Friday 5 August 2022

Το Καλοκαίρι και η Διατροφή του Παιδιού - Easy Ways to Add Vegetable and Fruits to Your Child's Diet

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και πολλοί γονείς με τα παιδιά τους είναι ήδη σε διακοπές. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους ίδιους να χαρούν τα μικρά τους, να παίξουν μαζί τους, να τους μάθουν πράγματα και, γιατί όχι, να τα μυήσουν στις αρχές της υγιεινής διατροφής. 


Πολύχρωμο καλοκαίρι με
φρούτα και λαχανικά
!

Ας δούμε μαζί μερικές πρακτικές συμβουλές.
Αν δεν το κατορθώσαμε όλη τη χρονιά τουλάχιστον ας το προσπαθήσουμε το καλοκαίρι να προσφέρουμε στο παιδί μας τα 3 κύρια γεύματα, δηλαδή το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο και 2 με 3 ενδιάμεσα σνακς. 
Φροντίζουμε τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά και κυρίως θρεπτικά. Αποφεύγουμε τα πολύ βαριά φαγητά όπως είναι τα τηγανητά και τα πικάντικα καθώς η ζέστη καθυστερεί την κένωση του στομάχου και εντείνει τη δυσφορία.
Μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι πρέπει να τρώει καθημερινά ένα πλήρες πρωινό όπως για παράδειγμα γάλα με δημητριακά ή γιαούρτι και ένα χυμό φρούτου ή 1 φρούτο που θα του δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια για τις δραστηριότητες του.
Κάνουμε τώρα πιο συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια να τους δώσουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που είναι νόστιμα και εν αφθονία.
Ενδιάμεσα στα κύρια γεύματα το παιδί χρειάζεται να τρώει σνακ. Φροντίζουμε λοιπόν να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα υγιεινά σνακ όπως ψωμί με τυρί με λίγα λιπαρά, φρουτοσαλάτα, σπιτικό κέικ, γιαούρτι με δημητριακά, τοστ και άλλες υγιεινές επιλογές.
Φροντίστε να ακολουθείτε όλοι στην οικογένεια αυτές τις συνήθειες και για να γίνει αυτό επιβάλλετε να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας. 
Δώστε εσείς το παράδειγμα. Παιδιά που τρώνε ταυτόχρονα με τους γονείς τους έχουν καλύτερη διατροφή. 
Έτσι βλέπουν ότι τρώμε πάντα την σαλάτα μας, το φρούτο μας, τρώμε καθιστοί και απολαμβάνουμε το φαγητό της οικογένειας με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν.
Δεν αγοράζουμε καθόλου αυτή την περίοδο σνακ εμπορίου όπως πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν, σοκολάτες καραμέλες γλειφιτζούρια και άλλες ανθυγιεινές λιχουδιές καθώς τα περισσότερα υστερούν σε θρεπτικά συστατικά και είναι βεβαρημένα με πρόσθετα όπως χρώματα και συντηρητικά.
Τέλος μη χάνετε χρόνο τώρα που είναι η ευκαιρία να κάνετε δραστηριότητες που δεν είχατε το χρόνο να κάνετε μέσα στο χειμώνα. Δραστηριότητες τέτοιες που να γυμνάζουν το παιδί και να του δημιουργούν πνεύμα ομαδικότητας και συμμετοχής. Δώστε εσείς όμως πρώτοι το καλό παράδειγμα σαν γονείς.

Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι η αύξηση στη θερμοκρασία και ιδιαίτερα ένας πιθανός καύσωνας μπορεί εύκολα να αφυδατώσουν το παιδί μας. 
Τα παιδιά από μόνα τους μπορεί να μη ζητήσουν νερό και άλλα υγρά σε επαρκή ποσότητα και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που τα κατατάσσουμε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 
Θα πρέπει λοιπόν να τους προσφέρουμε υγρά και νερό (νερό κυρίως) αρκετά συχνά στη διάρκεια της ημέρας. Ένας καλός και αξιόπιστος δείκτης ότι το παιδί είναι σωστά ενυδατωμένο είναι όταν ουρεί να έχει ανοιχτόχρωμα ούρα.
Επίσης απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή σε τροφές που μπορεί να έχουν αλλοιωθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες όπως το γάλα, το γιαούρτι, το κρέας, τα παγωτά κλπ.
Το καλοκαίρι λοιπόν είναι μια χρυσή ευκαιρία για να αρχίσουν τα παιδιά να αποδέχονται και να υιοθετούν νέες γεύσεις, να βιώνουν από πιο κοντά το παράδειγμα των γονιών τους, και να θέτουν σωστές βάσεις για τη μετέπειτα διατροφή και την υγεία τους. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουμε το ζωντανό παράδειγμα εμείς οι ίδιοι.

Γράφτηκε στις  
Συγγραφέας: Χάρης Καλλέργης 

Αν όλοι μας ρίχναμε στη θάλασσα από έναν «αστερία»... The Starfish Story: one step towards changing the world

Κάποιος περπατοῦσε στὴν παραλία μετὰ ἀπὸ σφοδρὴ θαλασσοταραχὴ. Λυπήθηκε πολὺ καθὼς εἶδε τὴν ἀμμουδιὰ γεμάτη ἀπὸ ἀστερίες ποὺ τοὺς εἶχε ξεβράσει ἡ θάλασσα.

Ἄρχισε λοιπὸν προχωρώντας νὰ πετάει στὸ νερὸ ὅποιον ἀστερία ἔβρισκε μπροστά του.
Τὸν πρόσεξε κάποιος ἄλλος περαστικὸς καὶ τὸν εἰρωνεύθηκε:
— Τὶ νομίζεις ὅτι θὰ καταφέρης; Ποιὸς νομίζεις ὅτι εἶσαι; Εσὺ θὰ ἀλλάξης τὴν κατάσταση;

Πῆρε ὁ περιπατητὴς στὰ χέρια του ἕναν ἀστερία...
— Ἡ κατάσταση ἀλλάζει γι αὐτὸν ἐδὼ, εἶπε καὶ τὸν πέταξε στὴ θάλασσα.
https://www.youtube.com/watch?v=bck-Pm-VDpk
πρώτη ανάρτηση στο χαμομηλάκι εδώ
από paterspyridon 01 Δεκεμβρίου 2008
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Χώμα, νερό, σπάγκος, ξύλο και κουτιά.: Τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών!

Το χώμα.
“Κάθε παιδί πρέπει να φάει 1 κιλό χώμα”
Ο πεθερός μου.

Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ως μιας πρώτης τάξης άσκηση για το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών χωρίς τις συνηθισμένες παρενέργειες των εμβολίων.

Μεγαλύτερη χαρά δεν υπάρχει από το να παίζουν τα παιδιά με το χώμα μέχρι μεγάλη ηλικία, αν δε δεχτούμε και την έννοια του παλιμπαιδισμού θα σημείωνα μέχρι πολύ μεγάλη ηλικία. 
Τα μικρά παιδιά λατρεύουν το χώμα και πολλές φορές έχει και πολλές μορφές όπως άμμο, λάσπη, κοσκινισμένο χώμα. Σε πολλά σπίτια που έχουν μικρά παιδιά και κάποιο υποτυπώδη κήπο, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, υπάρχει κάποιο σημείο που τα παιδιά σκάβουν.
Μάλιστα κάποιοι διέκριναν επιχειρηματική ευκαιρία και έφτιαξαν παιχνίδι ανασκαφής όπου τα παιδιά αγοράζουν ένα τούβλο από πηλό, το σκαλίζουν κι “ανακαλύπτουν” ένα απολίθωμα. Ενδιαφέρον
Το μοναδικό πρόβλημα με το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί ότι το χώμα δεν πρέπει να μπει στο σπίτι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κυκλοφορεί ένα αξεσουάρ που λέγεται “ηλεκτρική σκούπα” ή ένα παλιότερο μοντέλο που λεγόταν “σκούπα και φαράσι”.
Ο σπάγκος, το σκοινί, η πετονιά.
Πόσες φορές δεν έδεσα διάφορα αντικείμενα αυτοκινητάκια, σκυλάκια έτσι ώστε να μπορούν να τα σύρουν… να τρέχουν και να προκαλούν έναν θόρυβο… τα παιδιά αγαπούν το τρέξιμο και το θόρυβο. Άλλωστε πολλές φορές μπορείς να επισκευάσεις κάτι με το σκοινί ή το σπάγκο.
Πετάν το χαρταετό και μετά από 1 λεπτό και 30 δεύτερα περνάς την υπόλοιπη μέρα προσπαθώντας να το ξεμπλέξεις και όταν τελειώσεις προφανώς έχει πέσει ο αέρας… Οπότε το επόμενο μάθημα είναι πώς δεν μπερδεύουμε την καλούμπα… και πώς την ξεμπερδεύουμε.
Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις είναι να παρακολουθείς ένα γατί να κυνηγά ένα ασημόχαρτο δεμένο σε ένα μακρύ σπάγκο αλλά για να διατηρήσεις έντονο το ενδιαφέρον του θα πρέπει να το αφήνεις να κερδίζει μερικές φορές. Αγαπημένο καλοκαιρινό παιχνίδι των παιδιών μου με τα μικρά γατάκια της αυλής.
Η γιαγιά μου μου μάθαινε το αργαλειό. Δένεις ένα κομμάτι σπάγκου και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα σου και δημιουργείς ένα σχήμα. Πρέπει ένας συμμαθητής σου να το πάρει από τα χέρια σου και να δημιουργήσει ένα άλλο σχέδιο. Δεν φτάσαμε ποτέ πάνω από το 4…
Και για τελευταίο άφησα το σκοινάκι. Όταν κάποια μαθήτρια φέρει ένα σκοινάκι στο σχολείο τότε πέφτει επιδημία στην αυλή. Χειρότερα κι απ’ τις ψείρες. Μεγάλες παρέες κοριτσιών, συνήθως, διασκεδάζουν ώρες ατέλειωτες.

Το ξύλο, ή ραβδί, ή κλαδί…
Ένα λεπτό ίσο κομμάτι ξύλου μπορεί να πάρει άπειρες μορφές και χρήσεις. Πρώτα από όλα ανήκει στα παιχνίδια που είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει σε αφθονία και με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε ένα εξαιρετικό κομμάτι. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι ότι αν είναι πολύ λεπτό σπάει εύκολα και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο που να πλησιάζει την ομορφιά του ή την χρήση του. Η μεγάλη ποικιλία στις ποιότητες εξασφαλίζει και μεγάλη γκάμα παιχνιδιών…
Πολλές φορές στο μακρινό παρελθόν έκοψα κανένα δυο κλαδιά και τα πιο σκληρά τα έκανα τόξα και τα πιο μικρά με λίγο σύρμα μπροστά, για βάρος, γίνονταν εξαιρετικά βέλη. Καρεκλοπόδαρα από σκαμπό γίνονταν έξοχα όπλα.
Μεγαλύτερα και πιο σκληρά ξύλα γίνονταν έξοχα δόρατα, μετά την Γ’ Δημοτικού φυσικά και με ιδιαίτερη έξαρση στη Δ΄…, όπως και αυτοσχέδια σπαθιά.

Με τη προσθήκη 2-3 μέτρων πετονιά, ένα αγκίστρι κι ένα μικρό βαρίδι πέρασα άπειρες ώρες στη Ζάκυνθο ψαρεύοντας κεφάλους, ακόμα το θυμάμαι, σπάρους και χάνους.
Μικρότερο αλλά στο ίδιο πάχος γίνονταν σκυτάλη ή μεγαλύτερο σε μήκος ακόντιο σε αυτοσχέδιους αγώνες.
Must… από κλαριά φτιάχναμε και σφεντόνες… αλλά με αυτό το παιχνίδι είχαμε πολλά προβλήματα που όλα ξεκινούσαν από την έλλειψη κατανόησης μια και κάτι θα έπρεπε να βάλουμε κάτι για σημάδι… και λυπόμασταν τα πουλάκια…

Το νερό
Μπανιέρα, νιπτήρας και νεροχύτης. Διάφορα δοχεία όπου μεταφέρουν το νερό από το ένα δοχείο στο άλλο. Πλένουν τα ζωάκια τους. Φτιάχνουν παραμύθια. Θα χρειαστείτε σκαμπό για να τους βοηθήσετε να φτάσουν…και μερικά επιπλέον ρούχα…

Καλοκαίρι και φυσικά η λύση είναι… πισίνα φουσκωτή. Γεμάτη παιχνίδια… Για να μην γλιστρούν καλό είναι να επενδύσετε σε μια μοκέτα τεχνητού γκαζόν.

Νεροπίστολα και η απόλυτη διασκέδαση στον κήπο, παραλία, πιλοτή. Κυκλοφορούν σε πολλά σχέδια, μεγέθη και αποτελεσματικότητα. Το καλύτερο καλοκαιρινό δώρο…
Μεγαλώνοντας προστίθενται νέες διαστάσεις στο παλιό καλό παιχνίδι, τα μπουγέλα. Με νερομπούκαλα που στο καπάκι ανοίγεις μια τρύπα, σακούλες σούπερ μάρκετ, ποτήρια πλαστικά… οι επιλογές είναι δύο: προτιμάς μεγάλη ποσότητα αλλά στιγμιαία ή μεγάλη ποσότητα σε χρόνο… Παλιότερα κυκλοφορούσαν και οι μπουγελόφατσες, τελευταία κυκλοφορούν οι νερόμπομπες. Καταναλωτικά στοιχεία…
Φυσικά στις μικρότερες ηλικίες ενισχύουμε και τα περιβαλλοντικά θέματα ποτίζοντας τις γλάστρες όταν τελειώσει το παιχνίδι.

Παραλλαγή… Σαπουνόφουσκες… Νερό + υγρό σαπούνι πιάτων…

Κουτιά
................
Τα κουτιά βγαίνουν σε διάφορα χρώματα, σχήματα και μεγέθη και όταν εξαντληθεί η χρήση τους, με ένα μαρκαδόρο και μερικές κηρομπογιές αλλάζει όψη και ξεκινούν νέα παιχνίδια. Κουτιά από πλυντήρια, ψυγεία είναι το καλύτερο δώρο… Δυστυχώς η τεχνολογία κατέστρεψε τα κουτιά από τηλεοράσεις που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ως σπηλιές, σπίτια, μαγαζιά κλπ

Μεγαλώνοντας τα παιδιά και τα κουτιά αποκτούν διαφορετικές χρήσεις…. Μην τολμήσετε να πετάξετε κουτιά χωρίς να ρωτήσετε τα παιδιά σας. Μπορείτε να προμηθευτείτε κουτιά από μαγαζιά που πουλούν κουτιά για συσκευασίες ή μετακομίσεις αλλά και ο μανάβης ή ο μπακάλης της γειτονιάς σας έχει μεγάλο στοκ …

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki