Wednesday 2 December 2020

Πώς θα δυναμώσουν τα οστά του παιδιού;

Υπάρχουν τρόποι να εξασφαλίσετε ότι τα οστά του παιδιού σας είναι δυνατά 

Η υιοθέτηση καλών συνηθειών όπως η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της υγείας των οστών των παιδιών. Θυμηθείτε, τα παιδιά σας σας παρακολουθούν στενά. Έτσι, οι συνήθειές σας, τόσο οι καλές όσο και οι κακές, επηρεάζουν καθοριστικά τη συμπεριφορά τους. Με λίγα λόγια, ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε καλές συνήθειες στα παιδιά σας είναι με το να είστε πρώτα ένα καλό πρότυπο.

Η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε τη σωστή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό προετοιμάζοντας υγιεινά γεύματα και σνακ και περιορίζοντας το χρόνο μπροστά στις οθόνες. Ακόμη και τώρα που οι χώροι άθλησης είναι κλειστοί λόγω πανδημίας μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να βγαίνουν για περπάτημα, να βγάζουν βόλτα τον σκύλο και να γυμνάζονται από το σπίτι.

Κατά την προετοιμασία των γευμάτων, φροντίστε να συμπεριλάβετε πολλές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή τους ώστε να διασφαλίσουν τη βέλτιστη οστική μάζα. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι γάλα παρέχει περίπου 300 mg ασβεστίου, το οποίο είναι μόνο το ένα τέταρτο περίπου της συνιστώμενης πρόσληψης για τους εφήβους. Για τα παιδιά που δεν πίνουν γάλα, δοκιμάστε τυριά, γιαούρτι, χυμούς εμπλουτισμένους με ασβέστιο και δημητριακά, καθώς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Εάν ανησυχείτε για την πρόσληψη ασβεστίου του παιδιού σας, μιλήστε με τον παιδίατρο, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας προτείνει λύσεις.

Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε στα παιδιά σας για την υγεία των οστών τους και για το τι μπορούν να κάνουν ώστε να τα ενισχύσουν.

Συζητήστε τη σημασία της διατροφής και της άσκησης. Εκτός από τη λήψη επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου και βιταμίνης D, οι έφηβοι θα πρέπει να γυμνάζονται μία ώρα την ημέρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει χορό (ακόμη και στο σπίτι), περπάτημα ή τρέξιμο.

Ωστόσο, η υπερβολική άσκηση, ειδικά σε συνδυασμό με μια περιοριστική δίαιτα, θέτει επίσης σε κίνδυνο την υγεία των οστών. Εάν το έφηβο παιδί σας γυμνάζεται υπερβολικά ή φαίνεται ότι είναι επιρρεπές σε τραυματισμούς, καλό θα ήταν να συζητήσετε με το γιατρό του σχετικά με τις ανησυχίες σας και να δείτε εάν συνιστάται η μείωση της σωματικής δραστηριότητας.

imommy.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki