Tuesday 17 July 2018

Η περιπέτεια του Βίκτωρα (Το μυστικό της Νίκης 2)

Η δεύτερη ιστορία από την καμπάνια κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης!

Πολλές φορές αυτό που χρειάζεται για να είμαστε ασφαλείς και χαρούμενοι είναι να γνωρίζουμε απλούς κανόνες. Αυτό είναι κάτι που έχει διδαχθεί ο Βίκτωρας από τη Νίκη και θα τον προστατεύσει στην περιπέτειά του. 
Όσο κι αν προσπαθήσει ένα μεγαλύτερο αγόρι να τον βλάψει, εκείνος θα προστατεύσει τον εαυτό του, γιατί γνωρίζει τον κανόνα του εσώρουχου. 
Απολαύστε την ιστορία του Βίκτωρα που έρχεται να διδάξει με έναν ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό τρόπο σε όλα τα παιδιά ότι το σώμα τους, τους ανήκει. 
Μαθαίνει σε αγόρια και κορίτσια πότε ένα άγγιγμα ή ένα μυστικό είναι καλό και πότε κακό, πότε ένα δώρο γίνεται δωροδοκία και πώς μπορεί ένα παιδί ν’ αποφύγει μια κατάσταση που ενδεχομένως να απειλήσει την ασφάλειά του.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μεσόγειος – ένα ξεχωριστό τραγούδι για την ελπίδα
των παιδιών που γλίτωσαν απ’ τους πολέμους

Η Μεσόγειος είναι ένα θαυμάσιο τραγούδι, με ένα υπέροχο βίντεο. Είναι, επίσης, η ιστορία ενός πατέρα που «στ’ ανοιχτά ταξιδεύει για να μείνουμε παιδιά». 
Στο τραγούδι «Μεσόγειος» (youtube) με την ιδιαίτερη μελωδία παρουσιάζεται η αγωνία, η προσπάθεια, η δύναμη και η ελπίδα των γονιών και κυρίως των παιδιών που χτυπήθηκαν από τους πολέμους.
Η ερμηνεία είναι του Στέλιου Βραχιόλογλου και της μικρής Κυριακής Μαστοροπούλου (8 ετών), σε μουσική του Στέλιου Βραχιόλογλου και στίχους του Διονύση Μαστορόπουλου.
Μέσα από το τραγούδι επιχειρείται η ευαισθητοποίηση του κόσμου που απλά παρακολουθεί τις καταστροφές και τους κυνηγημένους από τους πολέμους γονείς με τα παιδιά τους.

Lifo | in2life
Ευχαριστίες στην Ε.ΤPosted by Ζωντανό Ιστολόγιο
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς να μάθετε στο παιδί σας να κολυμπάει σωστά

Χρησιμοποιώντας παιχνίδια
Ενώ τα μαθήματα μπορεί να είναι αρκετά αποδοτικά, υπάρχουν ορισμένα μικρά κόλπα τα οποία ανταποκρίνονται αμεσότερα στην ψυχοσύνθεση των παιδιών και τα βοηθούν να εξοικειωθούν με το κολύμπι. Στόχος είναι να άνετε την εμπειρία του παιδιού σας διασκεδαστική, ώστε να ξεπεράσει τυχόν φόβους του και να συνδέσει το κολύμπι με μία θετική εμπειρία. Παίξτε μαζί του με παιχνίδια, μάθετέ του να πλατσουρίζει, συνοδεύστε την κίνηση με τραγούδια και γενικότερα βεβαιωθείτε ότι περνάει ευχάριστα την ώρα του στο νερό.

Σταδιακά διδάξτε του την κίνηση στο νερό
Όταν ξεκινήσετε να μαθαίνετε στο παιδί σας πώς να κολυμπάει μόνο του θα πρέπει να στηρίζεται σε εσάς ώστε να νιώθει ασφάλεια. Αφού τυλίξει τα χέρια του στον λαιμό σας, ενώ έχει το πρόσωπό του προς τα  εσάς, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας  και κουνήστε τα πόδια του για εξάσκηση, μέχρι να μάθει να κλωτσάει από μόνο το στο νερό.

Βοηθήστε το να επιπλεύσει
Η βασική αρχή που πρέπει να διδαχτεί το παιδί ώστε τελικά να καταφέρει να κολυμπήσει είναι να μάθει να επιπλέει και να ισορροπεί στο νερό χωρίς φόβο. Με την δική σας στήριξη δείξτε του να εμπιστεύεται το νερό και να μην νομίζει ότι θα βουλιάξει μόλις το αφήσετε από τα χέρια σας.
Πρώτα κάντε μία επίδειξη για το πως επιπλέετε εσείς οι ίδιοι, ώστε  να διαβεβαιώσετε το  παιδί σας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Στην συνέχεια είτε στηρίζοντάς το στην πλάτη, είτε  με κάποιο αντικείμενο που επιπλέει καθοδηγήστε το ώστε να επιπλεύσει. Το  σημαντικότερο είναι να μπορέσει να χαλαρώσει.


Διδάξτε του να αναπνέει υποβρυχίως
Τελικό βήμα είναι το παιδί να μάθει να μην ταράσσεται όταν για κάποιον λόγο βρεθεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην αρχή βουτώντας μόνο το κεφάλι και στην συνέχεια ολόκληρο το σώμα στη θάλασσα θα συνηθίσει στην ιδέα του να παραμένει ήρεμο,  όταν δεν μπορεί να αναπνεύσει. Το βασικότερο σε αυτό το  βήμα είναι να μην πανικοβάλλεστε εσείς οι ίδιοι και του δώσετε την ιδέα ότι πρόκειται για κάτι ακίνδυνο.
Γενικότερα το ζήτημα  είναι να παρακινείτε το παιδί σας  να εξερευνήσει τον θαλάσσιο κόσμο, ώστε να  επιθυμεί και το ίδιο να μάθει να κολυμπάει. Το τελευταίο ζήτημα  που  πρέπει να σας ενδιαφέρει είναι η τεχνική του, αυτό είναι κάτι που αποκτιέται με την εξάσκηση, το μέλημά σας πρέπει να είναι να εμπιστευτεί το νερό και να μην φοβάται την επαφή μαζί του.

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki