Thursday 18 March 2010

Οι «Ιεροί» βιασμοί ανηλίκων στη Γερμανία ήταν «secretum pontificum» ήτοι παπικό μυστικό!!

Συγκλονίζει το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών 
σε οικοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας 

Focus turns to pope as German, Dutch sex abuse scandals unfold

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 
Είναι τεχνίτης του λόγου. Ο 61χρονος συγγραφέας Μπόντο Κίρχοφ παίζει με τις λέξεις, όπως άλλοι με το κομπολόι τους.  
Για τους βιασμούς όμως που υπέστη από έναν δάσκαλό του όταν ήταν 12 ετών σε ένα οικοτροφείο της Ευαγγελικής Εκκλησίας κοντά στη λίμνη Μποντενζέε, δύσκολα βρίσκει λόγια. «Επρεπε να εφεύρω νέα γλώσσα για αυτό» λέει. Αλλά ούτε κι αυτό βοήθησε πολύ. Η μνήμη του βιασμού αναπαράγει τον γλωσσοδέτη.
Οι βιασμοί είναι πολύ συχνότεροι, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, στα οικοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας. Τα γερμανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν καθημερινά τέτοιες περιπτώσεις. Ορισμένα από τα θύματα παίρνουν τώρα για πρώτη φορά το θάρρος να εμφανιστούν στην τηλεόραση. Οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές. 
Το αποτέλεσμα είναι καταστρεπτικό για την Εκκλησία: Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Εmnid, που δημοσιεύθηκε χθες, μόνο το 10% των Γερμανών πιστεύει ότι η εκκλησιαστική ηγεσία κάνει αρκετά για να χυθεί φως σε φαινόμενα παιδεραστίας. Το 86% μάλιστα της καταλογίζει «ελλιπή προθυμία » για την αποκάλυψή τους.
« Πρέπει να ομολογήσω ότι σε πολλές περιπτώσεις κουκουλώσαμε το σκάνδαλο » παραδέχεται ο επίσκοπος  
Γιόζεφ Ακερμαν, εντεταλμένος της Καθολικής Εκκλησίας για θέματα κακοποίησης. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανορθώσουμε» πρόσθεσε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως μόνο με χρηματική αποζημίωση. «Δεν θέλουμε να εξαγοράσουμε την ενοχή μας με χρήματα» είπε.
Οι αποκαλύψεις έχουν πάρει τέτοια έκταση, που απασχολούν τώρα και την πολιτική ηγεσία. «Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών αποτελεί ειδεχθές έγκλημα» δήλωσε χθες στη Βουλή η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ . «Η κοινωνία έχει μόνο έναν τρόπο για να το αντιμετωπίσει: την αλήθεια και τη σαφήνεια».
Το Βατικανό είναι βέβαια άλλης άποψης. «Η κριτική είναι υπερβολική» δήλωσε ο ιταλός επίσκοπος Τζιουζέπε Βερσάλντι. «Η Εκκλησία μας είναι η πρώτη που παίρνει μέτρα κατά της παιδοφιλίας»
Αλλά τα γεγονότα βοούν. Οι γερμανικές εφημερίδες παρουσιάζουν όλο και περισσότερους μάρτυρες που καταγγέλλουν ότι το «κουκούλωμα» ερχόταν κατά κανόνα «εξ ουρανού», δηλαδή από τους εκκλησιαστικούς ταγούς. Την εποχή που υπηρετούσε στο Βατικανό, ως νούμερο δύο της παπικής ιεραρχίας, ο σημερινός Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄ είχε κηρύξει τα σεξουαλικά εγκλήματα ιερέων σε «secretum pontificum» ήτοι παπικό μυστικό, η αποκάλυψη του οποίου επέφερε βαρύτατες εκκλησιαστικές κυρώσεις.
Η κριτική δεν περιορίζεται στις περιπτώσεις βιασμού, αλλά επεκτείνεται, σε ό,τι αφορά την Καθολική Εκκλησία, και στην αγαμία των κληρικών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΙΑΝΟΣ

Απίστευτο!! Δασκάλα κακοποίησε σεξουαλικά μαθήτρια της

Μία δασκάλα στο Χονγκ Κονγκ παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία ότι κακοποίησε σεξουαλικά μία 13χρονη μαθήτρια, γράφει η εφημερίδα Hong Kong Standard.

Η Τσιανγκ Καρ-Γιν, 29 ετών, κατηγορείται ότι κακοποίησε τη μαθήτρια τέσσερις φορές μεταξύ του Μαρτίου 2008 και του Δεκεμβρίου 2009 και συνελήφθη μόλις η μαθήτρια αποκάλυψε στους γονείς της τι είχε συμβεί.

Η δασκάλα αντιμετωπίζει επίσης την κατηγορία κατοχής φωτογραφιών και βίντεο παιδικής φωτογραφίας, τα οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα σε αφαιρούμενο δίσκο υπολογιστή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δασκάλα παρουσιάστηκε στο δικαστήριο την Τετάρτη, αλλά η δίκη αναβλήθηκε για τον επόμενο μήνα, προκειμένου η κατηγορούμενη να προετοιμάσει την υπεράσπισή της, ενώ εν τω μεταξύ αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση.

Το Παραμύθι της Κυριακής στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινιάζει νέο κύκλο αφηγήσεων κάθε τρίτη Κυριακή του μήνα από το Φεβρουάριο έως το Μάιο του 2010 με την ομάδα «Παραμυθοσέντουκο»
Γύρω από ένα συγκεκριμένο αρχαίο έργο κάθε φορά και με αφορμή αυτό, πλέκονται ιστορίες για θεούς και θνητούς, που αντλούνται από τη μυθολογία και την ελληνική λαϊκή παράδοση. 
Οι αφηγήσεις απευθύνονται σε παιδιά 5-11 χρόνων. 
Την αφήγηση κάνει η Νίκη Κάπαρη, ενώ ο Γιάννης Ψειμάδας συνοδεύει με μουσική και ήχους. Ακολουθεί συσχέτιση της διήγησης με τα αρχαία έργα μέσω της προβολής διαφανειών, της χρήσης αντιγράφων ή άλλων μεθόδων.
«Ιστορίες από 4 εποχές»
Την Κυριακή 21 Μαρτίου, ανήμερα της εαρινής ισημερίας, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναρωτηθούμε:  
* Γιατί αλλάζουν οι εποχές; 
* Γιατί τα λουλούδια βγαίνουν την άνοιξη και ποιος μας έμαθε να θερίζουμε τα δημητριακά το καλοκαίρι; 
* Τι σχέση έχει η θεά Δήμητρα και η κόρη της Περσεφόνη με όλα αυτά;  
* Γιατί ο χειμωνιάτικος καιρός κρατάει τέσσερις μήνες;  
Με αφετηρία το περίφημο ελευσινιακό ανάγλυφο της Δήμητρας, της Κόρης και του Τριπτολέμου, οι αρχαίοι μύθοι μας δίνουν τις δικές τους ποιητικές απαντήσεις.
 
Διάρκεια προγράμματος: 50 λεπτά
Ώρες διεξαγωγής:
11:00- 11:50 π.μ. ή 12.00-12.50 μ.μ.
Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Έναρξη δηλώσεων:
1/3/2010
Tηλ. Επικοινωνίας:
210 8217724, 210 8271717
Επόμενες ημερομηνίες παραμυθιών: 18 Απριλίου και 16 Μαΐου.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Πατησίων 44
www.namuseum.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki