Thursday 7 July 2022

Αυτά δεν πρέπει να κάνει το 6χρονο παιδί σας

Τα παιδιά της ηλικίας των 6 ετών είναι τόσο μεγάλα ώστε να συνεννοούνται με όλους τους γονείς αλλά και τόσο μικρά ώστε να πρέπει να τηρούν βασικούς κανόνες της καθημερινότητας.

Ακόμη και αν βλέπετε να υπάρχουν διάφορες συμπεριφορές και όρια από τους γονείς των συμμαθητών του παιδιού σας, να θυμάστε ότι καλό θα είναι να τηρείτε εσείς το μέτρο σε κάποια ζητήματα.

Δείτε για παράδειγμα παρακάτω τρία πράγματα που δεν πρέπει να κάνει το 6χρονο παιδί σας.

1. Να κάθεται στη θέση του συνοδηγού

Είναι πλέον μεγάλα παιδιά αλλά για κανέναν λόγο δεν θα τα αφήνετε να καθίσουν στην θέση του συνοδηγού ή να καθίσουν πίσω χωρίς ένα ενισχυτικό μαξιλάρι θέσης. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό ύψος και για αυτό είναι επικίνδυνο να μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο χωρίς προστατευτική θέση.

2. Να έχει υπερβολικές δραστηριότητες

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία χρειάζονται και χρόνο για να παίξουν. Αφήστε τα να είναι μικρά παιδιά για λίγο και μην τα αγχώνετε με πολλά καθήκοντα και ευθύνες. Αφήστε το και λίγο ελεύθερο και θα δείτε πως θα αναπτύξει τα δικά του ταλέντα.

3. Να μην κοιμούνται αρκετά

Τα παιδιά έχουν την τάση να κοιμούνται λιγότερο όσο μεγαλώνουν και να απαιτούν να κάθονται αργά στο σαλόνι μαζί με τους ενήλικες. Όμως τα παιδιά στην ηλικία των 6 πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 10 ώρες. Βάλτε το νωρίς για ύπνο ακόμη και αν δεν θέλει.

baby.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Να μιλάτε πάντα όμορφα και γλυκά στα παιδιά σας

    Στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας συχνά δεν είναι όλα ρόδινα και μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα θυμώσουμε μαζί τους, θα έρθουμε σε δύσκολη θέση, θα απογοητευτούμε και -γιατί όχι;- θα χάσουμε την υπομονή μας.
Τότε θα προκύψουν κάποιες συμπεριφορές αρνητικές προς τα παιδιά μας, όπως στιγμές αγανάκτησης και θυμού.
    Ωστόσο, ακόμα και εκείνες τις στιγμές είναι σημαντικό το πως θα εκφραστούμε, πως θα μιλήσουμε σ’ ένα παιδί και τι λέξεις θα χρησιμοποιήσουμε. 
Κάποιοι γονείς μπορούν να εκφράσουν αυτή την συναισθηματική πίεση και απογοήτευση με εκφράσεις όπως:
Δεν σε αντέχω άλλο…
Αμάν πια σε βαρέθηκα μ’ αυτά που κάνεις…
Δεν υποφέρεσαι…
Μη μιλάς. Σταμάτα!
Κάνε αυτό που σου λέω!
Γιατί δεν μπορείς να είσαι όπως ο/η αδερφός/ή σου;
Δεν είσαι καλό παιδί…
Ποτέ δεν θα τα καταφέρεις έτσι που κάνεις…
Αν δεν κάτσεις καλά θα σε δείρω…
Σε αγαπάω, αλλά…
    Κατανοώ πως οι γονείς με αυτό το συναίσθημα που αισθάνονται, με αυτές τις λέξεις θέλουν να εκφραστούν γιατί αυτές είναι οι πραγματικές τους σκέψεις ΑΛΛΆ δεν πρόκειται να συνομιλήσουν με κάποιον συνομήλικο τους αλλά με τα παιδιά τους… τα ανήλικα τους παιδιά.
Το να μεγαλώνεις ένα παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται πολλή αγάπη και υπομονή. Μόνο με το να μιλάτε όμορφα και γλυκά στα παιδιά σας θα καταλάβουν καλύτερα τι θα θέλατε από εκείνα.
    Ακόμα και για τα αρνητικά, μπορείτε να τους μεταφέρετε πως αισθάνεστε αλλά με τρόπο κομψό και συγκρατημένο. Θα δείτε πως μια καλή κουβέντα θα αποδειχθεί πως είναι μια πολύτιμη διασύνδεση μαζί τους.

Πάμε να δούμε μερικές εκφράσεις που θα σας βοηθήσουν να εκφραστείτε καλύτερα:
Σε πιστεύω πολύ, να το ξέρεις…
Συγχαρητήρια!
Μπράβο σου…
Είμαι περήφανος/η για σένα…
Πραγματικά είσαι πολύ καλός/ή στο…
Είσαι πολύ όμορφος/η…
Τι γνώμη έχεις εσύ γι’ αυτό…
Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι;
Φαίνεται ότι έχεις δουλέψει πολύ σκληρά για…
Πως αισθάνεσαι για…
Σε ευχαριστώ!
Σε αγαπώ (χωρίς "αλλά…")
Η σχέση μας με τα παιδιά μας είναι πολύ σημαντική και ανεκτίμητη. Ας τη φροντίζουμε όσο μπορούμε, μιλώντας τους πάντα όμορφα και γλυκά.

Κεντρική φωτό: Απόσπασμα από το εξώφυλλο του βιβλίου “That’s me loving you”, της Amy Krouse Rosenthal 
newsitamea.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η πηγή της νεότητας δεν έχει ακόμη βρεθεί αλλά... / The fountain of youth...

... η κολύμβηση είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε
(...)
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη ποια μπορεί να είναι η μυστική «συνταγή» της κολύμβησης. Εντούτοις, πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην κατανόησή της. 

    Η κολύμβηση έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τα καρδιαγγειακά της οφέλη. Επειδή η κολύμβηση περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, η καρδιά πρέπει να δουλέψει σκληρά, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειογένεση. Η μεγαλύτερη ροή αίματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγάλη απελευθέρωση ενδορφινών – ορμονών που δρουν ως φυσικός μειωτής του πόνου σε όλο το σώμα. Αυτή η αύξηση επιφέρει την αίσθηση ευφορίας που συχνά ακολουθεί την άσκηση.
    Οι περισσότερες έρευνες για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κολύμβηση επηρεάζει τον εγκέφαλο έχουν γίνει σε αρουραίους. Σε μια μελέτη, αποδείχθηκε ότι η κολύμβηση διεγείρει εγκεφαλικά μονοπάτια που καταστέλλουν τη φλεγμονή στον ιππόκαμπο και αναστέλλουν την απόπτωση ή τον κυτταρικό θάνατο. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της επιβίωσης των νευρώνων και στη μείωση των γνωστικών επιπτώσεων της γήρανσης. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη τρόπο να απεικονίσουν την απόπτωση και την επιβίωση των νευρώνων στους ανθρώπους, παρατηρούν παρόμοια γνωστικά αποτελέσματα.

    Ένα από τα πιο δελεαστικά ερωτήματα είναι πώς, συγκεκριμένα, η κολύμβηση ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Για να εντοπίσουν πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι ευεργετικές επιδράσεις, οι ερευνητές εκπαίδευσαν αρουραίους να κολυμπούν για 60 λεπτά καθημερινά επί 5 ημέρες/εβδομάδα. Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τη μνήμη των αρουραίων.
    Μετά από μόλις 7 ημέρες προπόνησης κολύμβησης, οι ερευνητές είδαν βελτιώσεις τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη μνήμη, με βάση τη μείωση των λαθών που έκαναν οι αρουραίοι κάθε μέρα. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτή η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη χρήση της κολύμβησης ως τρόπου αποκατάστασης των βλαβών στη μάθηση και τη μνήμη που προκαλούνται από νευροψυχιατρικές ασθένειες στους ανθρώπους.
    Αν και το άλμα από τις μελέτες σε αρουραίους στους ανθρώπους είναι σημαντικό, η έρευνα σε ανθρώπους παράγει παρόμοια αποτελέσματα που υποδηλώνουν ένα σαφές γνωστικό όφελος από την κολύμβηση σε όλες τις ηλικίες. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο της κολύμβησης στη νοητική οξύτητα σε ηλικιωμένους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κολυμβητές είχαν βελτιωμένη νοητική ταχύτητα και προσοχή σε σύγκριση με τους μη κολυμβητές.
    Ωστόσο, η μελέτη αυτή είναι περιορισμένη ως προς τον ερευνητικό σχεδιασμό της, καθώς οι συμμετέχοντες δεν είχαν τυχαιοποιηθεί και έτσι όσοι ήταν κολυμβητές πριν από τη μελέτη μπορεί να είχαν αθέμιτο πλεονέκτημα. Οι λεπτομέρειες του χρόνου ή των γύρων που απαιτούνται, το στυλ της κολύμβησης και οι γνωστικές προσαρμογές και οι οδοί που ενεργοποιούνται από την κολύμβηση βρίσκονται ακόμα υπό έρευνα. Όμως, οι νευροεπιστήμονες πλησιάζουν πολύ περισσότερο στο να συνδυάσουν όλα τα στοιχεία. 

Για αιώνες, οι άνθρωποι αναζητούσαν την πηγή της νεότητας. 
Η κολύμβηση μπορεί να είναι ό,τι πιο κοντινό μπορούμε να βρούμε.

ολόκληρο το άρθρο εδώ: 
enallaktikidrasi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki