Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Αν δεν ρισκάρεις ποτέ, τότε δεν έχεις ζήσει πραγματικά! Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας,

«Ρίσκο»: Μια λέξη που κρύβει μέσα της τόσο έντονα συναισθήματα, ένταση και ορμή. 
 Μια λέξη που μπορεί να φανερώσει αρκετά για την προσωπικότητα του καθενός. Μια λέξη που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω σε μια μόνο στιγμή.
Ας μιλήσουμε λίγο για το ρίσκο στη ζωή μας…
Μόλις μάθεις να ρισκάρεις, ολόκληρη η ζωή σου αλλάζει. Όμως η αλλαγή και η ανάπτυξη μπορεί να πραγματοποιηθεί μονάχα εάν έχουμε επιτρέψει στον εαυτό μας να πειραματιστεί και να είναι πρόθυμος για τις επικείμενες αλλαγές που πρόκειται να φέρει στο πέρασμά του, ακόμη και σαν τυφώνας. 
Ποτέ δεν είναι κανείς σίγουρος για τίποτα. 
Όλα αποτελούν ρίσκο.
Πόσες φορές δεν ξύπνησες από μια επιτακτική ανάγκη που έκανε την ανάσα σου γοργή και την καρδιά σου να σφυροκοπά σε ρυθμό ακατάστατο, παρακινώντας σε να αλλάξεις τα πάντα στη ζωή σου, να αποτινάξεις τα βαρίδια που σε κρατούν ακίνητο και να βάλεις πλώρη για την υλοποίηση των ονείρων σου, τα οποία κρατούσες σε αναμονή για πολλά χρόνια;
Θέλει ρίσκο να εμπιστευτείς, να ανοιχτείς σε κάποιον, να τον αφήσεις να δει μέσα σου τα ψεγάδια, τις ρωγμές της ψυχής και τις πληγές σου.
Θέλει ρίσκο να επιτρέψεις ακόμη και στον ίδιο σου τον εαυτό να κυνηγήσεις εκείνο που λαχταρά, χωρίς να μπαίνουν εμπόδια τα “πρέπει” και τα “μη”.

Θέλει ρίσκο να ακολουθήσεις την καρδιά σου…
  • Όταν γελάς, κινδυνεύεις να σε χαρακτηρίσουν αφελή. Ε και; Οι αφελείς ίσως και να διασκεδάζουν περισσότερο!
  • Όταν κλαις, κινδυνεύεις να σε περάσουν για συναισθηματικό. Ο συναισθηματισμός συχνά είναι ο δρόμος προς την λύτρωση, ιδιαίτερα μέσα από τα δάκρυά σου!
  • Όταν “ανοίγεσαι” στον άλλο, κινδυνεύεις να εμπλακείς. Ποιος ορίζει ότι η εμπλοκή ενέχει πάντα κίνδυνο; Μήπως όμως η ανάγκη να πιστέψεις σε κάποιον και να αφεθείς πάνω του είναι το ζητούμενο;
  • Όταν εκδηλώνεις τα συναισθήματά σου, κινδυνεύεις να εκτεθείς! Κι αυτό γιατί είναι κακό; Τι άλλο έχεις εξάλλου να δείξεις εκτός από τον πραγματικό σου εαυτό;
  • Όταν εκμυστηρεύεσαι τα όνειρά σου και μοιράζεσαι τις σκέψεις σου, κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ανόητος. Από πότε θεωρείται ανοησία η ειλικρίνεια;
  • Όταν αγαπάς, κινδυνεύεις να πληγωθείς από τη μη ανταπόκριση του άλλου απέναντι στα συναισθήματά σου. Μα η πραγματική αγάπη είναι έκφραση στοργής, προσωπικής αφοσίωσης και ανιδιοτέλειας. Αγαπάς γιατί μπορείς και θέλεις!
  • Όταν ελπίζεις, κινδυνεύεις να απογοητευτείς και όταν επιχειρείς οτιδήποτε, κινδυνεύεις ν’ αποτύχεις. Ναι, αλλά μένοντας στάσιμος δεν επιτυγχάνεις το παραμικρό.
  • Όταν φοβάσαι το θάνατο, δεν ζεις. Η ζωή είναι ένα δώρο που πρέπει να μάθουμε να εκτιμούμε, προτού να είναι πλέον αργά.
Αν ο άνθρωπος δεν ρισκάρει ποτέ στη ζωή του, δεν ζει πραγματικά. Μπορεί να κρυφτεί από τον πόνο και τη λύπη, όμως δεν μπορεί να αγαπήσει, να ονειρευτεί, να δράσει. Είναι ένας αιώνιος σκλάβος της ίδιας του της ύπαρξης.
  Πατρίτσια-Στεφανία Σενβάϊτζ, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Εναλλακτική Δράση

Πολύτιμα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν
οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας...

Τα παλιά χρόνια κάθε νοικοκύρης έπρεπε να έχει στο σπίτι του όλα τα απαραίτητα για να κάνει τις δουλειές του. 

Γεωργικά και οικιακά εργαλεία ήτανε, όπως και σήμερα, απαραίτητα για τις καθημερινές ασχολίες. Πολλά από αυτά πλέον δεν υπάρχουν και έχουν αντικατασταθεί με πιο σύγχρονα. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να θυμηθούμε κάποια από αυτά.
Όσοι τα έχουν προλάβει, είναι βέβαιο ότι θα τα ξαναφέρουν στη μνήμη τους με νοσταλγία..

1. Λύχνος

27 πολύτιμα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας
Ο λύχνος στο λυχνοστάτη. Ο λύχνος αποτελούσε το φωτιστικό καθημερινής χρήσης στο χωριό, ενώ το επισημότερο ήταν η λάμπα πετρελαίου. Σε δύσκολες καιρικές συνθήκες χρήσιμο φωτιστικό ήτανε το φανάρι, ενώ σε ειδικές συνθήκες, χρησιμοποιούσαν πυροφάνι.

2. Λάμπα πετρελαίου

27 πολύτιμα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας
Ο επίσημος φωτισμός τα χρόνια του 1950-60 γινόταν με τέτοιες λάμπες. Τα δυο ακραία μοντέλα είχαν ειδική προέκταση, από όπου μπορούσε να κρεμιέται στον τοίχο. Η λάμπες αυτής της τεχνολογίας έχουν, όπως και οι σημερινές αντίστοιχες, μια περιστρεφόμενη βίδα, που ανεβοκατεβάζει το φιτίλι, αυξομειώνοντας αντίστοιχα το φωτισμό. Και μιας και εκείνα τα χρόνια, οι πηγές μηχανικού θορύβου ήτανε ανύπαρκτες, ο ρομαντισμός στη σιγαλιά της νύχτας επέτρεπε τις γνωστές μεν, εγκαταλελειμμένες δε, καντάδες. Έλεγε λοιπόν ο ερωτοχτυπημένος νεαρός, περνώντας το βράδυ από το στενό της κοπελιάς του, τη μαντινάδα:
“Ψηλώσετε τη λάμπα σας, να φέγγω να περάσω // γιατείμαι ξενοχωργιανός , το δρόμο να μη χάσω”

3. Λούξι

27 πολύτιμα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας
Το λούξι το χρησιμοποιούσαν λόγω κόστους περισσότερο στα καφενεία και λιγότερο στα σπίτια. Στη βάση του υπήρχε μια κλειστή δεξαμενή που χώραγε περίπου 1 λίτρο φωτιστικό πετρέλαιο με μια αντλία-τρόμπα πίεσης. Με ένα μεταλλικό σωλήνα το πετρέλαιο πήγαινε πάνω σε μια έξοδο που υπήρχε ένα πλέγμα άκαυτου αμιάντου, αφού όμως περνούσε από την ήδη αναμμένη φλόγα. Αποτέλεσμα ήταν το πετρέλαιο υπό πίεση να εξαερώνεται, να περνά μέσα από τον αμίαντο σαν λεπτό νέφος, που αμέσως καιγότανε με μια λαμπρή φλόγα, με έντονη φωτεινότητα.

4. Φενέρι

27 πολύτιμα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας
Το λαδοφάναρο ήτανε εργαλείο πρώτης ανάγκης στα νοικοκυριά. Κατασκευασμένο από τσίγκο για να μη σκουριάζει παρείχε σχετική ασφάλεια από τη μια για να μη ανάψει φωτιά στο στάβλο, στον αχυρώνα, στο κατώι – αποθήκη, και από την άλλη να μην το σβήνει ο αέρας. Όταν δεν φυσούσε αέρας το χρησιμοποιούσαν όσοι βγαίνανε να μαζέψουν σαλιγκάρια αλλά και όσοι ήθελαν να ποτίσουν τους κήπους τους.

5. Γεράνι

27 πολύτιμα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας
Όπου δεν ανέβαινε το τρεχούμενο νερό, αλλά η στάθμη του ήταν 1-5 μέτρα πιο κάτω από τον κήπο, χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές. Μια τεχνική ήταν το γεράνι, γνωστό από την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία. Στην πραγματικότητα ήταν ένας μοχλός που βοηθούσε να τραβάνε 15-30 λίτρα νερό σε κάθε κίνηση, από το χαμηλό σημείο, συνήθως πηγάδι, και να το αδειάζουν στις αυλακιές του κήπου.

6. Σκαλίδα

27 πολύτιμα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας
Μαζί με το σκαπέτι (τσαπα) η σκαλίδα ήτανε το υπ αριθ 2 χρειαζούμενο του γεωργού. Από τη μιά γεροδεμένο τσαπί, και από την άλλη τσεκούρι έτοιμο να κόψει σκληρές ρίζες, καλάμια, θυμάρια, σχοίνους, ακόμη και να σκάψει σκληρά εδάφη, όπου δεν γινότανε με την τσάπα.

7. Χειρόμυλος

27 πολύτιμα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας
Ο χειρόμυλος, τα παλιά χρόνια, ήταν δείγμα νοικοκυροσύνης! Τα σπίτια που είχαν και χειρόμυλο, μαζί με άλλες απαραίτητες συσκευές, όπως ο αργαλειός, είχαν «το καθετί» τους, ό,τι χρειάζονταν για την ένδυση και την καθημερινή διατροφή της οικογένειας.
Ο χειρόμυλος αποτελείται από δύο στρογγυλές επίπεδες πέτρες, η μία πάνω στην άλλη. Η κάτω πέτρα έχει ένα σίδερο στη μέση. Το σίδερο αυτό ενώνει τις δύο πέτρες, καθώς περνάει από την κάτω πέτρα στην πάνω, ενώ στην άκρη της πάνω πέτρας υπάρχει μια χειρολαβή, την οποία κρατάει η νοικοκυρά για να γυρίζει το μύλο.
Από την τρύπα στην πάνω πέτρα, οι νοικοκυρές έριχναν λίγο – λίγο τον καρπό, ο οποίος με τις στροφές της πέτρας κομματιαζόταν και έπεφτε έξω από τις πέτρες, έτοιμος πια για χρήση. Ο χειροκίνητος μύλος προοριζόταν για οικιακή χρήση. Φανταστείτε τον κόπο και τον χρόνο που θα χρειαζόταν να καταβάλλει μια νοικοκυρά για να αλέσει μεγάλες ποσότητες καρπών;

8. Χειρόχτενα

27 πολύτιμα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας
Ένα από τα βασικά εργαλεία της νοικοκυράς. Η προετοιμασία του μαλλιού μετά το κούρεμα των ζώων απαιτούσε να δουλευτεί με τα χειρόκτενα, ώστε να μπορεί κατά τη νηματοποίηση με τη βοήθεια της ρόκας και του αρδαχτιού να φτιαχτεί ισόπαχη κλωστή.

9. Μιτόχτενα

27 πολύτιμα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας
Εκτός από τα χειρόκτενα, υπηρχαν και τα ΜΙΤΟΧΤΕΝΑ. Τα μιτόχτενα είναι εξάρτημα του αργαλειού, και στοχο έχουν να καθοδηγούν και να διασταυρώνουν το στιμόνι κατά τη διάρκεια της ύφανσης. Αυτή η διασταύρωση γίνεται με τη βοήθεια των πατητήρων από την ανυφαντού. Το μιτοχτένιασμα ήταν μια περίπλοκη για τους αδαείς εργασία, κατά την οποία μια-μια κλωστή του επιμήκη άξονα ενός υφαντού περνιόταν σε αντίστοιχη θέση στο μιτόχτενο, και μετά μεταφερόταν στον αργαλειό, ώστε να αρχίσει η ύφανση, ξόμπλια κλπ. από την υφάντρα.

10. Ρόκα, Αδράχτι, Σφοντύλι

27 πολύτιμα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας
Το γνέσιμο γινόταν με τρία κλωστικά εργαλεία: Τη ρόκα, το αδράχτι και το σφοντύλι.
Η ρόκα. Ήταν ένα απλό εργαλείο με το οποίο οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν το νήμα για το ρουχισμό του σπιτιού, που δεν άλλαξε στη μορφή του και δεν εγκαταλείφθηκε για χιλιετίες, παρά μόνο πριν από πενήντα χρόνια.
Πάνω στη ρόκα ...