Friday 15 January 2016

Η Nestlé χρησιμοποιεί παιδιά- σκλάβους για την συγκομιδή του κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού της Αφρικής.

Μήνυση στη Nestlé για εκμετάλλευση παιδιών – σκλάβων στις φυτείες κακάο 

Η
Ακτή Ελεφαντοστού παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής του κακάο. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές καταναλώνουμε εν αγνοία μας ένα προϊόν απλήρωτης παιδικής εργασίας.


Η μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων στον κόσμο, η Nestlé μηνύεται με την κατηγορία ότι χρησιμοποιεί παιδιά-σκλάβους για την συγκομιδή του κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού της Αφρικής. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έφεση της Nestle και δύο άλλων εταιρειών, τον Δεκέμβριο του 2014 σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τρία παιδιά-μάρτυρες κατέθεσαν αγωγή το 2005 καθώς είχαν πέσει θύματα εμπορίας. Τα μετέφεραν από το Μάλι στην Ακτή Ελεφαντοστού και τα ανάγκαζαν να δουλεύουν στην συγκομιδή του κακάου χωρίς αμοιβή. Στην κατάθεσή τους, αναφέρουν ότι δούλευαν για 14 ώρες την ημέρα και ότι υπέστησαν σωματική κακοποίηση και βασανίστηρια. Τα κρατούσαν κλειδωμένα σε δωμάτια όταν δεν εργάζονταν και τα τάιζαν με υπολείμματα φαγητών. Ένας ενάγων μάλιστα, αναφέρει ότι όποιο παιδί προσπαθούσε να ξεφύγει του προκαλούσαν βάναυσους τραυματισμούς στα πόδια.

Το 2010, η Nestlé έβαλε φρένο σε νομοσχέδιο του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με την παραγωγή προϊόντων με κακάο. 
Το νομοσχέδιο όριζε ότι όλα τα προϊόντα αυτά έπρεπε να φέρουν ειδική σήμανση που εγγυάται ότι δεν προέρχονται από παιδική εργασία.

Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου – www.enallaktikos.gr

«Δώσε μου το αλάτι» - «Pass The Salt»

Το «Δώσε μου το αλάτι» είναι μια ταινία μικρού μήκους του Μάθιου Άμπελερ, ενός φοιτητή του Πανεπιστήμιου του Northwestern.

Πρόκειται για ένα βίντεο «για την τεχνολογία και τις σχέσεις», όπως σχολιάζει ο ίδιος ο Μάθιου στο YouTube. Με έξυπνο τρόπο ο δημιουργός του βίντεο προσπαθεί να επισημάνει την αποξένωση που έχουν προκαλέσει τα social media στις ανθρώπινες σχέσεις.

Οι φυσικές κοινωνικές δεξιότητες έχουν αντικατασταθεί από τα γραπτά μηνύματα και την έμμεση επικοινωνία. 
Όντας χιουμοριστική και συγκινητική ταυτόχρονα, η σύντομη ιστορία παρουσιάζει ένα τυπικό οικογενειακό δείπνο. 
Ενώ οι δύο γιοι είναι απασχολημένοι κοιτάζοντας τα κινητά τους τηλέφωνα, οι γονείς τους ανησυχούν για το ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους.
Αντί όμως να φωνάξει στα παιδιά του ο πατέρας, κάνει κάτι πολύ πιο έξυπνο.
Το «Pass The Salt» κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki