Tuesday 5 April 2022

Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων

Από το 1994 καθιερώθηκε η 5η Απριλίου ως Πανελλήνια Ημέρα των Προσφύγων. Η πρωτοβουλία ανήκε σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Γραφείου της Αθήνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία η ημέρα αυτή, εφόσον η προσφυγιά και οι εθνικές εκκαθαρίσεις αποτελούν τη βάση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το 1922 ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες πρόσφυγες -όσοι επέζησαν από τις εθνικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησε ο τούρκικος εθνικισμός- από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη ήρθαν πρόσφυγες στον ελεύθερο βαλκανικό νότο.

H Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του κόσμου με τόσο μεγάλο ποσοστό προσφύγων και προσφυγογενών.

Πηγή: sansimera.gr 

Η Διαταραχή της Προσωπικότητας / What are Personality Disorders?

Προτού ορίσουμε τι σημαίνει «Διαταραχή προσωπικότητας», ας ξεκινήσουμε πιο απλά, με το τι ορίζουμε ως «προσωπικότητα».

Πρόκειται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει ο καθένας μας και δομούν έναν σταθερό τρόπο σκέπτεσθαι, αισθάνεσθαι και συμπεριφέρεσθαι.
What are Personality Disorders?

Είναι δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε κι ερμηνεύουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο, ο τρόπος που αισθανόμαστε και που αντιδρούμε στα διάφορα ερεθίσματα που δεχόμαστε τόσο από το περιβάλλον όσο και τους υπόλοιπους ανθρώπους, τα οποία παραμένουν σταθερά μέσα στο χρόνο, μας «χαρακτηρίζουν», μας διαφοροποιούν και αποτελούν μέρος της ταυτότητάς μας.

Η προσωπικότητα που έχουμε διαμορφώσει ξεκινάει να πλάθεται από πολύ μικρή ηλικία, από τη στιγμή που αρχίζουμε να αποκτούμε αντίληψη του ποιοι είμαστε και τι συμβαίνει γύρω μας και να επεξεργαζόμαστε τις προσλαμβάνουσες πληροφορίες. 
Γι’ αυτό το λόγο, οι Ψυχολόγοι τονίζουμε τη σημασία των πρώιμων βιωμάτων μας για τη μετέπειτα ζωή μας. Γύρω στα 5 έτη και μέχρι την ενηλικίωση, η προσωπικότητά μας κατά βάση έχει διαμορφωθεί.
Φυσικά, το γεγονός ότι η προσωπικότητά μας παραμένει σταθερή μέσα στο χρόνο, δεν σημαίνει ότι δεν «αλλάζουμε» καθόλου ως άνθρωποι. Μεταβολές και τροποποιήσεις σε στοιχεία της προσωπικότητάς μας (είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο) συμβαίνουν καθώς εξελισσόμαστε και μεγαλώνουμε. Δεν είμαστε στατικά όντα.

Δεχόμαστε θετικές και αρνητικές επιρροές από πρόσωπα, καταστάσεις, και απρόοπτα γεγονότα, που ως ένα βαθμό μας αλλάζουν. Ο βαθμός που αλλάζουμε ποικίλει ανάλογα με τις συνθήκες και φυσικά δεν είναι ο ίδιος για όλους ούτε και σε όλες τις περιστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας.

Όμως, τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα μας, το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι δεν αλλάζουν. Ή έστω, δεν αλλάζουν τόσο εύκολα και τόσο ριζικά. Χρειάζεται θέληση και πολλή προσπάθεια για να μπορέσουμε να αλλάξουμε κάποια χαρακτηριστικά μας ή τουλάχιστον να τα μετριάσουμε.
Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάποια αρνητικά στοιχεία που έχουμε εντοπίσει στον εαυτό μας, τότε προσπαθούμε να τα «λειάνουμε», να τα εξομαλύνουμε, για να μη μας δυσκολεύουν τόσο στην καθημερινότητά μας και στη συναναστροφή μας με τους άλλους.
Τα άτομα με διαταραχή προσωπικότητας εκδηλώνουν ένα σταθερό, άκαμπτο και εμμονικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται σε προσωπικές και κοινωνικές καταστάσεις, ο οποίος αποκλίνει σημαντικά από αυτό που ορίζουμε ως «φυσιολογικό» και παρατηρείται σε τουλάχιστον 2 από τους ακόλουθους τομείς: σκέψη, συναίσθημα, διαπροσωπικές σχέσεις και έλεγχος των παρορμήσεων.

Επομένως, άτομα με διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζουν έντονα δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης και συναισθήματος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις τους και αδυναμία ελέγχου της παρορμητικής συμπεριφοράς τους. Για να μπει διάγνωση για διαταραχή προσωπικότητας το άτομο πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Επειδή η διαταραχή προσωπικότητας, όπως και μια «υγιής» προσωπικότητα, ξεκινά να αναπτύσσεται από πρώιμη ηλικία, χαρακτηρίζεται ως «εγω-σύντονη», δηλαδή είναι σύμφωνη με το πώς το άτομο αντιλαμβάνεται και ορίζει τον εαυτό του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Αυτό σημαίνει, πως τα άτομα που αναπτύσσουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας δεν δυσφορούν με αυτήν, όπως θα συνέβαινε στην εκδήλωση μιας άλλης διαταραχής (π.χ. κατάθλιψη, διαταραχή πανικού), γιατί ο τρόπος που έχουν μάθει να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται ταυτίζεται με τη διαταραχή. Συνεπώς, δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν από αυτήν και να την αναγνωρίσουν ως κάτι «ξένο» προς αυτούς. Ούτε και είναι σε θέση να αντιληφθούν πως έχουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας.

Για τους λόγους αυτούς, άτομα με διαταραχή προσωπικότητας συνήθως δεν αναζητούν θεραπεία. Οι αιτίες που μπορεί να τους οδηγήσουν στο γραφείο του Ψυχολόγου έχουν να κάνουν με τις περιπτώσεις που μπορεί να εμφανίσουν άλλα δυσφορικά συμπτώματα, όπως έντονο άγχος ή κατάθλιψη, τα οποία θα τα αναγνωρίσουν ως αλλαγές στον χαρακτήρα τους και θα τους προκαλούν έντονη δυσκολία στην καθημερινότητα και πτώση της λειτουργικότητάς τους.

Επίσης, μπορεί να «αναγκαστούν» να προσέλθουν για θεραπεία έπειτα από προτροπές και πιέσεις ατόμων του περιβάλλοντός τους, οι οποίοι συνήθως δυσφορούν και δυσκολεύονται στην αλληλεπίδραση μαζί τους.

Για την ανάπτυξη μιας διαταραχής προσωπικότητας παίζουν ρόλο αρκετές συνιστώσες: η γενετική προδιάθεση, ...
....................
η συνέχεια εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Οι Τοξίνες που Βλάπτουν τα Παιδιά και τους Μεγάλους

Οι τοξίνες βρίσκονται παντού και επηρεάζουν μικρούς και μεγάλους.
Ιδιαίτερα ορισμένες από αυτές είναι πολύ βλαβερές για τα παιδιά.
Τα παρασιτοκτόνα, τα καθαριστικά για το σπίτι και τα ρούχα, τα φάρμακα, κάποιες τροφές, ορισμένα καλλυντικά προϊόντα, ακόμα και μερικά εμβόλια μπορεί να εκθέσουν τα παιδιά σε τοξικές χημικές ουσίες.
Τα αποτελέσματα δε φαίνονται αμέσως αλλά σε βάθος χρόνου, με αντίκτυπο στην υγεία τους.

Φάρμακα
Δεν είναι λίγες οι φορές που συνταγογραφούνται φάρμακα σε παιδιά επικίνδυνα και τοξικά.

Κάποια φάρμακα για το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας περιέχουν αμφεταμίνες που παραπέμπουν σε ναρκωτικές ουσίες.
Τα αντικαταθλιπτικά επίσης που χορηγούνται σε κάποια παιδιά είναι επικίνδυνα.

Επεξεργασμένες τροφές
Το πρόχειρο φαγητό και τα γλυκά του εμπορίου είναι οι λιχουδιές των παιδιών και δεν θέλουμε να τους τις στερούμε.

Είναι οι γεύσεις και οι μυρωδιές που τους ανοίγουν την όρεξη και τα ευχαριστούν πολύ.
Όμως, όλες αυτές οι τροφές είναι γεμάτες χημικές ουσίες και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Επίσης, προκαλούν και παιδική παχυσαρκία που μειώνει την ποιότητα ζωής.

Αναψυκτικά
Τα παιδιά τα ζητούν πιστεύοντας ότι θα ξεδιψάσουν, αλλά ξεγελιούνται λόγω της γεύσης τους.

Τα ανθρακούχα ποτά και τα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικό οξύ που φθείρει τα οστά και τα δόντια τους.
Απορρυπαντικά ρούχων
Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα υποαλλεργικά καθαριστικά ρούχων εμφανίζονται στην αγορά, απαλλαγμένα από χημικές ουσίες και παρασκευασμένα με αγνά υλικά.

Συστήνονται για τα βρεφικά και παιδικά ρούχα.
Καλλυντικά προσωπικής υγιεινής
Σαμπουάν, αφρόλουτρα, γαλακτώματα μαλλιών, κρέμες και λάδια σώματος, μωρομάντηλα και τόσα άλλα παρόμοια προϊόντα, δεν είναι τυχαίο ότι απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά.

Δεν είναι υπερβολή, πολυτέλεια ή σπατάλη να τα προτιμούμε.
Καθαριστικά σπιτιού
Όλα τα καθαριστικά που προορίζονται για οικιακή χρήση περιέχουν δυνατές χημικές ενώσεις, φαινομενικά αβλαβείς, αλλά στην πραγματικότητα επικίνδυνες.

Η εισπνοή ή η κατάποσή τους μπορεί να βλάψει την υγεία και ακόμα χειρότερα να αποβεί μοιραία.
Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένα σε σημεία όπου μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά, ενώ δεν θα πρέπει και να τα εισπνέουν.

Περιβαλλοντική μόλυνση
Είναι δύσκολο να μην εκτεθεί ένα παιδί που ζει στην πόλη σε αυτήν.

Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, τα εργοστάσια, ο καπνός των τσιγάρων και ένα σωρό τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα είναι από τις τοξίνες που δυστυχώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε να αποφύγουμε οι ίδιοι και τα παιδιά μας.

Μέτρα προστασίας
Είναι αδύνατον να αποτρέψουμε τις τοξίνες να εισέλθουν στο σώμα μας.
Πάντως, μπορούμε να υιοθετήσουμε κάποιες προσεγγίσεις, ώστε με ήρεμο και επεξηγηματικό τρόπο να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την έκθεση των παιδιών μας σε αυτές.

Παρόλο που η ιατρική και η τεχνολογία προχωρούν, η έκθεση στις τοξίνες προχωρά κι αυτή μαζί.
Πολλά προβλήματα υγείας λύνονται, αλλά πολλοί εξακολουθούν να αρρωσταίνουν εξαιτίας της έκθεσής τους σε αυτές.

Οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά αλλεργίες μέχρι και καρκίνους.

www.y-o
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki