Thursday 6 August 2020

Πώς θα προστατέψουμε τα μάτια του παιδιού από τις οθόνες

Αν και οι οθόνες μπορεί να έχουν κάποιες επιπτώσεις στα μάτια των παιδιών, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη ζημιά 
Τα σύγχρονα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, με ορισμένους γονείς να ανησυχούν για την ανάπτυξη των παιδιών τους και άλλους να το θεωρούν κάτι το φυσιολογικό, δεδομένης της τεχνολογικής ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, αν και οι οθόνες μπορεί να έχουν κάποιες επιπτώσεις στα μάτια των παιδιών, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη ζημιά. 

Μερικά από τα προβλήματα που είναι γνωστό ότι προκαλούν οι οθόνες στους ενήλικες περιλαμβάνουν τη θολότητα, την οπτική κόπωση και την ξηροφθαλμία (επειδή δεν ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας τόσο συχνά όταν κοιτάζετε μια οθόνη). Όσον αφορά στα παιδιά, των οποίων τα μάτια ακόμη αναπτύσσονται, μια αμερικανική έρευνα του 2014 διαπίστωσε ότι το 80% των παιδιών ηλικίας 10 έως 17 ετών σημείωσε αίσθημα καύσης, φαγούρα ή κουρασμένα μάτια μετά τη χρήση οθονών, ενώ οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπτώματα αυξάνονται μετά από δύο έως τέσσερις ώρες καθημερινής χρήσης. 

Ακολουθούν ορισμένα βήματα για να προστατέψετε τα μάτια του μικρού σας από τις οθόνες.

*Ρωτήστε το παιδί

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε το παιδί πώς αισθάνεται τα μάτια του, λαμβάνοντας υπόψη ότι ενδέχεται να μην αναγνωρίσει ένα πρόβλημα ή να μην είναι σε θέση να το περιγράψει. Μπορεί δηλαδή να αντιμετωπίζει ξηροφθαλμία, αλλά να μην ξέρει τι είναι αυτό, επομένως να μην μπορεί να σας πει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα. Επίσης, μερικές φορές τα παιδιά υποθέτουν ότι όλοι βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.

*Από απόσταση

Δεν είναι ασυνήθιστη εικόνα ένα παιδί να κάθεται ξαπλωμένο μπρούμυτα και να κοιτάζει την οθόνη από πολύ κοντινή απόσταση. Τα μάτια μας συνήθως πρέπει να δουλεύουν πολύ πιο σκληρά όταν κρατάμε τα πράγματα πολύ κοντά. Ενθαρρύνετε το παιδί να βλέπει βίντεο σε μεγαλύτερες οθόνες ή στην τηλεόραση.

*Η σωστή θέση

Επίσης, πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο η οθόνη του παιδιού ρυθμίζεται εργονομικά επειδή πέρα από τα μάτια του, θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τον αυχένα του. Για παράδειγμα, η καρέκλα θα πρέπει να επιτρέπει τα πόδια του παιδιού να ακουμπούν στο πάτωμα και η οθόνη του υπολογιστή του πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών και στο μήκος του βραχίονα.

*Περιορίστε τον χρόνο μπροστά στην οθόνη

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά προσπαθήστε να περιορίστε τον χρόνο που περνάει το παιδί μπροστά στις οθόνη. Τα παιδιά ηλικίας έως δύο ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου οθόνες (εκτός ίσως αν κάνουν συνομιλία μέσω βίντεο με τη βοήθεια ενός γονέα) και τα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών θα πρέπει να περνούν όχι περισσότερο από μια ώρα την ημέρα μπροστά στην οθόνη.

*Η σημασία των διαλειμμάτων

Πέρα από τον περιορισμό του χρόνου μπροστά στην οθόνη, καλό είναι το παιδί να απομακρύνεται από την οθόνη τουλάχιστον κάθε μισή ώρα ώστε να κάνουν τα μάτια του ένα διάλειμμα.

*Βγείτε έξω

Στην πραγματικότητα, το να πηγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους είναι κάτι το οποίο επίσης μπορεί να βοηθήσει την όραση του παιδιού. Αν και οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη οδηγεί σε αύξηση της μυωπίας των παιδιών, υπάρχουν ισχυρότερες ενδείξεις ότι αυτό που θα μπορούσε να φταίει είναι το γεγονός ότι δεν περνούν αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού, με τους ειδικούς να υποψιάζονται ότι υπάρχει κάτι στο φυσικό φως που λειτουργεί ευεργετικά για την όραση.

vita.gr

Τι να κάνεις αν τσακώνονται τα παιδιά σου. Ποιός είναι ο λόγος

Υπάρχουν δύο κατηγορίες όσον αφορά στα παιδιά και τα αδέρφια τους, είτε θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, είτε θα τρώγονται όπως ο σκύλος με τη γάτα, κυρίως αν έχουν διαφορετικό φύλο. Ωστόσο το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Αν τσακώνονται τα παιδιά σου και δεν ξέρεις τι άλλο να κάνεις ίσως αυτές οι συμβουλές να σε βοηθήσουν.


Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι ο ανταγωνισμός, είτε αυτός έχει να κάνει με τα παιχνίδια τους είτε με την προσοχή που χρειάζονται από τους γονείς. Τα παιδιά όμως έχουν διαφορετική ανάπτυξη και έτσι προκύπτουν και διαφορετικές ανάγκες.

Γιατί τσακώνονται τα παιδιά

Εξελισσόμενες ανάγκες

Τα παιδιά σου αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό και αυτός είναι ο λόγος που έχουν διαφορετικές ανάγκες και ανησυχίες οι οποίες τους αποτρέπουν από το να έχουν μία ήρεμη σχέση. Για παράδειγμα, ένα παιδί ενός έως τριών ετών φυσικά και θα προσπαθήσει να πάρει τα παιχνίδια του μεγαλύτερου αδερφού του καθώς μαθαίνει να διεκδικεί. Αντίστοιχα στη σχολική ηλικία τα παιδιά έχουν έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης. Οι έφηβοι, από την άλλη πλευρά, αναπτύσσουν την αίσθηση της ατομικότητας και της ανεξαρτησίας και πιθανότατα να μη θέλουν να κάνουν baby sitting στο μικρό τους αδερφάκι.

Διαφορετικές προσωπικότητες

Κάθε ένας μας είναι διαφορετικός και έτσι είναι και τα παιδιά. Η διαφορετικότητά τους και οι μοναδικές τους προσωπικότητες μπορεί να μη ταιριάζουν τόσο πολύ. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εξηγήσετε στο κάθε παιδί ξεχωριστά αλλά και έπειτα και στα δύο μαζί ότι δεν είναι κακό που είναι διαφορετικά και ότι σίγουρα υπάρχουν και κάποια πράγματα που έχουν κοινά.

Πρότυπα

Τα πρότυπα που έχουν τα παιδιά σου είσαι εσύ και ο σύντροφος σου. Συνεπώς αν μπορείτε να διαχειριστείτε εσείς τη διαφωνία σας τα παιδιά προσπαθώντας να σας μιμηθούν εν καιρώ θα δείτε ότι θα ξεκινήσουν να λύνουν με διαφορετικό τρόπο τις διαφωνίες τους. Θα πρέπει να χειρίζεστε τον τσακωμό σας με σεβασμό ο ένας στον άλλο γιατί αν αρχίσετε να φωνάζετε και να χτυπάτε πόρτες τότε αυτό θα κάνουν και τα παιδιά σας.

Τι να κάνεις όταν τσακώνονται τα παιδιά

Όποτε είναι δυνατό μην εμπλακείς. Άφησε τα να το λύσουν μόνοι τους, στην τελική είναι αδέρφια, αγαπάνε το ένα το άλλο και πρέπει να μάθουν να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να επεμβαίνεις. Αν υπάρξει κίνδυνος σωματικής βίας φυσικά και θα επέμβεις αλλά θα πρέπει να λύσεις το πρόβλημα ΜΕ τα παιδιά σου και όχι ΓΙΑ τα παιδιά σου!

ipop.gr

Ψαράκια – Ακορντεόν για το Καλοκαίρι! / Accordion Fold Paper Fish

Καλοκαιρινή κατασκευή για τους πιτσιρικάδες της παρέας!

Ελάτε να διπλώσουμε χρωματιστά χαρτιά και να τους δώσουμε το σχήμα του ψαριού. 

Με αυτά μπορούμε να στολίσουμε το παιδικό δωμάτιο, τις κουρτίνες ή το φωτιστικό, ακόμα και στο κήπο μπορούμε να διακοσμήσουμε με αυτά γλάστρες και παρτέρια!
infokids
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki