Sunday 30 August 2020

Louise Michel: Το ροζ πλοίο του Banksy που σώζει πρόσφυγες στη Μεσόγειο

Το όνομά του είναι “Louise Michel” και είναι βαμμένο ροζ. Είναι ένα παλιό γαλλικό πλεούμενο που μετατράπηκε σε σωστικό πλοίο και φέρνει την υπογραφή του Banksy. Ένα κορίτσι στη μία πλευρά του καταστρώματος δείχνει ένα σωσίβιο βαμμένο ροζ σε σχήμα καρδιάς, το περίφημο “Baloon girl” ένα από τα πιο διάσημα έργα του Βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου και ακτιβιστή.
Ο Banksy είναι ο χρηματοδότης του πλοίου που έχει σκοπό να βοηθήσει τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο.
The British street artist Banksy has financed a boat to rescue refugees attempting to reach Europe from North Africa.
The vessel, named Louise Michel after a French feminist anarchist, set off in secrecy on 18 August from the Spanish seaport of Burriana, near Valencia, and is now in the central Mediterranean where on Thursday it rescued 89 people in distress, including 14 women and four children.
It is now looking for a safe seaport to disembark the passengers or to transfer them to a European coastguard vessel.


#elculture #banksy
instagram.com

Τριτογενές Κάπνισμα: Πώς προφυλάσσουμε τα παιδιά;

Όλοι γνωρίζουμε για το παθητικό κάπνισμα και το πόσο βλαβερό είναι όταν εκτιθέμεθα σε αυτό, όλοι μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα στην οποία ο κίνδυνος ανάπτυξης αναπνευστικών προβλημάτων είναι αυξημένος, σε σχέση με τους ενήλικες παθητικούς καπνιστές, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ

Έχει υπολογισθεί ότι τα παιδιά εμφανίζουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, όταν αναπνέουν τον καπνό άλλων, ανεξάρτητα από το αν θα καπνίσουν στην ενήλικη ζωή τους. Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι μελέτες έδειξαν πως υπήρχε παρουσία νικοτίνης στα ούρα βρεφών σε ποσότητες ανάλογες με τη βαρύτητα του καπνίσματος των γονέων. Αντίστοιχα ευρήματα υπήρχαν και σε περιπτώσεις όπου οι μητέρες ήταν παθητικές καπνίστριες. Όσο για τα νήπια, τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι οι ποσότητες νικοτίνης που απορροφούν παθητικά είναι 6 φορές παραπάνω από τα μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας από 9 ως 14 ετών.

ΤΡΙΤΟΓΕΝΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Ο ΝΕΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Δεν είναι όμως μόνο το παθητικό κάπνισμα κίνδυνος για την υγεία των παιδιών. Το «Τριτογενές Κάπνισμα» είναι ο νέος επιστημονικός ορισμός που περιγράφει την έκθεση των ανθρώπων στο  αόρατο και τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Κι έτσι, καταρρίπτεται αυτό που γνωρίζαμε έως τώρα, ότι δηλαδή όταν κλείνουμε την πόρτα της κουζίνας, για να καπνίσουμε μακριά από τα παιδιά ή καπνίζουμε κοντά στον απορροφητήρα ή στο αμάξι με ανοιχτά τα παράθυρα, τα προστατεύουμε σε κάποιο βαθμό από τις συνέπειες του τσιγάρου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται έντονες προσπάθειες στο να διαδοθεί η αρνητική  επίδραση του Τριτογενούς Καπνίσματος στην υγεία των ενηλίκων και κυρίως, των παιδιών.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟΓΕΝΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ;

Κατ’ αρχάς, οι βλαβερές συνέπειες στην υγεία τους θα πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικός λόγος για να συνειδητοποιήσουν οι γονείς την ανάγκη να διακόψουν το κάπνισμα.  Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι αποτελούν, πέρα από όλα τα άλλα, παράδειγμα και πρότυπο για τα παιδιά τους. Έχει παρατηρηθεί ότι οι έφηβοι οικογενειών στις οποίες καπνίζει ένας ή και οι δύο γονείς, εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν κι αυτά καπνιστές. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που οι γονείς δεν επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, για να προστατεύουν τα παιδιά τους από τις επιπτώσεις του Τριτογενούς Καπνίσματος, θα πρέπει να φροντίζουν:
  • να μην καπνίζουν ποτέ μέσα στο σπίτι ή το αυτοκίνητο και να ενημερώνουν και τους επισκέπτες ότι το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στο μπαλκόνι ή στον κήπο.
  • να αλλάζουν κάποια (αν όχι όλα) τα ρούχα που φορούν κατά τη διάρκεια του καπνίσματος (π.χ. σακάκι, μπουφάν κ.λπ.).
  • να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν έρθουν σε επαφή με το παιδί.
Όσο δημιουργείτε ένα εντελώς μη καπνιστικό περιβάλλον στο σπίτι και στο αυτοκίνητο, προσφέρετε στα παιδιά σας το ανεκτίμητο και αυτονόητο δώρο της προστασίας της υγείας τους.

frezyland.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παίζοντας μπρούμυτα

Τώρα που οι γονείς έχουν κατανοήσει το πόσο σημαντικό είναι τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα, τα νεογέννητα περνούν τον περισσότερο καιρό σε αυτή τη στάση. Αυτό είναι καλό για την αποφυγή του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου του Βρέφους, αλλά οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα μωρά τους να περνούν αρκετό χρόνο και μπρούμυτα, υπό την επίβλεψή τους πάντα, ώστε να δυναμώσει ο λαιμός και η πλάτη τους, κάτι που θα τα βοηθήσει να μάθουν να γυρίζουν πλευρό, να κάθονται και να μπουσουλάνε. Αυτό αποτρέπει επίσης τη δημιουργία επίπεδων σημείων στα κεφαλάκια των μωρών (Πλαγιοκεφαλία). 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μυήσετε το μωρό σας στην καινούργια αυτή στάση και μάλιστα με τρόπο διασκεδαστικό. Για να το πετύχετε αυτό, φροντίστε:

Να είναι άνετα
Καθώς περνάει τον περισσότερο χρόνο του ανάσκελα, το μωρό σας δεν θα νιώσει εξαρχής άνετα στην καινούργια στάση. Μπορείτε να το διευκολύνετε, τοποθετώντας μία κουβέρτα, μια πετσέτα ή ένα μαξιλάρι κάτω από το στέρνο του, ώστε να ανασηκώνεται ευκολότερα και να ισορροπεί το κεφάλι του. Μπορείτε ακόμη να ξαπλώσετε εσείς ανάσκελα και να τοποθετήσετε μπρούμυτα το μωρό στο στήθος σας, ενθαρρύνοντάς το να σηκώσει το κεφάλι του και να σας κοιτάξει. Μόλις ανακαλύψατε άλλον ένα τρόπο να αγκαλιάσετε το μωράκι σας!

Να είναι διασκεδαστικά
Όταν βάζετε το μωράκι σας να ξαπλώσει μπρούμυτα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάτι κοντά του, ώστε να απασχολείται. Μία κουδουνίστρα, ένας ειδικός καθρέφτης για μωρά, το αγαπημένο του κουκλάκι ή ακόμα και μια απλή ξύλινη κουτάλα της κουζίνας, είναι αφορμές για να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον. Μπορείτε να ξαπλώσετε κι εσείς στο πάτωμα δίπλα του και να παίξετε κρυφτούλι. Βάλτε το στο πρόγραμμά του και γρήγορα θα διαπιστώσετε πώς προσαρμόζεται και μαθαίνει περισσότερα πράγματα για τον εαυτό του και τον κόσμο του.

Να συμβαίνει συχνά
Η στάση αυτή μπορεί να μην αρέσει σε ένα πεινασμένο ή κουρασμένο μωρό, όπως και σε ένα νεογέννητο που έχει μόλις φάει. Εάν αρχίσει να διαμαρτύρεται, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή, διασκεδάζοντάς το, έστω και για ένα λεπτό. Όσο θα εξοικειώνεται με αυτή τη νέα στάση, θα μάθει να την απολαμβάνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσατε να βάζετε το μωρό σας να ξαπλώνει μπρούμυτα κάθε φορά που του αλλάζετε πάνα ή όποτε το ντύνετε. Μπορεί και να του αρέσει η νέα οπτική των πραγμάτων, έτσι όπως θα τα βλέπει από το ύψος της αλλαξιέρας του.

Να είναι σε κίνηση
Τα μωρά μπορούν να ασκούν τους μύες του λαιμού και των ώμων, ακόμα κι όταν βρίσκονται στην αγκαλιά της μητέρας ή του πατέρα τους. Δοκιμάστε να κρατήσετε το μωρό σας, στηρίζοντας την κοιλιά του με το χέρι σας, το οποίο με τη σειρά του στηρίζεται στο στήθος σας. Φέρτε το κοντά σας και στηρίξτε το κεφαλάκι του με την παλάμη σας. Όταν το μωρό μεγαλώσει και δυναμώσει αρκετά, ώστε να είναι σε θέση να στηρίζει το κεφάλι του μόνο του, μπορείτε να το κρατάτε αγκαλιά με το πρόσωπό του στραμμένο προς τα εμπρός, στηρίζοντάς το με το ένα σας χέρι κάτω από τον ποπό του και το άλλο γύρω από το στέρνο του. Είναι σίγουρο ότι θα του αρέσει να χαζεύει έτσι το δωμάτιο. Οι μπαμπάδες συνήθως συμπληρώνουν το σκηνικό με ηχητικά εφέ που θυμίζουν αεροπλάνα!

«Πηγή: Από την επιστημονική ομάδα των Pampers»
paidiatros.com

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki