Sunday 11 October 2015

Για να αγαπήσει το παιδί σας το διάβασμα


Τώρα άνοιξαν και τα σχολεία και οι γονείς έχουν αυξημένο άγχος για το διάβασμα του παιδιού τους!

1. Διδάξτε το να αγαπά τις ιστορίες

Η φανταστική ανάγνωση αποτελείται από ιστορίες και όταν το παιδί σας μάθει να αγαπά τις ιστορίες, θα είναι ευκολότερο να απολαύσει τα μυθιστορήματα και τα άλλα βιβλία. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να το αφήσετε να παρακολουθήσει μια ταινία και να του μιλήσετε για την ιστορία που κρύβεται πίσω της. Ζητήστε του να σας πει αν τη βρήκε ενδιαφέρουσα και να αναπτύξει τη γνώμη του. Ενας άλλος τρόπος είναι να του αφηγηθείτε ένα παραμύθι. Ζητήστε του να σας πει αν του άρεσε και αν μπορεί να βρει και το παιδί παρόμοιες ιστορίες.

2. Να είστε ένα πρότυπο για το παιδί σας

Διαβάστε βιβλία μπροστά του, κατά προτίμηση βιβλία με ενδιαφέροντα εξώφυλλα και ενθαρρύνετέ το να σας κάνει ερωτήσεις. Απαντήστε με λεπτομέρειες για το λόγο που σας αρέσει αυτό το βιβλίο και για το λόγο που βρίσκετε ενδιαφέρουσα την πλοκή. Διδάξτε το να αγαπάει την ανάγνωση όσο πιο πολύ γίνεται.

3. Ζητήστε τη γνώμη περισσότερο ειδικών από εσάς

Θα μπορούσε να είναι δύσκολο να επιλέξετε το κατάλληλο βιβλίο για το παιδί σας αλλά ένας εκπαιδευτικός, ένας βιβλιοπώλης με πραγματική αγάπη και ευρεία γνώση για το βιβλίο ή ακόμα ο βιβλιοθηκάριος σε περίπτωση που επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη, θα μπορέσουν να σας υποδείξουν ένα βιβλίο για να ξεκινήσει το παιδί σας το διάβασμα. Και όταν το κάνει, δείξτε κάποιον ενθουσιασμό! Μη το βομβαρδίσετε βέβαια με ερωτήσεις, αλλά ζητήστε του περιστασιακά να σας πει αν του άρεσε.

4. Κάντε τακτικές στάσεις σε βιβλιοθήκη και βιβλιοπωλεία

Πηγαίνετε τακτικά όταν το παιδί σας ολοκληρώσει ένα βιβλίο και τριγυρίστε μαζί του ανάμεσα στα βιβλία, συζητώντας γι’ αυτά. Αντιμετωπίστε τη βιβλιοθήκη ή την επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο σα να είναι κάποιο μέρος ζωτικής σημασίας για τη ζωή της οικογένειάς σας. Σταδιακά το παιδί σας θα καταλάβει τη σημασία αυτών των επισκέψεων και θα απολαύσει τα βιβλία.

5. Κάντε την ανάγνωση παιχνίδι

Να είστε διασκεδαστικοί, δημιουργικοί και αισιόδοξοι σε ό,τι έχει να κάνει με το βιβλίο. Για παράδειγμα κάντε του τις ερωτήσεις που θέλετε για το βιβλίο που διάβασε σα να παίζετε ένα παιχνίδι. Αν απαντήσει σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις τόσο περισσότερα βραβεία θα πάρει. Όμως, να θυμάστε πως η ανταμοιβή του θα πρέπει να είναι κάτι ταπεινό και όχι ένα εξωφρενικό δώρο που με την πρώτη ματιά θα φαίνεται ακίνδυνο, αλλά όταν κλιμακωθεί μπορεί να κάνει το παιδί σας κακομαθημένο.

6. Σεβαστείτε τα βιβλία

Αν κάποιο βιβλίο έχει πέσει στο πάτωμα, μαζέψτε το αμέσως. Εάν το ράφι είναι αποδιοργανωμένο, τακτοποιήστε το και βεβαιωθείτε πως τα βιβλία είναι σε τέλεια οργάνωση. Αφήστε το παιδί σας να παρακολουθήσει αυτές τις δραστηριότητες, γιατί έτσι θα συνειδητοποιήσει ότι σέβεστε τα βιβλία και θα κάνει και αυτό το ίδιο.
Χρησιμοποιήστε αυτές τις τεχνικές για να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει το βιβλίο και να απολαύσει την ανάγνωση.

Το βρήκαμε στο: ilovestyle.com
Πηγή: imommy.gr

Μικροπράγματα που έχουν μεγάλη σημασία για τα παιδιά

Μικρές καθημερινές λεπτομέρειες που θα τα κάνουν ευτυχισμένα!
Μπορεί οι παρακάτω κινήσεις να είναι μάλλον ασήμαντες για έναν ενήλικα, θα χαρίσουν όμως αμέτρητα χαμόγελα στα παιδιά.


1. Φορέστε το κολιέ από μακαρόνια που έφτιαξε για σας στη δουλειά. Ή έστω μέχρι να δει ότι φεύγετε από το σπίτι φορώντας το.
2. Βάλτε ένα μήνυμα (και μια σοκολάτα)μέσα στο καλαθάκι φαγητού του παιδιού.
3. Φτιάξτε το δικό σας κόσμο στο Minecraft
δίπλα σε αυτόν του παιδιού σας.
4. Πείτε μια φορά «ναι» σε κάτι που συνήθως αρνείστε, για παράδειγμα να φάει γλυκό αντί για φρούτο το απόγευμα.
5. Όταν πάτε μαζί στο λούνα-παρκ, αφεθείτε και διασκεδάστε το με την ψυχή σας!
6. Αν τύχει να τσακωθείτε μπροστά στο παιδί, βεβαιωθείτε ότι θα είναι μπροστά και όταν τα ξαναβρείτε.
7. Όταν το δωμάτιό του είναι σαν βομβαρδισμένο τοπίο, κλείστε την πόρτα και συνεχίστε τη μέρα σας.
8. Αφήστε το να τσαλαβουτά στις λακκούβες της βροχής, ακόμη και χωρίς γαλότσες.

puddle
9. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να δώσει τη μάχη μόνο του, πριν επέμβετε.
10. Για αλλαγή, ζητείστε από το παιδί σας να σας μάθει πώς να κάνετε κάτι. Μόλις το μάθετε, πείτε του πόσο καλός δάσκαλος είναι.
11. Εκτυπώστε τις φωτογραφίες από την παιδική του ηλικία για να τις έχει όταν μεγαλώσει.
12. Αφήστε το παιδί να «κρυφακούσει» όταν λέτε κάτι καλό γι” αυτό.
13. Μείνετε ξύπνιοι ως αργά για να δείτε την πανσέληνο.
14. Επιτρέψτε στο παιδί να βάλει τα καλά του στο σούπερ μάρκετ. Ακόμη και αν θέλει να το κάνει για όλο το μήνα.
15. Διακόψτε τη μελέτη του για ένα 3λεπτο χορευτικό πάρτι με μουσική!
16. Κρεμάστε στο δωμάτιο του παιδιού έναν πίνακα ανακοινώσεων για να αφήνετε μηνύματα ο ένας στον άλλο.
17. Μοιραστείτε με το παιδί ημερολόγια, φωτογραφίες ή γράμματα από τότε που ήσασταν στην ηλικία του.


family
inaction.gr

Όταν ο ύπνος δεν παίρνει τα παιδιά / Solutions for Kids' Sleep Problems

ης Ελένης Λαζαράτου

Οι διαταραχές ύπνου στην παιδική και την εφηβική ηλικία έχουν μελετηθεί λιγότερο από εκείνες των ενηλίκων, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια καταγραφής και ταξινόμησης.
Solutions for Kids' Sleep Problems

Οι δυσκολίες στη μελέτη των προβλημάτων ύπνου κατά την παιδική ηλικία προέρχονται από το γεγονός ότι οι γονείς και συχνά οι ειδικοί τις θεωρούν μεταβατικές, που αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν. Το ίδιο το παιδί δεν παραπονείται και δεν ζητάει βοήθεια και πρέπει να περιμένουμε την εφηβεία για να εκφραστούν τα υποκειμενικά ενοχλήματα.
Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένες από τις διαταραχές είναι πράγματι μεταβατικά φαινόμενα, αντιδραστικά προς το περιβάλλον ή συνδεόμενα με συναισθηματικές - αναπτυξιακές φάσεις του παιδιού. Η πρόγνωση σε αυτή την περίπτωση είναι καλή και συνήθως αρκεί η τροποποίηση ορισμένων περιβαλλοντικών συνθηκών για να μειωθούν οι επιπτώσεις στη ζωή του παιδιού και της οικογένειας.
Άλλες διαταραχές όμως είναι σοβαρότερες γιατί μειώνουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του παιδιού και τείνουν να εγκατασταθούν και να το συνοδεύουν μέχρι την ενήλικη ζωή.
Είναι γνωστό ότι παιδιά της ίδιας ηλικίας παρουσιάζουν μεγάλες ατομικές διαφορές στις ανάγκες και τις συνήθειες ύπνου. Η ιδιοσυγκρασιακή δομή του παιδιού αλλά και η μεγάλη εξάρτησή του από τους γονείς συνδέονται άμεσα για να καθορίσουν τις συνήθειες ύπνου.
Πρέπει επίσης να τονιστεί η σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου στα παιδιά. Παιδίατροι, πνευμονολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, οδοντίατροι, παιδονευρολόγοι, παιδοψυχίατροι, μπορούν να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους ή σε συνεργασία, ή να παραπέμψουν σε ειδικευμένα κέντρα το παιδί με προβλήματα ύπνου.
..............
η συνέχεια εδώ: hamomilaki

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki