Διαπίστωση τεκμηριωμένης αναφοράς της Λήδας Κουρσουμπά
Τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο, αποκαλύπτει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με πέντε συγκλονιστικές περιπτώσεις
«Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ στην Κύπρο είναι σχεδιασμένη στα μέτρα των ενηλίκων και όχι στη βάση των αναγκών των παιδιών που έρχονται σε επαφή με αυτήν»
Τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πρόληψη, αναφορά, διερεύνηση και εκδίκαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο, αποκαλύπτει σε εμπεριστατωμένη θέση της, που δημοσιοποίησε χθες, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, μέσα από τη συνοπτική παρουσίαση πέντε περιπτώσεων, τις οποίες διερεύνησε, κατόπιν υποβολής παραπόνου από τους γονείς τους.
Στην εκτεταμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αναφορά της, η Επίτροπος επισημαίνει ότι το κυπριακό σύστημα δικαιοσύνης, συχνά επαναθυματοποιεί και δεν δικαιώνει το παιδί-θύμα, ενώ το κράτος δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών, όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει.
Σημειώνει πάντως ότι με την ψήφιση του σχετικού νόμου τον Ιούλιο 2014 και με την αποδοχή της Σύμβασης Λανζαρότε, καθόσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, «αλλάζει άρδην το νομικό πλαίσιο». Δηλώνει δε, αισιόδοξη ότι, «πολλά από τα κενά που καταδεικνύονται στην παρούσα θέση μου, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σωστή εφαρμογή, στην πράξη, της Σύμβασης Λανζαρότε και του Νόμου 2014».
Παιδιά κακοποιημένα από τον πατέρα
Σε ό,τι αφορά την πρώτη περίπτωση, η Επίτροπος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ανήλικα κορίτσια αποκαλύπτουν στη μητέρα τους ότι κακοποιούνται σεξουαλικά από τον πατέρα τους για χρόνια.
Η μητέρα συνοδεύει τα παιδιά της σε αστυνομικό σταθμό για να προβούν σε καταγγελία. Στην όλη διαδικασία αναφοράς και διερεύνησης της υπόθεσης, τα κορίτσια παρουσιάζουν άρνηση να συνεργαστούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, λόγω συναισθημάτων αμφιθυμίας ως προς τον πατέρα τους και το συμβάν, καθώς και λόγω αισθημάτων ευθύνης που έχουν για την απειλούμενη ενδοοικογενειακή συνοχή, αποτέλεσμα της καταγγελίας.
Τα παιδιά εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενη αυτοκτονία του πατέρα τους. Τελικά όλα τα παιδιά δίνουν κατάθεση και εξετάζονται από ιατροδικαστή. Η ιατροδικαστική εξέταση καταδεικνύει σωματικά ευρήματα. Λόγω της άρνησης του μεγαλύτερου παιδιού να συνεργαστεί με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και καθότι επιχειρεί να βλάψει τον εαυτό του, εκδίδεται Διάταγμα Δικαστηρίου για υποχρεωτική ψυχιατρική εξέταση και νοσηλεία του.
Στη συνέχεια, «…τα παιδιά αναιρούν τις αρχικές τους καταθέσεις, αναφορικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και ζητούν επίμονα να τερματιστεί η κράτηση του πατέρα τους, έτσι ώστε να επανασυνδεθεί η οικογένεια».
Η δεύτερη περίπτωση, αφορά μητέρα παιδιού, ηλικίας 2 χρονών και 10 μηνών, «που αναφέρει στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, πιθανή σεξουαλική παρενόχληση του παιδιού της από τον πατέρα του, και εν διαστάσει σύζυγό της, ωστόσο, δε θέλει να προχωρήσει σε γραπτή καταγγελία στην Αστυνομία, χωρίς να έχει πρώτα αποδείξεις. Η μητέρα αρνείται να επιτρέψει τη λήψη...
Χιονούλες!!
1 hour ago