Sunday 19 September 2021

Πρέπει να «σπάσεις» για να δεις από τι είσαι φτιαγμένος...

Πρέπει να «σπάσεις» για να δεις από τι είσαι φτιαγμένος...

Σπάσε, για να βρεις τα υλικά σου να μάθεις από τι υλικά είσαι φτιαγμένος

Στη γειτονιά μας έχω κάνει φίλες δυο δίδυμες δεκάχρονες, σκανδαλιάρικες και τρελοκοτσιδούλες κόρες μιας οικογένειας από την Αλβανία. Είναι εκείνος ο πολύτιμος χρόνος με τα παιδιά, που σε ωριμάζει και σε κάνει σχεδόν σοφό και σε ξεκουράζει. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και με φωνάζουν "νονά" από μικρές, χωρίς να τις έχω βαφτίσει εγώ. Ίσως σαν παιχνίδι αγάπης, ίσως επειδή… πληρώ τις προϋποθέσεις της καλής νονάς. Ίσως πάλι, γιατί έχω μυαλό δεκάχρονου και κάνουμε καλή παρέα!

Μένουμε κοντά, τις βοηθάω κάπου κάπου στα μαθήματα, οι δικοί της δίνουν σκληρό και αξιοπρεπή αγώνα για ζωή και επιβίωση και για να μη λείψει στις μικρές τίποτα. Το απόγευμα που πήγα να τις δω μου έδειχναν χορευτικές φιγούρες από τις εντατικές πρόβες που κάνουν, αφού σε λίγο καιρό έχουν την καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια γιορτή στο σχολείο τους. 

Χαρά εγώ, γέλια και οι τρεις μας, τις χειροκροτούσα, βαθμολογούσα δήθεν αυστηρά και τους έλεγα πως το δικό μου χειροκρότημα θα είναι το πιο δυνατό και θα ακούγεται σε όλο το σχολείο και ότι θα σκίσουν σίγουρα!

Τότε πετάγεται το ένα κορίτσι και μου κάνει κοφτά: 

«Α, θα το ξεχνούσα, να χτυπάς παλαμάκια και στη Μαρία, τη φίλη μου, κάθε φορά που θα βγαίνει, γιατί η μαμά της έχει πεθάνει και δε θα είναι εκεί να το κάνει εκείνη!».

Σας ορκίζομαι πως ήταν από τις πιο δυνατές στιγμές στη ζωή μου. Έσπασα, αλλά έμαθα από τι υλικά είμαι φτιαγμένη και εγώ και η μικρή μου φίλη. Ένιωσα τόση υπερηφάνεια, τόση πληρότητα και ελπίδα! 

Ξαφνικά ένιωσα πως όλα μπορούν να αλλάξουν και ακόμη τίποτα δεν έχει χαθεί με τέτοιο φυτώριο από ψυχές και ζευγάρια μάτια με υποσχέσεις και κουράγιο.

Σκέφτομαι πώς οι γονείς τους, εγώ, οι δάσκαλοί τους ε, κάτι πρέπει να κάνουμε σωστά! Αγκαλιάζω τις δίδυμες, "αγκαλιάζω" τη Μαρία σφιχτά, για να μην είναι μόνη… Και φυσικά θα είμαι στη γιορτή και υπόσχομαι ότι το δικό μου χειροκρότημα θα ακουστεί, αφού θα είναι το πιο δυνατό από τα χιλιάδες!

Καλές πρόβες, κορίτσια, η ζωή σας περιμένει και ο κόσμος μας ελπίζει σε σας… Πάνω του με ό,τι καλύτερο έχετε μέσα σας και στα λάθος βήματα να συνεχίζετε με περισσότερο πείσμα, μέχρι να φτάσετε όπου εμείς δεν καταφέραμε! 

Όλη η γειτονιά μοσχοβολά αγιόκλημα και γαρδένιες απόψε, έχουμε λόγους να χαμογελάμε και κυρίως να κάνουμε σχέδια!… Τώρα που ξέρουμε και τα υλικά μας…

Γράφει η Ζωή Χατζηθωμά

enallaktikidrasi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Διεθνής διάκριση για Ελληνίδα εκπαιδευτικό

Η Γεωργία Μαραγκού, η δασκάλα που έχει καταφέρει να κάνει τα μαθηματικά ελκυστικά, θα βραβευθεί για το έργο της, ακόμη μία φορά, με μετάλλιο στη Γαλλία από τη Διεθνή Ακαδημία ASL, το οποίο απονέμεται σε όσους έχουν επιδείξει σε ύψιστο βαθμό και ποιότητα επιτυχή πορεία στις Τέχνες, τις Επιστήμες και τα Γράμματα.

Από τη Σουηδία στην Αμερική και από εκεί στην Ουρουγουάη και στο Παρίσι. Η εκπαιδευτικός που με την αγάπη της για το αντικείμενο που διδάσκει, τα μαθηματικά, έχει καταφέρει να διακριθεί με διεθνή βραβεία, να συμμετέχει ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια, αλλά κυρίως να κατακτήσει μια θέση στην καρδιά των μαθητών της, οι οποίοι κάθε χρόνο παρακολουθούν εθελοντικά εκτός ωραρίου το εργαστήρι που ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία στο 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού πριν από δέκα χρόνια.

Ο λόγος για τη «Δασκάλα που έκανε τα μαθηματικά ελκυστικά» («Εφ.Συν.», 28.08.2018), για την « Καθηγήτρια που παίζει στα δάχτυλα τα μαθηματικά »(«Εφ.Συν.», 23.08.2019), τη Γεωργία Μαραγκού.

Μετά τη βράβευση του έργου της με τίτλο «Συλλέγοντας καρπούς από το δέντρο του Πυθαγόρα», έργο το οποίο ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες εκθέματα καθηγητών Πανεπιστημίου και καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο και το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στην ετήσια διοργάνωση Μαθηματικών – Έργων Τέχνης, The Bridges Math Art Exhibition, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, το 2018, η κ. Μαραγκού προσκλήθηκε ως ομιλήτρια σε συνέδριο με θέμα τη διδακτική των μαθηματικών και την οπτικοποίησή τους στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, αλλά και ως εισηγήτρια στο διεθνές συνέδριο MOVES (Mathematic of Various Entertaining Subjects), που διοργανώθηκε από το Εθνικό Μουσείο Μαθηματικών και έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη στις αρχές Αυγούστου 2019.

Φέτος, θα της απονεμηθεί το μετάλλιο Médaille de Vermeil από τη Διεθνή Ακαδημία ASL, Socièté Académique Arts-Sciences-Lettres της Γαλλίας, ένα μετάλλιο με περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας, το οποίο δίνεται σε όσους έχουν επιδείξει στον ύψιστο βαθμό και ποιότητα επιτυχή πορεία στις Τέχνες, τις Επιστήμες και τα Γράμματα.

Η κ. Μαραγκού προτάθηκε ως υποψήφια για βράβευση από την πολιτιστική σύμβουλο της Διεθνούς Ακαδημίας ASL και έτσι, τον Φεβρουάριο του 2021 υπέβαλε το χαρτοφυλάκιό της με το ήδη βραβευμένο εκπαιδευτικό της έργο. Η τελετή απονομής θα γίνει το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στην Ακαδημία, σκοπός της οποίας είναι να αναγνωρίσει και να προωθήσει γυναίκες και άνδρες που, μέσω του ταλέντου και της δουλειάς τους, συμβάλλουν στην επιρροή του πολιτισμού στον καλλιτεχνικό, λογοτεχνικό και επιστημονικό τομέα.

«Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στις μαθήτριες και τους μαθητές μου, καθώς και στους γονείς και κηδεμόνες τους, που με εμπιστεύτηκαν ώστε να καθοδηγώ τα παιδιά τους στο μαθηματικό εργαστήρι που λειτουργώ εθελοντικά στο 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού» μας λέει η Γεωργία Μαραγκού, τονίζοντας παράλληλα ότι επιθυμεί να προσφέρει το υλικό της προσωπικής, από εικοσαετίας συλλογής της προκειμένου να δημιουργηθεί Ελληνικό Μουσείο Μαθηματικών. «Εκανα την πρόταση αυτή στην επιτροπή GREECE 2021 για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση 1821, εντάσσοντάς την στον άξονα “Επιτεύγματα Σύγχρονων Ελλήνων” και μου απάντησαν πως είναι αξιόλογη και ότι την κρατούν στο αρχείο τους για κάθε ενδιαφερόμενο» προσθέτει η πολυβραβευμένη εκπαιδευτικός, που μέσω της εναλλακτικής και εμπνευσμένης διδακτικής μεθόδου που ακολουθεί έχει καταφέρει να καταστήσει ένα -κατά πολλούς- στρυφνό μάθημα σε αντικείμενο συναρπαστικό, γεμάτο δημιουργική σκέψη.

Από Διαλεκτή Αγγελική (14-9-21)

Πηγή : https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/310199_nea-diethnis-diakrisi-gia-ellinida-ekpaideytiko

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

tomov.gr

17χρονος δεν μπορούσε να βρει εργασία λόγω αυτισμού και έτσι ... έφτιαξε δική του εταιρεία!

O 17χρονος Clay Lewis αναζητούσε ημιαπασχόληση μετά το σχολείο για να βγάζει το χαρτζιλίκι του στην περιοχή Wynnum Manly στην Αυστραλία. Προσπαθούσε για σχεδόν δύο χρόνια χωρίς επιτυχία. Δυστυχώς, σχεδόν όλοι έβλεπαν τον αυτισμό του έφηβου αγοριού ως μια «αναπηρία» και όχι ως μία ικανότητα. Οι γονείς του Clay, η Fiona και ο Warren, έμαθαν στον γιο τους ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι θελήσει να κάνει, επειδή και ο ίδιος σπάνια αποτύγχανε σε ό,τι κι αν καταπιανόταν.

Ο ίδιος αναφέρει ότι μοίρασε 13 βιογραφικά, αλλά όλα πήραν αρνητική απάντηση. Η μητέρα του γνώριζε τι μπορούσε να κάνει ο γιος της και πότε χρειαζόταν στήριξη. Με αυτό κατά νου, η οικογένεια συναντήθηκε με την Fiona Moore, μία σύμβουλο που τους βοήθησε να σκεφτούν διάφορες πιθανές λύσεις κάπως έτσι γεννήθηκε το Clay’s Bin Cleaning.

Έτσι, ο Clay καθαρίζει σκουπιδοτενεκέδες της γειτονιάς με αντάλλαγμα 10 δολάρια για τον καθένα. Έχει μάλιστα και προσφορά 15 δολάρια για 2 σκουπιδοτενεκέδες. Το αγαπημένο μέρος της εργασίας του είναι ότι ανταμείβεται με χαρτζιλίκι όπως και τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Η μητέρα του εξηγεί: «Σε όλα, εγώ και ο σύζυγός μου, παρέχουμε μεγάλη στήριξη. Οι γονείς μου επίσης είναι επίσης υποστηρικτικοί, το ίδιο και η μικρή αδερφή του Clay, η Ally. Έχουμε μάλιστα συναντήσει πολλούς καλοπροαίρετους ανθρώπους όπως τη Michelle McGarvey (που έστησε την ιστοσελίδα του Clay). Ο γιος μου επίσης θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες καθαρισμού των σκουπιδοτενεκέδων σε τοπικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς και σε φίλους που έχουν στηρίξει την οικογένεια. Είμαστε δίπλα του για ό,τι χρειαστεί». 

Πηγή: brightvibes.com/2100/en/when-no-one-would-hire-him-this-young-man-with-autism-started-a-business-and-hired-himself

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki