Friday 5 July 2013

«Δεν μας σέβεται καθόλου αυτό το παιδί!»

Σε μια κοινωνία που παραπαίει, που ο σεβασμός έχει χαθεί, είναι πολύ δύσκολο να διδάξουμε στα παιδιά μας τον αυτοσεβασμό και κατ' επέκταση τον σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες.

Ο σεβασμός είναι το θετικό συναίσθημα της αυτοεκτίμησης που έχει το άτομο για τον εαυτό του, ή η εκτίμηση που δείχνει ένα άτομο για ένα άλλο πρόσωπο. Ο καθηγητής Jonathan Haidt τόνισε τη σημασία του σεβασμού λέγοντας πως είναι μία από τις πιο σημαντικές θεμελιώδεις ηθικές αξίες.

Ο σεβασμός δίνεται και λαμβάνεται. Περιμένουμε από τους άλλους να μας σέβονται ως αντάλλαγμα για το σεβασμό που δείχνουμε εμείς. Ο σεβασμός όμως έχει μια ιδιαιτερότητα, κερδίζεται. 

 
Δεν μπορεί να μετρηθεί ως ποσότητα, δεν μπορεί να αγοραστεί, ούτε μπορείς να τον διαπραγματευτείς. Αν και χτίζεται με την πάροδο του χρόνου, εύκολα μπορεί να χαθεί σε μια στιγμή στις ανθρώπινες σχέσεις. Όσο και αν επιθυμούμε το σεβασμό ή όσο και αν παρακαλέσουμε για αυτόν, μόνο οι άλλοι μπορούν να μας τον παραχωρήσουν ως αποτέλεσμα της δικής μας συμπεριφοράς.

Πολλοί είναι οι γονείς που παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν τους σέβονται. Όταν οι γονείς νιώθουν να χάνουν το σεβασμό των παιδιών τους, ταυτόχρονα νιώθουν να χάνουν και τη θετική επιρροή που μπορούν να ασκήσουν επάνω τους.

Γιατί όμως ένα παιδί να μη θέλει να σεβαστεί τους γονείς τους;

Τα παιδιά ακούν συνέχεια από τους γονείς τους ότι θα πρέπει να μάθουν να σέβονται. Να σέβονται τους μεγαλύτερους, να σέβονται τους δασκάλους, να σέβονται τους συγγενείς τους και ούτω καθεξής. Καλά όλα αυτά και σύμφωνοι, όμως είναι άλλο... 

Διαταραχές ύπνου — Νυχτερινός τρόμος — Εφιάλτες — Υπνοβασία — Νυχτερινή ενούρηση

Εφιάλτες
Υπνοβασία
Νυχτερινός τρόμος
Νυχτερινή ενούρηση
Διαταραχές της έναρξης και διατήρησης του ύπνου
Sleep Problems in Children
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, επειδή αποτελεί παράγοντα ισορροπίας. Οι διαταραχές ύπνου δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο των ενηλίκων, αφού ξεκινούν από την αρχή της ζωής και παρουσιάζονται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Παρατηρούνται στο 20-30 % των παιδιών τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής τους και στο 12 % σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Ορισμένες φορές οι διαταραχές του ύπνου στα παιδιά είναι μεταβατικές και αποτελούν αντιδραστικά φαινόμενα προς το περιβάλλον ή συνδέονται με συναισθηματικές ή αναπτυξιακές φάσεις του παιδιού. Άλλες διαταραχές ύπνου ωστόσο είναι σοβαρότερες γιατί μειώνουν σημαντικά την λειτουργικότητα του παιδιού και μπορεί να το συνοδεύουν μέχρι την ενήλική του ζωή.

Νυχτερινός τρόμος
Τι είναι ο νυχτερινός τρόμος;
Ο νυχτερινός τρόμος παρατηρείται στο 8% των παιδιών και εμφανίζεται συνήθως 2 ώρες μετά από όταν αποκοιμιούνται. Το παιδί ξυπνά απότομα και σε κατάσταση τρόμου, ουρλιάζει, είναι ιδρωμένο και αναπνέει γρήγορα. Μπορεί να διώξει τους γονείς μακριά του όταν πηγαίνουν κοντά του. Μπορεί να έχει τα μάτια του ανοιχτά με βλέμμα αφηρημένο και να μουρμουρά ακατανόητες λέξεις, στην πραγματικότητα όμως, το παιδί δεν είναι ξύπνιο. Τα επεισόδια αυτά διαρκούν από μερικά λεπτά έως και μισή ώρα και την επόμενη μέρα το παιδί δεν θυμάται τίποτα από το συμβάν. Οι βραδινοί παροξυσμοί φόβου κάνουν την εμφάνισή τους γύρω στα δύο χρόνια και εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 12 χρόνων. Το φαινόμενο είναι πιο συχνό σε αγόρια και φαίνεται ότι σε μερικές οικογένειες εμφανίζεται πιο συχνά.

Πώς αντιμετωπίζονται;
Αφού σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο για το οποίο πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο, παρηγορούμε το παιδί με καθησυχαστικά λόγια και θα ηρεμήσει σύντομα. Πρέπει οι γονείς να συνειδητοποιούν ότι στην ουσία το παιδί κοιμάται όταν έχει ένα επεισόδιο με νυχτερινό τρόμο. Δεν έχει συνείδηση και δεν είναι προσανατολισμένο.
Μην προσπαθήσετε να ξυπνήσετε το παιδί και αποφύγετε να ανάψετε τα φώτα στο δωμάτιο γιατί θα του προκαλούσε μόνο σύγχυση. Αν υπάρχουν συχνά επεισόδια νυχτερινού τρόμου, μπορεί να γίνεται προγραμματισμένη αφύπνιση του παιδιού περίπου μισή ώρα πριν την ώρα που συμβαίνει συνήθως το επεισόδιο.
Επειδή πιστεύεται ότι ο νυχτερινός τρόμος συνδέεται με την κούραση, θα ήταν καλό να τηρούνται αυστηρά τις ώρες ύπνου.


Διαταραχές της έναρξης και διατήρησης του ύπνου
Τι είναι; Οι διαταραχές της έναρξης και διατήρησης του ύπνου είναι τα συχνότερα προβλήματα ύπνου. Στις περιπτώσεις διαταραχής έναρξης του ύπνου, ένα παιδί παρουσιάζει προβλήματα στο να πάει... 

Αυτό κι αν είναι «Success story»!!:
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έχει να φάει

Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έχει χρήματα για τρόφιμα και 8 στους 10 Έλληνες έχουν μειώσεις τις ποσότητες των τροφίμων που αγοράζουν για να επιβιώσουν,
.
αποκαλύπτει έρευνα της FOCUS BARI στην οποία επιβεβαιώνεται ότι από το 2009 το μηνιαίο εισόδημα των Ελληνικών νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 30% και πλέον, ενώ για σημαντική μερίδα κοινού (3 στους 10) η μείωση του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος σε σχέση με το 2009 είναι μεγαλύτερη από 50%.

περισσότερα στην πηγή: agioritikovima

Νηπιοτροφείο Καλλιθέας: Έξι μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι - Άφησε το παιδί της στο ίδρυμα γιατί δεν μπορεί να το θρέψει. Και άλλο «Success story»

Eδώ και έξι μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του πρότυπου εθνικού νηπιοτροφείου Καλλιθέας το οποίο προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο εδώ και έναν αιώνα.  

Σήμερα έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας και στήριξης παιδιών που είναι θύματα της οικονομικής κρίσης.
Οι γονείς που αναγκάζονται να αφήνουν τα παιδιά τους στο ίδρυμα, εξαιτίας της δυσχερέστατης οικονομικής τους κατάστασης περιγράφουν τις δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά.
Η μαρτυρία μιας άνεργης και άγαμης μητέρας στην κάμερα, κυριολεκτικά συγκλονίζει.
Δείτε το βίντεο από το MEGA
thebest
.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki