Tuesday, 23 June 2015

Γιατί τα παιδιά το σκάνε από το σπίτι; Τι να κάνετε για να αποτρέψετε τη φυγή του παιδιού σας;

O χειρότερος εφιάλτης κάθε γονέα είναι αυτός: να διαπιστώσει πως το παιδί του το έχει σκάσει από το σπίτι! Σε κατάσταση πανικού, καλεί τους φίλους του, τους συγγενείς, και την αστυνομία.
Σχετικά
Αναλύει η ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη

Ας είμαστε ρεαλιστές: κάθε παιδί μπορεί να το σκάσει, ανά πάσα στιγμή, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.
Εάν το παιδί νιώσει αρκετή πίεση, σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα, το να το σκάσει είναι ένα μέσο διαφυγής που πιθανώς να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει. Για να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια τα μόνα που απαιτούνται είναι: ικανότητα, θέληση και ευκαιρία. Και, ας το παραδεχτούμε, τα παιδιά έχουν και την ευκαιρία καθώς και τη δυνατότητα να ‘διαφύγουν’ σε καθημερινή βάση, οπότε αρκεί απλώς να είναι πρόθυμοι να το κάνουν πράξη. Πρόκειται για μια ανάγκη που είναι δυνατό να αναπτυχθεί για διάφορους λόγους.
Θα μπορούσε να την έχει προκαλέσει μια αγχωτική κατάσταση που βαραίνει το παιδί, όπως ο φόβος του να αντιμετωπίσει τις συνέπειες για κάτι που έκανε ή η πάλη για απόκτηση εξουσίας στη σχέση του με τους γονείς του. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ανάγκη αυτή έγκειται σε κάποιο πρόβλημα κατάχρησης ουσιών.
Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε πως τα παιδιά συχνά εξιδανικεύουν την φυγή από το σπίτι, συνδέοντας την με μια ρομαντική αντίληψη ελευθερίας, και όχι με την αντικειμενικές δυσκολίες που ενδεχομένως θα βιώσουν: κρύο, πείνα, κτλ.
Η απόφαση να φύγουν από το σπίτι είναι, για τα παιδιά και τους έφηβους, ένας μηχανισμός επίλυσης ενός προβλήματος που δεν μπορούν οι ίδιοι να διαχειριστούν διαφορετικά. Είναι, λοιπόν, πιο εύκολο για αυτά να το σκάσουν, παρά να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν το πρόβλημα οριστικά. Ο κύριος λόγος, επομένως, που οδηγεί τα παιδιά στο να εγκαταλείπουν το σπίτι τους είναι η έλλειψη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Αντιθέτως, η οπτική τους γωνία τα εγκλωβίζει σε ακραίους συλλογισμούς, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να αναζητήσουν πιο φρόνιμες και ισορροπημένες λύσεις για τα προβλήματά τους.
Ο έφηβος που το σκάει έχει εξαντλήσει τις διεξόδους που θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα που τον βασανίζει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνει, ούτε διαθέτει τη ικανότητα να διαχειριστεί, ή έστω να παραδεχτεί τα αρνητικά συναισθήματα που τον κατακλύζουν. Οπότε, το να εγκαταλείψει το σπίτι και τους γονείς του, φαντάζει πλέον ως η πιο άμεση και ιδανική λύση για τα προβλήματά του.
Είναι σημαντικό όμως να υπάρξει και διαχωρισμός ανάμεσα στα παιδιά που το σκάνε περιοδικά και τα παιδιά που επιλέγουν να φεύγουν σε μία πιο μόνιμη βάση.

Όταν το παιδί φεύγει από το σπίτι προσωρινά, τότε κάνουμε λόγο για επεισοδιακή φυγή. Δεν πρόκειται για πάγια συμπεριφορά, και το παιδί δεν τη χρησιμοποιεί ως στρατηγική επίλυσης προβλημάτων. Δεν είναι, επίσης, ένας χειρισμός προκειμένου να αποκτήσει εξουσία στη σχέση του με τους γονείς του. Το παιδί επιστρατεύει αυτήν την τακτική διότι, στην πραγματικότητα, προσπαθεί να αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες - ταπείνωση, αμηχανία – από μία λανθασμένη πράξη του.
Αντιθέτως, ο έφηβος που επιλέγει να το σκάει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αξιοποιεί αυτήν την τακτική στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις περιστάσεις όπου υπάρχει κάποια ρήξη, το κάνει για να ελέγχει καταστάσεις και να ασκεί εξουσία στον γονέα, ο οποίος, από τον φόβο του μην τεθεί σε κίνδυνο η ακεραιότητα του παιδιού του, ενδίδει συνήθως στις απαιτήσεις του.
Μάλιστα, πάνω στον πανικό τους, μερικοί γονείς υπερ-διαπραγματεύονται, αδυναμία που ο έφηβος αντιλαμβάνεται και καταλήγει να εκμεταλλεύεται προκειμένου να πετύχει την ικανοποίηση των επιθυμιών του.
Οι συγκεκριμένοι γονείς, όσο καλές κι αν οι προθέσεις τους, οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα παιδιά που απειλούν να το σκάσουν σε μόνιμη βάση, χρησιμοποιούν αυτήν την απειλή για χειραγώγηση. Στην πραγματικότητα δεν προσπαθούν πλέον να επιλύσουν κανένα πρόβλημα, απλώς αποφεύγουν να λογοδοτήσουν σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας και αποσκοπούν στην επιβολή της δικής του θέλησης. Πολλοί γονείς θα αναρωτηθούν, λοιπόν, εάν υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια ώστε να αποτρέψουν το παιδί τους από το να επιλέξει να το σκάσει. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν απτές ενδείξεις που φανερώνουν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να εγκαταλείψει το σπίτι. Βέβαια, μπορείτε να παρατηρήσετε εάν έχει αναπτυχθεί μια μυστικοπαθής συμπεριφορά, εάν το παιδί αποταμιεύει το χαρτζιλίκι του ενώ παλαιότερα δεν το έκανε, ή εάν έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται αντικείμενα αξίας από το σπίτι. Αν ποτέ αναγνωρίσετε κάτι ύποπτο στη συμπεριφορά του παιδιού σας, δεν υπάρχει λόγος να εθελοτυφλείτε: εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και μιλήστε του.

Όσον αφορά την αποτροπή της φυγής από το σπίτι, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να μην κάνει την συγκεκριμένη επιλογή.
Πρωταρχικά, είναι απαραίτητο να του διδάξετε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, και να αντιληφθεί ότι η φυγή δεν θα λύσει τα προβλήματά του.

Ρωτήστε το παιδί σας, «Τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά προκειμένου να επιλύσεις αυτό το πρόβλημα; Ποιοι είναι μερικοί εναλλακτικοί τρόποι για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;» Είναι σημαντικό να ...

Mητρικό γάλα πωλείται στο διαδίκτυο!!
Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες

Μία νέα τάση που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς -είτε πρόκειται για μανιώδεις της σωματικής άσκησης και υγιεινιστές, είτε για φετιχιστές ή ακόμη για πάσχοντες από χρόνια νοσήματα- είναι η αγορά και η κατανάλωση μητρικού γάλακτος, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Royal Society of Medicine, ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι το μητρικό γάλα -το οποίο πωλείται μέσω ιστοσελίδων σε μία εξαιρετικά επικερδή αγορά για ενήλικες αγοραστές- ανήκει στις υπερτροφές και μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό και να τον θωρακίσει από ασθένειες.
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ακόμη ότι οι ισχυρισμοί πως το μητρικό γάλα βοηθάει στη στυτική δυσλειτουργία και στη θεραπεία του καρκίνου δεν έχουν καμία κλινική βάση.
Αντίθετα, προειδοποιούν οι επιστήμονες, το νωπό, μη παστεριωμένο ανθρώπινο γάλα που πωλείται στο Διαδίκτυο, μπορεί να εκθέσει τους καταναλωτές σε πολλές και σοβαρές μολυσματικές νόσους, περιλαμβανομένης της ηπατίτιδας, του ιού του AIDS HIV και της σύφιλης.
Επίσης, πιθανόν είναι πολύ επικίνδυνο αν καταναλώνεται ως υποκατάστατο μίας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής, γράφει στην επιστημονική επιθεώρηση η Σάρα Στιλ του Queen Mary University of London.
Διατροφικά, είπε η ίδια, το μητρικό γάλα έχει μικρότερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών σε σχέση με άλλους τύπους γάλακτος, όπως για παράδειγμα το αγελαδινό.
«Οι πιθανοί αγοραστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία από μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ανθρώπινου γάλακτος από ενήλικες προσφέρει τίποτα περισσότερο από το φαινόμενο placebo», είπε η Στιλ.
Όπως πρόσθεσε η ίδια, η αποτυχία των γυναικών να αποστειρώνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό σωστά όταν παράγουν γάλα σε συνδυασμό με την ακατάλληλη και παρατεταμένη φύλαξη και μεταφορά του γάλακτος μπορούν επίσης να εκθέσουν τους καταναλωτές σε ασθένειες που προκαλούνται από τα βακτήρια στα τρόφιμα.
«Παρότι πολλές μητέρες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο ισχυρίζονται ότι έχουν ελεγχθεί για ιούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν συνειδητοποιούν ότι τέτοιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται τακτικά. Σεξουαλικές ή άλλες δραστηριότητες... ενδέχεται να εκθέσουν τις γυναίκες σε ιούς που άθελά τους θα μεταδώσουν στους καταναλωτές».

onmed

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki