Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018

Έπιασε κρύο! Ας ντύσουμε σωστά τα παιδιά

Πώς ντύνουμε σωστά το παιδί, όταν κάνει κρύο
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το ιδανικό ντύσιμο για τα μικρά παιδιά όταν έξω κάνει κρύο; 
Να τα ντύνουμε βαριά; 
Είναι σωστό; 
Αν τα ντύνουμε ελαφρύτερα, μήπως αυξάνεται ο κίνδυνος να αρρωστήσουν; 
Πως πρέπει να ντύνουμε ένα παιδί όταν έξω κάνει κρύο; 
Τα παιδιά πάνε σχολείο, βγαίνουν έξω, παίζουν, ιδρώνουν, ξαναμπαίνουν μετά κάπου ζεστά. 
Οι γονείς οφείλουν να ξέρουν πώς πρέπει να ντύνουν τα παιδιά τους σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, γιατί το κρύωμα και οι ασθένειες καραδοκούν.

Οι γονείς λοιπόν αναρωτιούνται (ειδικά οι νέοι γονείς) “πώς να ντύσω το παιδί μου όταν έχει κρύο; 
Να το ντύσω βαριά; Αν το ντύσω σαν... κρεμμύδι, θα το προστατεύσω, ή θα ιδρώνει και θα αρρωστήσει;”.

Δείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πως να ντύνετε τα παιδιά σας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP):

 Ο πρώτος κανόνας που αναφέρουν είναι το απλό +1. Δηλαδή από όσα ρούχα βάλουν οι μεγάλοι, τα παιδιά θα πρέπει να φορέσουν +1 ακόμη.
 Τα λίγα και βαριά ρούχα δεν προστατεύουν από το κρύο, όσο τα πολλά και ελαφριά. Η θερμότητα φεύγει πιο εύκολα από ένα χοντρό ρούχο για παράδειγμα, ενώ τα πολλά και ελαφριά δημιουργούν στρώματα μόνωσης που απαγορεύουν στην θερμότητα από το σώμα να χαθεί.
 Ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω μπορείτε να φορέσετε στο παιδί ένα ή δυο (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) φανελάκια, ή κοντομάνικα και από πάνω ένα μπλουζάκι, ή το πουλοβεράκι του και μετά το μπουφάν του.
 Φυσικά προστατεύουμε πάντα τα άκρα του. Φροντίζουμε να φοράει ζεστές χοντρές κάλτσες και γάντια στα χέρια του για να μην κρυώνουν. Επίσης το κασκόλ και το σκουφί είναι απαραίτητα για να προστατεύει και τα αυτιά του.
Δεν είναι απαγορευτικό να βγάζετε το παιδί μας έξω με το κρύο αρκεί να το έχετε ντύσει με “έξυπνο” τρόπο και όχι με... 10 μπλούζες χοντρές και 2 παντελόνια. 
Εξάλλου οι παιδίατροι συμφωνούν ότι τις μέρες που κάνει κρύο τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν, όταν είναι συνέχεια σε κλειστούς χώρους, παρά αν βγουν και λίγο έξω, αρκεί όπως είπαμε να έχουν ντυθεί με σωστό τρόπο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από το δριμύ ψύχος. 
Ειδικά τα πολύ μικρά παιδιά που είναι κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να κάθονται επί μακρόν και να εκτίθενται στο κρύο αφού δεν έχει τελειοποιηθεί το θερμορυθμιστικό σύστημα του οργανισμού τους και το λίπος στο κορμί τους δεν είναι αρκετό.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Λαθρό είναι το μάτι σου, μωρό μου

Και γιατί να μη λέμε «λαθρομετανάστης» δηλαδή; Πώς λέμε «λαθρέμπορος, λαθροκυνηγός, λαθραναγνώστης»;
Γράφει η Έλενα Ακρίτα


Μην το λέτε αυτό, παιδιά, εκτίθεστε: ο χαρακτηρισμός είναι αδόκιμος, για να το πω κομψά.
Λαθραίοι δεν είναι οι άνθρωποι, λαθραία είναι τα αντικείμενα. Ο λαθρέμπορος π.χ. δεν είναι ο λαθραίος άνθρωπος που εμπορεύεται τσιγάρα, αλλά ο άνθρωπος που εμπορεύεται λαθραία τσιγάρα. Στον λαθραναγνώστη λαθραίο είναι το βιβλίο όχι ο αναγνώστης. Στον λαθροκυνηγό λαθραίο είναι το θήραμα όχι ο κυνηγός. Και όσον αφορά τον λαθρεπιβάτη που δεν έχει πληρώσει εισιτήριο, λαθραία είναι η πράξη του όχι ο ίδιος.Για να μην το κουράζουμε, ένας άνθρωπος δεν είναι ποτέ λαθραίος, τέρμα. Πάμε πάλι να ξανασυστηθούμε.
·      Μετανάστης είναι αυτός που αφήνει τον τόπο του για να βελτιώσει τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του, τις συνθήκες διαβίωσης και το εισόδημά του.
·      Πρόσφυγας είναι αυτός που αφήνει τον τόπο του γιατί δεν έχει πια τόπο. Αυτό συμβαίνει σε χώρες όπου ο εχθρός αφήνει πίσω του ερείπια, γκρεμισμένα σπίτια και νεκρά παιδιά. Συμβαίνει σε χώρες όπου οι διώξεις για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή την ιδεολογία οδηγούν σε πράξεις βδελυρές κι αποτρόπαιες (βιασμοί, βασανιστήρια, λεηλασίες κ.τ.λ.).
·      Λαθρο-μετανάστης δεν υπάρχει. Ούτε παράνομος μετανάστης υπάρχει. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει τους όρους αυτούς ως «μειωτικούς για τον άνθρωπο και την προσωπικότητά του».Και εξηγεί:
«Ο όρος «λαθρομετανάστης» ή «παράνομος» υποδηλώνει ή συνδέει τους μετανάστες με την έννοια της εγκληματικότητας (πολύ συχνά κακοπροαίρετα). Οταν ωστόσο κάποιος δεν έχει νόμιμη άδεια εισόδου ή παραμονής σε κάποια χώρα και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας, θεωρείται παράτυπος μετανάστης».
Τα δικαιώματα των προσφύγων είναι απολύτως κατοχυρωμένα από τη Σύμβαση της Γενεύης. Η χώρα που θα υποδεχτεί τον διωκόμενο είναι υποχρεωμένη να του παράσχει προστασία – χρηματοδοτείται άλλωστε γι" αυτό. Και να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Αν ένα κράτος παραβιάσει τη Σύμβαση και τους διώξει, τις περισσότερες φορές είναι σαν να τους στέλνει πίσω στα βασανιστήρια, τη δουλεία ή και στον θάνατο, σε χώρες όπου συνειδητά καταλύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι Ελληνες ήταν ποτέ «λαθρομετανάστες»; Και δεν μιλάμε γι" αυτούς που μπαίνουν στην Ελλάδα (μικρασιάτες πρόσφυγες) αλλά γι" αυτούς που φεύγουν από την Ελλάδα. Βρήκα στο μπλογκ του Νίκου Σαραντάκου ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από την εφημερίδα «Εμπρός» με χρονολογία 1929.
«Το ρεύμα της μεταναστεύσεως όχι μόνον εις την Ελλάδα, αλλά και εις ολόκληρον την Ευρώπην είναι ακατάσχετον προς την Αμερικήν. Ούτε ο μεταναστευτικός νόμος, ούτε αι αυστηραί ποιναί αι οποίαι επιβάλλονται εις τους λαθρομετανάστας είναι αρκεταί διά να ανακόψουν το ρεύμα τούτο».
Με απόφασή του ο Αρειος Πάγος απαγορεύει τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» σε δικαστικές αποφάσεις και νομικά έγγραφα. Ορισμένοι βέβαια επιμένουν ακόμα – κι επιμένουν σκόπιμα – να χρησιμοποιούν έναν όρο με μισαλλόδοξο πρόσημο (αντιρατσιστικός νόμος 4285/2014 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά).
Στου κουφού την πόρτα, θα μου πεις, σωστό κι αυτό. Αλλωστε, οι μισαλλόδοξοι ξέρουν καλά να στρίβουν διά του αρραβώνος. Οταν ξεμένουν από επιχειρήματα, έχουν πάντα στο τσεπάκι τους το κορυφαίο:
«Ναι, αλλά κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους».

ΥΓ: Αφιερωμένο σε όσους μπήκαν παράτυπα στην Ελλάδα για να καθαρίσουν τα σπίτια μας, να σφουγγαρίζουν τις σκάλες μας, να βοσκήσουν τα πρόβατα και να ξεσκατώνουν τους καμπινέδες μας. Α και να μαζεύουν τις φράουλες στη Μανωλάδα οι κωλόφαρδοι.

Πηγή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ
alfavita.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι