Tuesday 7 June 2022

Δημόκριτος: Η ευδιαθεσία

Γιατί την ψυχική γαλήνη τη φέρνει στους ανθρώπους η συγκρατημένη διασκέδαση και η σύμμετρη ζωή. 
Η στέρηση και η υπεραφθονία τείνουν να μετατρέπονται στο αντίθετό τους και να προκαλούν στην ψυχή μεγάλες κινήσεις· και οι ψυχές που κινούνται σε μεγάλη έκταση δεν είναι ούτε ευσταθείς ούτε γαλήνιες.
.
.
4-democritus-c460-c370-bc-granger
Πρέπει λοιπόν να έχει κανείς το νου του σε πράγματα που ανταποκρίνονται στις δυνάμεις του και να είναι ευχαριστημένος με αυτά που έχει.
Να μη δίνει μεγάλη σημασία στα όσα ζηλεύουν ή θαυμάζουν οι πολλοί και να μην τα σκέφτεται συνεχώς.
Να κοιτάζει πώς ζουν οι ταλαίπωροι και να συναισθάνεται πόσο υποφέρουν. Με αυτό τον τρόπο, τα πράγματα που είναι κοντά του και τα έχει στη διάθεσή του μπορεί κάλλιστα να του φανούν μεγάλα και αξιοζήλευτα· η ψυχή του δεν θα υποφέρει πια επιθυμώντας περισσότερα. 
Γιατί όποιος θαυμάζει τους ανθρώπους που έχουν πλούτη και μακαρίζονται από τους άλλους, όποιος εντρυφεί συνεχώς στις αναμνήσεις του, αναγκάζεται να σκαρφίζεται πάντοτε κάτι καινούριο και να σπρώχνεται από την επιθυμία του σε πράξεις ανεπανόρθωτες και παράνομες.

Γι᾽ αυτό ακριβώς δεν πρέπει κανείς να ψάχνει για πράγματα που είναι μακριά του, παρά να ικανοποιείται με τα όσα είναι κοντά του, συγκρίνοντας τη ζωή του με τη ζωή εκείνων που βρίσκονται σε χειρότερη θέση. Έχοντας στο νου του πόσα υποφέρουν εκείνοι, πρέπει να μακαρίζει τον εαυτό του για το πόσο καλύτερα ζει ο ίδιος.
Γιατί αν το βάλεις αυτό καλά στο νου σου, θα ζεις πιο γαλήνια και θα αποτρέψεις όχι λίγα κακά στη ζωή σου -το φθόνο, τη ζήλια και την κακεντρέχεια.

(μετάφραση Δ. Κούρτοβικ)

Αντικλείδι
ἀνθρώποισι γὰρ εὐθυμίη γίνεται μετριότητι τέρψιος καὶ βίου συμμετρίῃ· τὰ δ᾽ ἐλλείποντα καὶ ὑπερβάλλοντα μεταπίπτειν τε φιλεῖ καὶ μεγάλας κινήσιας ἐμποιεῖν τῇ ψυχῇ. αἱ δ᾽ ἐκ μεγάλων διαστημάτων κινούμεναι τῶν ψυχέων οὔτε εὐσταθέες εἰσὶν οὔτε εὔθυμοι. ἐπὶ τοῖς δυνατοῖς οὖν δεῖ ἔχειν τὴν γνώμην καὶ τοῖς παρεοῦσιν ἀρκέεσθαι τῶν μὲν ζηλουμένων καὶ θαυμαζομένων ὀλίγην μνήμην ἔχοντα καὶ τῇ διανοίᾳ μὴ προσεδρεύοντα, τῶν δὲ ταλαιπωρεόντων τοὺς βίους θεωρέειν, ἐννοούμενον ἃ πάσχουσι κάρτα, ὅκως ἂν τὰ παρεόντα σοι καὶ ὑπάρχοντα μεγάλα καὶ ζηλωτὰ φαίνηται, καὶ μηκέτι πλειόνων ἐπιθυμέοντι συμβαίνῃ κακοπαθεῖν τῇ ψυχῇ. ὁ γὰρ θαυμάζων τοὺς ἔχοντας καὶ μακαριζομένους ὑπὸ τῶν ἄλλων ἀνθρώπων καὶ τῇ μνήμῃ πᾶσαν ὥραν προσεδρεύων ἀεὶ ἐπικαινουργεῖν ἀναγκάζεται καὶ ἐπιβάλλεσθαι δι᾽ ἐπιθυμίην τοῦ τι πρήσσειν ἀνήκεστον ὧν νόμοι κωλύουσιν. διόπερ τὰ μὲν μὴ δίζεσθαι χρεών, ἐπὶ δὲ τοῖς εὐθυμέεσθαι χρεών, παραβάλλοντα τὸν ἑωυτοῦ βίον πρὸς τὸν τῶν φαυλότερον πρησσόντων καὶ μακαρίζειν ἑωυτὸν ἐνθυμεύμενον ἃ πάσχουσιν, ὁκόσῳ αὐτέων βέλτιον πρήσσει τε καὶ διάγει. ταύτης γὰρ ἐχόμενος τῆς γνώμης εὐθυμότερόν τε διάξεις καὶ οὐκ ὀλίγας κῆρας ἐν τῷ βίῳ διώσεαι, φθόνον καὶ ζῆλον καὶ δυσμενίην.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, 57. – Απόσπασμα 191 Diels-Kranz

Ο Δημόκριτος από την πλούσια κατά τον πέμπτο αιώνα θρακική πόλη των Αβδήρων είναι γνωστός κυρίως για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και συστηματοποίηση της ατομικής θεωρίας που είχε συλλάβει ο Λεύκιππος. Θεμελιώδης αρχή της θεωρίας αυτής είναι ότι η ύλη αποτελείται από αδιαίρετα σωματίδια, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από το κενό και διαφέρουν ως προς το σχήμα, τη διάταξη και την κατάστασή τους -διαφορές που εξηγούν την ποικιλία στη φύση. Όσα αποσπάσματα ωστόσο μας έχουν σωθεί από τον Δημόκριτο προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από τα ηθικά του έργα και εκφράζουν απόψεις παρόμοιες με αυτές του Επίκουρου. Το ηθικό ιδεώδες του Δημόκριτου συνίσταται στην προστασία των ατόμων της ψυχής από βίαιες ψυχικές αναστατώσεις. Στο παρατιθέμενο απόσπασμα από το έργο Περὶ εὐθυμίης (= Σχετικά με την ευδιαθεσία, την ψυχική γαλήνη) ο Δημόκριτος διατυπώνει την άποψη ότι η ευδιαθεσία επιτυγχάνεται με την αποφυγή των ακραίων καταστάσεων της στέρησης και του κορεσμού, και τη "συμμετρία" του βίου, δηλ. τη μετρημένη ζωή. Ενδεικτική της σχέσης των ηθικών απόψεων του Δημοκρίτου με τη φυσική του είναι η χρήση πολλών αφηρημένων όρων στην αρχή του αποσπάσματος.
   
Πηγή:  greek-language.gr

Τα Χρώματα που τα Κουνούπια δε θέλουν να... φοράτε!!

Επιτέλους, μια έρευνα που μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε άμεσα – ειδικά αν είστε επιρρεπείς στο να σας τσιμπούν τα κουνούπια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον γύρω σας. 
Μπορεί να εξαρτάται από το τι φοράτε.
Νέα έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δείχνει ότι ένα είδος κοινού κουνουπιού πετά προς συγκεκριμένα χρώματα, ενώ αγνοεί τις πιο δροσερές αποχρώσεις του πράσινου, του μοβ, του μπλε και του λευκού.

Στο άλλο άκρο του χρωματικού φάσματος, το ανθρώπινο δέρμα εκπέμπει ένα ισχυρό κόκκινο - πορτοκαλί σήμα για τα κουνούπια – και αυτά είναι δύο από τα χρώματα που προσελκύουν τα έντομα.

«Τα κουνούπια φαίνεται να χρησιμοποιούν τις οσμές για να διακρίνουν τι είναι κοντά, όπως ένας ξενιστής για να τσιμπήσουν», δήλωσε ο Jeffrey Riffell, καθηγητής βιολογίας του UW. «Όταν μυρίζουν συγκεκριμένες ενώσεις, όπως το CO2 από την αναπνοή μας, αυτή η μυρωδιά διεγείρει τα μάτια να ανιχνεύσουν συγκεκριμένα χρώματα και άλλα οπτικά μοτίβα… και να κατευθυνθούν προς αυτά».

«Συνήθιζα να λέω ότι υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία που προσελκύουν τα κουνούπια: η αναπνοή σας, ο ιδρώτας σας και η θερμοκρασία του δέρματός σας», δήλωσε ο Riffell, ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας της εργασίας.

«Σε αυτή τη μελέτη, βρήκαμε ένα τέταρτο: το κόκκινο χρώμα, το οποίο δεν μπορεί να βρεθεί μόνο στα ρούχα σας, αλλά βρίσκεται και στο δέρμα όλων μας. Η απόχρωση του δέρματός σας δεν έχει σημασία, όλοι εκπέμπουμε μια ισχυρή κόκκινη υπογραφή. Το να φοράτε ρούχα που δεν έχουν αυτά τα χρώματα, θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε το τσίμπημα ενός κουνουπιού».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν μεμονωμένα κουνούπια μέσα σε δοκιμαστικούς θαλάμους όπου ψέκασαν συγκεκριμένες οσμές και παρουσίασαν διαφορετικούς τύπους οπτικών μοτίβων – όπως μια χρωματιστή κουκκίδα, ανθρώπινα χέρια ή χέρια με γάντια.

Κρατάμε τα μαύρα ρούχα για το χειμώνα
Χωρίς κανένα ερέθισμα οσμής, τα κουνούπια αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό μια κουκίδα στο κάτω μέρος του θαλάμου, ανεξάρτητα από το χρώμα. Μετά από έναν ψεκασμό CO2 στο θάλαμο, τα κουνούπια συνέχισαν να αγνοούν την κουκίδα αν είχε πράσινο, μπλε ή μοβ χρώμα. Αν όμως η κουκίδα ήταν κόκκινη, πορτοκαλί ή μαύρη, τα κουνούπια πετούσαν προς αυτήν.
Παραδόξως, το χρώμα μεταξύ του πράσινου και του μπλε στο φάσμα – το κυανό – ήταν επίσης ελκυστικό για αυτό.
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μυρίσουν το CO2 (το οποίο εκπνέουμε με κάθε αναπνοή), αλλά τα κουνούπια μπορούν. Προηγούμενες έρευνες της ομάδας του Riffell και άλλων ομάδων έδειξαν ότι η μυρωδιά του CO2 αυξάνει το επίπεδο δραστηριότητας των θηλυκών κουνουπιών – και αρχίζουν να ψάχνουν το χώρο γύρω τους, πιθανώς για ξενιστή. Τα πειράματα με τις χρωματιστές κουκίδες αποκάλυψαν ότι μετά τη μυρωδιά του CO2, τα μάτια αυτών των κουνουπιών προτιμούν ορισμένα μήκη κύματος στο οπτικό φάσμα.

Είναι παρόμοιο με αυτό που μπορεί να συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μυρίζουν κάτι καλό. «Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα πεζοδρόμιο και μυρίζετε φύλλο πίτας και κανέλα», δήλωσε ο Riffell. «Αυτό είναι πιθανότατα ένα σημάδι ότι υπάρχει ένας φούρνος κοντά, και ίσως αρχίσετε να ψάχνετε γύρω σας γι’ αυτό. Εδώ, αρχίσαμε να μαθαίνουμε ποια οπτικά στοιχεία αναζητούν τα κουνούπια αφού μυρίσουν τη δική τους εκδοχή ενός φούρνου».

Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουμε διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός ως διακριτά χρώματα: τα 650 νανόμετρα εμφανίζονται ως κόκκινο – τα 450 νανόμετρα εμφανίζονται ως μπλε. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν τα κουνούπια αντιλαμβάνονται τα χρώματα με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνονται τα μάτια μας.

Αλλά τα περισσότερα από τα χρώματα που προτιμούν τα κουνούπια μετά την οσμή του CO2 – πορτοκαλί, κόκκινο και μαύρο – αντιστοιχούν σε μεγαλύτερα μήκη κύματος του φωτός. Το ανθρώπινο δέρμα, ανεξάρτητα από τη χρώση, εκπέμπει επίσης ένα σήμα μεγάλου μήκους κύματος στην περιοχή του κόκκινου-πορτοκαλί.

Όταν η ομάδα του Riffell επανέλαβε τα πειράματα στο θάλαμο με κάρτες χρώματος ανθρώπινου δέρματος – ή με το γυμνό χέρι ενός ερευνητή – τα κουνούπια πέταξαν και πάλι προς το οπτικό ερέθισμα μόνο μετά τον ψεκασμό CO2 στο θάλαμο. Εάν οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν φίλτρα για την απομάκρυνση των σημάτων μεγάλου μήκους κύματος ή έβαζαν τον ερευνητή να φορά γάντι πράσινου χρώματος, τότε τα κουνούπια σε θάλαμο με CO2 δεν πετούσαν πλέον προς το ερέθισμα.

Ο Riffell λέει ότι γνωρίζοντας ποια χρώματα προσελκύουν πεινασμένα κουνούπια και ποια όχι, μπορεί επίσης να βοηθήσει στο σχεδιασμό καλύτερων απωθητικών, παγίδων και άλλων μεθόδων για να κρατηθούν τα κουνούπια μακριά.

Η εργασία, που δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στο Nature Communications, περιγράφει πώς η ομάδα χρησιμοποίησε θηλυκά κουνούπια κίτρινου πυρετού, Aedes aegypti, τα οποία είναι κοινά σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές σε όλο τον κόσμο και μπορούν να μεταδώσουν τον δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό, το chikungunya και τον Ζίκα. Όπως όλα τα είδη κουνουπιών, μόνο τα θηλυκά πίνουν αίμα.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν άλλα είδη κουνουπιών μπορεί να έχουν διαφορετικές χρωματικές προτιμήσεις, με βάση τον προτιμώμενο ξενιστή τους. Αλλά αυτά τα νέα ευρήματα προσθέτουν ένα νέο επίπεδο στον έλεγχο των κουνουπιών: το χρώμα.

Πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Οι Ψυχαναγκαστικά Τελειομανείς (Παθολογική Τελειομανία)

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι υπάρχει μια ξεχωριστή ανάγκη για τελειότητα που χαρακτηρίζει μια τέτοια προσωπικότητα και αποτελεί μεγάλο μέρος της δομής που υποστηρίζει αυτό το δυσπροσαρμοστικό διαπροσωπικό στυλ. Ουσιαστικά, άνθρωποι όπως ο Niles είναι εμμονικά, ψυχαναγκαστικά τελειομανείς.

Οι 4 σφαίρες της παθολογικής τελειομανίας
Σαφώς, οποιοδήποτε από τα παρακάτω μπορεί να δημιουργήσει όλεθρο σε μια σχέση, αλλά οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών, τα τέσσερα από τα οποία δεν εμφανίζονται ασυνήθιστα μαζί, μπορεί να οδηγήσει σε αφόρητες καταστάσεις.

1. Τέλεια πειθαρχημένες ρουτίνες και προγράμματα
Ίσως το πιο προφανές παρατηρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η άκαμπτη προσοχή στις ρουτίνες και τα χρονοδιαγράμματα για τον εαυτό τους και τους άλλους που βρίσκονται κοντά τους. Για παράδειγμα, όπως και για τον Niles, μπορεί να πιστεύει κανείς ότι ορισμένες ημέρες της εβδομάδας προορίζονται για μια δραστηριότητα. Τελεία. Αλλά δεν σταματά εκεί. Η ημέρα οριοθετείται σε προσεκτικά μετρημένα παράθυρα δραστηριοτήτων, είτε πρόκειται για εργασία είτε για παιχνίδι. Ακόμα κι αν διασκεδάζουν αφάνταστα, ας πούμε, σε μια συναυλία που ξεκίνησε αργά, και θα ήθελαν να μείνουν άλλη μισή ώρα για να δουν το encore, αυτό θα έφερνε την καταστροφή, διαταράσσοντας ολόκληρο το πρόγραμμα.

Μια τέλεια ρουτίνα βοηθά κάποιον να ξέρει τι να περιμένει και, έτσι, τον κάνει να αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο. Οποιαδήποτε απόκλιση από τη ρουτίνα ενθαρρύνει το αίσθημα της πλήρους αταξίας, το οποίο γεννά αφόρητη αγωνία, επειδή η ασφάλεια του να ξέρει κανείς τι να περιμένει έχει διαλυθεί. Η σκληρή ρουτίνα θεωρείται επίσης σημάδι πειθαρχίας και αφοσίωσης, σημάδια αυτοελέγχου για τα οποία σίγουρα οι άλλοι θα εκτιμήσουν το άτομο και, επομένως, πιστεύεται ότι αποτελεί εμπόδιο για να μην βλέπουν οι άλλοι το άτομο ως αδύναμο.

Οι ρουτίνες και τα χρονοδιαγράμματα κρατούν επίσης τους άλλους περιορισμένους και προσηλωμένους στα καθήκοντά τους, όπως τα παιδιά ή τους υπαλλήλους. Εφόσον αυτοί οι άνθρωποι αντιπροσωπεύουν τον τελειομανή, πρέπει και αυτοί να είναι πειθαρχημένοι και γυαλισμένοι. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς αυτό μπορεί να γίνει υπερβολικό και να δημιουργήσει διαπροσωπικές επιπλοκές.

2. Υπερβολική προσοχή στις λεπτομέρειες
Κάποτε γνώρισα κάποιον που το μότο του ήταν: Γιατί να συμβιβαστείς με το αρκετά καλό, όταν μπορείς να το κάνεις τέλειο;». Η παλιά φράση «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρη για αυτό το άτομο που ήταν επιβαρυντικό για τον εαυτό του και τους άλλους όταν επρόκειτο για λεπτομέρειες.

