Thursday 16 March 2023

Αν σας πουν ότι βράδιασε... / Καληνύχτα σας...

Αν σας πουν, από τις τηλεοράσεις, ότι βράδιασε, 
καλού κακού ρίξτε ένα βλέφαρο από το παράθυρο 
για να βεβαιωθείτε...

Μήπως πίνουμε περισσότερο νερό απ’ όσο χρειάζεται το σώμα μας;

Η υπερβολική κατανάλωση νερού έχει αρνητικές συνέπειες.

    Τις περισσότερες φορές προσπαθούμε μάταια να πίνουμε περισσότερα ποτήρια νερού μέσα στην ημέρα, ώστε να ενυδατώσουμε επαρκώς τον οργανισμό μας. 
    Όμως, υπάρχουν και εκείνες οι φορές που το παρακάνουμε, που δεν υπολογίζουμε σωστά και πίνουμε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας.
    Αν και δεν θα το περιμένατε, η υπερβολική κατανάλωση νερού έχει αρνητικές συνέπειες, όπως χαμηλά επίπεδα νατρίου και πρήξιμο των κυττάρων του σώματός μας. Η υπονατριαιμία, όπως ονομάζεται το φαινόμενο, παρατηρείται συχνά σε αθλητές αντοχής, αλλά και σε περιπτώσεις υπερβολικής ζέστης ή δίψας.

Σημάδια που μαρτυρούν ότι πίνουμε περισσότερο νερό απ’ όσο χρειάζεται το σώμα μας

1. Πίνουμε νερό ακόμα κι όταν δεν διψάμε
    Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να καταπολεμά την αφυδάτωση, επειδή γνωρίζει πως το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για την επιβίωσή του, οπότε έχει αναπτύξει και τους κατάλληλους μηχανισμούς γι’ αυτό. 
Η δίψα είναι ο εσωτερικός ρυθμιστής λοιπόν που διαθέτει το σώμα μας και μας ενημερώνει για το πότε χρειαζόμαστε νερό.

2. Τα ούρα μας είναι τελείως διάφανα
Αν πίνετε υγιείς ποσότητες νερού, τότε το χρώμα των ούρων σας θα είναι διάφανο κίτρινο. Δεν είναι το απόλυτο διάφανο, όπως πολλοί πιστεύουν. 
Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα οκτώ με δέκα ποτήρια νερού την ημέρα θεωρούνται μια φυσιολογική ποσότητα. Αλλά ο κάθε άνθρωπος διαφέρει λόγω του ύψους, του βάρους, της άσκησης που κάνει, αλλά και της διατροφής.

3. Κράμπες
    Όταν δεν έχουμε σωστά επίπεδα νερού στον οργανισμό μας, τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών απορρυθμίζονται και αυτή η συνέπεια δημιουργεί δύο άλλες άβολες συνέπειες: κράμπες και μυϊκούς σπασμούς.

4. Ναυτία, ακόμα και εμετό

    Τα συμπτώματα της υπερενυδάτωσης μοιάζουν αρκετά με εκείνα της αφυδάτωσης. Όταν πίνουμε πάρα πολύ νερό, οι νεφροί μας δεν μπορούν να ξεφορτωθούν τα επιπλέον υγρά και το νερό αρχίζει να συσσωρεύεται στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετό και διάρροια.

5. Έντονοι πονοκέφαλοι
    Ο πονοκέφαλος αποτελεί σημάδι αφυδάτωσης αλλά και υπερενυδάτωσης, παρόμοια δηλαδή με τη ναυτία, τον εμετό και τη διάρροια. Όταν πίνετε πολύ νερό, η συγκέντρωση του αλατιού στο αίμα σας μειώνεται, προκαλώντας πρήξιμο των κυττάρων στα όργανά σας, άρα και στον εγκέφαλο. Αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο, ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή.

6. Πρήξιμο ή αποχρωματισμός στα χέρια, χείλη και πόδια
    Σε πολλές περιπτώσεις υπονατριαιμίας, εμφανίζεται πρήξιμο ή αποχρωματισμός στα χέρια, χείλη και πόδια. Όταν όλα τα κύτταρα του σώματός μας πρήζονται, η επιδερμίδα αρχίζει κι εκείνη να πρήζεται εμφανώς. Μπορεί ξαφνικά να νιώσουμε ότι αυξήθηκε το βάρος μας, λόγω του περίσσιου νερού στην κυκλοφορία του αίματος.

7. Αίσθηση κόπωσης
    Καθώς οι νεφροί εργάζονται σκληρότερα για να καταφέρουν να αποβάλουν το περίσσιο νερό, μας προκαλούν μια γενικότερη, αδικαιολόγητη για εμάς αίσθηση κόπωσης, καθώς ενεργοποιούν την έκκριση συγκεκριμένων ορμονών που σχετίζονται με την κούραση και το στρες.

enallaktikidrasi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki