Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η φτώχεια απίστευτη,
αλλά η αγάπη για τα γράμματα μεγάλη!!

s12
 
Υπάρχουν μερικά παιδιά όμως που η δίψα για μάθηση είναι τόσο μεγάλη που με κίνδυνο κάποιες φορές της ίδιας τους της ζωής, διανύουν χιλιόμετρα την ημέρα για να πάνε στο σχολείο.
Είναι παιδιά που υπερπηδούν εμπόδια προκειμένου να βρεθούν με το δάσκαλο ή τη δασκάλα τους. Ζουν σε πολλές γωνιές του πλανήτη, εκεί που η φτώχεια είναι μεγάλη. Παρόλα αυτά όμως θέλουν να μορφωθούν και να ξεφύγουν από το περιβάλλον τους.

s01
s02
s03
s04
s05
s06
s07
s08
s09
s10
s11
s12
__________
   Πηγή: mothersblog.gr
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Η θλιβερή ιστορία του μικρού Emmett,
που κατάπιε μπαταρία-κουμπί

Η κατάποση μπαταρίας είναι ένα από τα πιο συχνά ατυχήματα των μωρών και των μικρών παιδιών. Η έμφυτη τάση των μωρών να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, μπορεί να αποβεί μοιραία, αν ξεφύγουν ακόμα και για ελάχιστα λεπτά από την προσοχή των δικών τους ανθρώπων.
Τον εφιάλτη από τις δραματικές επιπτώσεις ενός τέτοιου ατυχήματος ζει ο 4χρονος σήμερα Emmett Rauch από την Αριζόνα και η οικογένειά του.Λίγο πριν κλείσει την ηλικία του ενός έτους, ο Έμετ εμφάνισε πυρετό, βήχα και λήθαργο. Οι γονείς του τον πήγαν στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί διέγνωσαν ίωση. Τα συμπτώματα όμως επιδεινώνονταν και δύο μέρες μετά οι γονείς του τον μεταφέρουν και πάλι στο νοσοκομείο. Οι γιατροί εξέτασαν το παιδί και αφού επέμειναν στην αρχική διάγνωση, κάποια στιγμή αντιλήφθηκαν ότι κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει.
Έγινε ακτινογραφία, και οι γιατροί είδαν στο λαιμό του παιδιού ένα στρογγυλό αντικείμενο. Ο ακτινολόγος μπορούσε να διαβάσει ακόμα και τον σειριακό αριθμό της μπαταρίας σε μέγεθος κουμπιού που έβλεπε στην ακτινογραφία του παιδιού.
Το σοκ από την ανακάλυψη αυτή ήταν πολύ μεγάλο και έγινε ακόμα μεγαλύτερο όταν διαπιστώθηκαν οι σοβαρότατες βλάβες που είχε προκαλέσει η μπαταρία στο μωρό.

Σημειώνεται ότι οι γονείς του παιδιού ανακάλυψαν ότι η μπαταρία που είχε καταπιεί ο γιός τους προέρχονταν από το τηλεκοντρόλ του dvd player.
Η μπαταρία - κουμπί έκαψε τον οισοφάγο του Emmett δημιουργώντας δύο τρύπες, ενώ είχαν δημιουργηθεί και βλάβες στους αεραγωγούς των πνευμόνων.

Για τον Έμετ από εκείνη τη στιγμή το νοσοκομείο έγινε το σπίτι του. Νοσηλεύθηκε για πολλούς μήνες καθώς συνολικά έχει υποβληθεί σε 30 χειρουργικές επεμβάσεις και πράξεις!
Το παιδί έζησε το μαρτύριο της τραχειοστομίας και της σίτισης με γαστρικό σωλήνα μέσα από μία μικρή τρύπα στην κοιλιά, ενώ οι πνευμονές του υπολειτουργούσαν και χρειαζόταν αναπνευστική υποστήριξη για να μπορεί να κοιμάται. Επίσης, ο 4χρονος δεν μπορεί να μιλήσει γιατί έχουν καταστραφεί οι φωνητικές του χορδές.

Έγιναν 5 χειρουργικές προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του οισοφάγου, και η τελευταία στάθηκε σωτήρια, καθώς οι γιατροί κατάφεραν να αντικαταστήσουν τον οισοφάγο με ένα τμήμα του παχέος εντέρου.
Μετά την επέμβαση αυτή, όλα άλλαξαν προς το καλύτερο στη ζωή του 4χρονου, ο οποίος τώρα μπορεί και πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, παίζει με τον 5χρονο αδελφό του και προσπαθεί να τραγουδήσει, ενώ μπορεί και κοιμάται περισσότερο.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έμαθε να τρώει, γιατί για σχεδόν 2,5 χρόνια σιτιζόταν μέσα από ένα σωληνάκι. Απολαμβάνει την ομελέτα, τις μπανάνες, τα μακαρόνια, τις σούπες, τα κράκερ και πολλά, πολλά άλλα.
Τώρα οι χειρουργοί από το νοσοκομείο του Σινσινάτι, θα προσπαθήσουν να δώσουν πίσω στον Έμετ τη φωνή του!

Ο Dr. Alessandro de Alarcon, του Cincinnati Children's, θα αναλάβει να αποκαταστήσει τη λειτουργία των φωνητικών χορδών του παιδιού χωρίζοντάς τις για τη δημιουργία αεραγωγού, με μόσχευμα από το πλευρό του Έμετ.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσει φωνοθεραπεία όπου θα μάθει να προσαρμόζεται στις νέες χορδές του και θα αποκτήσει ασφαλείς αεραγωγούς
Ο Alarcon, δήλωσε ότι ο μικρός ασθενής θα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στη μελλοντική του ζωή, ως αποτέλεσμα του ατυχήματος με τη μπαταρία.
Οι γονείς του 4χρονου αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να γυρίσουν το χρόνο πίσω και προσπαθούν τώρα μέσα από μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, το
emmettsfight.com, που δημιούργησαν για να εκπαιδεύσουν τις οικογένειες για τους κινδύνους από την κατάποση μπαταρίας και τα μέτρα ασφαλείας στο σπίτι.

madata

Το παιχνίδι στο δρόμο και τη φύση
είναι «Μάθημα Ελευθερίας» για τα παιδιά

Το παιχνίδι στη φύση βοηθά τα παιδιά να γίνουν πιο γενναία, πιο ανεξάρτητα και πιο δημιουργικά.   
Σήμερα που το αστικό περιβάλλον είναι περισσότερο εχθρικό από ποτέ και τα παιδιά έχουν συμπεριφορές κατοικίδιων η ανάγκη  των παιδιών για ελευθερία και παιχνίδι στο δρόμο και τη φύση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ο Tim Gill δημοσιογράφος συγγραφέας αλλά και ειδικός σε θέματα παιδικής ανάπτυξης  μας παραθέτει στο βιβλίο του No Fear (Growing up in a risk averse society), τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου παιχνιδιού. 

1. Κοινωνικοποίηση
Το παιχνίδι εκτός σπιτιού ή στην ύπαιθρο δίνει στο παιδί ένα αίσθημα ελευθερίας και παράλληλα το βοηθάει να κοινωνικοποιηθεί. Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι, μαθαίνει να συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά και καλλιεργεί τον αυτοέλεγχο του. Ακόμη και οι διαπληκτισμοί είναι μέρος αυτής της κοινωνικοποίησης του.

2. Εκτόνωση
Το παιχνίδι στο δρόμο  προάγει και βελτιώνεται την κινητικότητά του. Μέσα από το τρέξιμο, το κυνηγητό ή το σκαρφάλωμα αποκτά μία ψυχική ευεξία και εκτονώνεται, αποβάλλοντας το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας.


3. Εξερεύνηση
Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα. Το παιχνίδι έξω από το σπίτι τους επιτρέπει να εξερευνούν το περιβάλλον τους, να ψάχνουν, να ανακαλύπτουν. Μια παράξενη κρυψώνα όπως το βαρέλι, ένα σχοινί, μια πέτρα, μπορεί να γίνει για το παιδί το απόλυτο άλλοθι για εξερεύνηση.

   
4. Αυτοπεποίθηση

Θα κρυφτώ και δε θα με βρει, θα τρέξω και δε θα με πιάσει. Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι με τα άλλα παιδιά ανακαλύπτουν τις δυνατότητες, τις εναλλακτικές, μαθαίνουν να επιλέγουν και βασικά να παίρνουν αποφάσεις. Αυτό τονώνει σημαντικά την
αυτοπεποίθηση τους.

5. Φυσική κατάσταση
Τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη τη φυσική άσκηση και δραστηριότητα, όπως και την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τους μύες τους για να τρέξουν, να κολυμπήσουν, να πηδήξουν, να κάνουν πατίνια και ποδήλατο και να βρεθούν έξω στον καθαρό αέρα και τη λιακάδα. Τους αρέσει να χρησιμοποιούν κάθε μέρος του σώματός τους όταν παίζουν έξω και οι φυσικές αυτές δραστηριότητες τους προκαλούν το ενδιαφέρον και αποτελούν μια πρόκληση για εκείνα. Αναπτύσσουν μυϊκή δύναμη και μυϊκό συντονισμό και γίνονται σαφώς πιο ευλύγιστα.  


6. Δεξιότητες
Όταν τα σπρώχνουμε για να κάνουν κούνια ή όταν κάνουν μόνα τους, χρησιμοποιούν όλους τους μύες του σώματός τους για να κρατηθούν, να ισορροπήσουν και να συντονίσουν το σώμα τους στο ρυθμό της παλινδρομικής κίνησης. Η κούνια μαθαίνει στα παιδιά από πρώτο χέρι τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ενώ ταυτόχρονα τα βοηθά να αντιληφθούν την κίνηση μέσα στο χώρο κάνοντάς τα να κατανοήσουν το πάνω-κάτω και το πίσω-εμπρός. Επίσης, με την κούνια, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν τον κόσμο από μια νέα οπτική γωνία.

7. Συντονισμός
Τα παιχνίδια που απαιτούν ισορροπία και συντονισμό, όπως τα πατίνια, τα σκουτεράκια και τα ποδήλατα, διδάσκουν στα παιδιά καινούργιες δεξιότητες και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους. 


8. Ρίσκο
Το λίγο ρίσκο είναι πάντα καλό, άλλωστε μέσα από τις εμπειρίες πάντα μαθαίνουμε. Δεν συνιστούμε σε ένα παιδί να ανεβεί σε ένα δέντρο και να πάθει ατύχημα για να μάθει. Αλλά δεν είναι δυνατόν να κρατούμε τα παιδιά διαρκώς μέσα σε οργανωμένους χώρους. Σαφώς έχει νόημα μια επαφή με τον κίνδυνο. Δεν θα τον μάθει με τη μία όταν σβήσει τα 18 του κεράκια.
 

imommy