέννητο παιδί είναι ένα σχετικά καινούργιο πεδίο έρευνας.

Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι ακόμα και η μικρή ποσότητα οινοπνεύματος σε καθημερινή βάση -ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, κατά το οποίο συντελείται η οργανογένεση- είναι δυνατόν να του προξενήσει ζημιά.

Σύμφωνα με πρόσφατα συμπεράσματα των επιστημόνων, ακόμα και το λίγο αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ενοχοποιηθεί για τη γέννηση λιποβαρούς παιδιού ή για την αύξηση του κινδύνου αποβολής του εμβρύου. Το καθημερινό ποτηράκι κατά την κύηση φαίνεται ότι ευθύνεται και για την υπερκινητικότητα που θα διακρίνει αργότερα το παιδί.

Το οινόπνευμα, όταν μπαίνει στον οργανισμό σας με το ποτό, καταστρέφει τα νεύρα και πολλά κύτταρα του εγκεφάλου, περνά πολύ εύκολα μέσα από τον πλακούντα και φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος του μικρού σας.

Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να αντιληφθείτε τους κινδύνους που απειλούν το αναπτυσσόμενο έμβρυο από τη μετάγγιση αυτή, όχι μόνο στους πρώτους μήνες, κατά τους οποίους δημιουργούνται τα όργανά του, αλλά και στους τελευταίους, που χαρακτηρίζονται από τη ραγδαία ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Επιπλέον, το αλκοόλ σε αρκετή ποσότητα δημιουργεί προβλήματα και στον οργανισμό σας, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι ανταλλαγές που γίνονται μέσω του πλακούντα ανάμεσα σε εσάς και το παιδί.

Άλλωστε, οι μέλλουσες μητέρες, οι οποίες επιμένουν να πίνουν πάνω από δύο «σκληρά» ποτά την ημέρα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να προσβληθεί το μωρό τους από εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο και να υποστεί σοβαρές ανωμαλίες.

Ωστόσο, επειδή στην εγκυμοσύνη δεν υπάρχει όριο ασφαλείας για την κατανάλωση αλκοόλ, θα ήταν φρόνιμο εκ μέρους σας να μην πίνετε καθόλου το πρώτο τρίμηνο, ενώ τους επόμενους μήνες να αρκείστε πού και πού και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε ένα ποτηράκι κρασί μαζί με το φαγητό σας, αποφεύγοντας συστηματικά τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος.

Το χαμόγελο του παιδιού

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,
Αυτό το όμορφο χαμόγελο του παιδιού
η ομορφιά της αθωότητας
δεν πρέπει να το αφήσουμε να σβήσει ποτέ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki