Monday, 1 April 2024

Γιατί οι Έφηβοι καταφεύγουν στα Ψέματα;

H Νάταλι, μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου, λέει στους γονείς της συχνά ψέματα, είτε για τα μαθήματα του σχολείου είτε για τις εξόδους που πρόσφατα άρχισε να κάνει με τις φίλες της, όπου κάποιες φορές αλλού λέει ότι θα πάνε και τελικά αλλού πηγαίνει. «Άρχισε να λέει ψέματα από την Ε’ Δημοτικού, ξέχναγε δήθεν κάποια μαθήματα, έκρυβε τους χαμηλούς βαθμούς κ.ά.

Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όπου πια λέει ψέματα και για άλλα πράγματα. 
«Ίσως την έχουμε πιέσει, ίσως είμαστε αυστηροί και θέλουμε να την ελέγχουμε· καταλαβαίνετε ανησυχούμε, γίνονται τόσα πράγματα σήμερα» λένε οι γονείς της. 
«Από την άλλη, στενοχωριόμαστε πολύ όταν ανακαλύπτουμε ότι μας λέει ψέματα.
Tη ρωτάμε γιατί το κάνει και μας απαντά χωρίς ίχνος μεταμέλειας:
“Εσείς θέλετε να ακούτε ό,τι σας αρέσει, αυτό κάνω κι εγώ”. Είναι βέβαιο ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά και φοβόμαστε μήπως χάσουμε την επαφή με το παιδί μας». 

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει που οι έφηβοι λένε ψέματα. 
Aς σκεφτούμε λίγο ότι και εμείς οι γονείς τους χρησιμοποιούμε το ψέμα πολύ άνετα και εύκολα, είτε για να αποφύγουμε κάποιον γνωστό που μας ζητά στο τηλέφωνο είτε για να ξεφύγουμε από κάτι που δεν μας αρέσει κ.ά. 
Δεν είναι σπάνιο μάλιστα ο ένας γονιός να αποκρύπτει πράγματα που έκανε το παιδί με τα οποία γνωρίζει ότι δεν θα συμφωνήσει ο άλλος γονιός, άλλοτε υποκύπτει ο ένας ή και οι δυο γονείς στο αίτημα του εφήβου να πουν ψέματα στο σχολείο ότι δήθεν ήταν άρρωστος επειδή δεν διάβασε για το διαγώνισμα κ.λπ. 
Όλα αυτά τα ψέματα που ίσως τα θεωρείτε αθώα έχετε σκεφτεί πόσο μπορεί να επηρεάσουν το παιδί σας; 

Οι έφηβοι βιώνουν μια επιτακτική ανάγκη να γίνουν ανεξάρτητοι και να δημιουργήσουν τη δική τους ταυτότητα ξεχωριστά από τους γονείς τους. Στην προσπάθειά τους αυτή αναζητούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία, αυτονομία, δεν θέλουν να τους ασκείται έλεγχος από τους γονείς και σε κάποιες περιπτώσεις καταφεύγουν στα ψέματα. 

Μάθετε ότι…
• Στην εφηβεία συναντάμε όλους τους τύπους ψέματος που έλεγαν τα παιδιά στην παιδική ηλικία.
• Πολύ συχνά το ψέμα μπορεί να είναι για τον έφηβο ένα μέσο να διαφυλάξει τον εσωτερικό του κόσμο.
• Είναι ένας τρόπος για να κρατά μακριά τους γονείς από δραστηριότητες ή σχέσεις που ο ίδιος κρίνει προσωπικές.
• Επίσης, το χρησιμοποιεί για να αποφύγει συνέπειες ή παρατηρήσεις όταν γνωρίζει ότι έχει κάνει κάτι με το οποίο οι γονείς δεν συμφωνούν.
• Tα προβλήματα επέρχονται όταν ο έφηβος καταφεύγει συστηματικά στο ψέμα και πλέον δεν γνωρίζουμε πότε λέει αλήθεια.

Τι σας προτείνω
Συζητήστε αναλυτικά με τον έφηβό σας σχετικά με τη συνήθειά του να λέει ψέματα και ρωτήστε τον γιατί υιοθετεί αυτή τη συμπεριφορά.
Ακούστε τον με προσοχή, ακόμα και αν δεν συμφωνείτε.
Διαβεβαιώστε τον ότι τον αγαπάτε, παρ’ ότι δεν σας αρέσει η τακτική του. Να θυμάστε ότι κάτω από αυτή τη συμπεριφορά κρύβεται κάτι.
• Να καταστήσετε σαφές ότι στην οικογένειά σας το ψέμα πάντα θα αντιμετωπίζεται σαν σοβαρό παράπτωμα.
Εξηγήστε στον έφηβο τις επιπτώσεις που υφίσταται κάποιος όταν λέει ψέματα. 
Ρωτήστε τον αν έχει αντιληφθεί ότι λέγοντας ψέματα πληγώνει αυτούς που αγαπά.
Τονίστε του ότι αυτοί που ψεύδονται κάνουν περίπλοκη τη ζωή τους γιατί φοβούνται μήπως μαθευτεί η αλήθεια και έλθουν τα πάνω κάτω.
• Συχνά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου γιατί καλύπτουν το ένα ψέμα με άλλο και βρίσκονται σε δύσκολη θέση, γιατί δεν μπορούν να θυμηθούν τι είπαν στον καθένα. 
Βλάπτουν τελικά τον εαυτό τους επειδή δεν έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν την αλήθεια των ενεργειών τους. Έτσι αυτό που πετυχαίνουν είναι να μειώνουν την αυτοεκτίμησή τους.
Οι ψεύτες συνήθως είναι μοναχικοί: απομονώνονται προκειμένου να αποφεύγουν τις ερωτήσεις από αυτούς στους οποίους είχαν πει ψέματα.
• Όσο πιο συχνά λένε ψέματα τόσο πιο πιθανό είναι να τα πιστέψουν και οι ίδιοι.
• Το συμπέρασμα είναι ότι οι ψεύτες ξεγελούν τον ίδιο τον εαυτό τους.
Γιατί τα ψέματα δεν διαρκούν και οι ψεύτες δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο θέλουν να πιστεύουν. 
Προσοχή: όταν το ψέμα είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας με τον έφηβο πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο.

Τα ψέματα που λέμε συνέχεια στα παιδιά μας

Κι εκείνα εξακολουθούν να τα πιστεύουν!!!
12 Lies I Tell My Kids (That They Actually Believe)
 

Μπορεί να λέμε κάθε μέρα στα παιδιά μας ότι τα  ψέματα είναι κακό πράγμα, αλλά ας το παραδεχτούμε:
όλοι οι γονείς λέμε πολύ συχνά πράγματα στα παιδιά μας που όχι απλώς δεν είναι αλήθεια ή δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια, αλλά είναι πράγματα που δεν πιστεύουμε ούτε στο ελάχιστο!
Η μπλόγκες Αν Λίμπερμαν κατέγραψε μερικά από τα πιο συνηθισμένα ψέματα που εξακολουθεί να λέει στα παιδιά της και είναι σίγουρο ότι πολλοί θα ταυτιστούν μαζί της!

Άκουσέ με, γιατί δεν πρόκειται να το ξαναπώ!
Προφανώς, αυτό δεν ισχύει. Ακόμα κι αν χρησιμοποιώ αυτή την έκφραση σαν κάποιου είδους απειλή, ξέρω ότι δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Κι όμως, συνεχίζω να τη λέω συνέχεια…
 
Πάλι δεν ακούς; Τότε, να κλείσω ραντεβού με τον παιδίατρο, γιατί προφανώς κάτι δεν πάει καλά με τα αφτιά σου!
Με λίγη καλή τύχη, τα παιδιά προκειμένου να παραδεχτούν ότι στην πραγματικότητα απλά με αγνοούν, θα ακούσουν επιτέλους αυτό που λέω!
 
Ώστε έτσι; Τελείωσε! Δεν πάμε πουθενά το Σαββατοκύριακο.
Καλά… Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να ακυρώσω την εκδρομή που οργανώνω τόσο καιρό και περιμένω πώς και πώς επειδή το πιτσιρίκι αρνείται να φορέσει το παντελόνι του;
 
Ας συνεχίσεις έτσι, θα πάμε όλοι βόλτα κι εσύ θα μείνεις στο σπίτι.
Λες κι έχω ένα κρυφό μπλοκάκι με τηλέφωνα διάφορων ανθρώπων που μπορούν ευχαρίστως να κρατήσουν το παιδί για να μπορέσω να φύγω και μάλιστα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σκάσουν μύτη από τη γωνία αμέσως τώρα!
 
Καλά, τότε να μη φας τίποτα. Να μείνεις νηστικό, δεν με ενδιαφέρει καθόλου.
Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται και για πολύ μεγάλο ψέμα, ιδιαίτερα όταν η συζήτηση γίνεται την ώρα του δείπνου, επειδή μέχρι να φτάσει εκείνη η ώρα, πραγματικά τέτοιου είδους πράγματα έχουν αρχίσει να μην με ενδιαφέρουν καθόλου!
 
Αυτή η ζωγραφιά είναι ΤΕΛΕΙΑ!
Βασικά, δεν είναι… Είναι χάλια. Θα μπορούσα να την κάνω καλύτερα, μολονότι δεν είμαι ικανή να τραβήξω μια ίσια γραμμή…
 
Αχ, τι κρίμα. Το φαστφουντάδικο είναι κλειστό σήμερα!
Το «τέλειο έγκλημα». Πιάνει κάθε φορά!
 
Εντάξει, αφού έτσι θες, να μην πας στο σχολείο σήμερα.
Αντίστροφη ψυχολογία με εγγυημένο αποτέλεσμα!
 
Και βέβαια να το πάρεις… ωχ, ξέχασα το πορτοφόλι μου!
Από το παγωτατζίδικο, μέχρι το περίπτερο, κι από το κατάστημα παιχνιδιών μέχρι το σούπερ μάρκετ, είναι η τέλεια δικαιολογία για να γλυτώσεις γκρίνιες του τύπου «το θέλω»!
 
Καλά, θα σου δώσω το κινητό μου να παίξεις, αλλά μόνο για πέντε λεπτά.
Επειδή όμως είναι βέβαιο ότι θα συνειδητοποιήσω σύντομα πως όσο είσαι απασχολημένο με το κινητό μπορώ να τελειώσω το φαγητό, να δω τα mail μου και να βάλω τα άπλυτα στο πλυντήριο, οπότε είναι εντελώς σίγουρο ότι θα παίξεις περισσότερο.
 
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

Ο Μυθικός καταρράκτης της Στύγας

Ύδατα Στυγός   
    Σε μια από τις ψηλότερες κορυφές του Χελμού, μέσα από ένα θεόρατο και απότομο βράχο, ξεπηδάει η πηγή της Στύγας ή το "αθάνατο νερό" όπως είναι γνωστό τα νεότερα χρόνια.
    Η Στύγα ήταν μια φοβερή θεότητα, η μεγαλύτερη κόρη του Ουρανού και της Τηθύος, που είχε εκεί το αργυροκολονάτο παλάτι της, απομονωμένη από τους άλλους θεούς που δεν τη συμπαθούσαν. 
Ο Δίας όμως που τη συμπαθούσε, όρισε να δίνονται στα δικά της νερά οι πιο φοβεροί όρκοι των θεών και των ανθρώπων. 
    Κάθε φορά που κάποιοι θεοί κατηγορούνταν για ψευτιά, ο Δίας έστελνε την Ίριδα να φέρει νερό από τη μυστηριώδη αυτή πηγή μέσα σ' ένα χρυσό κανάτι. Πάνω από το νερό οι κατηγορούμενοι τρέμοντας ορκίζονταν. Οι επίορκοι θεοί τιμωρούνταν με πολύ βαριές ποινές. 
Για ένα χρόνο έμεναν άφωνοι και μαραζωμένοι, χωρίς αμβροσία και νέκταρ. 
Επιπλέον, για άλλα εννέα χρόνια απομονώνονταν από τους άλλους θεούς και έχαναν τα προνόμιά τους, εκτός από την αθανασία τους. Φρικτές τιμωρίες επίσης περίμεναν και τους θνητούς που θα παρέβαιναν τον όρκο τους στα νερά της Στύγας.
    Ξεπηδώντας το νερό από την πηγή κατρακυλάει σαν καταρράκτης πάνω στο γρανιτένιο βράχο. Από τη μακραίωνη κίνηση του νερού η λουρίδα αυτή φαίνεται μαυρισμένη και σ' αυτό οφείλεται η ονομασία του νερού "μαυρονέρι". 
    Η πηγή είναι αστείρευτη και απρόσιτη. Κανένας δε μπορεί να την πλησιάσει, εκτός από τον ήλιο, αλλά ούτε και να πιει νερό απ' αυτήν μπορεί γιατί είναι καταστρεπτικό και θανατηφόρο για τον άνθρωπο και τα ζώα. Ακόμα και τα αντικείμενα από γυαλί ή κρύσταλλο ή πήλινα σκεύη ραγίζουν και σπάζουν από το νερό της Στύγας. Δε γλιτώνουν ούτε τα σιδερένια ή ασημένια ή και χρυσά αντικείμενα από το νερό. Μόνο η οπλή αστεράτου και ακαλίγωτου (χωρίς πέταλα) αλόγου δεν φθείρεται και δεν παθαίνει τίποτα.
    Οι φαντασιώσεις αυτές, ενισχυμένες από το πένθιμο και σκυθρωπό περιβάλλον, τους απόκρημνους βράχους, την ερημιά και σκοτεινιά στο βάθος της χαράδρας προξένησαν ένα φοβερό και μυστηριώδες αίσθημα και μια δικαιολογημένη κατάπληξη στους ανθρώπους από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα, γι' αυτό και οι αρχαίοι πίστευαν ότι τα νερά της Στύγας ήταν πηγή αθανασίας.
    Μας είναι γνωστό από τον Όμηρο ότι σ' αυτά έφερε η θεά Θέτιδα το νεογέννητο γιο της Αχιλλέα και τον βούτηξε μέσα για να γίνει αθάνατος. Όμως η φτέρνα του απ' όπου τον κρατούσε, δε βράχηκε, γι' αυτό η "Αχίλλειος πτέρνα" ήταν το μόνο τρωτό σημείο στο οποίο πληγώθηκε από τον Πάρη και σκοτώθηκε στην Τροία.
    Στη ρίζα του βράχου, όπου πέφτει το νερό του καταρράκτη υπάρχει πηγή μέσα σε σπηλιά απ' όπου βγαίνει πολύ νερό. Το νερό αυτών των πηγών κυλώντας μέσα στο φαράγγι ανάμεσα σε βράχους, άμμο και χαλίκια χάνεται βαθιά μέσα στη γη κι αυτό δημιούργησε το μύθο ότι το ποτάμι με τα νερά της Στύγας χύνεται στον Aδη για να ποτίσει το σκοτεινό βασίλειό του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ακράτας


https://www.gtp.gr/LocPage.asp?id=71026&lng=1

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki