Thursday 23 November 2017

Το παιδί χρειάζεται μια μαμά που να είναι εκεί, βράχος ακλόνητος στα εύκολα και τα δύσκολα

Την ώρα που ο δίχρονος γιος σας έχει πέσει στο πάτωμα και χτυπιέται, την ώρα που η οκτάχρονη κόρη σας έχει πεισμώσει και δε συνεργάζεται, την ώρα που η δωδεκάχρονη κόρη σας τσακώνεται μαζί σας για ασήμαντο λόγο, την ώρα που σας έρχεται να ξεστομίσετε μια βαριά κουβέντα (κάτι που πιθανότατα θα το μετανιώσετε την επόμενη στιγμή και θα προσπαθήσετε να το πάρετε πίσω), πείτε στον εαυτό σας STOP και υπενθυμίστε του ότι εσείς είστε ο ώριμος ενήλικας σε αυτή τη σχέση και το παιδί σας είναι ανώριμο και, όπως περιμένει από εσάς τροφή, στέγη και ασφάλεια, επίσης περιμένει να μάθει από εσάς βασικούς κανόνες για τη ζωή του.
Να λοιπόν τι χρειάζεται να είστε για το παιδί σας ώστε να το βοηθήσετε να γίνει ένας χαρούμενος και πετυχημένος ενήλικας.

1. Να είστε με τη συμπεριφορά σας θετικό παράδειγμα προς μίμηση

Τι είναι αυτό που θέλετε για το παιδί σας; 
Να είναι χαρούμενο; Ευγενικό; 
Να μην έχει νεύρα και ξεσπάσματα; Αυτό που επιθυμείτε για το παιδί σας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το πώς εσείς φέρεστε. 
Διαλέξτε τις συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά που θέλετε να αποκτήσει το παιδί σας. 
Δείξτε τα με το δικό σας καλό παράδειγμα, για να τα μιμηθεί. Γιατί τελικά, τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που βλέπουν και βιώνουν γύρω τους, από τους γονείς τους, και λιγότερο από τις θεωρίες τύπου «πρέπει να κάνεις αυτό» στα λόγια.

2. Να είστε τα θεμέλια της ζωής του παιδιού σας

Εσείς βάζετε τις βάσεις για το υπόλοιπο της ζωής του παιδιού σας. Ακούγεται σαν μεγάλη υποχρέωση; Πράγματι, αν το σκεφτείτε, εσείς ξεκινάτε ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής την πρώτη και βασικότερη σχέση με το παιδί σας. 
Μέσα από το συναισθηματικό δέσιμο, τη σιγουριά και την ασφάλεια που θα νιώσει το μωράκι σας στα χέρια σας (κάθε φορά που ανταποκρίνεστε στο κλάμα του για να το ταΐσετε, να το αλλάξετε, να το παρηγορήσετε), θα το βοηθήσετε να αποκτήσει μία σταθερή βάση, πάνω στην οποία θα χτίσει τις υπόλοιπες σχέσεις του καθώς μεγαλώνει.

3. Να είστε ο πιο θερμός οπαδός του παιδιού σας

Ενθαρρύνετε, εμψυχώστε, υποστηρίξτε το παιδί σας, τόσο με τα λόγια όσο και με τα έργα σας. Αν νομίζετε ότι για να πάει καλά ένα παιδί στα σπορ, στα μαθήματα ή στο οτιδήποτε πρέπει να του τονίζετε συνέχεια τι δεν κάνει καλά για να κινητοποιηθεί και να το διορθώσει, τότε κάνετε μεγάλο λάθος! 
Κατακρίνοντας, κοροϊδεύοντας, γελοιοποιώντας ή μειώνοντας ένα παιδί με σκοπό να το «βοηθήσετε» να αποκτήσει κίνητρα είναι ό,τι πιο λανθασμένο και τραυματικό μπορείτε να κάνετε! Εννοείται ότι δεν πρέπει να δώσετε ψεύτικους επαίνους ή να λέτε στο παιδί σας ότι είναι το καλύτερο ενώ δεν είναι, αλλά το να είστε δίπλα του και να στηρίζετε τις προσπάθειές του μεταδίδοντάς του ότι πιστεύετε σε αυτό και τις ικανότητές του είναι το σημαντικότερο.

4. Να είστε η μαμά που έχει να πει καλά λόγια για το παιδί της

Και όχι μόνο να λέτε καλά λόγια για το παιδί σας, αλλά που και που να το κάνετε όταν ξέρετε ότι το παιδί σας ακούει! Με αυτό εννοώ ότι θα πρέπει να εστιάζετε στα θετικά στοιχεία του παιδιού σας, στις ικανότητες και δυνατότητές του, στις προσπάθειές του αλλά και στον χαρακτήρα του. 
 Αποκτήστε τη συνήθεια να λέτε περισσότερα καλά πράγματα για το παιδί σας αντί να το σχολιάζετε αρνητικά και να παραπονιέστε για τα ελαττώματα ή τις δυσκολίες του.
Όταν εσείς ξεκινάτε να κακολογείτε το παιδί σας, να γκρινιάζετε για τη συμπεριφορά του και τις δυσκολίες που σας φέρνει, να θυμάστε ότι αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί σας. Απ’τη μία, οι άλλοι γονείς θεωρούν ότι έχετε μεγάλο μερτικό ευθύνης για τις δυσκολίες του παιδιού σας. 
Οπότε, όταν παραπονιέστε και μιλάτε άσχημα γι’αυτό, οι άλλοι θεωρούν ότι εσείς θα πρέπει να κάνετε κάτι για να βελτιωθεί η συμπεριφορά του παιδιού. Απ’την άλλη, επισημαίνοντας διαρκώς τα ελαττώματα του παιδιού σας, θα καταλήξετε να το βλέπετε αρνητικά, αγνοώντας τα θετικά του στοιχεία.

5. Να είστε η μαμά που ξέρει να δώσει μια σοφή συμβουλή και μια αγκαλιά στα δύσκολα

Δεν είναι εύκολο να είσαι μαμά, και φυσικά δεν είναι δυνατόν να έχει η μαμά όλες τις απαντήσεις ή λύσεις. Ωστόσο, είτε δεν έχετε τελειώσει το δημοτικό είτε έχετε μεταπτυχιακό, τα πτυχία δεν έχουν σχέση. 
Μπορείτε να είστε το άτομο που έχει μια σοφή συμβουλή για το παιδί σας. 
Μπορείτε να το κατευθύνετε σωστά και να του υποδείξετε πού ή ποιον πρέπει να ρωτήσει για να βρει απαντήσεις. 
Να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει διαφορετικές λύσεις μέχρι να βρει τη σωστή. 
Να ακούσετε με προσοχή όσα έχει να σας πει.  
Να του θυμίσετε ότι είναι ένας υπέροχος άνθρωπος παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει. 
Να έχετε μια αγκαλιά ανοιχτή για να το παρηγορήσετε, να το ηρεμήσετε ή να του μεταδώσετε δύναμη, όταν χρειαστεί.

6. Να είστε βράχος ακλόνητος

Το παιδί σας χρειάζεται μία μαμά που να είναι εκεί, ό,τι και να γίνει, βράχος ακλόνητος στα δύσκολα και τα εύκολα, στα ωραία και τα άσχημα. 
Και ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό όταν υπάρχει πίεση, άγχος, στρες, δυσκολίες οποιουδήποτε είδους και, φυσικά, καθημερινές απαιτήσεις και υποχρεώσεις. 
Όμως, το παιδί σας χρειάζεται μια μαμά που να το αγαπάει άνευ όρων. Να είναι ένα λιμάνι σιγουριάς και ασφάλειας. Να ξέρει πως ό,τι και να του συμβεί έχει εσάς, μπορεί να έρθει στην αγκαλιά σας να σας εκμυστηρευτεί τους φόβους, τα προβλήματα, τις ανησυχίες του και ότι εσείς θα ανταποκριθείτε με αγάπη και ζεστασιά (και ας μη μπορείτε να του λύσετε τα προβλήματά του!)

Δρ. Λίζα Βάρβογλη

«Μην πετάξετε τον αδερφό μου στο δρόμο»

Έκκληση προς το υπουργείο Υγείας να δώσει μία ακόμη παράταση στην παραμονή του άτυχου ντελιβερά Γιώργου Ιωαννίδη στο κέντρο αποκατάστασης “Animus” στη Λάρισα, απευθύνει η αδελφή του, Μαρία Ιωαννίδου. 
Ο 32χρονος νοσηλεύεται από το Μάιο του 2016, όμως πριν μερικές ημέρες έληξε η περίοδος που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να υποχρεούται να φύγει από το κέντρο αποκατάστασης.

“Προχτές με ενημέρωσαν, ότι ήρθε ένα χαρτί από τον ΕΟΠΥΥ που μας λέει, ότι από αρχές Νοεμβρίου δεν μας καλύπτει άλλο και ότι πρέπει να φύγουμε... Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι, που προσπαθούν να στερήσουν από τον αδερφό μου να συνεχίζει να κάνει όνειρα και να προσπαθεί να επανέλθει στη ζωή του; Ποιοι είναι αυτοί που του στερούν το δικαίωμα αυτό;;;” έγραψε η Μαρία Ιωαννίδου στη σελίδα της στο facebook.
Ο Γιώργος Ιωαννίδης εργαζόταν ως ντελίβερι σε σουβλατζίδικο στην Κατερίνη. 
Ένα βροχερό βράδυ της 3ης Μαρτίου 2016, την ώρα που πήγαινε μια παραγγελία, η ρόδα της μηχανής του πάτησε πάνω σε ένα σκαμμένο φρεάτιο και ανατράπηκε. 
Ο οδηγός υπέστη πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ η επιτροπή γιατρών που τον εξέτασε, τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 99%.
"Ο αδελφός μου είναι τετραπληγικός, όμως καταλαβαίνει. Μας ακούει, χαμογελάει, ενώ όταν τον ρωτάμε κάτι, μας κάνει “ματάκια” για να καταλάβουμε αν λέει “ναι” ή “όχι”. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι φυσιοθεραπευτές στο Animus έχουν κάνει τρομερή δουλειά και τους ευχαριστώ για αυτό” λέει η αδελφή του στο protothema.gr, εκφράζοντας και ένα παράπονο: 
“Χρειάστηκε να τραυματιστεί σοβαρά ο αδελφός μου, προκειμένου να φτιαχτεί εκείνος ο δρόμος. Σήμερα το φρεάτιο αυτό δεν υπάρχει".
Μετά το σοβαρό τροχαίο ατύχημα, ο Γιώργος ήταν σε κώμα για δύο μήνες, καταφέροντας στο τέλος να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή, βγαίνοντας όμως σοβαρά λαβωμένος. Στις 26 Μαΐου του 2016 εισήχθη για αποκατάσταση στο κέντρο Animus στη Λάρισα.

Οι νοσηλευόμενοι καλούνται κάθε μήνα να πληρώσουν περίπου 1.500 ευρώ ως συμμετοχή ασφαλισμένου, ενώ το υπόλοιπο ποσό, που μπορεί συνολικά να φτάσει και τις 6.000 με 7.000 ευρώ, καλύπτεται από την ασφάλειά τους.

"Μαζί με τα αναλώσιμα και τα έκτακτα έξοδα, τα χρήματα που πλήρωνε η οικογένειά μου κάθε μήνα ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ, φτάνοντας κάποιες φορές ακόμη και τα 2.000 με 2.500 ευρώ” δηλώνει στο protothema.gr η αδελφή του Γιώργου, και προσθέτει: 
“Είμαστε μια φτωχή οικογένεια. Η μητέρα μου είναι καθαρίστρια, ο πατέρας μου εργαζόταν οικοδόμος μέχρι που νόσησε από καρκίνο, εγώ δουλεύω σε καφετέριες και ο Γιώργος ήταν ντελιβεράς. Έχω δώσει μεγάλο αγώνα όλο αυτό τον καιρό για να μαζεύω τα χρήματα για τη νοσηλεία του, ενώ πολύ σημαντική είναι η βοήθεια του κόσμου που μας ενισχύει οικονομικά. Το μόνο που ζητάω τώρα, είναι να δοθεί μία ακόμη παράταση από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, μέχρι να καταφέρω να φτιάξω το σπίτι για να επιστρέψει ο Γιώργος. Ένα σπίτι που μπάζει από την υγρασία και είναι ακατάλληλο αυτή τη στιγμή για να μείνει εκεί ο αδελφός μου στην κατάσταση που είναι. Ο Γιώργος είναι η ζωή μου, μην τον πετάξουν στο δρόμο"

Ο λογαριασμός που έχει ανοίξει η οικογένεια του Γιώργου Ιωαννίδη:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 373/003418-58

IBAN ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ GR 8601103730000037300341858
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ Μαρία Ιωαννίδου (6980722881)

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki