Saturday 8 July 2017

Στις διακοπές θα πάρετε μαζί και το σκυλάκι σας;

Διακοπές με τα κατοικίδια; 
Τι περιέχει η βαλίτσα του

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Και εκτός από τις δικές μας βαλίτσες θα πρέπει να ετοιμάσουμε και τις βαλίτσες του αγαπημένου μικρού φίλου μας. 
Ας δούμε μαζί κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να περιέχουν οι αποσκευές του σκύλου μας ώστε να είναι πιο ευχάριστες και ασφαλείς οι καλοκαιρινές του διακοπές.

Η βαλίτσα των διακοπών θα πρέπει να περιέχει:

• Την τροφή του ώστε να μην διαταραχθούν οι διατροφικές του συνήθειες σε περίπτωση που δεν την βρείτε στην περιοχή που θα επισκεφτείτε για τις διακοπές σας.
• Το αγαπημένο του παιχνίδι για να είναι κάθε στιγμή στην παραλία ή το σπίτι διασκεδαστική και ευχάριστη.
• Την αγαπημένη του λιχουδιά για να μπορούμε να τον επιβραβεύουμε για τις «μικρές» νίκες του και φυσικά να τον κρατάμε χαρούμενο.
• Το σετ στοματικής υγιεινής (μέντες στοματικής υγιεινής, στοματικό διάλυμα κλπ) γιατί διακοπές δεν σημαίνει να παραμελούμε την υγεία των δοντιών του.
• Ένα φορητό δοχείο νερού/φαγητού ώστε είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είτε στην παραλία να μπορούμε να του παρέχουμε ενυδάτωση και τροφή.
• Το ειδικό εντομοαπωθητικό σπρέι/λουράκι ώστε να προστατεύεται από τα τσιμπήματα εντόμων.
• Το ειδικό αντιηλιακό του για να προστατεύει τα ευαίσθητα σημεία του σώματος του κατά την έκθεση του στον ήλιο.
• Το σωσίβιο του για να κολυμπάει με ασφάλεια στη θάλασσα.
• Το λουράκι του για να κάνετε ατέλειωτες βόλτες χωρίς να φοβάστε ότι θα χαθεί σε ένα άγνωστο μέρος.
• Την ταυτότητα του που πρέπει πάντα να τη φοράει ώστε ακόμα και αν χαθεί να μπορέσει να επιστρέψει γρήγορα και με ασφάλεια κοντά σας.
Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάτε το «Φαρμακείο των Διακοπών» που πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε άμεσα τις δύσκολες καταστάσεις.
• ένα μικρό μπουκαλάκι Betadine. Είναι απαραίτητο για οποιοδήποτε μικροτραυματισμό.
• 2 με 3 αποστειρωμένες γάζες. Αυτές μαζί με το Betadine θα μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε κάποιο τραύμα μικρό ή μεγαλύτερο, ενώ στη συνέχεια μαζί με τον ελαστικό επίδεσμο (που ακολουθεί παρακάτω) καλό είναι να κάνουμε μια πρόχειρη επίδεση στην περιοχή που τραυματίστηκε. 
Αυτά είναι περισσότερο απαραίτητα αν ο τραυματισμός συμβεί σε κάποιο από τα άκρα (πόδια) του ζώου.
• 1 ελαστικό επίδεσμο. Τον χρησιμοποιούμε όπως αναφέραμε παραπάνω, αλλά χρειάζεται προσοχή, η επίδεση που θα κάνουμε να μην είναι ιδιαίτερα σφιχτή, ούτε όμως και χαλαρή, ώστε να μην απομακρύνεται εύκολα από το ίδιο το ζώο.
• 3 με 4 αμπούλες ΑΤΡΟΠΙΝΗ και μία σύριγγα 2,5 ml. Είναι το βασικό αντίδοτο στις περισσότερες οξείες δηλητηριάσεις (φόλες). Πραγματικά είναι το φάρμακο που σώζει ζωές. Οι ενέσεις ατροπίνης γίνονται κυρίως υποδόρια (κάτω από το δέρμα) στη ράχη του ζώου. Το φάρμακο αυτό που είναι ανθρώπινο, το προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία ή από τον κτηνίατρό μας.
• 1 αμπούλα ΑΠΟΜΟΡΦΙΝΗ και μία σύριγγα 2,5 ml. Είναι το φάρμακο εκείνο που προκαλεί εμετό σε ένα ζώο, που υποψιαζόμαστε ότι έφαγε «κάτι». Γίνεται υποδόρια στη ράχη του ζώου. Είναι φάρμακο κτηνιατρικό και το προμηθευόμαστε από τον κτηνίατρό μας.
• 1 solucortef 250 mg και μία σύριγγα 2,5ml. Είναι μία κορτιζόνη ταχείας δράσης, που χρησιμοποιείται κυρίως σε αλλεργίες που προκαλούνται από τσιμπήματα σκορπιών, σφήκας αλλά και κυρίως από δαγκώματα φιδιών.
• 5 με 6 κύβους ζάχαρη. Είναι χρήσιμα για την περίπτωση της υπογλυκαιμίας. Αφορά κυρίως στα κυνηγετικά σκυλιά, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σκύλο μπορεί να καταπονηθεί με πολύωρο περπάτημα στη ζέστη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα τρία φάρμακα που αναφέραμε παραπάνω, για να χορηγηθούν στο ζώο σας θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη και την έγκριση του κτηνιάτρου σας. 
Αυτός είναι ο αρμόδιος για να σας πει από το τηλέφωνο, εάν πραγματικά χρειάζεται κάποια από τις τρεις αυτές ουσίες, αλλά και την ακριβή δόση του φαρμάκου, που χρειάζεται το ζώο σας. 
Σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση μπορεί να δημιουργήσουμε περισσότερο πρόβλημα στο ζώο που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Ωτίτιδα: Τι κάνουμε όταν το πονάει το αυτάκι;
Ear infections and Otitis media

Η ωτίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες μολύνσεις σε βρέφη και μικρά παιδιά –μάλιστα 9 στα 10 παιδιά έως 3 ετών έχουν πάθει τουλάχιστον μία φορά ωτίτιδα, ενώ πολύ συχνά ταλαιπωρεί και παιδιά έως 6 ετών. 
Το πρόβλημα επηρεάζει περισσότερο τα αγόρια, εμφανίζεται εντονότερο τους μήνες από Δεκέμβριο έως Μάρτιο και ο πόνος για το παιδί είναι ιδιαίτερα έντονος, κάτι που ανησυχεί πολύ τους γονείς. Δείτε πού οφείλεται αυτή η τόσο κοινή λοίμωξη και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το μικρό σας.

Ear infections and Otitis media

Τι είναι η ωτίτιδα
Με τον όρο ωτίτιδα οι γιατροί εννοούν ένα σύνολο λοιμώξεων στα αυτιά που κυμαίνονται από πολύ ελαφριές καταστάσεις που αντιμετωπίζονται απλά με παυσίπονα, έως και βαριές φλεγμονές που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί ακόμα και στο χειρουργείο. 

Η μέση ωτίτιδα, η πλέον κοινή από αυτές τις λοιμώξεις, «προσβάλλει» το τύμπανο και την εσωτερική κοιλότητα του αυτιού και προκαλείται από μικρόβια που προέρχονται από τη μύτη και τον λαιμό και κατορθώνουν να «ανέβουν» στο αυτί, μέσω του εσωτερικού πόρου που συνδέει λαιμό με αυτί (ευσταχιανή σάλπιγγα). Τα μικρόβια αυτά προκαλούν φλεγμονή, η οποία διογκώνει το βλεννογόνο της μύτης και μπορεί να αποφράξει την ευσταχιανή σάλπιγγα, στην οποία επίσης συγκεντρώνεται έκκριμα και αναπτύσσεται φλεγμονή.

Από τι προκαλείται η ωτίτιδα

Η ωτίτιδα είναι συχνότερη στα μωρά και τα νήπια για τους παρακάτω λόγους:

-Η ανατομία του αυτιού των μωρών είναι τέτοια ώστε η δίοδος από το αυτί προς τη μύτη είναι μικρότερη και οριζόντια, άρα το πέρασμα των μικροβίων ευνοείται. Ταυτόχρονα, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως για αν «πολεμήσει» όλα τα μικρόβια.
-Τα περισσότερα μωρά δε μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους -αυτό το καταφέρνουν σταδιακά μετά τα 2-2,5 χρόνια- με αποτέλεσμα τα εγκλωβισμένα μικρόβια να μην απελευθερώνονται εύκολα.
-Η πιπίλα, το μπιμπερό αλλά και το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί επίσης να ευθύνονται για τις μολύνσεις αυτές, καθώς δημιουργούν αρνητική πίεση εντός της στοματικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα να διανοίγεται παραπάνω από όσο πρέπει η ευσταχιανή σάλπιγγα.

Σε μεγαλύτερα παιδιά ωτίτιδα προκαλούν συνήθως οι εξής παράγοντες:
-Η συγκέντρωση μικροβίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (ειδικά αν το παιδί ξεκινά σε μικρή ηλικία).
-Το παθητικό κάπνισμα.
-Η υπερτροφία αδενεοειδών εκβλαστήσεων –τα λεγόμενα «κρεατάκια»: Για να διαπιστωθεί πλήρως το πρόβλημα αυτό, το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί από ΩΡΛ.
-Η αλλεργική ρινίτιδα.
-Συγγενείς ανωμαλίες (π.χ. υπερωιοσχιστία, Down, κυστική ίνωση, ανοσοανεπάρκεια).
-Ρόλο μπορεί να παίζει και η κληρονομικότητα, η οποία έχει να κάνει με την ανατομία του αυτιού, καθώς γονίδιο της ωτίτιδας δεν έχει βρεθεί.

Τα συνήθη συμπτώματα της ωτίτιδας
Συνηθίζεται, πριν την ωτίτιδα, να προηγείται μία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού, κατά τη διάρκεια ή μετά την οποία να εκδηλώνονται τα παρακάτω συμπτώματα:

Ωταλγία: Ο πόνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος και ανυπόφορος για το παιδί.
Βαρηκοΐα ή ελαφριά μείωση της ακοής ή αίσθημα πληρότητας στα αυτιά.
Ωτόρροια: Το υγρό στο αυτί, μάλιστα, μπορεί να είναι πυώδες και να μυρίζει δυσάρεστα
Πυρετός (μερικές φορές και αρκετά υψηλός)
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι: 
Ρινίτιδα, βήχας, ευερεθιστότητα, λήθαργος, εμετός, διάρροια και δυσκολία κατάποσης υγρών.

Πώς θα ανακουφίσετε το παιδί
Η παιδίατρος κ. Μαρία Παπαδάκη εξηγεί ότι καθώς ο πόνος της ωτίτιδας είναι ακαριαίος και ανυπόφορος για το παιδί, το πρώτο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς, πριν ακόμα επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο είναι να χορηγήσουν κάποιο παυσίπονο. 
Στη συνέχεια, αν πρόκειται για μωρό, στις πρώτες ενδείξεις ωτίτιδας ο παιδίατρος συνήθως χορηγεί αντιβίωση.

Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο των 2 ετών, ο παιδίατρος μπορεί να συμβουλεύσει να χειριστεί ο γονιός την ωτίτιδα με παυσίπονα για 48 ώρες, κι αν ο πόνος και ο πυρετός επιμένουν (μάλιστα ο πυρετός μπορεί να είναι πολύ υψηλός) πιθανώς να χορηγηθεί αντιβίωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς δεν θα πρέπει από μόνοι τους να χορηγούν σταγόνες (εκτός αν πρόκειται για εξωτερική και όχι για μέση ωτίτιδα, το οποίο θα κρίνει ο παιδίατρος), ούτε βέβαια «ζεστό λάδι» και άλλα παρόμοια γιατροσόφια.
Καλό είναι, μάλιστα, τις ημέρες που το παιδί υποφέρει από ωτίτιδα να αποφεύγεται το νερό (στο μπάνιο ας μην βρέχεται το κεφάλι) και η πισίνα.
Συγκεκριμένη πρόληψη για την ωτίτιδα δεν υπάρχει, όμως ο καλός καθαρισμός της μύτης (π.χ. με ορό) την περίοδο των ιώσεων οπωσδήποτε βοηθά.

Τέλος, αν η ωτίτιδα επαναλαμβάνεται, αν το παιδί έχει κρεατάκια ή αν το παιδί παρουσιάζει άλλα συμπτώματα, όπως το να κοιμάται με το στόμα ανοιχτό ή και να ροχαλίζει, ενημερώστε τον παιδίατρο, ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να επισκεφθείτε χειρουργό Παιδο-Ωτορινολαρυγγολόγο.

mama365

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki