Sunday 17 March 2019

Παιδιά που έχουν ανάγκη τη γονεϊκή αποδοχή

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Γιατί τα παιδιά έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη την αποδοχή μας;

Κάθε παιδί χρειάζεται την αποδοχή των γονιών του. Προκειμένου να το καταφέρει συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να κερδίσει την έγκριση και την αγάπη του. 
Ένα αγόρι που ο πατέρας του θέλει απεγνωσμένα να ασχοληθεί με το μπέιζμπολ ή το ποδόσφαιρο, μπορεί να παριστάνει ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτό το άθλημα όχι επειδή του αρέσει, αλλά γιατί θέλει να ευχαριστήσει τον πατέρα του. Ενα κορίτσι που η μητέρα της μετάνιωσε που δεν έμαθε βιολί μπορεί να παίζει βιολί μόνο και μόνο για να την ευχαριστήσει.
«Όταν νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν και μας εκτιμούν γι΄αυτό που πραγματικά νιώθουμε ότι είμαστε, αυτό είναι μια χρυσή στιγμή. Αρχίζουμε να νιώθουμε ότι υπάρχει και για εμάς μια θέση στον κόσμο», αναφέρει ο ψυχίατρος και παιδοψυχίατρος Edward M. Hallowell, στο βιβλίο του « Ευτυχισμένα παιδιά, ευτυχισμένοι ενήλικες», εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τι πρέπει να θυμούνται οι γονείς 

Όταν, λοιπόν ως γονείς εστιάζουμε μόνο σε κάποιες πλευρές του παιδιού μας, ουσιαστικά αγνοούμε τις υπόλοιπες και αυτό είναι πολύ βλαβερό, επειδή έτσι
το παιδί μας δεν νιώθει ότι το αποδεχόμαστε και το αγαπάμε αληθινά.

Οι πλευρές που αγνοούμε δεν εκδηλώνονται και το παιδί δεν μαθαίνει να τις χειρίζεται σωστά.Το παιδί αποκτά μια αλλοιωμένη και αποσπασματική εικόνα για τον εαυτό του, την οποία τείνει να επιβεβαιώνει διαρκώς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό γονείς και εκπαιδευτικοί να αναζητούν πάντα το πραγματικό παιδί, όχι το παιδί που υποκρίνεται ή το εξιδανικευμένο. Είναι το πραγματικό παιδί που χρειάζεται την αγάπη μας. Που χρειάζεται τη βοήθειά μας...
Η αποδοχή απαιτεί την ενεργητική παρουσία. Η αίσθηση ότι αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην οικογένεια, ότι ακούγεται η γνώμη του σε αποφάσεις που τον αφορούν, του δίνει ώθηση για την διεκδίκηση της αυτονομίας του.

mothersblog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πνευματικές δραστηριότητες για τα παιδιά

Ακόμα και τα μωρά απολαμβάνουν να ακούνε ιστορίες
και να βρίσκονται μπροστά στις συζητήσεις σας
Η ομιλία, το τραγούδι, τα παιχνίδια ήχων και λέξεων, το διάβασμα, το γράψιμο και η ζωγραφική με το παιδί είναι υπέροχοι τρόποι για να θέσετε μία καλή βάση. 
Τα καλά νέα είναι ότι οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η βόλτα σε μαγαζιά ή βιβλιοθήκες προσφέρουν πολλούς τρόπους πνευματικής ανάπτυξης. 
Και δεν χρειάζεστε πολύ χρόνο για να το κάνετε. Πέντε λεπτά την ημέρα αρκούν.
Και μην ξεχνάτε ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να εντάξετε στο παιδί σε ανάλογες δραστηριότητες. Ακόμα και τα μωρά απολαμβάνουν να ακούνε ιστορίες και να βρίσκονται μπροστά στις συζητήσεις σας.
Τα μωρά και τα νήπια ξεκινούν να αναπτύσσουν τις δεξιότητες στην ομιλία και την ακοή. Χρησιμοποιήστε έναν καινούριο ρυθμό, τραγουδήστε στο μωρό νανουρίσματα, επαναλάβετε ήχους που κάνει το παιδί και μιλήστε ή δείξτε τα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι

Το διάβασμα με τα παιδιά αναπτύσσει το λεξιλόγιό τους, την ικανότητα να ακούνε και να κατανοούν και τη δεξιότητα να συνδέουν λέξεις και ήχους. Ενθαρρύνετέ το να γυρίζει τις σελίδες και να μιλάει για τις εικόνες. Συνδέστε τα βιβλία με την αληθινή ζωή και παίξτε ρόλους όταν διαβάζετε τις φωνές. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να διαβάζουν τα βιβλία με την αλφάβητο, να σας ακούνε να τους διαβάζετε ενώ βλέπουν τα γράμματα μπροστά τους και να γράφει σιγά σιγά τη λίστα για το σούπερ μάρκετ.

Όταν ζωγραφίζετε με το παιδί, ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί όλα τα σύνεργα που έχει στη διάθεσή του και βοηθήστε το να σχηματίσει γράμματα και αριθμούς. Κόψτε φωτογραφίες από περιοδικά ή σχεδιάστε τα αντικείμενα που βλέπετε στο χώρο. Εάν το παιδί πηγαίνει σχολείο, ξεκινήστε να φτιάχνετε λέξεις ή προτάσεις, να φτιάχνετε μαζί ευχετήριες κάρτες και μάθετέ του να γράφει τα ονόματα όλης της οικογένειας.

vita.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki