Thursday 27 March 2008

Για να προλάβετε την εμφάνιση της Εφηβικής Κατάθλιψης...

 ... υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε νωρίτερα:
Ενισχύστε τη σχέση σας με το παιδί
Προσπαθήστε να τρώτε όλη η οικογένεια μαζί τουλάχιστον μία φορά τη μέρα και αν αυτό είναι ανέφικτο κάντε το μία φορά την εβδομάδα.

Καληνύχτα
Σε αυτή την ηλικία δε βάζει κανείς το παιδί στο κρεβάτι, ωστόσο μπορεί να υπάρχει μια ρουτίνα ηρεμίας, όπου διαβάζετε κάτι μαζί, κουβεντιάζετε ήρεμα για την επόμενη ημέρα ή κάνετε σχέδια για κάποια δραστηριότητα.

Μοιραστείτε την καθημερινότητα
Προσκαλέστε το παιδί σας να κάνετε κάτι μαζί (όχι να σας βοηθήσει!): 
Κάντε μια βόλτα, ψήστε ένα κέικ, δείτε μια κωμωδία μαζί, ακούστε τι έχει να σας πει χωρίς να σπεύσετε να κρίνετε, να κατακρίνετε, να δώσετε απαντήσεις και λύσεις.

Δείξτε την αγάπη σας
υπενθυμίστε στο παιδί ότι το αγαπάτε, επιβραβεύστε τις προσπάθειές του, έχετε τον καλό λόγο στα χείλη σας γι' αυτό. 
Αποφύγετε τα φιλιά και τις αγκαλιές μπροστά σε φίλους του και προτιμήστε ένα πλατύ χαμόγελο, χτύπημα στην πλάτη, ένωση χεριών ή κλείσιμο του ματιού. Κρατήστε τις πιο οικείες εκδηλώσεις αγάπης για μέσα στο σπίτι.

Διατηρήστε μια θέση στη ζωή του παιδιού
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ανακατωθείτε στη ζωή του, αλλά να δημιουργήσετε χώρο και για εσάς: καλέστε τους φίλους του παιδιού σας στο σπίτι, γνωρίστε τους αλλά αφήστε τους μόνους, πάτε στην προπόνησή του, γνωρίστε τους δασκάλους του, μάθετε τα ωράριά του.

Δείξτε ενδιαφέρον
για τη ζωή του παιδιού σας, τα ενδιαφέροντα, τις ιδέες τις προτιμήσεις του. Μην κρίνετε, μην επικρίνετε μην κατακρίνετε! Μάθετε να ακούτε.

πηγή

Βία κατά κοριτσιών

Μέχρι 1,8 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως κορίτσια, πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. 60-100 εκατομμύρια κορίτσια ήταν θύματα καταναγκαστικών αμβλώσεων, παιδοκτονιών, κακής σίτισης και ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης.

Η βία κατά των γυναικών αν ο κόσμος σμικρυνθεί σε ένα παγκόσμιο χωριό 1.000 ατόμων:
  • 500 είναι γυναίκες
  • Θα ήταν 510, αλλά 10 δεν γεννήθηκαν ποτέ εξαιτίας επιλεκτικής λόγω φύλου άμβλωσης.
  • 300 είναι από την Ασία.
  • 167 θα ξυλοκοπηθούν στη διάρκεια της ζωής τους.
  • 100 θα είναι θύματα βιασμού ή απόπειρας βιασμού κατά τη διάρκεια της ζωή τους.

Γεωγραφική κατανομή της βίας κατά των γυναικών:

  • Ανεξαρτήτως περιοχής, οι βιασμοί σπάνια καταγγέλλονται και οι δράστες χαίρουν ατιμωρησίας, κυρίως στις εμπόλεμες περιοχές, όπου η σεξουαλική βία γιγαντώνεται.
Η ενδοοικογενειακή βία δεν λείπει, δυστυχώς, από καμία χώρα του πλανήτη.
  • Ασία: Δεν υπάρχει καμία προστασία για τις γυναίκες που ζουν στις χώρες του Κόλπου, καθώς την κηδεμονία τους την έχει άνδρας συγγενής. Σε Ινδία, Ινδονησία, Σρι Λάνκα και Μαλαισία εφαρμόζεται ακόμη ο ακρωτηριασμός των σεξουαλικών οργάνων. Σε Ιράν, Τουρκία, Πακιστάν γίνονται ακόμη «φόνοι τιμής».
  • Αφρική: Σε 28 χώρες υφίσταται ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών, βάρβαρος αναχρονισμός που αρκετοί μετανάστες έχουν φέρει και στις χώρες υποδοχής στην Ευρώπη. Οι βιασμοί στις εμπόλεμες περιοχές είναι μαζικοί (Κονγκό, Σουδάν/Νταρφούρ, Ρουάντα, Σιέρα Λεόνε) και εκτεταμένη η σεξουαλική δουλεία και το τράφικινγκ γυναικών. Η σεξουαλική βία κατά των γυναικών έχει οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό του AIDS: ειδικότερα στα κορίτσια και στις νεαρές γυναίκες στην υποσαχάρια Αφρική, που συχνά αναφέρουν ότι εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική συνεύρεση, η διάδοση του ιού του AIDS είναι τρεις φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο των αγοριών στις αντίστοιχες ηλικίες. Στη Νότια Αφρική σκοτώνεται μία γυναίκα κάθε 18 ώρες.
  • Αμερική: Στις ΗΠΑ, ένα όπλο στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο της δολοφονίας κατά 41%, δηλαδή κατά 272 γυναίκες. Μία στις τρεις γυναίκες ιθαγενείς θα βιαστεί στη διάρκεια της ζωής της. Μεξικό: Αδιερεύνητες και ατιμώρητες παραμένουν απαγωγές, βιασμοί και δολοφονίες γυναικών στο Χουάρες. Το ίδιο συμβαίνει και με γυναίκες στη Γουατεμάλα. Κολομβία: «Εξαφανίζεται» μία γυναίκα κάθε 14 μέρες.
  • Ευρώπη: Χαρακτηρίζεται ανεπαρκής η προστασία στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ενώ ατιμωρησία ή απροθυμία παραπομπής περιβάλλει τους δράστες των επιθέσεων.
  • Στη Ρωσία δολοφονήθηκαν 14.000 γυναίκες το 1999,
  • στη Βρετανία δολοφονούνται από τους συντρόφους τους περίπου δύο γυναίκες την εβδομάδα και στην Ισπανία μία κάθε πέντε μέρες.
  • Στο Κόσοβο είναι οι ίδιες οι διεθνείς δυνάμεις που έχουν συμβάλει στην αύξηση του τράφικινγκ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη βιάστηκαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στο πεντάμηνο διάστημα των συγκρούσεων, το 1992.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki