Tuesday 12 January 2016

Μην παρακαλάς να λιγοστέψουν οι θύτες στη ζωή σου...
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Σταμάτα να είσαι το θύμα… και θα πάψεις να προσελκύεις τους θύτες

Του Γιώργου Βασιλορεΐζη

Πολλές ανθρώπινες σχέσεις, δεν λειτουργούν αρμονικά σε κλίμα αγάπης, αλλά ανταγωνιστικά έχοντας τη σφραγίδα «Θύτης-Θύμα»
Τα θύματα είναι συνήθως άνθρωποι χωρίς αυταξία, που δεν διεκδικούν στη ζωή πράγματα για τον εαυτό τους, και έχουν ένα μόνιμο καταπιεσμένο παράπονο αδικίας. 

Αυτά τα άτομα έλκουν στη ζωή τους, τι άλλο; Θύτες. Όσους δηλαδή εκμεταλλεύονται, δεν υπολογίζουν και χειραγωγούν τον άλλο.
Ξέρω, φαίνεται σαν κατάρα αλλά είναι θεραπεία για το θύμα, επειδή έχει να επουλώσει μία εσωτερική πληγή την οποία ξύνει ο θύτης. Ξέρεις όσο μεγαλύτερο θύμα είσαι, τόσο μεγαλύτερους θύτες θα συναντάς στη ζωή σου. Ώσπου κάποια στιγμή ξεχειλίσει μέσα σου το ποτήρι, και δώσεις στον εαυτό σου όλα αυτά που σου αξίζουν.
Και τότε η διαπροσωπική σχέση διαμορφώνεται σε νέα βάση ή τραβάει ο καθένας το δρόμο του. Γιατί πολύ απλά ο θύτης δεν ενδιαφέρεται να συναναστρέφεται με άτομα που δεν μπορεί πλέον να καταπατά. 
Γι’αυτό μην παρακαλάς να λιγοστέψουν οι θύτες στη ζωή σου, άλλαξε Εσύ, και θα δεις θεαματικά αποτελέσματα στον περίγυρό σου.

Tom Attwater: Συμβουλές ζωής
από ετοιμοθάνατο πατέρα στη κόρη του

Ο 32χρονος Tom Attwater, πατέρας δύο μικρών παιδιών, έπασχε από καρκίνο του εγκεφάλου, γνωρίζοντας πως το τέλος του ήταν πολύ κοντά. 


Τον Φεβρουάριο του 2014 αποκάλυψε την τραγική του ιστορία με ένα συγκλονιστικό γράμμα προς την εξάχρονη θετή του κόρη, την Kelly, η οποία- επιβεβαιώνοντας πόσο τραγική μπορεί να είναι η ζωή κάποιων ανθρώπων- πάσχει επίσης από νευροβλάστωμα -μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου. 
Τον Φεβρουάριο του 2014, ο τραγικός πατέρας μας έγραψε ένα συγκλονιστικό γράμμα αγάπης για την θετή του κόρη. Ένα γράμμα, στο οποίο μόνο να υποκλιθεί κανείς μπορεί για την αλήθεια, τον πόνο, την αυτοθυσία και τη γενναιοψυχία που περικλείει.
------
Αγαπημένη μου Kelli,

Με συγχωρείς που δεν θα μπορέσω να σε δω να μεγαλώνεις παρόλο που θα το ήθελα. Σε παρακαλώ μην κατηγορήσεις κανέναν για την απουσία μου. Μεγάλο μέρος της ζωής είναι απλώς θέμα τύχης και η δική μου τύχη εξαντλείται.

Θα ήθελα να μπορώ να βρω τα λόγια για να σε κάνω να αισθανθείς καλύτερα. Μακάρι να μην είχα καρκίνο και μην με έβλεπες να υποφέρω από πόνους τόσο συχνά. Πολλά πράγματα θα ευχόμουν να ήταν διαφορετικά…
…Δεν έχουμε χρόνο. Δεν θα σε πάω πρώτη ημέρα στο σχολείο, δεν θα είμαι εκεί στο πρώτο ραντεβού, δεν θα σου κρατήσω το χέρι όταν θα σου ραγίσει κάποιος την καρδιά και δεν θα ζητωκραυγάζω όταν αποφοιτήσεις.

Όσο είμαι εδώ, όμως, θα ήθελα να σου δώσω μερικές συμβουλές. Εύχομαι ο καρκίνος να μην σε επισκεφτεί ποτέ ξανά και η ζωή σου να είναι γεμάτη και ευτυχισμένη.

Σχολείο
Όλοι θα σου πουν ότι πρέπει να δουλέψεις σκληρά στο σχολείο. Εύχομαι να προσπαθείς πάντα για το καλύτερο. Εγώ τα πήγαινα καλά στο σχολείο αλλά πόσο με βοήθησε στη ζωή; Η δουλειά στο σχολείο είναι σημαντική αλλά φρόντισε να διασκεδάζεις κιόλας.

Αγόρια
Επί του παρόντος δεν μπορείς να κάνεις το διαχωρισμό αγόρι-κορίτσι. Όλοι είναι φίλοι σου. Αλλά Kel, αυτό θα αλλάξει όσο μεγαλώνεις… Θα έχεις αγόρια όταν μεγαλώσεις – όταν μεγαλώσεις ΠΟΛΥ έυχομαι! – και εγώ δεν θα είμαι εδώ να τους ανακρίνω, να τους βάλω στη γωνία. Είναι δύσκολο να περιγράψω τι σημαίνει έρωτας. Μπορεί να θυμάσαι που εγώ και η μαμά γελάμε και αγκαλιαζόμαστε στον καναπέ.. όταν οι καρδούλες και οι αγαπούλες ξεθωριάσουν μένει η αληθινή αγάπη. Προσπάθησε να τη βρεις.

Να διαλέγεις πάντα αγόρια με καλούς τρόπους, αγόρια που έχουν ήθος, αξίες και σεβασμό. Φαντάσου τον να πίνει τσάι στο οικογενειακό τραπέζι μαζί μας. Εάν ταιριάζει η εικόνα του στο τραπέζι μας έχεις βρει έναν αξιοπρεπή νέο.
Δυστυχώς θα ραγίσει η καρδιά σου μια ημέρα. Θα πονέσεις πολύ και θα αισθάνεσαι ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Αλλά πίστεψε με θα το ξεπεράσεις. Και εάν μια σχέση αισθάνεσαι ότι δεν τραβάει προσπάθησε να είσαι ευγενική με τον άλλον. Και εάν έχεις ένα φίλο που είναι πάντα δίπλα σου όταν ραγίζει η καρδιά σου ή όταν έχεις πρόβλημα για να σε βοηθήσει να σηκωθείς μην τον θεωρείς δεδομένο. Μην τον προσπερνάς. Μπορεί να ενδιαφέρεται πραγματικά για σένα.

Γάμος
Πάντα ονειρευόμουν την ημέρα του γάμου σου. Φανταζόμουν τα μάτια μου γεμάτα δάκρυα καθώς θα περπάταγα δίπλα σου στην εκκλησία λίγο πριν σε παραδώσω σε έναν άλλον άντρα. Δεν θα μπορέσω να το κάνω όμως και σου ζητώ συγγνώμη για αυτό. Αλλά θα είμαι στο πλάϊ σου, υπερήφανος και χαρούμενος για αυτή τη μοναδική στιγμή…

Η μαμά 

Όταν πια είσαι έφηβη εσύ και η μητέρα σου θα τσακώνεστε. Σε παρακαλώ να θυμάσαι ότι σε λατρεύει και θέλει το καλύτερο για σένα. Δώστης μια αγκαλιά όταν είναι λυπημένη και βοηθήστε η μια την άλλη για να ξεπεράσετε τις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν όταν εγώ δεν θα είμαι πια εδώ. Όταν είσαι έφηβη θα πιστεύεις ότι οι φίλες σου έχουν δίκιο και η μαμά σου πάντα άδικο. Να θυμάσαι ότι η μητέρα σου πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις σε ό,τι σε αφορά γιατί ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό σου. Να της φέρεσαι καλα.

Οικογένεια
Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την οικογένεια. Τίποτα!

Φίλοι
Να συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους όπως σου συμπεριφέρονται. Να είσαι καλή με αυτούς που σου φέρονται καλά. Ο εκφοβισμός είναι απαίσιος.

Χριστούγεννα & γιορτές Τα πρώτα Χριστούγεννα που δεν θα είμαι πια εδώ θα ήθελα να ανάψετε με τη μαμά ένα κεράκι για μένα. Θα μου άρεσε έαν χορεύατε το χορό της μαϊμούς. Το να χοροπηδάμε και να τραγουδάμε φωναχτά πάντα μας έκανε να γελάμε. Εάν το κάνετε, λοιπόν, θα με κάνει να χαμογελάσω από εκεί ψηλά. Θα ήθελα να επισκέπτεστε και τους γονείς μου. Και αυτοί θα πονάνε.

Καριέρα
Ήσουν δύο όταν μου είπες ότι θέλεις να γίνεις πριγκίπισσα αστροναύτης γιατί ήθελες να φοράς ωραία φορέματα και να βρίσκεις νέους πλανήτες. Θα συνειδητοποιήσεις ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Αλλά είναι τόσα άλλα πράγματα εφικτά… κάνε ότι σε κάνει ευτυχισμένη και ότι σου αρέσει και η ζωή θα γίνει πιο εύκολη.

Μπορεί να χρειαστεί να ψάξεις αρκετά για να βρεις αυτό που σου αρέσει, αυτό που σου ταιριάζει. Να θυμάσαι έχουμε μια ζωή, μια ευκαιρία.

Να έχεις τρόπους
Μάθε να οδηγείς
Ταξίδεψε στο εξωτερικό.


Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι αλήθεια. Να δεις όσο πιο πολλά μέρη του κόσμου μπορείς, αλλά πότε με μηχανή (επικίνδυνο!).

Να είσαι ευτυχισμένηΝα μην γελάς ποτέ στο 50% αλλά στο 100%. Τόσο έντονα που να συνεπαίρνει όλο σου το κορμί…

Να είσαι φιλάνθρωπος
Να θυμάσαι το μότο της ζωής
Πάντα να προσπαθείς, ποτέ μην εγκαταλείπεις.
Πίστεψε στον εαυτό σου, στη ζωή


Οι μεγάλες προκλήσεις ενέχουν κινδύνους οπότε να κάνεις έξυπνες επιλογές…

Το ξέρω ότι θα με κάνεις περήφανο…

Και τέλος, σε ευχαριστώ γιατί είσαι αυτή που είσαι. Το να σε έχω κόρη είναι η μεγαλύτερη τιμή που έζησα στην ζωή μου. Σε ευχαριστώ που μου έμαθες περισσότερα για την αγάπη και την ευτυχία από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο.

Ζήσε τη ζωή σου, απόλαυσε την.
Με όλη μου την αγάπη,

Ο μπαμπάς

_____________

Πηγή: 4moms.gr , via UK Mirror,
http://antikleidi.com

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki