Monday 23 June 2008

Παιδί και αλκοόλ: Οι γονείς δεν θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να πίνουν οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό μέχρι τα 15 τους χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, πολλά είναι τα κράτη που έχουν απαγορεύσει τη διάθεση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους κάτω των 15 ετών με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών από μικρές ηλικίες.
Στην χώρα μας δυστυχώς πολλοί είναι οι γονείς που επιτρέπουν ακόμη και στα μικρά παιδιά τους να δοκιμάσουν κάποιο ποτό, απλώς για να τους «φύγει η ιδέα» χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες. 
Υπάρχουν γονείς που «αστειευόμενοι» βουτούν την πιπίλα του μωρού σε ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί μιας και που έχουν την εντύπωση ότι το μωρό δεν θα πάθει τίποτε!
Διεθνείς οργανισμοί υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που έχει ακόμη και η πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ σε μικρές ηλικίες. Βάση αυτών, οι γονείς δεν θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να πίνουν οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό μέχρι τα 15 τους χρόνια.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ από παιδιά προκαλεί σε αυτά σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης αλλά και συμπεριφοράς. Ακόμη και τα έμβρυα επηρεάζονται με το εάν η μητέρα πίνει, και από την γέννηση τους είναι εμφανή τα προβλήματα.
  • Το αλκοόλ προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα, υπερκινητικότητα ή ακόμη και κατάθλιψη.
  • Στα παιδιά δεν πρέπει να δίνεται σε καμία περίπτωση, έστω και για δοκιμή οινοπνευματώδες ποτό. Η ποσότητα που προκαλεί τουλάχιστον μέθη και σοβαρή δηλητηρίαση είναι πολύ μικρή.
  • Μπορεί η δόση να είναι ελάχιστη, όμως το παιδί νιώθει πως το αλκοόλ είναι κάτι εντελώς άκακο, σαν κάτι συνηθισμένο στη διατροφή του!
Είναι σημαντικό να προσέχουμε που αφήνουμε το ποτό μας, ιδιαίτερα τα ποτά που μπορεί να μοιάζουν με νερό (ρακί, βότκα, τζιν…). Ένα παιδί μπορεί να πάθει δηλητηρίαση ακόμη και με μιά γουλιά απο αυτά τα ποτά.

Φυσικά το ποτό παραμένει επικίνδυνο και μετά το πέρας των 15 χρόνων και γι’ αυτό τα παιδιά πρέπει από μικρά να ενημερώνονται για τις συνέπειες. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κατανάλωση που γίνεται από τους ίδιους τους γονείς αφού σε κάθε τομέα αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους. 
  • Πάνω από 200.000 παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη βία από έναν πατέρα ή μια μητέρα αλκοολική.
  • 17% των νέων αγοριών καταναλώνουν αλκοόλ τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, ενώ το ποσοστό στα κορίτσια φτάνει το 9%.
Με νομοσχέδιο καθιερώνεται από το 2010 απαγόρευση για τους νέους κάτω των 18 ετών, και απαγόρευση της εισόδου στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Είναι όμως αμφισβητήσιμο όμως αν οι απαγορεύσεις θα φερουν αποτελέσματα αν δεν υπάρχουν έλεγχοι. Επίσης τα παιδιά βρίσκουν τρόπο να πάρουν αυτό που θέλουν γιατί είναι πολύ εύκολο να αγοράσουν αλκοόλ ακόμη και στο περίπτερο της γειτονιάς. 

Παιδιά και εθισμός στην κοκαΐνη

Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Νίκος Σταμπάκης) - 13/09/2007

Κοκαΐνη και κρακ κάνουν θραύση στη Βρετανία

Στη Βρετανία, ο αριθμός των παιδιών και νεαρών ενηλίκων που ζητούν βοήθεια λόγω εθισμού στην κοκαΐνη αυξάνεται, σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Drugscope, που κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι όλο και νεότεροι άνθρωποι φέρονται να έχουν προβλήματα με την κοκαΐνη.
Ο Τομ Κέρκγουντ ξέρει πολλά για την κοκαΐνη: υπήρξε εθισμένος σε αυτήν. Πλέον διευθύνει ένα κέντρο αποτοξίνωσης στο Λιούτον. Η μέση ηλικία των ανθρώπων που πηγαίνουν στην κλινική του, όλο και μειώνεται.

Βλέπουμε να έρχονται πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, με προβλήματα κοκαΐνης και αλκοόλ. Εννοώ κυρίως κοκαΐνη σε σκόνη και αλκοόλ. Και πρόκειται γενικά για απλούς ανθρώπους της μεσαίας τάξης, που έχουν τα λεφτά για να αγοράσουν τις ουσίες αλλά και κινούνται στους κύκλους όπου διατίθενται αυτές.
Η σημερινή έρευνα για την κατάχρηση κοκαΐνης δείχνει ότι δεν είναι ναρκωτικό μόνο για πλούσιους. Οι έμποροι έχουν δημιουργήσει αγορά δύο διαζωμάτων, με "οικονομικά", δηλαδή νοθευμένα προϊόντα, και "πολυτελείας", που είναι ανόθευτα.
Τα φτηνά μπορεί να κοστίζουν μόλις 30 στερλίνες ανά γραμμάριο, και πωλούνται κυρίως σε εφήβους, φοιτητές και ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα.
Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικά για την επιμόρφωση των νέων και την πρόληψη. Αντίθετα, η κυβέρνηση περιορίζει την επιχορήγηση αυτών των προγραμμάτων φέτος.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι προσπάθειες της κυβέρνησης και της αστυνομίας να περιορίσουν την παροχή δεν είχαν ιδιαίτερες επιπτώσεις στην προσφορά και την τιμή. Και μολονότι η χρήση κοκαΐνης είναι λίγο-πολύ σταθερή, η έρευνα προειδοποιεί ότι πολλοί νέοι κάνουν χρήση του ναρκωτικού, καθώς και της κάνναβης, του έκστασι, και μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.

Kοκαϊνη στην ατμόσφαιρα της Ρώμης

01/06/2007

Έρευνα απέδειξε ότι στην ατμόσφαιρα της "αιώνιας πόλης" υπάρχει κοκαΐνηΜια έρευνα "σοκ", όπως χαρακτηρίστηκε από τον ιταλικό Τύπο, που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα δέκα μηνών σε περιοχές της Ρώμης αποδεικνύει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Έρευνα απέδειξε ότι στην ατμόσφαιρα της Κέντρου Ερευνών της Ιταλίας που διεξήγαγε την έρευνα, ότι υπάρχει κοκαΐνη στην ατμόσφαιρα της "αιώνιας πόλης".
Στη Ρώμη δεν πραγματοποίησαν έρευνες στα ποτάμια, όπως έγινε στο Λονδίνο, αλλά ένα τμήμα της υπηρεσίας που μετρά τα καυσαέρια, αναζήτησε την κοκαΐνη.
Δέκα μήνες κράτησε αυτή η έρευνα σε διάφορες περιοχές της ιταλικής πρωτεύουσας για να αποδειχθεί τελικά ότι η κοκαΐνη είναι... αισθητή στη Ρώμη.
Ο χημικός Άντζελο Τσετσινάτο και η ομάδα του δήλωσαν ότι "είναι η πρώτη έρευνα - μελέτη αυτού του είδους που γίνεται στον κόσμο", καθησυχάζοντας ότι "οι ποσότητες που βρήκαν είναι πολύ κατώτερες από τα επιτρεπτά όρια".
Οι έρευνες έγιναν σε συγκεκριμένες περιοχές της Ρώμης στις οποίες η χρήση κοκαΐνης θεωρείται σίγουρη. Πρώτη έρχεται η περιοχή του Πανεπιστημίου της πόλης "Σαπιέντσα.
Ο κ. Τσετσινάτο δήλωσε ότι "η πανεπιστημιούπολη είναι η πλέον μολυσμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ τα ναρκωτικά είναι πιο διαδεδομένα όσον αφορά την χρήση και το εμπόριο.
Θα πρέπει ακόμη να κάνουμε κι άλλες έρευνες για να ανακαλύψουμε το γιατί. Διαφορετικά πως να ερμηνεύσουμε ότι βρήκαμε κοκαΐνη και κοντά σε ένα παιδικό σταθμό".
Στη Ρώμη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, περίπου 25.000 άτομα κάνουν χρήση ναρκωτικών εκ των οποίων 50% κοκαΐνη. Σε ολόκληρη τη χώρα 4 δισ. ευρώ δίνονται για την κοκαΐνη και 90.000 άτομα είναι αυτά που κάνουν καθημερινά χρήση.
Στην Ιταλία το 90% των χαρτονομισμάτων και ιδιαίτερα εκείνο των 20 ευρώ έχουν ίχνη κοκαΐνης.
Η υπουργός Υγείας Λίβια Τούρκο είχε προτείνει να γίνονται έρευνες απο την αστυνομία και στο εσωτερικών των σχολείων. Τώρα δήλωσε ότι θα απαγορευθεί η πώληση τσιγάρων στους ανηλίκους.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=49874

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki