Monday 10 December 2007

Κάμερες στις παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων

Κάμερες σε όλες τις παιδικές χαρές της Αθήνας θέλει να τοποθετήσει ο δήμος με στόχο να προστατέψει παιδιά, γονείς αλλά και την περιουσία του από τους βανδαλισμούς. Με επιστολή που έστειλε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ζητά το «ελεύθερο» προκειμένου να εγκαταστήσει ηλεκτρονικά μάτια στις 147 παιδικές χαρές της πρωτεύουσας.

Στην επιστολή του ο κ. Κακλαμάνης ζητεί τη γνωμοδότηση της Αρχής για το αν μπορεί να τοποθετήσει κάμερες στις παιδικές χαρές. Επιπλέον θέλει να του υποδειχθεί το πλαίσιο λειτουργίας των καμερών. Οι καταστροφές στις παιδικές χαρές του δήμου είναι πολλές. Από τις 147, οι 80 κάθε μήνα πέφτουν «θύματα» βανδαλισμών, κοστίζοντας στο δήμο περισσότερα από 1.000.000 ευρώ ετησίως. Το πιο σημαντικό όμως είναι η εγκληματικότητα που έχει αρχίσει και κάνει την εμφάνισή της.
Πριν από ένα μήνα, πέντε κουκουλοφόροι μπήκαν μέσα στην παιδική χαρά του Προμπονά και αφού προπηλάκισαν το φύλακα, έκλεψαν από τις μητέρες και τις συνοδούς των παιδιών τις τσάντες και τα κινητά τους τηλέφωνα. Στην παιδική χαρά της περιοχής Ελληνορώσων, γονείς έχουν καταγγείλει ύποπτα άτομα τα οποία έχουν συμπεριφερθεί ως παιδεραστές και παιδόφιλοι απέναντι στα παιδιά.

Επιπλέον, υπάρχουν και τα ναρκωτικά, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γονείς παραπονιούνται ότι βρίσκουν μέσα στις παιδικές χαρές χρησιμοποιημένες σύριγγες. «Οι κάμερες θα μας βοηθήσουν να προστατέψουμε τα παιδιά και την περιουσία μας», αναφέρει στον ΕΤ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης Αθήνας, κ. Βασίλης Κικίλιας, και επισημαίνει: «Το ζητούμενο για μας είναι η ασφάλεια και πιστεύουμε ότι μόνο οι κάμερες μπορούν να μας την παρέχουν».
Σήμερα, σχεδόν όλες οι παιδικές χαρές του δήμου είναι περιφραγμένες.
Φύλακες υπάρχουν μόνο στις 50 από τις 147 και εργάζονται τις ώρες λειτουργίας τους, δηλαδή από το πρωί ως το απόγευμα. Στη συνέχεια οι παιδικές χαρές κλειδώνονται και αφήνονται έρμαια στα χέρια των βανδάλων, που εύκολα μπορούν να πηδήξουν το φράχτη τους.

Το κόστος φύλαξης των παιδικών χαρών ανέρχεται στις 200.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι κάμερες είναι σίγουρο ότι θα φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και δεν θα έχουν τόσο υψηλό κόστος συντήρησης όπως τα παιχνίδια με προδιαγραφές ΕΛΟΤ, τα οποία, όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας, είναι πανάκριβα σε αγορά αλλά και σε επισκευή, όταν αυτά καταστρέφονται.
 
Παρασκευή, 07.12.07
Ελεύθερος Τύπος
 
Αγαπητό μου χαμομηλάκι,
δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν κάμερες εκεί όπου θα παίζουν τα παιδιά μας προκειμένου να τα προστατεύσουμε.

Θεωρώ ότι είναι αναγκαίες πλέον οι κάμερες όσο κι αν αυτό φαντάζει να έχει βγει από βιβλίο του Όργουελ. Ίσως όλοι οι δήμαρχοι να πρέπει να λάβουν ανάλογα μέτρα. Και λόγω των βανδάλων (στη μοναδική παιδική χαρά της πόλης μας, την ίδια μέρα που τοποθέτησαν τα παιχνίδια, το ίδιο κιόλας βράδυ, κάποιοι σπάσανε μερικά από αυτά) αλλά κυρίως λόγω των παιδεραστών.

Όμως επιτρέψτε μου να συμπληρώσω κάτι μικρό. Μανάδες, πατεράδες, γιαγιάδες, νταντάδες, κλπ, μην χαζεύετε όση ώρα παίζουν τα παιδιά σας στη παιδική χαρά. Παίξτε μαζί τους ή έστω έχετε το βλέμμα σας συνεχώς επάνω τους. Το κακό δεν αργεί να γίνει.

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Μια πόλη... μαγική

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,

Εντελώς διαφορετικά και ξεχωριστά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα στην Αθήνα, αφού ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στη ριζική ανανέωση του εορταστικού του προφίλ. Μία πόλη μαγική στήνεται στο Σύνταγμα, την πλατεία Κοτζιά και τον Εθνικό Κήπο, που αξιοποιείται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Από τις 13 Δεκεμβρίου, η Αθήνα βάζει τα γιορτινά της και σας καλεί να ανακαλύψετε μία πόλη από μαγεία, με φώτα, χρώμα, μουσική, κέφι και φαντασία...

Χωρίς το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο χωριό στο Σύνταγμα και το παγοδρόμιο στο Ζάππειο θα περάσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι Αθηναίοι. Στη θέση τους όμως έρχονται ένα υπερθέαμα φωτός και ένα... μαγεμένο δάσος! Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει την πόρτα στο παραμύθι και μας δίνει το χέρι να ταξιδέψουμε μαζί του εκεί που όλα μπορούν να συμβούν.

Σύνταγμα, Εθνικός Κήπος, Πλατεία Κοτζιά και Τεχνόπολις αποτελούν τα τέσσερα κομβικά σημεία των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου. Ωστόσο παράλληλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και για τις πλατείες Ομονοίας, Καραϊσκάκη, Αττικής, την Πανόρμου και το Καλλιμάρμαρο, που θα στολιστούν με τη σειρά τους με εντυπωσιακά φωτεινά γλυπτά.

Πλατεία Συντάγματος: Το μαγικό φως των Χριστουγέννων



Εν αρχή ην το Σύνταγμα. Τα σπιτάκια του χωριού του Αη Βασίλη φεύγουν και στη θέση τους έρχεται ένας μαγικός, φωτεινός διάδρομος, υπό την επίβλεψη της βραβευμένης light designer των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, Ελευθερίας Ντεκώ, που θα σχηματίζεται από μία σειρά από φωτεινά γλυπτά οδηγώντας μικρούς και μεγάλους στην καρδιά του παραμυθιού. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο θα δεσπόζει, όπως πάντα, στο κέντρο της πλατείας, ενώ το πολύχρωμο καρουσέλ με τα αλογάκια και τις παραδοσιακές άμαξες παραμένει ως έχει. Στις 13 Δεκεμβρίου η πλατεία θα γεμίσει φως, υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικων τραγουδιών από όλο τον κόσμο, έθνικ και τζαζ μουσικής, με το παβίλιον να φιλοξενεί όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια των εορτών από το Σύνταγμα θα περάσουν τα jazz groups του Δήμητρη Τσάκα, του Κώστα Μπαλταζάνη, του Γιώργου Φακανά, και του Τάκη Βαρβέρη, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, οι Ορχήστρες των Μουσικών Συνόλων του Δ.Α. (Συμφωνική Ορχήστρα, Big Band, Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής) και η Παιδική Ορχήστρα της ΕΡΤ, οι χορωδίες (Μουσικών Συνόλων του Δ.Α., Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου και Παιδική Χορωδία Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ), οι Μαϊστορες της Ψαλτικής Τέχνης, οι Raining Pleasure, και συγκροτήματα από τη Νιγηρία, την Ουκρανία, το Πακιστάν, τα Βαλκάνια και τη Λατινική Αμερική.

Πλατεία Κοτζιά: Χριστούγεννα Αγάπης και Αλληλεγγύης



Από την Πλατεία Κοτζιά στέλνεται φέτος το φιλανθρωπικό μήνυμα των Χριστουγέννων με 17 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να αποκτούν τη δική τους «στέγη» στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στη ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή του κόσμου σε μία σειρά από σημαντικά ζητήματα. Οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ένωση προστασίας αδέσποτων Ακροπόλεως, το Θεραπευτικό πρόγραμμα «Παρέμβαση» ΚΕ.Θ.Ε.Α., η Κιβωτός του Κόσμου, η Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, το Τμήμα εφήβων νέων μονάδας απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, το Χαμόγελο του Παιδιού, η Φλόγα - Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, η Action Aid, η Fair Trade Hellas, η Greenpeace, η Praksis, η Unesco και η Unicef στέλνουν το ανθρωπιστικό μήνυμα των γιορτών και καλούν τους Αθηναίους να αγοράσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες και αναμνηστικά δώρα συμβάλλοντας στο κοινωνικό τους έργο.



Στο κέντρο της πλατείας τρία μεγάλα αστέρια ύψους 12 μέτρων θα σχηματίζουν ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, λουσμένο στο φως, ενώ η έντεχνη και η ροκ μουσική σκηνή θα συναντηθούν τα φετινά Χριστούγεννα στην πλατεία Κοτζιά μέσα από δύο μοναδικές συναυλίες. Στις 19 Δεκεμβρίου ο Κώστας Μακεδόνας μας ταξιδεύει με τραγούδια που φωτίζουν ζωές και αισθήματα, από το 1960 μέχρι σήμερα και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Δήμος της Αθήνας γιορτάζει την έλευση του νέου έτους με τον Φίλιππο Πλιάτσικα να συμπράττει με την Συμφωνική Ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων, παρέα με τους Όναρ, Ευσταθία, Στάθη Δρογώση κ.α.

Εθνικός Κήπος: Το Μαγεμένο Δάσος με τις εκπλήξεις


Την ανατροπή κάνει φέτος ο Εθνικός Κήπος, που από τις 20 Δεκεμβρίου μπαίνει δυναμικά και για πρώτη φορά στον χάρτη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου. Εδώ τα μικρά και τα «μεγάλα» παιδιά θα μπορούν να περιπλανηθούν στο μαγικό χωριό, να χαθούν στο Μαγεμένο Δάσος και να φτάσουν στην πλατεία του Κρυμμένου Χωριού με ξεναγούς τους μικρούς καλικάντζαρους. Το σχολείο, το ταχυδρομείο, η βιβλιοθήκη, το σπίτι του Αγιου Βασίλη, το εργαστήριο των παιχνιδιών, το σπίτι του καλικάντζαρου... Όλα έχουν τη θέση τους στο μαγικό σκηνικό που στήνεται φέτος στον Εθνικό Κήπο, παρασύροντας μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της φαντασίας και της ψυχαγωγίας. Μάλιστα, στη σκηνή του Κρυμμένου Χωριού θα δίνονται παραστάσεις κουκλοθέατρου από γιγαντοκούκλες, βασισμένες σε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια του Γ. Βιζυηνού και του Εμ. Ροϊδη, καθώς και η θεατρική παράσταση «Τα Μαγικά Παιχνίδια».

Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων


Την Παραμονή των Χριστουγέννων πάμε Γκάζι! Η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων μας προσκαλεί σε ένα μεγάλο πάρτυ με τη συμμετοχή 5 γνωστών DJs, που θα ξεσηκώσουν το νεανικό κοινό της πόλης. Ο Νίκος Μουρατίδης, ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος, ο Σπύρος Παγιατάκης και οι αδερφές Marseaux δίνουν τον ρυθμό και οι νέοι της Αθήνας καλωσορίζουν τα Χριστούγεννα με πολύ κέφι, χορό και... θετική ενέργεια!

Πάντως, από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου, οι μουσικές εκδηλώσεις δε θα περιοριστούν μόνο στους 4 προαναφερθέντες χώρους. Οι Locomondo, o Ζακ Στεφάνου και η μπάντα κοάλα, τα Κίτρινα Ποδήλατα, οι Imam Baildi, ο Γιώργος και ο Σταύρος Μυλωναδάκης, και οι Λεωνίδας Μπαλάφας, Γιώργος Μυλωνάς και Πάνος Μουζουράκης θα δώσουν συνολικά 16 συναυλίες σε πλατείες και διαμερίσματα του Δήμου της Αθήνας, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου τα Μουσικά Σύνολα δίνουν το σύνθημα της εκκίνησης από το Badminton με την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία τους.

Φέτος τα Χριστούγεννα, η Αθήνα γίνεται (έστω και για λίγο) η πόλη του παραμυθιού. Ας το ζήσουμε...

Link:Flash.gr

Human Rights - Τι και ποια είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

Με απλά και κατανοητά λόγια ποιος είναι ο ορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Και αν αυτό είναι ξεκάθαρο τότε ΠΟΙΑ είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Ποιος θα βοηθήσει να γίνουν πραγματικότητα;

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki