Friday 17 February 2023

«Η Συνέλευση των ζώων»: Ένα παραμύθι για την κατάχρηση εξουσίας

Η Συνέλευση των ζώων, είναι ένα μουσικό παραμύθι με επαναστατικό-κοινωνικό-πολιτικό περιεχόμενο και με μεγάλη καλλιτεχνική αξία.
Μας βοηθά να συζητήσουμε με τα παιδιά έννοιες όπως την κατάχρηση εξουσίας, τον χαμαιλεοντισμό, τη κοινωνική απάθεια, τη διαίρεση των ομάδων που οδηγεί σε κοινωνική αστάθεια και οικολογική καταστροφή και πολλά άλλα.
Το κείμενο έγραψε ο Περικλής Κοροβέσης, τη μουσική ο Γιώργος Κουρουπός και ερμηνεύει εξαιρετικά ο Σπύρος Σακκάς.
Η υπόθεση
Τα ζώα ζούσαν στον υπέροχο πλανήτη γη, όπου η φύση και το περιβάλλον ήταν ανέγγιχτα.
Θα μπορούσαν να συνυπάρχουν αρμονικά και να απολαμβάνουν τα αγαθά που πλούσια τους προσέφερε η γη.

Όμως, αντί για αυτό, συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο.
Τα ζώα τσακώνονταν μεταξύ τους και το μεγάλο ζώο έτρωγε το μικρό.
Κυριαρχούσε, όπως λέμε, ο νόμος της ζούγκλας.

Ώσπου μια μέρα, παρά τις προειδοποιήσεις του λαγοπαππού, που ήταν το πιο γέρικο ζώο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο πλάσμα για να τους κυβερνά.
Θα του έδιναν το καθένα ό,τι χάρισμα είχε κι έτσι θα γινόταν ένα ανώτερο ον, ικανό να τους κυβερνά.
Το ον αυτό το ονόμασαν άνθρωπο.
Τη συνέχεια θα την ανακαλύψετε μόνοι σας...
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το έργο (διάρκεια 27:48 λεπτά) στο παρακάτω βίντεο.
Έχετε στο νου σας ότι, όλες τις φωνές τις κάνει ένας άνθρωπος!
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

René Laennec - Ρενέ Λαενέκ: Ο εφευρέτης του στηθοσκοπίου

    Γάλλος γιατρός, που επινόησε το 1816 το στηθοσκόπιο. Υπήρξε ιδρυτής της ανατομοκλινικής ιατρικής, που συγκρίνει τα συμπτώματα των νόσων με τις αλλοιώσεις που αυτές προκαλούν.
    Ο Ρενέ Τεοφίλ Ιασέντ Λαενέκ (René-Théophile-Hyacinthe Laennec) γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1781 στην πόλη Κενπέρ της Βρετάνης. 
    Έμεινε νωρίς ορφανός από μητέρα και σε ηλικία 12 ετών ο πατέρας του τον έστειλε στο θείο του Γκιγιέμ-Φρανσουά Λαενέκ, που ήταν πανεπιστημιακός γιατρός στη Νάντη. 
    Το νεαρό παιδί, που διακρινόταν για τη ευφυΐα του, ξεκίνησε από πολύ νωρίς σπουδές ιατρικής δίπλα στον θείο του, τις οποίες διέκοψε με προτροπή του πατέρας του, που ήταν δικηγόρος. Στη συνέχεια άρχισε να μελετά ελληνικά και να γράφει ποίηση. Όμως, η ιατρική παρέμενε η μεγάλη του αγάπη και σε ηλικία 18 ετών ξεκίνησε νέο κύκλο σπουδών στο Παρίσι με διάσημους γιατρούς της εποχής, όπως ο Γκιγιόμ Ντιπιτρέν και ο Ζαν-Νικολά Κορβιζάρ.

    Το 1806 διορίστηκε στο νοσοκομείο παίδων «Νεκέρ» των Παρισίων και άρχισε να διδάσκει παθολογοανατομία σε ειδικευόμενους γιατρούς. Το 1815 ανακοίνωσε στους μαθητές του τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ακουστικής στη διάγνωση των θωρακικών νόσων. Για το σκοπό αυτό επινόησε το στηθοσκόπιο τον επόμενο χρόνο.

    Το 1819 δημοσίευσε το έργου του «Traité de l' auscultation médiate» («Πραγματεία περί εμμέσου ακροάσεως»), που επαύξησε τις γνώσεις για τις πνευμονικές παθήσεις. 
    Ο Λαενέκ συνεισέφερε, επίσης, στην κατανόηση ασθενειών, όπως η περιτονίτιδα, η κίρρωση του ήπατος και το μελάνωμα, ενώ η γνώση των ελληνικών τον βοήθησε να πλάσει τους ιατρικούς όρους «κίρρωση» και «μελάνωμα», οι οποίοι έκτοτε επιβλήθηκαν διεθνώς. Το 1822 έγινε λέκτορας στο Κολέγιο της Γαλλίας (College de France) και τον επόμενο χρόνο προήχθη σε καθηγητή.

    Ο Ρενέ Λαενέκ πέθανε από φυματίωση στην πόλη Πλοαρέ της Γαλλίας στις 13 Αυγούστου 1826, σε ηλικία 45 ετών.

Πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Στο φως της ημέρας, Καλημέρα σας!! / In the morning light - Music: Yanni

Ξεχάστε για λίγο τα προβλήματά σας και απλά χαλαρώστε.
Ακούστε τη γλυκιά μουσική και ταξιδέψτε για λίγο.
Σε όλους μας αξίζουν μερικά λεπτά ηρεμίας και γαλήνης.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki