Wednesday 13 January 2021

Κάποτε υπήρξες και εσύ ένα παιδί... (Απόψε θα σε κάνω να δακρύσεις…)

Κάποτε υπήρξες και εσύ ένα παιδί.
Το αγοράκι μίας μάνας, το κοριτσάκι ενός μπαμπά…

Και ας μεγάλωσες και ας σκλήρυνες και ας άλλαξες από τις έγνοιες της ζωής.
Κάποτε, όπως όλοι, ήσουν και εσύ απλά ένα παιδί.
Ένα μικρό παιδί, με μάτια γεμάτα καλοσύνη, με χέρια που ήξεραν να κάνουν μόνο αγκαλιές. Ένα παιδάκι κουτσοδόντικο, που όταν χαμογελούσες, φωτίζονταν γύρω σου ο τόπος.
Ήσουν και εσύ ένα παιδί, που κούρνιαζες στην αγκαλιά της μάνας σου και που δεν άφηνες το χέρι της μέχρι να κοιμηθείς. 
Ένα παιδί, που περίμενες πως και πως τον μπαμπά σου να σου χαμογελάσει, να σε πάρει μια αγκαλιά, να σου αφιερώσει λίγο χρόνο.
Ήσουν ένα παιδί που κρυβόσουνα κάτω από το πάπλωμα όταν κάτι σε φόβιζε πολύ, ένα παιδί που όταν έκλαιγες κρυφά, στέγνωναν τα δάκρυά στα μάγουλά σου.

Δεν ήθελες πολλά. Την οικογένειά σου, τους φίλους σου και καμία λιχουδιά. Ήταν αρκετά. Ήσουν ευτυχισμένο.

Γιατί στα λέω όλα αυτά;
Γιατί δε θέλω να ξεχάσεις. 
Δε θέλω να ξεχάσεις τη πλευρά σου αυτή.

Δε θέλω να ξεχάσεις πως ακόμα και σήμερα, είσαι το αγοράκι μίας μάνας, το κοριτσάκι ενός μπαμπά…

Και ας έχεις μεγαλώσει…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το πιο σπουδαίο από όλα...

Μέσα σε όλον τούτο τον χαμό…

Αν μπορέσεις να βοηθήσεις κάποιον άνθρωπο υλικά, είναι καλό.
Αν μπορέσεις να παρηγορήσεις έναν άνθρωπο, να τον στηρίξεις με έναν λόγο σου, να τον ανακουφίσεις στον πόνο του, είναι μεγάλο.

Αν μπορέσεις να μην διχαστείς με τον αδερφό,
να μην μαλώσεις, αλλά να δώσεις τόπο στην οργή και στην εμμονή της άποψής σου, είναι εξαιρετικό.

Και αν, Άνθρωπε, καταφέρεις να προσεύχεσαι μυστικά για τον κάθε έναν, για τον κάθε αδερφό, για τον κάθε φίλο, ξένο, ή εχθρό, για τον κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο και μη, αυτό να ξέρεις είναι σπουδαίο.

Αυτό είναι το πιο σπουδαίο από όλα.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας όταν τα παιδιά προκαλούν χάος!

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ήρεμοι ακόμα και στον χαμό!

Από όλα τα συναισθήματα που είναι δυνατό να αισθανθείτε ως γονέας, θα έλεγα ότι η παραμονή σε ήρεμη και ειρηνική κατάσταση κατατάσσεται εκεί ακριβώς στην κορυφή. Η ηρεμία είναι μια κατάσταση που βοηθά στην προστασία της σχέσης σας με το παιδί σας. Είναι επίσης πολύτιμο όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις. Ακόμα, ας είμαστε ειλικρινείς, μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε ήρεμοι όταν μια κατάσταση κάνει το αίμα σας να βράσει. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζετε πρόσθετες πιέσεις, όπως η εργασία και η ομαλή λειτουργία ενός σπιτιού. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς μένετε cool όταν το παιδί σας έχει ένα ξέσπασμα στο σούπερ μάρκετ; Ή πώς πρέπει να αντιδράσει ένας γονέας όταν ο έφηβός τους αρχίζει να πηγαίνει έξω με ένα πλήθος που ενεργεί σαν να κάνει ακρόαση για το δικό του reality show;

Έχετε μερικές πιθανές επιλογές:

  1. Βγαίνετε εκτός εαυτού
  2. Ανεβάζετε (περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται) τον τόνο της φωνής σας (σε μετάφραση: βάζετε τις φωνές)
  3. Λέτε πράγματα για τα οποία αργότερα μπορείτε να μετανιώσετε
  4. Βράζετε από μέσα μας
  5. Τηλεφωνείτε σε έναν φίλο για βοήθεια
  6. Ή Μένετε ήρεμοι.

Επιτρέψτε μου να σας συμπληρώσω ένα μυστικό.

Η επιλογή νο 6 είναι πάντα η ασφαλέστερη.

Παραμένοντας ήρεμοι, μπορείτε να κάνετε την οικογενειακή σας ζωή πιο ήρεμη και συνεργατική. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την κλιμάκωση μιας κατάστασης με την αναζωπύρωση της φωτιάς που κάνει τα πάντα να αισθάνονται πολύ χειρότερα.

Εάν θέλετε να μάθετε πώς να παραμείνετε πιο ήρεμοι και να είστε ήρεμοι, δοκιμάστε τις ακόλουθες συμβουλές:

Εξετάστε τους λόγους

Όταν προκύψει μια κατάσταση που σας κάνει να νιώθετε θυμό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι την προκάλεσε. Κάνατε την άμεση υπόθεση ότι το παιδί σας προσπαθεί να σας υπονομεύσει; Στην πραγματικότητα, τα παιδιά σας μπορεί να είναι πολύ μικρά για να σκεφτούν περίπλοκες ενέργειες. Ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να ασχολούνται περισσότερο με την αντιμετώπιση των δικών τους ζητημάτων παρά να σας αντιτίθενται σκόπιμα.

Δημιουργία κανόνων

Πολλές αντιδράσεις μπορούν να αποφευχθούν με τον καθορισμό βασικών κανόνων εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να συνάψετε μια συμφωνία για το πώς θα χρησιμοποιείτε οικογενειακώς την τεχνολογία αντί να συζητήσετε για τηλεφωνικές κλήσεις ή χρήση τάμπλετ κατά τη διάρκεια κάθε γεύματος. Αποφασίστε εκ των προτέρων τι θέλετε να αποδεχτείτε και βεβαιωθείτε ότι αυτά τα όρια είναι σαφή.

Πάρτε από πριν τα μέτρα σας

Μερικές φορές είναι ευκολότερο να αφαιρέσετε εντελώς τους περισπασμούς αντί να τους αφήσετε να τους δει το παιδί σας και στη συνέχεια να ενοχληθείτε που μπήκαν στον πειρασμό. Προσπαθήστε να προστατέψετε το περιβάλλον σας για παιδιά. Απομακρύνετε τα εύθραυστα αντικείμενα. Κλειδώστε την κάβα και αποτρέψτε οποιαδήποτε πρόσβαση σε αλκοόλ, φάρμακα, ή ευαίσθητα και ακριβά πράγματα. Εάν δεν θέλετε το παιδί σας να τα αγγίξει, μην του δώσετε καν τη δυνατότητα.

Απόσπαση της προσοχής

Να είστε ρεαλιστές σχετικά με τους νέους χώρους προσοχής. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όταν τα παιδιά μας (και οι έφηβοι) είναι νεότερα, η προσοχή τους δεν είναι σχεδόν όσο η δική μας. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε μια μακρά λίστα με τα καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσετε, οργανώστε το να το κάνετε μόνοι σας ή νωρίς το πρωί όταν τα καταστήματα είναι λιγότερο γεμάτα. Έχετε παιχνίδια και βιβλία για τις μεγάλες βόλτες με αυτοκίνητο. Να είστε προετοιμασμένοι να τους προσφέρετε απόσπαση της προσοχής όταν το εύρος προσοχής τους είναι λεπτό.

Κάντε ένα διάλειμμα

Θέλετε να μάθετε το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε απογοητευμένοι; Κάνε ένα διάλειμμα. Χαλαρώστε και δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να αναγνωρίσει ότι αισθάνεστε απογοητευμένοι ΠΡΙΝ κάνετε ή πείτε κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε αργότερα. Πάρτε μια βαθιά ανάσα ή κάντε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Μετρήστε έως 10. Ακούστε ένα αγαπημένο τραγούδι (στη διαπασών). Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όλα θα σας φανούν πολύ καλύτερα όταν ηρεμήσετε.

Χαμηλώστε τη φωνή σας

Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να ακούσει εάν μιλήσετε απαλά. Να είστε σταθεροί αλλά ευγενικοί.

Επικύρωση και ενσυναίσθηση

Προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση από την πλευρά του παιδιού σας ακόμα και όταν διαφωνείτε. Αφήστε τους να γνωρίζουν ότι νοιάζεστε για τα συναισθήματά τους.

Όσο πιο απλά τόσο το καλύτερο

Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα που μπορεί να καταλάβει το παιδί σας. Προσπαθήστε να του περνάτε ένα μήνυμα κάθε φορά. Μην ξεφεύγετε από το θέμα σας θίγοντας κάτι άλλο γιατί στα παιδιά φαίνεται ότι ξαφνικά μιλάτε για πράγματα που δεν έχουν σχέση με την παρούσα στιγμή.

Χρησιμοποιήστε το επεισόδιο σαν αφορμή για μάθημα

Η πειθαρχία αφορά περισσότερο τη διδασκαλία παρά τη διόρθωση. Αναρωτηθείτε ποιο είναι το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μάθημα που θέλετε να μάθει το παιδί σας. Ότι πρέπει να σας ακούσουν ή ότι είστε το αφεντικό; Ή μήπως πρόκειται για τη διαχείριση των συναισθημάτων τους καλύτερα και για την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων με πιο αποτελεσματικό και κατάλληλο τρόπο;

Η επανάληψη κάνει καλό

Να είστε προετοιμασμένοι να ανατρέξετε στο ίδιο υλικό πολλές φορές. Η συνέπεια είναι το κλειδί εδώ. Η επανάληψη βοηθά τα μικρά παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και να κατανοούν νέες συνθήκες.

Ενθάρρυνση της συνεργασίας

Να θυμάστε ότι έχετε πάντα την επιλογή να συνεργαστείτε ομαδικά. Ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει και να του παρουσιάσετε επιλογές. Πείτε τους ότι εκτιμάτε ότι έβαλαν το τραπέζι όταν πρέπει να δουλέψετε αργά.

Γελάστε

Το χιούμορ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να ελαφρύνει τα πράγματα όταν μια κατάσταση αισθάνεται τεταμένη. Μπορείτε να δείτε τη χιουμοριστική πλευρά των πραγμάτων; Είναι η κατάσταση ίσως αστεία σε αντίθεση με το χειρότερο πράγμα που συνέβη ποτέ στη ζωή σας; Είναι σίγουρα εντάξει να χρησιμοποιείτε το γέλιο για τη διάχυση μιας κατάστασης – απλώς σημειώστε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του γέλιου με τα παιδιά σας και του γέλιου στα παιδιά σας.

Προσφέρετε επαίνους

Παρατηρήστε τα πράγματα που τα παιδιά σας κάνουν καλά. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας. Πείτε τους ότι είστε περήφανοι για το ότι μελετούν σκληρά και μοιράζονται τα παιχνίδια τους με τα αδέλφια τους.

Φτιάξτε ένα όμορφο κλίμα

Είναι πολύ πιο εύκολο να χειριστείτε ατυχίες εάν έχετε δημιουργήσει μια ισχυρή και στενή σχέση. Να θυμάστε ότι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός είναι κάτι που πρέπει να κερδίσουμε από ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μας. Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας ένα-ένα και ως οικογένεια. Μοιραστείτε τα ενδιαφέροντά τους και δώστε προσοχή σε αυτά που έχουν να πουν. Το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να ακουστούν – ειδικά από κάποιον που τα αγαπά.

childit.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki