Thursday 5 February 2015

Παλαμάς: Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου

Κωστής Παλαμάς, Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου
(απόσπασμα από τον Προφητικό)
(Ανάλυση και Ερμηνεία)
Μες τις παινεμένες χώρες, Χώρα
παινεμένη, θα 'ρθει κι η ώρα,
και θα πέσεις, κι από σέν' απάνου η Φήμη
το στερνό το σάλπισμά της θα σαλπίσει
σε βοριά κι ανατολή, νοτιά και δύση.
Πάει το ψήλος σου, το χτίσμα σου συντρίμι.
Θα 'ρθει κι η ώρα• εσένα ήταν ο δρόμος
σε βοριά κι ανατολή, νοτιά και δύση,
σαν το δρόμο του ήλιου• γέρνεις• όμως
το πρωί για σε δε θα γυρίσει.
Και θα σβήσεις καθώς σβήνουνε λιβάδια
από μάισσες φυτρωμένα με γητειές•
πιο αλαφρά του περασμού σου τα σημάδια
κι από τις δροσοσταλαματιές•
θα σε κλαιν' τα κλαψοπούλια στ' αχνά βράδια
και στα μνήματα οι κλωνόγυρτες ιτιές.

Και θα φύγεις κι απ' το σάπιο το κορμί,
ω Ψυχή παραδαρμένη από το κρίμα,
και δε θά βρει το κορμί μια σπιθαμή
μες στη γη για να την κάμει μνήμα,
κι άθαφτο θα μείνει το ψοφίμι,
να το φάνε τα σκυλιά και τα ερπετά,
κι ο Καιρός μέσα στους γύρους του τη μνήμη
κάποιου σκέλεθρου πανάθλιου θα βαστά.
Όσο να σε λυπηθεί της αγάπης ο Θεός,
και να ξημερώσει μιαν αυγή,
και να σε καλέσει ο λυτρωμός,
ω Ψυχή παραδαρμένη από το κρίμα!
Και θ' ακούσεις τη φωνή του λυτρωτή,
θα γθυθείς της αμαρτίας το ντύμα,
και ξανά κυβερνημένη κι αλαφρή,
θα σαλέψεις σαν τη χλόη, σαν το πουλί,
σαν το κόρφο το γυναικείο,
σαν το κύμα,
και μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί
να κατρακυλήσεις πιο βαθιά
στου Κακού τη σκάλα,
για τ' ανέβασμα ξανά που σε καλεί
θα αιστανθείς να σου φυτρώσουν, ω χαρά!
Τα φτερά, τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα!




Α. ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο «Δωδεκάλογος του Γύφτου» είναι ένα συνθετικό ποίημα που εκδόθηκε το 1907 και αποτελείται από δώδεκα λόγους. Σ' αυτό ο γύφτος συμβολίζει την ψυχή που δεν υποτάσσεται σε τίποτα, αλλά συνέχεια προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι καινούργιο και στερεό, γκρεμίζοντας ο,τιδήποτε παλιό. Το ποίημα του σχολικού βιβλίου είναι απόσπασμα από τον «Προφητικό», τον όγδοο από τους δώδεκα λόγους. Ο Κ. Παλαμάς έγραψε τον «Προφητικό» δέκα χρόνια μετά την ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
Σ' αυτόν ο ποιητής παρουσιάζει ως ...

Παιδάκι είχε να φάει δύο ημέρες
More and More Kids in Greece Are Starving

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις ανθρώπινες τραγωδίες που εκτυλίσσονται με φόντο την οικονομική κρίση.
More and More Kids in Greece Are Starving

Όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, καταγράφονται περιστατικά υποσιτισμού παιδιών σε σχολεία της πρωτεύουσας. Ένα από αυτά τα παιδιά, μάλιστα, είχε να φάει δύο ολόκληρες ημέρες.

Οι σοβαρές καθυστερήσεις στο διεθνή διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων - ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ - έχει στερήσει το Δημοτικό Βρεφοκομείο από τη δυνατότητα να προετοιμάζει καθημερινά 10.500 μερίδες φαγητού που διανέμονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία και στα συσσίτια του δήμου.
Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η τροφοδοσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου γίνεται από χορηγίες, με αποτέλεσμα να προετοιμάζονται μόνον οι 4.500 μερίδες φαγητού για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στα σχολεία δεν μοιράζονται μερίδες, ενώ τα συσσίτια του δήμου Αθηναίων έχει αναλάβει κέτερινγκ που έχει και στο παρελθόν διανείμει μερίδες στα συσσίτια.

Δυο εκπαιδευτικοί, η Ανδριανή Προκόπη από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Παρθενώνας» και ο Μαριόλης Δημήτρης από τον Α' Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Αμπελόκηποι», αναφέρθηκαν σε περιστατικά υποσιτισμού παιδιών στα σχολεία.
Οι δυο εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν την κατάσταση «δραματική», σημείωσαν, ότι καλούνται «να διδάξουν σε παιδιά που πεινάνε», ενώ ο κ. Μαριόλης αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση «παιδιού που είχε να φάει δυο ημέρες».
Κατά την περσινή σχολική χρονιά διανέμονταν από το δήμο 1.200 μερίδες σε παιδιά σχολείων, ενώ - όπως είπε ο κ. Μαριόλης - τη φετινή χρονιά τα αιτήματα αυξήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς κατά 600. Όπως εξήγησε, τα αιτήματα συμπληρώνονται από τους διευθυντές των σχολείων -οπότε δεν τίθεται θέμα μη αξιοπιστίας τους- και ο αριθμός τους είναι σταθερά αυξητικός.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης διαβεβαίωσε, ότι το πρόβλημα θα λυθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

newsit

1. Για πρώτη φορά πρωτογενές βίντεο παιδικής πορνογραφίας, τραβηγμένο στην Ελλάδα - 2. Συνελήφθη
ο πιο επικίνδυνος διακινητής παιδικής πορνογραφίας

Πρόκειται για μια υπόθεση πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακαλύπτει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή κατηγορούμενου για διακίνηση παιδικού πορνό, πρωτότυπο βίντεο που απεικονίζει το χρήστη να ασελγεί σε ανήλικο παιδί και μάλιστα από την Ελλάδα.
Παράλληλα, εξετάζεται κι ένα δεύτερο βίντεο που απεικονίζει ένα 4χρονο κοριτσάκι σε άσεμνες στάσεις και φαίνεται και αυτό να έχει τραβηχτεί από τον ίδιο άνθρωπο.

Το υλικό αυτό συγκλόνισε ακόμα και τους έμπειρους Αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, των οποίων τα μάτια έχουν δει πολλά, όχι όμως ένα πρωτογενές βίντεο παιδικής πορνογραφίας, τραβηγμένο στην Ελλάδα και μάλιστα με θύμα ένα Ελληνόπουλο.

Η σύλληψη...
Η έρευνα που διεξήγαγε όλο αυτό το διάστημα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγινε με άκρα μυστικότητα, καθώς και οι ίδιοι οι αστυνομικοί είχαν σοβαρές υποψίες πως ο νεαρός Σαλονικιός δεν διακινούσε βίντεο τραβηγμένα μόνο στο εξωτερικό, αλλά πως στον υπολογιστή του έκρυβε ένα αρρωστημένο μυστικό...

Σε συνεργασία με την Interpol...
Η αρχική ένδειξη στα χέρια των Αστυνομικών ήλθε έπειτα από συνεργασία με την “INTERPOL”, καθώς είχε εντοπιστεί ιστοσελίδα, στην οποία χρήστες από όλη την Ευρώπη διακινούσαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Ανάμεσα στους χρήστες της σελίδας εντοπίστηκαν και ηλεκτρονικά ίχνη τα οποία “έδειξαν” Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αναλάβουν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τις περαιτέρω έρευνες.

Στα ίχνη του στίγματος...
Μέσα σε σύντομο διάστημα οι αστυνομικοί κατάφεραν να προσδιορίσουν το στίγμα των ηλεκτρονικών ιχνών το οποίο εντοπίστηκε δυτικά της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Αμέσως κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετέβη στην “νύμφη του Θερμαϊκού” και άρχισε να πραγματοποιεί κάτω από άκρα μυστικότητα εξειδικευμένες έρευνες, μέσω διαδικτύου.

Η άκρη βρέθηκε σύντομα και προσδιορίστηκε επακριβώς το ηλεκτρονικό ίχνος, με αποτέλεσμα να προσδιορίσουν ακόμα και το σπίτι του δράστη.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν είχε ιδέα!
Παρουσία Εισαγγελέα, ο οποίος ήταν ενήμερος για τις έρευνες, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν έλεγχο στον ιδιοκτήτη του οικήματος για να διαπιστώσουν έκπληκτοι πως ο άνθρωπος ουδεμία σχέση είχε με διακίνηση παιδικού πορνό. Τι είχε συμβεί λοιπόν;
Πολλή γρήγορα οι αστυνομικοί ξεκαθάρισαν το μυστήριο και κατάλαβαν πως ο γείτονας του έντρομου πια ανυποψίαστου πολίτη έκλεβε το “ίντερνετ” προκειμένου να χάνονται τα ίχνη του από τις Αρχές, όταν διακινούσε παιδικό πορνό.

Η έρευνα
Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του 24χρονου παιδεραστή και έκαναν φύλλο και φτερό τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, για να ανακαλύψουν ανάμεσα σε δεκάδες βίντεο με παιδιά το ανατριχιαστικό υλικό που ο ίδιος είχε τραβήξει.

Η πιθανότητα ύπαρξης κυκλώματος ερευνάται από τις αρχές
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το επίμαχο βίντεο είναι τραβηγμένο από τον ίδιο τον δράστη και τον απεικονίζει να προχωρά σε ασελγείς πράξεις με ένα ανήλικο αγόρι μόλις 10 ετών. Πλέον οι έρευνες των αστυνομικών επικεντρώθηκαν στο να βρεθεί το παιδί σε βάρους του οποίου ασελγούσε ο 24χρονος.
Οι πρώτες έρευνες κινήθηκαν στο φιλικό περιβάλλον του δράστη, ακόμα και στο συγγενικό, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα, καθώς οι έρευνες ακόμα και σήμερα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Επίσης και κατά μια πληροφορία, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά την εξερεύνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του δράστη, ανακάλυψαν κι αλλά βίντεο τα οποία έχουν τραβηχτεί στην Ελλάδα και απεικονίζουν ανήλικα παιδιά σε άσεμνες στάσεις, ακόμα και σε ενέργειες ασέλγειας και συγκεκριμένα ένα βίντεο με ένα τετράχρονο κοριτσάκι.
Για το λόγο αυτό η έρευνα έχει ανοίξει, καθώς εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ευρύτερο κύκλωμα παιδεραστών που δρα στην Βόρειο Ελλάδα.

newsit
----------------------------------------
Συνελήφθη ο πιο επικίνδυνος διακινητής παιδικής πορνογραφίας

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πιο επικίνδυνος διακινητής παιδικής πορνογραφίας στην Ευρώπη σύμφωνα με τους Αμερικάνους, ένας 55χρονος ο οποίος συνελήφθη στην Πάτρα.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 55χρονου ημεδαπού, για πορνογραφία ανηλίκων. Για την υπόθεση υπήρξε συνεργασία με το Κέντρο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Τελωνείου των Η.Π.Α. (ICE).
Ο 55χρονος συνελήφθη στην Πάτρα, καθώς είχε εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρικάλων, για παρόμοια αδικήματα και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή που κατείχε βρέθηκαν περισσότερα από 12.000 αρχεία υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 55χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

περισσότερα εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki