Wednesday 19 August 2020

Πέντε λόγοι για να μη μείνετε στο ένα παιδί

Αν έχετε ένα παιδάκι το πιθανότερο είναι όταν βλέπετε γονείς με δύο ή και περισσότερα παιδιά να αναρωτιέστε «Πώς τα καταφέρνουν;». Μπορεί μεν να είναι κουραστικό και οι ευθύνες διπλάσιες, τριπλάσιες κ.ο.κ. αλλά η χαρά και η ευτυχία που φέρνουν τα παιδιά δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο στον κόσμο. Αν λοιπόν έχετε ένα παιδί και το σκέφτεστε για δεύτερο, ελπίζουμε πώς το παρακάτω άρθρο θα σας πείσει!

Το έχετε ξαναζήσει
Ξέρετε τι να περιμένετε. Το πιθανότερο είναι οι μνήμες σας να είναι νωπές.

Είναι πραγματικά λιγότερο αγχωτικό
Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει αυτή η μελέτη. Στην πραγματικότητα, οι γονείς με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά έχουν το λιγότερο άγχος από όλους μας. Η εξήγηση που εμείς δίνουμε είναι μάλλον επειδή δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν και κατ’ επέκταση να αγχωθούν!

Σε γενικές γραμμές τα παιδιά θα παίζουν μαζί
Σίγουρα θα τσακώνονται αλλά τις περισσότερες στιγμές θα παίζουν μαζί κι εσείς θα απολαμβάνετε αυτό το ιδιαίτερο δέσιμο που αναπτύσσεται μεταξύ των αδερφών και θα τα καμαρώνετε. Προφανώς αυτές οι ήσυχες, αγαπημένες και ειρηνικές στιγμές μεταξύ των αδερφών θα είναι περισσότερες καθώς θα μεγαλώνουν.

Μαθαίνουν πώς να συναναστρέφονται με τον υπόλοιπο κόσμο και να μοιράζονται με φυσικό τρόπο
Ουσιαστικά δεν έχουν κι άλλη επιλογή. Θα πρέπει να μάθουν να μοιράζονται το χρόνο τους, να περιμένουν τη σειρά τους και να μοιράζονται τα παιχνίδια τους. Ή απλά τρέμουν στη γωνία και βάζουν τα κλάματα, μέχρι να το καταλάβουν.

Ξέρουν ότι θα έχουν έναν ή και περισσότερους φίλους για μια ζωή
Τα αδέλφια είναι οικογένειά. Ακόμα κι αν μένουν μακριά ο ένας από τον άλλον μεγαλώνοντας, ξέρουν ότι πάντα θα έχουν ένα δικό τους πρόσωπο που θα είναι εκεί γι’ αυτούς. Τουλάχιστον εγώ αυτό πιστεύω για την αδερφή μου.

Πηγή
famagusta.news

Μη λέτε στα αγχωμένα παιδιά, ότι «όλα θα πάνε καλά»

Δεν τα βοηθά. Ορίστε τι μπορείτε να τους λέτε αντί αυτού.

Τα σημερινά παιδιά ανησυχούν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα παιδιά στην πρόσφατη ιστορία. Σύμφωνα με ορισμένες μακροπρόθεσμες έρευνες της βιβλιογραφίας της ψυχικής υγείας, το μέσο παιδί σήμερα εκδηλώνει περισσότερο άγχος, από ό,τι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω άγχους τη δεκαετία του 1950.
Και οι ανησυχίες αυτές τείνουν να γίνονται πιο έντονες  σε μεταβατικές φάσεις — όπως η έναρξη του σχολείου.

Υπάρχει κάτι που οι γονείς μπορούν να πουν για να βοηθήσουν τα παιδιά να  διαχειριστούν το άγχος;

Από την ηλικία του δημοτικού σχολείου και μετά, λέει η Τζιλ Εμμάνουελ, κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Παιδικής Νόησης, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να επικυρώνουν τις ανησυχίες του παιδιού. Όταν οι άνθρωποι λένε, ‘ανησυχώ ή είμαι αγχωμένος’, επισημαίνει η Εμμάνουελ, το πρώτο πράγμα που πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν, είναι να πουν, «όλα θα πάνε καλά. Όλα θα είναι εντάξει.
Αλλά όταν οι γονείς ακολουθούν αυτό το δρόμο, ποτέ δεν δίνετε στο παιδί την ευκαιρία να κατανοήσει και να βιώσει γιατί είναι ανήσυχο, λέει. Τα λόγια παρηγοριάς μπορεί να δώσουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά αν το άγχος δεν αντιμετωπισθεί άμεσα, θα επανέλθει ακόμη πιο ισχυρό. Αντίθετα, όταν τα παιδιά ανησυχούν, οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους με ερωτήσεις σχετικά με τις ανησυχίες τους και βοηθώντας τα να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.
Τα παιδιά του γυμνασίου αντιμετωπίζουν έναν ολόκληρο νέο κόσμο κοινωνικής πίεσης, τόσο στην πραγματική ζωή, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας τρόπος για να διαχειριστούν οι γονείς το άγχος των παιδιών, είναι να διαχειρίζονται σωστά τις συσκευές τους: Περιορίστε το χρονικό διάστημα που τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές ή τα κινητά τους τηλέφωνα.
Είναι, επίσης, μια καλή ηλικία, για να ερευνήσουν γονείς και παιδιά την επιστήμη πίσω από το στρες. Το άγχος παρουσιάζεται αυτόματα, υποστηρίζει. Αλλά πρέπει να διδάξουμε στο σώμα μας την αντίδραση χαλάρωσης. Δεν υπάρχει μία απάντηση για όλους αλλά οι γονείς μπορούν να αρχίσουν να μιλούν με τα παιδιά για οποιουσδήποτε τρόπους λειτουργούν, για να τα βοηθήσουν να απαλλαγούν από το άγχος, από τη συζήτηση μέχρι το τραγούδι: ό,τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξει  ο τρόπος της καθημερινής σκέψης που τα διαταράσσει.




Τα παιδιά του γυμνασίου, λέει η Εμμάνουελ, περνούν από σημαντικές εγκεφαλικές αλλαγές που οδήγουν σε ζητήματα που αφορούν την ψυχική τους υγεία. Για τους γονείς, οι στρατηγικές για να βοηθήσουν τους μαθητές γυμνασίου στη διαχείριση του άγχους είναι οι ίδιες όπως σε οποιαδήποτε ηλικία: να τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν τις συγκεκριμένες ανησυχίες και στρατηγικές για να επιλύσουν το θέμα. Αλλά με τα παιδιά του γυμνασίου, λέει η Εμμάνουελ, υπάρχει ένα πρόσθετο βήμα. Δεδομένου ότι είναι τα ίδια τόσο κοντά στην ενήλικη ζωή, πρέπει ως γονείς να συμμετάσχετε στη ζωή τους. Να θέλετε να συνεργαστείτε.
Οι γονείς μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία με το να βάζουν την πίεση της επιτυχίας σε προοπτική. Καθώς προετοιμάζονται για να ολοκληρώσουν τη φοίτηση στο σχολείο και να ξεκινήσουν τις σπουδές στο πανεπιστήμιο ή κάποια άλλη φάση της ζωής, το διακύβευμα μπορεί να φαίνεται απίστευτα υψηλό. Οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν, λέγοντάς τους, ότι ένας κακός βαθμός δεν θα καταστρέψει τις πιθανότητές τους για τη μελλοντική ευτυχία και ότι μπορούν να εκπαιδευτούν σωστά, ακολουθώντας και άλλες εκπαιδευτικές επιλογές.
Και σε οποιαδήποτε ηλικία, οι γονείς θέλουν να είναι προσεκτικοί, ότι δεν γίνονται οι ίδιοι μέρος του άγχους. Αν δουν τα παιδιά, ότι οι γονείς είναι αγχωμένοι ή ανησυχούν για αυτά, θα είναι ακόμη περισσότερο ανήσυχα. Και από την άλλη πλευρά, αν δουν τα παιδιά τους γονείς να διαχειρίζονται καλά το στρες, θα αρχίσουν και τα ίδια να διαμορφώνουν αυτή τη συμπεριφορά.
Έτσι, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαχειριστούν το άγχος, είναι να βρουν τρόπους να αγχώνονται λιγότερο οι ίδιοι.

Πηγή: time.com
Απόδοση: Νικόλας Παύλου, Ψυχολόγος
Eπιμέλεια: PsychologyNow.gr

psychologynow.gr

Τώρα το καλοκαίρι, αναθέστε καθήκοντα στα παιδιά

Έχετε αναλογιστεί ποτέ ότι κάποιες φορές η έννοια της επιτυχίας μπορεί να βρίσκεται μέσα στο σπίτι και στο τι κάνουν τα παιδιά εκεί;

Σύμφωνα με έρευνες, το να αναλάβει ένα παιδί να κάνει δουλειές του σπιτιού ενισχύει τις δεξιότητες του, την αίσθηση ευθύνης και την αυτοπεποίθησή του, βασικά χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για μία καλή και ευτυχισμένη ζωή.

Και το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για την επίτευξη των παραπάνω καθώς τα παιδιά είναι ξεκούραστα και ελεύθερα από το διάβασμα, τις δραστηριότητες και το κυνήγι της επιτυχίας.

Σε μια διαχρονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και συμμετείχαν 84 παιδιά σε 4 φάσεις της ζωής τους (στην προσχολική ηλικία, στην ηλικία των 10 ετών, των 15 ετών και στην ηλικία των 25 ετών) αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που αναλάμβαναν τις δουλειές του σπιτιού από την ηλικία των 3 ετών είχαν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με την οικογένειά και τους φίλους, περισσότερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα, βρήκαν πιο γρήγορα δουλειά και ήταν πιο αυτόνομα σε σχέση με τα παιδιά που δεν αναλάμβαναν καθήκοντά ή ανέλαβαν στην εφηβεία τους!



ygeiamou.gr
thermisnews.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki