Saturday 22 June 2019

Γονείς, είναι καλό να κλαίτε μπροστά στα παιδιά σας!

Σαν γονιός προσπαθείς να μοιάζεις ατρόμητη στα μάτια των παιδιών σου, δείχνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες αδυναμίες γίνεται.

Ακόμα και τις φορές που τα δάκρυα μαζεύτηκαν στην άκρη των ματιών σου, το πιο πιθανό είναι ότι έτρεξες να κρυφτείς σε κάποιο άλλο δωμάτιο πριν μπορέσεις να ξεσπάσεις. 
Τα δάκρυα όμως, είναι και αυτά μια έκφραση του ανθρώπινου ψυχισμού και εκτός από γονιός είσαι και εσύ άνθρωπος.
Δεν πρέπει να υποτιμάς την ικανότητα των παιδιών σου να αντιληφθούν και να διαχειριστούν τα ανθρώπινα συναισθήματα. 
Αν δουν κάποια στιγμή την μαμά ή τον μπαμπά τους να κλαίνε, δεν πρόκειται να τραυματισθούν ανεπανόρθωτα, όπως ίσως νομίζεις. 
Για την ακρίβεια μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά για το παιδί, αν ξέρει ότι και οι γονείς του, που είναι βράχος γι’ αυτό, μπορεί κάποια στιγμή να λυγίσουν, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούν να το προστατέψουν όταν χρειαστεί.
Παρακάτω ειδικοί εξηγούν τους λόγους για τους οποίους είναι καλό οι γονείς να κλαίνε μπροστά στα παιδιά τους κάποιες φορές.
Κανονικοποιεί τα συναισθήματα
Αν ένα παιδί, δει τον γονιό του να κλαίει εξαιτίας ενός συγκεκριμένου συμβάντος, μπορεί να τα ωφελήσει, γιατί θα δουν ότι είναι εντάξει να εκδηλώνουν κι εκείνα τα συναισθήματα τους.
Η κανονικοποίηση των συναισθημάτων, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του να μεγαλώνεις, συναισθηματικά έξυπνα παιδιά. Αν ο γονιός κλαίει επειδή συνέβη κάτι, που ίσως αναστατώσει και το παιδί του (όπως ένας θάνατος στην οικογένεια), τότε το παιδί συνειδητοποιεί ότι δεν βιώνει μόνο του αυτόν τον θρήνο.
Επειδή τα παιδιά δεν έχουν ζήσει πολλές εμπειρίες, πολλές φορές αναρωτιούνται αν τα όσα αισθάνονται είναι φυσιολογικά ή αν κάτι δεν πάει καλά με τον ψυχισμό τους. Το να βιώνουν ένα συναίσθημα όπως ο θρήνος, μαζί με τους γονείς τους, τα βοηθά να δουν ότι η θλίψη τους είναι κατάλληλη για την περίσταση και τους δείχνει πως να χειρίζονται καλύτερα ανάλογες καταστάσεις.

Να τα διαβεβαιώνεις ότι θα είσαι καλά

«Τα παιδιά μπορεί να μπερδευτούν και να φοβηθούν αν δουν τους γονείς τους αληθινά αναστατωμένους. 
Είναι σημαντικό να τους εξηγείς, όσο καλύτερα μπορείς και ανάλογα με την ηλικία τους, ότι είχες μια στιγμή συναισθηματικής φόρτισης αλλά είσαι καλά και θα συνεχίσεις να είσαι καλά», εξηγεί ή παιδοψυχολόγος, Tζίλιαν Ρόμπερτς.

Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους τις κατάλληλες πληροφορίες για να τα βοηθήσουν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται ή να είναι μπερδεμένα και ότι μπορούν να μιλάνε ακόμα και για άβολα πράγματα. 
“Όταν μιλάμε για τις δικές μας συναισθηματικές εμπειρίες και το πως μάθαμε να τις αντιμετωπίζουμε, τότε διδάσκουμε ένα πολύ σπουδαίο μάθημα ζωής στα παιδιά μας και τους επιτρέπουμε στην ουσία να μιλάνε για τις δικές εμπειρίες, κάτι που είναι πολύ υγιές”, συνεχίζει η Ρόμπερτς.

Να τους μιλάς ανάλογα με την ηλικία τους
Όταν εξηγείς στο παιδί σου τον λόγο για τον οποίο κλαις, θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου να του δίνεις πληροφορίες που να είναι συμβατές με την ηλικία του, για να αποφύγεις τον κίνδυνο να το κάνεις να φοβηθεί ότι θα χάσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά του. 
Αντί λοιπόν, να του πεις πχ. “Κινδυνεύουμε να χάσουμε το σπίτι μας”, πες, “Ξέρω ότι έχεις δει τον μπαμπά να κλαίει τελευταία. Απλά περνάω μια δύσκολη φάση, αλλά όλα θα φτιάξουν”.

Να μην μιλάς για τα αισθήματά σου μόνο στα κορίτσια
Πολλές οικογένειες αλλά και κουλτούρες έχουν συνδεδεμένα την έκφραση συναισθημάτων με την αίσθηση της ντροπής. 
“Οι άνθρωποι χρειάζεται πολλές φορές να πάρουν άδεια για να βιώσουν και να τιμήσουν τα τις συναισθηματικές τους εμπειρίες”, μας λέει η Τζίλιαν Ρόμπερτς. 
Αυτό τείνει να επηρεάζει πιο πολύ τους νεαρούς άνδρες. 
“Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους γονείς που έχουν γιους, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συναισθήματά τους και να τους εξηγούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να συζητάνε για αυτά, όπως όλοι οι άνθρωποι”.

Προσπάθησε να μην το κάνεις πολύ συχνά
Αν το παιδί σου σε βλέπει συνέχεια να κλαις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νομίζουν ότι συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό. Αυτό μπορεί πολλές φορές να τα κάνει να αισθάνονται τύψεις, αφού θέλουν να σε βοηθήσουν αλλά δεν ξέρουν πως, μιας και είναι απλώς παιδιά. Η Ουίλμπορν τονίζει, πως κάτι τέτοιο ίσως τα κάνει να αισθάνονται αβοήθητα.

Έχε υπόψιν σου την ένταση με την οποία κλαις
Η Ρόμπερτς πιστεύει ότι πιο σημαντικό ρόλο παίζει η ένταση και όχι η συχνότητα με την οποία κλαίει ένας γονιός μπροστά στο παιδί του. “Αν κλαις κάθε μέρα επειδή βλέπεις μια θλιβερή διαφήμιση, δεν υπάρχει πρόβλημα. 
Αυτό δείχνει στο παιδί σου ότι είσαι αυθεντική και ότι μπορείς να ελέγξεις τα αισθήματά σου σε ανάλογες περιστάσεις. 
Αν όμως, κλαις με μια ένταση που θα σε έκανε να φύγεις από την κοινή θέα, τότε πρέπει να φύγεις και από την θέα των παιδιών σου. Τέτοιου είδους συναισθηματικές εντάσεις μπορεί να τρομάξουν ένα παιδί”.

Πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Άγριο ξύλο γονιών σε αγώνα εφτάχρονων

Έχουμε δει πολλές φορές ένα γονιό να παριστάνει τον προπονητή από τις εξέδρες ή ν' αρπάζεται με τον διαιτητή.
Σε αγώνα μπέιζμπολ σε περιοχή της Καλιφόρνια τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή.
Τα παιδάκια που έπαιζαν ήταν περίπου επτά ετών κι όταν ο 13χρονος (!) διαιτητής έδωσε μία αμφιλεγόμενη απόφαση η κατάσταση ξέφυγε
Γονείς μπήκαν μέσα στο γήπεδο κι άρχισαν να γρονθοκοπούν ο ένας τον άλλο! Η σύρραξη ήταν τόσο μεγάλη που σταμάτησε με επέμβαση των αστυνομικών αρχών.
Τα παιδάκια έμειναν άναυδα, ενώ αρκετοί πατεράδες τραυματίστηκαν σοβαρά.
Lakewood Police
These adults took over the field and began assaulting each other on 6/15 during a youth baseball game. We're looking for any info, in particular to ID the man in the white shirt/teal shorts. Several people have already been cited in this fight and injuries were reported.
 
madata.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα κέικ που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!

Ένα κέικ μπορεί να απογειώσει τη γεύση του καφέ ή ενός ζεστού ροφήματος. Με σοκολάτα, με φρούτα ή με ξηρούς καρπούς αποτελεί την ιδανική επιλογή. Προτείνουμε πέντε συνταγές που μπορούν να σας κάνουν να... παραμιλάτε από την απόλαυση.
Black Magic Cake
Υλικά:
  • 3 ¼ κούπας γάλα
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 6 κ.σ. άνθος αραβοσίτου βανίλια (ή corn flour που θα προσθέσετε και μια βανίλια)
  • 2 κ.σ. βούτυρο.
  • 10 κ.σ. γλυκό κουταλιού κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό κουταλιού βύσσινο.
  • 100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Φτιάχνετε την κρέμα: Κρατάτε από το γάλα μισή κούπα και διαλύετε το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη και βάζετε το υπόλοιπο να βράσει. Μόλις βράσει προσθέτετε το διαλυμένο άνθος αραβοσίτου και ανακατεύετε μέχρι να πήξει.

Προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε και σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη να μην κάνει πέτσα και αφήνετε να κρυώσει. Φτιάχνετε το μείγμα του κέικ σύμφωνα με τη συνταγή, το βάζετε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα, χωρίς τρύπα στη μέση, 24-25 εκ.

Προσθέτετε κουταλιές από το γλυκό ή την μαρμελάδα εδώ και εκεί πάνω στο μείγμα. Κάνετε το ίδιο και με την κρέμα (μπορεί να περισσέψει λίγη κρέμα, να μην την πάρει όλη).

Σκορπάτε και τα κομμάτια της κουβερτούρας εδώ και εκεί. Ψήνετε το κέικ για 50 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Όταν το βγάλετε από τον φούρνο το αφήνετε για 10 λεπτά και μετά αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα.
Συνταγή: sintagespareas.gr

Σοκολατένιο Cheesecake
Υλικά:
  • 170 γρ. πτι μπερ
  • 60 γρ. ψίχα καρυδιού
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 170 γρ. κρεμώδες τυρί
  • 70 γρ. σοκολάτα (με υψηλό ποσοστό κακάο)
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Χτυπάτε τα μπισκότα και την καρυδόψιχα στο μούλτι (πολυκόφτη), όχι όμως τόσο ώστε να γίνουν σκόνη. Το μέγεθος πρέπει να είναι σαν μισό φιστίκι.

Λιώνετε το βούτυρο (να είναι χλιαρό). Βάζετε τα μπισκότα με τα καρύδια στον κάδο του μίξερ και στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτετε λίγο - λίγο το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύετε για 3 λεπτά.

Βάζετε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 18 με 20 εκ. και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήνετε έξω την κρέμα γάλακτος να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Λιώνετε 70 γραμμάρια σοκολάτα. Στο μπολ του μίξερ βάζετε 170 γραμμάρια κρεμώδες τυρί, 1 αυγό και 30 γραμμάρια άχνη ζάχαρη. Χτυπάτε στη χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα και σιγά - σιγά ρίχνετε τη λιωμένη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος. Γεμίζετε το τσέρκι με το μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει για 3 με 4 ώρες.
Συνταγή: chocosplash.gr

Κέικ με γιαούρτι και λεμόνι
Υλικά:
  • 3 αυγά
  • 250 γρ. ζάχαρη (+200 γρ. ζάχαρη άχνη για το γλάσο)
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 250 γρ. αλεύρι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. χυμό από λεμόνι
  • 1 κ.σ. ζεστό νερό
Εκτέλεση:
Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ έως ότου ασπρίσουν. Σταματάτε το χτύπημα και προσθέτετε το γιαούρτι και το ξύσμα ανακατεύοντας με μία μαρίζ. Στο τέλος προσθέτετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα.

Ανακατεύετε απαλά και αδειάζετε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ ή φόρμα σιλικόνης και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170οC για 50 λεπτά. Εάν χρειαστεί ψήνετε για λίγο παραπάνω. Βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει και γλασάρετε, ανακατεύοντας ζάχαρη άχνη, ζεστό νερό και χυμό από λεμόνι.
Συνταγή: glykes-alchimies.gr

Carrot cake

Υλικά:
  • 4 αυγά
  • 225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 300 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 500 γρ. καρότο τριμμένο
  • 300 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. ψιλοκομμένο καρύδι
Υλικά για το γλάσο
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Προσθέτετε το λάδι συνεχίζοντας το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη. Σταματάτε το χτύπημα, προσθέτετε το τριμμένο καρότο, το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

Ανακατεύετε απαλά με μία μαρίζ και στο τέλος ρίχνετε τα καρύδια. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά.

Αφήνετε να κρυώσει και ξεφορμάρετε. Ανακατεύετε το βούτυρο, το τυρί κρέμα και την άχνη πολύ καλά προσθέτοντας και τους σπόρους βανίλιας. Με αυτό το μείγμα καλύπτετε όλη την επιφάνεια του κρύου κέικ.
Συνταγή: topsyntages.gr

Κέικ με μπανάνα και σοκολάτα

Υλικά:
  • 1¼ φλ. τσαγιού σπορέλαιο
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 4 ώριμες μπανάνες
  • 1 βανίλια
  • 1¼ φλ. τσαγιού καρυδόψιχα αλεσμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη σοκολάτα
Για την κρέμα σοκολάτας
  • 2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1/3 φλ. τσαγιού νερό
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1/3 φλ. τσαγιού κακάο άγλυκο
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και πολτοποιείτε τις μπανάνες στο μπλέντερ. Χτυπάτε με μίξερ χειρός ή με σύρμα το σπορέλαιο και τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν. Διαλύετε τη σόδα στο γάλα. Προσθέτετε στο μίξερ ένα-ένα τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι. Ρίχνετε το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες. Μόλις ενωθεί το μείγμα προσθέτετε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες σοκολάτας. Με μία σπάτουλα ανακατεύετε καλά το μείγμα.

Βουτυρώνετε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Την αλευρώνετε επίσης πολύ καλά και την τινάζετε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Ελέγχετε με τη λάμα του μαχαιριού το κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνό και καθαρό είναι ψημένο. Το αφήνετε 10΄ να σταθεί στη φόρμα και το ξεφορμάρετε σε σχάρα για να κρυώσει.

Για την κρέμα σοκολάτας: Κοσκινίζετε την άχνη και το κακάο. Προσθέτετε το αλάτι. Σε κατσαρολάκι βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύετε να λιώσουν (χωρίς να βράσουν). Ρίχνετε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύετε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. Θα μοιάζει με υγρή κρέμα σοκολάτας. Την αφήνετε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αλείφετε γύρω γύρω το κέικ και γαρνίρετε με φέτες μπανάνας.
Συνταγή: argiro.gr
Το διαβάσαμε στο mama365
ourlife.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

«Εγώ σε έκανα… αλλά εσύ με έκανες μητέρα»

Σας παρουσιάζουμε κάτι τόσο όμορφο όσο η μητρότητα.

Σε ένιωσα,ήσουν σαν μπιζέλι. Και μετά σαν λεμόνι και μετά σαν μελιτζάνα.
Ακολούθησα συμβουλές, διάβασα δώδεκα βιβλία, έκοψα τον καφέ… το ένιωθες ότι φοβόμουν;
Σου μιλούσα, σου τραγουδούσα και φοβόμουν πως δεν ήμουν έτοιμη.
Μα μετά ήρθες εσύ, δέκα δακτυλάκια, τρία κιλά. Αγάπη, τεράστια αγάπη.
Σε κράτησα, σε τάισα, συνειδητοποίησα ότι θα περνούσα τη ζωή μου κάνοντας πράγματα για να είσαι εσύ χαρούμενο και ότι αυτό θα με έκανε ευτυχισμένη.
Και έπειτα ήταν φορές που ήθελα να τα παρατήσω.
Που αναρωτιόμουν αν πάω καλά,που ήθελα να πέσω στα πόδια της μητέρας του και να της πω ότι μπορώ να το αποκτήσω.
Αλλά ύστερα μου χαμογελάς και λες το όνομά μου και μου αρπάζεις το χέρι με αυτά τα μικρά δακτυλάκια.
Μεγαλώνουμε μαζί, βλέπουμε τον κόσμο λες κι είναι καινούριος.
Θα ανοίξω την καρδιά μου και θα πλημμυρίσεις αγάπη. Θα χαμογελάσεις και θα τον ξανακάνουμε όλο από την αρχή!
Και θα περπατάμε χεράκι χεράκι.μέχρι να με αφήσεις…
Εγώ σε έκανα, αλλά εσύ με έκανες μητέρα.
Μετάφραση από εδώ
newsone.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki