Tuesday 21 July 2020

Βρεφικά Γεύματα στην Κατάψυξη

Εφόσον τα βρέφη τρώνε μόνο μικρές ποσότητες, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια του απογαλακτισμού, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο φτιάχνοντας μεγαλύτερες ποσότητες πουρέ τροφίμων και καταψύχοντας την επιπλέον ποσότητα σε θήκες για παγάκια ή μικρά πλαστικά δοχεία κατάλληλα για κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικά γεύματα. 
Έτσι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούμε να φτιάξουμε αρκετά γεύματα για το βρέφος για τις επόμενες μέρες/βδομάδες.
Μόλις κρυώσει το φαγητό, το παγώνουμε το συντομότερο δυνατό. 

Παγώνουμε το φαγητό σε θήκη για παγάκια με κάλυμμα (έτσι διατηρείται η ποιότητα των τροφών) και αναγράφουμε το περιεχόμενο και την ημερομηνία λήξης (οι βρεφικές τροφές διατηρούνται στην κατάψυξη μέχρι 8 βδομάδες). 

Η θερμοκρασία του καταψύκτη πρέπει να είναι -18 C ή χαμηλότερη.

Ξεπαγώνουμε το φαγητό βγάζοντας την κατάλληλη ποσότητα από την κατάψυξη αρκετές ώρες πριν από το γεύμα και το βράζουμε καλά σε μέτρια φωτιά. 
Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει και ελέγχουμε τη θερμοκρασία πριν το δώσουμε στο βρέφος.

Ποτέ δεν ξαναβάζουμε στην κατάψυξη το φαγητό που έχει ήδη ξεπαγώσει. Η εξαίρεση στον κανόνα είναι ωμές κατεψυγμένες τροφές που μπορούν να ξαναμπούν στην κατάψυξη όταν έχουν ψηθεί (για παράδειγμα κατεψυγμένα μπιζέλια).

Ποτέ δεν ζεσταίνουμε το φαγητό περισσότερο από μια φορά.

Ξεκινώντας τις στερεές τροφές

Πρώτα φρούτα:

Μήλο
Αχλάδι
Μπανάνα

Πρώτα λαχανικά:
Καρότο
Πατάτα
Γλυκοπατάτα
Γλυκοκόλοκο
Κόκκινη κολοκύθα

Μερίδα στα αρχικά στάδια: 1-2 κύβοι από θήκη για παγάκια

paidiatros
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παιδιατρικοί Μύθοι

Υπάρχουν πολλοί μύθοι οι οποίοι διαδίδονται στους νέους γονείς από συγγενείς, φίλους ή και κάποιες φορές από επαγγελματίες υγείας.
Μύθος 1: 
Ο πυρετός κάνει κακό στο παιδί σας
Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος και εκτός εάν είναι πολύ υψηλός (>41,5οC) είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο ή άλλα προβλήματα. 

Ακόμα και οι πυρετικοί σπασμοί είναι τις περισσότερες φορές ακίνδυνοι. 
Ο πυρετός δεν είναι ασθένεια, αλλά σημάδι ότι το παιδί σας πολεμά την αρρώστεια γι’αυτό και δεν χρειάζεται να δίνουμε αντιπυρετικό σε χαμηλό πυρετό (<38 br="">
Μύθος 2: 
Το παιδί χρειάζεται πολυβιταμίνες
Υπολογίζεται ότι 25-50% των παιδιών λαμβάνει σε κάποια φάση της ζωής τους πολυβιταμίνες. 
Αυτό δεν είναι απαραίτητο σε παιδιά που τρώνε κανονικά ακόμη και αν το παιδί είναι επιλεκτικό στο φαγητό του. 
Οι πολυβιταμίνες δεν θα "ανοίξουν την όρεξη" του παιδιού σας, ούτε θα το κάνουν να νιώσει καλύτερα.

Μύθος 3:
Κιτρινωπές ή πρασινωπές εκκρίσεις από τη μύτη σημαίνει ιγμορίτιδα και χρειάζεται αντιβίωση
Αυτό συνήθως δεν ισχύει.Πολλές ιώσεις (π.χ. κρυολόγημα,γρίππη) προκαλούν κατά την πορεία τους πρασινωπές εκκρίσεις και όπως είναι γνωστό, η αντιβίωση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στις ιώσεις.

Μύθος 4: 
Για τους κωλικούς φταίει το…..
Ξένο γάλα, η διατροφή της μητέρας, ο αέρας από το πιπερό, αλλεργία…. 
Η αιτία των κωλικών είναι άγνωστη. Δεν υπάρχουν φάρμακα που θα γιατρέψουν τους κωλικούς. Μπορείτε να δοκιμάσετε ζεστά μπάνια, μασσάζ στην κοιλιά, ρυθμικούς ήχους, βόλτα, τσάι και αν τίποτα δεν βοηθά είναι εντάξει να αφήσετε το παιδί να κλαψει για λίγο. Οι κωλικοί πάντα περνούν από μόνοι τους χωρίς να δημιουργούν προβληματα στο παιδί σας.

Μύθος 5: 
Φταίει το ότι βγάζει δόντια για…
Ψηλό πυρετό, διάρροια, εμέτους, εξάνθημα της πάνας.

Μύθος 6: Όχι γάλα στο παιδί όταν κάνει εμετούς και διάρροιες
Αυτό, σύμφωνα με καινούργιες έρευνες της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρίας είναι λάθος, εκτός και αν το παιδί σας έχει αλλεργία στο γάλα. Απεναντίας, οι πρωτεϊνες του γάλακτος, βοηθούν το έντερο ανακάμψει.

Μύθος 7:
Ο ψηλός πυρετός, ο βήχας, η αμυγδαλίτιδα χρειάζονται αντιβίωση για να αντιμετωπισθούν
Συχνότερες αιτίες υψηλού πυρετού , βήχα και αμυγδαλίτιδας σε όλες τις ηλικίες είναι οι ιοί. 
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στις ιώσεις. Αντιβιοτικά βοηθούν μόνο στην αμυγδαλίτιδα από στρεπτόκοκκο και αυτό είναι αδύνατο να διαγνωσθεί μόνο κοιτάζοντας το με το μάτι. Χρήσιμο είναι να γίνεται η ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης του στρεπτοκόκκου από το φάρυγγα του παιδιού (Strep test).

Μύθος 8: 
Tα αντιβιοτικά θα κάνουν το παιδί με γρίπη, κρυολόγημα, ίωση να νιώσει καλύτερα συντομότερα

Μύθος 9: Η κορτιζόνη κάνει κακό στα παιδιά
Όταν πολλοί γονείς ακούσουν από τον παιδίατρο ότι το παιδί τους πρέπει να πάρει κορτιζόνη, ανησυχούν για τις επιπλοκές που άκουσαν από το συγγενή ή το γείτονα. 
Η κορτιζόνη (στεροειδή), είτε σαν εισπνεόμενη (Pulmicort, Flixotide, Beclazone κ.α) ή σαν σιρόπη (Decadron) ή ενέσιμη, είναι χρήσιμο φάρμακο. 
Όταν χορηγείται για μικρό διάστημα και σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου, δεν δημιουργεί προβλήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εξηγούνται στους γονείς οι πιθανές επιπλοκές.

paidiatros
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Συναισθηματική ασφάλεια - Attachment Parenting

Ίσως έχετε ακούσει τον όρο “attachment parenting”, που μεταφράζεται σε «ανατροφή συναισθηματικής προσκόλλησης». Δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό παιδίατρο William Sears, με βάση τη θεωρία του παιδοψυχίατρου John Bowlby για την προσκόλληση (Attachment Theory). 
What is Attachment Parenting
Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να συνενώσω τις δύο αυτές συγγενικές προσεγγίσεις.

Ο Bowlby εξήγησε ότι για να μπορούν τα παιδιά να αναπτυχθούν με συναισθηματική ασφάλεια και να έχουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, θα πρέπει από τη βρεφική τους ηλικία να δημιουργήσουν μέσω ασφαλούς προσκόλλησης προς τους γονείς τους, τη λεγόμενη «ασφαλή συναισθηματική βάση», η οποία δημιουργείται ουσιαστικά τα πρώτα δύο χρόνια ζωής. 
Αυτό σημαίνει οι γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτά να αισθάνονται ότι οι ανάγκες τους είναι σημαντικές, ικανοποιούνται εύστοχα και σταθερά, σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι είναι αξιόπιστοι. Αυτή η ασφαλής βάση των πρωταρχικών δεσμών ενός μωρού, χρησιμοποιείται ασυνείδητα και κατά προέκταση στις σχέσεις του με τους υπόλοιπους ανθρώπους. 
Έτσι, το παιδί και αργότερα ο ενήλικας μπορεί να δημιουργεί αμοιβαίες σχέσεις εμπιστοσύνης, φροντίδας, κατανόησης, αλληλο-υποστήριξης και επικοινωνίας. 
Αντίθετα, όταν οι πρωταρχικές σχέσεις δεν καλλιεργούν αυτή την ασφαλή βάση, ο άνθρωπος καταλήγει να βιώνει διάφορες συναισθηματικές ανασφάλειες στις σχέσεις του με τους άλλους, αλλά και με τον εαυτό του, όπως προβλήματα αυτοεκτίμησης, άγχους, κατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών και άλλα.

Ο Sears περιγράφει συγκεκριμένους τρόπους φροντίδας των βρεφών και νηπίων, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί μέσα από τη δική του πολυετή πείρα αλλά και δεκάδες τουλάχιστο επιστημονικές έρευνες, ως η καταλληλότερη προσέγγιση για ήρεμα μωρά και ήρεμους γονείς, με στενές σχέσεις, όπου επικρατεί η κατανόηση και η επικοινωνία, αντί για αποξένωση και ένταση. 
Οι θέσεις αυτές έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με διάφορες τρέχουσες αντιλήψεις, οι οποίες προωθούνται από ειδικούς και μη, χωρίς να διερευνάται η επιστημονική τους ορθότητα και αντανακλούν ουσιαστικά μια ιδεολογική μόδα. Ιδεολογική μόδα είναι η τάση να εφαρμόζουμε συνήθειες και απόψεις που θεωρούμε σωστές, χωρίς απόδειξη. Είναι λυπηρό ότι ακόμα και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο η ανατροφή των παιδιών, οι νέοι γονείς βομβαρδίζονται συνήθως με πολλές λανθασμένες συμβουλές από συγγενείς και «ειδικούς στη φροντίδα των παιδιών» που δίνονται με προχειρότητα, για την «ευκολία των γονιών», αλλά που συχνά βλάπτουν την ανάπτυξη των παιδιών.
Η σημερινή δυτική κουλτούρα λοιπόν προωθεί ευρέως το μη (επαρκή) θηλασμό, τη συστηματική χρήση των μπιμπερό, της πιπίλας, του αποστειρωτή, του βρεφικού καροτσιού, της βρεφικής κούνιας και των συσκευών παρακολούθησης του μωρού ως απολύτως απαραίτητων αξεσουάρ για το μεγάλωμα ενός παιδιού. 
Ανάλογα με την ηλικία, υπάρχουν τα “must” παιχνίδια και άλλα «απαραίτητα» αντικείμενα. 
Όλα αυτά έχουν ένα μεγάλο κοινό: είναι πολυέξοδα, αντανακλώντας τον μέχρι πρότινος υπερκαταναλωτισμό μας ως κοινωνία, τον οποίο τώρα με την οικονομική κρίση καλούμαστε να αναθεωρήσουμε. 
Πέραν όμως του κόστους, προκύπτει και το ερώτημα αν είναι πραγματικά τόσο απαραίτητα, ή αποτέλεσμα του μάρκετινγκ των εταιριών που μας έχουν πείσει για την αναγκαιότητα των πολυέξοδων και ενίοτε βλαβερών προϊόντων τους. Και λέω βλαβερών, γιατί υπάρχουν δεκάδες έρευνες που αποδεικνύουν ότι η χρήση της φόρμουλας, των μπιμπερό και της πιπίλας κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα σε ωτίτιδες και άλλες λοιμώξεις, καθώς και σε ορθοδοντικά και προβλήματα της γνάθου, ενώ η υπερβολική χρήση της πιπίλας συνδέεται και με καθυστέρηση στην ομιλία. 
Τα μωρά που τρέφονται με χημικό γάλα αρρωστούν συχνότερα και πιο σοβαρά από τα βρέφη που θηλάζουν, παθαίνουν συχνότερα αλλεργίες, έκζεμα, άσθμα, διαβήτη και καρκίνο, ενώ κινδυνεύουν ακόμα και ως ενήλικες περισσότερο από παχυσαρκία. 
Σε κάποιες χώρες, χιλιάδες βρέφη πεθαίνουν επειδή δεν θηλάζουν. 
Όλα αυτά αγνοούνται ή και ελαχιστοποιούνται από ειδικούς και μη, με αποτέλεσμα να παραπληροφορούνται εκατομμύρια μητέρες στο δυτικό κόσμο. 
Η Κύπρος και η Ελλάδα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά μητρικού θηλασμού, όπου μόνο 1% θηλάζει αποκλειστικά για 6 μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, που είναι «αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για έξι μήνες και συνέχιση του για 2 χρόνια ή και περισσότερο».

Επιπρόσθετα με τις «ακριβές» συμβουλές της ιδεολογικής μας μόδας, υπάρχουν και οι εξής, που έχουν «κοινωνικο-εκπαιδευτικό» χαρακτήρα: τα παιδιά να κοιμούνται μόνα τους από την αρχή και να τα αφήνουμε να κλαίνε μέχρι να μάθουν, να μην τα κρατούμε πολύ ή να ανταποκρινόμαστε άμεσα στο κλάμα τους για να μην κακομάθουν, να τρώνε με πρόγραμμα και για συγκεκριμένη διάρκεια και άλλα πολλά. 
Η διατροφή με πρόγραμμα (ακόμα και στη φόρμουλα) είναι λανθασμένη, αφού τα μωρά έχουν μικρό στομάχι που αδειάζει εύκολα και χρειάζονται συχνά και μικρά γεύματα (οδηγίες και των διαιτολόγων που δυσκολευόμαστε οι περισσότεροι να ακολουθήσουμε αφού μάθαμε διαφορετικά). 
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα μωρά που αφήνονται να κλαίνει συχνά και πολύ (για διάφορους λόγους) αποκτούν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους (ορμόνη του στρες), κάτι που τα κάνει επιρρεπή σε χρόνιο στρες και κατάθλιψη, ενώ βλάπτουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και αποκτούν συχνότερα χρόνιες διαταραχές ύπνου, τροφής, συμπεριφοράς και άλλα προβλήματα.

Το attachment parenting λοιπόν αντιτίθεται σε όλα αυτά και υποστηρίζεται από πολλές έρευνες.
 
Πέραν των βιολογικών παραγόντων του θηλασμού, αποδεικνύεται ότι οι μητέρες που θηλάζουν περνούν σπανιότερα και λιγότερο έντονα επιλόχειο κατάθλιψη, συνδέονται ευκολότερα συναισθηματικά με τα παιδιά τους και έχουν πιο ήρεμα και ευτυχισμένα μωρά. 
Απαραίτητες όμως θεωρούνται και οι υπόλοιπες συνθήκες: στενή και συχνή σωματική επαφή του παιδιού με τους γονείς – μέσω κρατήματος στην αγκαλιά, σε μάρσιπο ή sling (ανάλογα με τις συνθήκες που βολεύουν κάθε γονιό), ο κοινός ύπνος ή τουλάχιστο στο ίδιο δωμάτιο για τα πρώτα 2 χρόνια και η όσο το δυνατό άμεση επαφή του μωρού με τη μητέρα μετά τη γέννηση. 
Συστήνεται να τοποθετείται το παιδί πάνω στη μητέρα αμέσως μετά τη γέννηση για να δημιουργηθεί η πρωταρχική σύνδεση, αλλά και μετέπειτα το μωρό να μένει στο δωμάτιο της μαμάς και όχι στο θάλαμο νεογνών, όπου βιώνει έντονα την ξαφνική αποκοπή από τη μητέρα του. 
Τέλος, πιστεύουμε ότι τα παιδιά κλαίνει για να επικοινωνήσουν, επειδή χρειάζονται κάτι, το οποίο χρειάζεται κατανόηση και ανταπόκριση και όχι επειδή «θέλουν να μας εκνευρίσουν» ή επειδή «είναι κακομαθημένα». Τα παιδιά χρειάζονται από τους φροντιστές τους προσοχή, ευαισθησία στο χειρισμό, σεβασμό στα συναισθήματα και τις ανάγκες τους και κατανόηση. 
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ένας «ψυχικός συντονισμός» γονιού – παιδιού, μέσα από τον οποίο κτίζονται η επικοινωνία και οι υγιείς σχέσεις.
Η προσέγγιση αυτή είναι πιο δύσκολη και απαιτητική στην αρχή, αφού η μητέρα επιφορτίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ανατροφής με συχνούς θηλασμούς και το μωρό να χρειάζεται σχεδόν συνεχή επαφή μαζί της, μέρα και νύχτα. Γι’ αυτό και χρειάζεται πολλή στήριξη αλλά και συμμετοχή στη φροντίδα του παιδιού, ώστε η μητέρα να μπορεί να αποφορτίζεται. 
Κανείς δεν μπορεί να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί μόνος του! 
Με την πάροδο του χρόνου όμως, τα παιδιά που μεγαλώνουν με την ανατροφή προσκόλλησης γίνονται πολύ πιο εύκολα στην ανατροφή τους, αφού υπάρχει καλή επικοινωνία με τους γονείς, εμπιστοσύνη, ηρεμία και γρηγορότερη αυτονόμηση. 
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αυτό τον τρόπο έχουν συνήθως καλύτερη υγεία, κλαίνει λιγότερο, χαμογελούν περισσότερο, είναι πιο εκδηλωτικά, ήρεμα και ευτυχισμένα, ενώ, ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών τους, έχουν περισσότερη κατανόηση για τους άλλους ανθρώπους. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι γίνονται πιο έξυπνα, αφού οι στενές ανθρώπινες σχέσεις και όχι τα αντικείμενα, κάνουν τα μωρά πιο έξυπνα.
Είναι σημαντικό βέβαια να έχουμε υπόψη μας ότι το να εφαρμόζει μόνο κάποιος τις οδηγίες του Attachment Parenting, χωρίς την ανάλογη ψυχική προσέγγιση δεν εγγυάται από μόνο του επιτυχή ανατροφή, αλλά την υποβοηθά σημαντικά. 
Επίσης, ποτέ δεν είναι αργά για γονείς που έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα λάθος οδηγίες, μπορούν με σωστή εκπαίδευση και συμβουλευτική από ειδικό να επουλώσουν πληγές και να κτίσουν μια σχέση με τα παιδιά τους σε καινούριες, πιο υγιείς βάσεις, καλλιεργώντας τους τη συναισθηματική ασφάλεια που όλοι τόσο πολύ χρειαζόμαστε.

Λουΐζα Θεοφάνους, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

paidiatros
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki