Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

Τα Ορόσημα στην Ανάπτυξη του Παιδιού
που αλλάζουν τη ζωή των γονιών

Από τη στιγμή που γεννιέται ένα μωρό και κάθε μέρα που περνά δεν παύει να εκπλήσσει τους γονείς του με τα όλο και περισσότερα επιτεύγματά του: 
Η πρώτη φορά που θα τους κοιτάξει βαθιά στα μάτια, που θα τους χαμογελάσει, που θα καθίσει χωρίς στήριξη και που θα σηκωθεί μόνο του, στα πόδια του! 
Όλα αυτά αποτελούν ορόσημα που κάνουν τους γονείς να συγκινούνται και να καμαρώνουν. Κακά τα ψέματα, όμως, είναι άλλες οι στιγμές στην ανάπτυξη του παιδιού που κυριολεκτικά αλλάζουν τη ζωή των γονιών! 
Είναι σημαντικό όταν περπατά και μιλά για πρώτη φορά, δεν συγκρίνεται όμως με την πρώτη φορά που το παιδί...

* Τρώει μόνο του, κρατώντας κανονικά το πιρούνι, ακόμα κι αν το μισό φαγητό πέφτει πάνω του.
* Πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, σκουπίζεται, και πετά το χαρτί στο καλαθάκι.(Bonus αν πλένει μετά και τα χέρια –όμως, να μην είμαστε αχάριστοι!).
* Πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα ΤΗ ΝΥΧΤΑ! Χωρίς καν να σας ξυπνήσει και επιστρέφει ήσυχα-ήσυχα στο κρεβάτι του (συγκίνηση, σε όλο της το μεγαλείο!).
* Του λες «ώρα για ύπνο» και απλά σηκώνεται και κατευθύνεται στο δωμάτιό του, χωρίς την παραμικρή γκρίνια! (και, όχι, δεν έχει πυρετό!).
* Κολυμπάει καλά με μπρατσάκια, στα ρηχά. Τόσο καλά, ώστε μπορείς να καθίσεις για 10 ολόκληρα λεπτά στην ξαπλώστρα, κοιτάζοντάς το περήφανα, χωρίς να ανησυχείς ότι θα πνιγεί. (Μέχρι που πίνεις και καφέ!)
* Βγάζει μόνο του τα παπούτσια του.
* Βγάζει μόνο του τα παπούτσια του και τα βάζει στη σωστή θέση.
* Ξυπνάει στις 7.00, το πρωί του Σαββάτου, αλλά δεν έρχεται στο κρεβάτι σας να σας ξυπνήσει, παρά κατευθύνεται στην τηλεόραση και βάζει παιδικά, χωρίς να δυναμώσει τον ήχο! (λόγος για να ανοίξετε σαμπάνια!)
* Ξεκουμπώνει μόνο του τη ζώνη στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, γνωρίζοντας ότι μπορεί να το κάνει μόνο όταν έχετε φτάσει στον προορισμό σας και το αυτοκίνητο είναι ακίνητο.
* Κάνει μόνο του κούνια!
* Ζητά από ένα παιδάκι κάποιο παιχνίδι, χωρίς να το τραβήξει και χωρίς να χρειαστεί να δώσει μάχη σώμα με σώμα γι'αυτό.
* Βουρτσίζει μόνο τα δόντια του και χτενίζει μόνο τα μαλλιά του, χωρίς να ουρλιάζει και να κλαίει κάθε φορά που τραβιέται μία τούφα, γιατί καταλαβαίνει, επιτέλους ότι τα μακριά μαλλιά κάνουν κόμπους και δεν φταίει η μαμά αν το χτένισμα πονάει λίγο.
* Πλένει μόνο του το πρόσωπό του το πρωί που ξυπνά.
Κάνει μόνο του μπάνιο!!! (Όλεεεε!!!)
* Κοιτάζει ακριβώς προς την κατεύθυνση που του δείχνετε και όχι προς οποιοδήποτε άσχετο μέρος, κάτω από το δάχτυλό σας, στο πάτωμα ή πάνω στο χέρι σας.
* Πληκτρολογεί μόνο του στο You Tube του βιντεάκι που θέλει να δει.
* Του λες «μάζεψε τα παιχνίδια σου» και τα μαζεύει! (ένα δάκρυ κυλά...)
* Καθαρίζει -επιτέλους- τη μύτη του φυσώντας σε χαρτομάντηλο, το οποίο πετά ύστερα στα σκουπίδια.
* Δεν σου λέει απλά «σ' αγαπώ» αλλά σου εξηγεί και τον λόγο, ακόμα κι αν αυτός είναι ότι έφτιαξες μακαρόνια με κιμά.

euro2day

Ένα παραμύθι για τις λέξεις με δυο όμοια σύμφωνα

Ήρθε η ώρα να μάθουμε τις λέξεις με δυο όμοια σύμφωνα… 
Θα μπορούσαμε να τις αποστηθίσουμε με πολλές ασκήσεις και αντιγραφή… αλλά εμείς (η Β' τάξη του Σ.Ε.Π. Ηρακλείου) αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι πιο δημιουργικό και διασκεδαστικό! Γράψαμε μια ιστορία με όσο περισσότερες λέξεις με διπλά σύμφωνα μπορούσαμε! 
Η φαντασία και οι λέξεις μας οδήγησαν μόνες τους στους μαγεμένους δρόμους των παραμυθιών. 
Στη συνέχεια δραματοποιήσαμε την ιστορία μας και είχε πολύ πλάκα!
Τι λέτε; μετά απ' όλα αυτά θα τα γράφουμε σωστά;
Διαβάστε την ιστορία μας και μετά απαντάτε…
Ο ιππότης Αχιλλέας και η διπλοαγαπημένη του 
πριγκίπισσα Ιωάννα

Πολλά πολλά χρόνια πριν ζούσε κάπου στην Ελλάδα… ή μάλλον στη Γαλλία… ο γενναίος ιππότης Αχιλλέας που είχε κόκκινα μαλλιά και λαμπερό βλέμμα.
Είχε χάσει την αγαπημένη του πριγκίπισσα Ιωάννα και την αναζητούσε παντού. Μια μέρα βρήκε έναν μαγεμένο ιπποπόταμο, τον καβάλησε κι εκείνος κάλπασε προς την άμμο της θάλασσας. Κάλπαζαν για εννιά μέρες κι εννιά νύχτες, ώσπου έφτασαν σε μια αμμουδιά όπου καθόταν ένας παππούς εκατόν εννιά χρονών. Ο Αχιλλέας κατάλαβε ότι ο παππούς ήταν ξεχωριστός και του είπε:

-Εσύ σοφέ μου παππού, ξέρεις που θα βρω την αγαπημένη μου πριγκίπισσα Ιωάννα;
-Την αγαπάς πολύ ε; ρώτησε ο παππούς.
– Μόνο την αγαπάω; Τη διπλοαγαπάω!
-Ε… τότε θα σε βοηθήσω να βρεις τη… διπλοαγαπημένη σου Ιωάννα. Το Σάββατο που μας έρχεται να κοιτάξεις στα σύννεφα, εκεί θα δεις γραμμένα τέσσερα γράμματα, θα τα διαβάσεις δυνατά και… θα δεις. Και μην ξεχνάς, οι μέλισσες ζουζουνίζουν πάντα!
-Τι…; απόρησε ο Αχιλλέας

Αλλά… δεν πρόλαβε να πει κάτι άλλο και ο παππούς εξαφανίστηκε.

Ο ιππότης περίμενε στην ακροθαλασσιά παρέα με τον ιπποπόταμο ώσπου ήρθε το Σάββατο. Τότε κοίταξε στα σύννεφα και διάβασε δυνατά:
ΑΝΝΑ… 
ξαφνικά εμφανίστηκε η μάγισσα Άννα – τσουγκράνα.

-Με φώναξε κανείς;
-Εγώ μάγισσά μου, ψάχνω τη διπλοαγαπημένη μου πριγκίπισσα Ιωάννα, ξέρεις πού θα τη βρω;
-Χμ… εγώ δεν ξέρω, αλλά κάποιος άλλος ξέρει σίγουρα. Θα περιμένεις να έρθουν τα Χριστούγεννα και τότε θα ψάξεις να βρεις το πιο ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο, στην κορφή θα βρεις έναν ψύλλο, εκείνος θα ξέρει… Και μην ξεχνάς, οι μέλισσες ζουζουνίζουν πάντα!
-Μα…

Δεν πρόλαβε να πει κάτι άλλο ο ιππότης Αχιλλέας και η μάγισσα Άννα τσουγκράνα εξαφανίστηκε. Ο ιππότης περίμενε στην ακροθαλασσιά παρέα με τον ιπποπόταμο ώσπου ήρθαν τα Χριστούγεννα και τότε με ευκολία εντόπισε το πιο ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο, σκαρφάλωσε στην κορφή και εκεί τον περίμενε ο ψύλλος
ιππότης 2 (1)
-Χρόνια πολλά ψύλλε… ήρθα για…
-Άσε μη μου πεις… τα ξέρω όλα, τον διέκοψε ο ψύλλος, ψάχνεις τη διπλοαγαπημένη σου πριγκίπισσα Ιωάννα.
-Ναι… πώς… ε… πού…; 
ο ιππότης Αχιλλέας είχε χάσει τα λόγια του.

-Σου είπα… τα ξέρω όλα! Λοιπόν, βλέπεις εκεί πίσω από τους λόφους ένα κάστρο;
-Ναι
-Εκεί μέσα υπάρχει μια αίθουσα με εννιά κόκκινες πύλες, πίσω από τη μία πύλη είναι κρυμμένη η διπλοαγαπημένη σου. Πρόσεξε όμως… αν ανοίξεις κάποια από τις άλλες οχτώ πύλες θα βγουν από μέσα χιλιάδες μέλισσες και θα σε κάνουν κόκκινο από τα τσιμπήματα!
-Σε ευχαριστώ ψύλλε!

Ο Ιππότης Αχιλλέας κάλπασε με τον ιπποπόταμό του και σύντομα βρέθηκε στην αίθουσα με τις εννιά κόκκινες πύλες, δε μπορούσε να ανοίξει κάποια στην τύχη… θα ήταν επικίνδυνο… αλλά τότε θυμήθηκε τα περίεργα λόγια που του είχε πει ο παππούς και η μάγισσα… «Και μην ξεχνάς, οι μέλισσες ζουζουνίζουν πάντα!»…

Αυτό είναι! Κόλλησε το αυτί του σε κάθε πύλη και στις οχτώ άκουγε ένα έντονο ζουζούνισμα, μόνο σε μία δεν άκουσε κάτι, την άνοιξε και επιτέλους αντίκρισε τη διπλοαγαπημένη του πριγκίπισσα Ιωάννα και αμέσως αρραβωνιάστηκαν!

Κι από τότε έζησαν διπλά καλά κι εμείς διπλοκαλύτερα!

Οι αριθμοί γίνονται ζωγραφιές!!

Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις το παιδί σου να εξελίσσεται και να μαθαίνει καινούρια πράγματα, όπως να το βλέπεις να περπατά για πρώτη φορά, να μιλά για πρώτη φορά, να κάνει ποδήλατο για πρώτη φορά ή να κάνει κούνια μόνο του για πρώτη φορά.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------11811573 1270130746360837 614680215383128863 n 3

Είναι πράγματα που φαίνονται εύκολα και απλά, αλλά για ένα παιδί καθώς μεγαλώνει, είναι κατορθώματα. Μέσα σε όλα αυτά τα κατορθώματα είναι και η πρώτη φορά που θα μάθει να κρατά ένα μολύβι ή έναν μαρκαδόρο και θα τραβήξει τις πρώτες του γραμμές. Αυτό θα είναι κάτι που θα ενθουσιάσει τόσο εσάς όσο και εκείνο πολύ.

Καθώς θα μεγαλώνει, οι ικανότητές του στη ζωγραφική θα εξελίσσονται και οι γραμμές θα γίνουν λουλούδια, παιδάκια, σπίτια, δέντρα κλπ. 

Πώς όμως θα καταφέρει να φτιάξει ένα παπάκι που βλέπει σε ένα παραμύθι; Και πώς θα φτιάξει ένα δελφίνι που του αρέσει πάρα πολύ; Δείτε παρακάτω, πώς μέσα από απλούς αριθμούς και εύκολες γραμμές μπορείτε να μάθετε στο μικρό σας να φτιάχνει τα αγαπημένα του σχέδια.

1. Με τον αριθμό 29, μπορεί να φτιάξει μια πάπια
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------11811573 1270130746360837 614680215383128863 n 5
2. Με τον αριθμό 3, μπορεί να φτιάξει ένα κουνελάκι
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------11811573 1270130746360837 614680215383128863 n 3
3. Με τον αριθμό 1, μπορεί να φτιάξει ένα καραβάκι
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------11811573 1270130746360837 614680215383128863 n 2
4. Με τον αριθμό 22, μπορεί να φτιάξει έναν καρχαρία
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------11811573 1270130746360837 614680215383128863 n 1
Εκτός από τα αγαπημένα του ζωάκια που θα μάθει να ζωγραφίζει, θα μάθει να γράφει και να ξεχωρίζει τους αριθμούς, αν δεν το ξέρει ήδη.

Δείτε περισσότερες εικόνες στην παρακάτω gallery
Photos