Ποτέ δεν επικεντρώθηκε στην εμπειρία της εργασίας του και σε οποιαδήποτε εσωτερική ικανοποίηση, το κίνητρό του ήταν να δημιουργήσει κάτι πεντακάθαρο και γυαλισμένο που τον αντιπροσώπευε με λεπτομέρεια. Όχι μόνο η εργασία, αλλά και τα χόμπι, ήταν αγχωτικές προσπάθειες.

Η δραστηριότητα είναι απλώς ένα μέσο για την επίδειξη τέλειας απόδοσης. Οι μαθητές με αυτή την τάση, για παράδειγμα, μπορεί να βλέπουν τη συγγραφή εργασιών όχι ως ευκαιρία να μεταδώσουν την κατανόησή τους αλλά ως ευκαιρία να επιδείξουν έλεγχο. Αν μια εργασία απαιτεί ένα δοκίμιο περίπου 500 λέξεων, μπορεί να αγωνιούν για τη δημιουργία ενός δοκιμίου ακριβώς 500 λέξεων, με τέλεια δομημένες, ίσου μεγέθους παραγράφους. Ενώ αυτό μπορεί να κάνει την εργασία να καθυστερήσει δύο ημέρες, αναπαύονται ήσυχα με την ικανοποίηση ότι είναι άψογη.

Σε παρόμοιο πνεύμα, οι παθολογικοί τελειομανείς συχνά δεν είναι καλοί συνεργάτες σε έργα στο σχολείο ή στη δουλειά, επειδή θα απαιτήσουν τον έλεγχο της εργασίας, ώστε να προσεχθούν οι λεπτομέρειες «σωστά»


3. Ασυνήθιστη προσήλωση σε κανόνες και ηθική
Το επόμενο σε αυτή την τετράδα τελειομανίας είναι η αυστηρή προσήλωση σε κανόνες, ηθική και ευσυνειδησία. Εν τω μεταξύ, η χειρουργικά ακριβής προσοχή στην ηθική, μπορεί να βοηθήσει τον ηθικολόγο να αντιπαραβάλει τον εαυτό του ως ανώτερο από τους άλλους. Προφανώς, αυτό είναι ένα ακόμη φτερό στο καπέλο της τελειότητάς τους και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανελέητης αυτοκριτικής στην οποία είναι επιρρεπείς οι άνθρωποι αυτοί. Τελικά, αυτό το χαρακτηριστικό απορρέει από το σχήμα: «Αν ακολουθώ τους κανόνες και είμαι ηθικά ακριβής, κανείς (δηλαδή ο τελειομανής) δεν μπορεί να με κρίνει».


4. Παράλυση λόγω υπερανάλυσης
Τέλος, αν και δεν είναι τεχνικός όρος, μπαίνει στο θέμα. Τα άτομα με τάση τελειομανίας έχουν τεράστια αδυναμία να λάβουν αποφάσεις από φόβο μήπως πάρουν λάθος απόφαση. Όλες οι οπτικές γωνίες πρέπει να συγκριθούν και να αντιπαρατεθούν προτού αναληφθεί δράση για σχεδόν οτιδήποτε. Θα εγκαταλείψουν την πρακτικότητα ή την άνεση, για παράδειγμα, για χάρη της ικανοποίησης της ανάγκης να πιστεύουν ότι έκαναν αναμφισβήτητα την τέλεια επιλογή.

Κάποιος που χρειάζεται ένα νέο κλιματιστικό κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, για παράδειγμα, μπορεί να παλεύει αδιάκοπα με το ποια μάρκα/μοντέλο να αγοράσει. Δεν μιλά μόνο με τον πωλητή, αλλά ξοδεύει επίσης ώρες ερευνώντας τις εκθέσεις καταναλωτών και τις κριτικές στο διαδίκτυο. Κάθε πρακτικότητα χάνεται όταν γίνεται έλεγχος σε μικρές λεπτομέρειες, όπως το ότι ένα είναι πιο ελκυστικό οπτικά, αλλά η ενεργειακή απόδοση ενός άλλου μπορεί να εξοικονομήσει μερικά ευρώ στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Για τον τελειομανή, ωστόσο, μερικές ημέρες ταλαιπωρίας στη ζέστη, όσο κάνει τη σωστή επιλογή, είναι ένα μικρό τίμημα.


Πηγή:

psychologytoday.com
enallaktikidrasi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki