Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

«Αν γνωρίζω ότι κάποιο ενήλικο ή ανήλικο άτομο κακοποιείται συστηματικά, πώς μπορώ να βοηθήσω;»

Στο ερώτημα αυτό δίνει απάντηση η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της ιστοσελίδας της.
Ειδικότερα:
Μπορείτε επώνυμα ή και ανώνυμα στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης (100) να το καταγγείλετε ή να ενημερώσετε άμεσα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή τις εισαγγελικές αρχές ή να τηλεφωνήσετε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης(197)
«Ν. 3500/2006 Περί Ενδοοικογενειακής Βίας. Ποινικές συμπεριφορές – Υποχρεώσεις και Ενέργειες αστυνομικών Υπηρεσιών- Παροχή αγωγής στα θύματα»

Ποιες συμπεριφορές θεωρούνται ως ποινικά αδικήματα 
σύμφωνα με το ν. 3500/2006.
Α) Πλημμελήματα:
άρθρο 6 
§ 1 ενδοοικογενειακή απλή σωματική βλάβη και εντελώς ελαφριά σωματική βλάβη που προξενείται από συνεχή συμπεριφορά,
§ 2 εδάφιο α΄ ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη,
§ 3 εδάφιο α΄ ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί,
§ 3 εδάφιο β΄ ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη τελεσθείσα ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας,
άρθρο 7 
§ 1 ενδοοικογενειακή παράνομη βία,
§ 2 ενδοοικογενειακή παράνομη απειλή,
άρθρο 
§ 1 ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας,
§ 2 ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκου,
άρθρο 10 
παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης.
Β) Κακουργήματα:
# ενδοοικογενειακή βαριά σωματική βλάβη (αρ. 6 § 2 εδάφιο β΄) με επιβαρυντική περίσταση αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του (αρ. 6 § 2 εδάφιο γ),
# βασανιστήρια (αρ. 6 § 4 εδάφιο α΄) με επιβαρυντική περίσταση όταν το θύμα είναι ανήλικος (αρ. 6 § 4 εδάφιο β΄),
# βιασμός εντός του γάμου (αρ. 8 § 1),
# κατάχρηση σε ασέλγεια εντός του γάμου (αρ. 8 § 2) και
# κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (αρ. 24).
...............
Ποια πρόσωπα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας:

Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει συγκατοίκηση οι σύζυγοι, γονείς, συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού εξ αίματος και εξ αγχιστείας και τα εξ υιοθεσίας τέκνα τους (αρ. 1 § 2 περ. α΄Ν.3500/2006).
Εφόσον συνοικούν οι συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τετάρτου βαθμού και πρόσωπα των οποίων επίτροπος, δικαστικός συμπαραστάτης ή ανάδοχος γονέας έχει ορισθεί μέλος ανάδοχης οικογένειας καθώς και κάθε ανήλικο πρόσωπο που συνοικεί στην οικογένεια(αρ. 1 § 2 περ. β΄Ν.3500/2006).
Εφόσον συνοικούν οι μόνιμοι σύντροφοι και τα τέκνα, κοινά ή ενός εξ αυτών.(α. 1 § 2 περ. γ΄Ν.3500/2006).
Οι τέως σύζυγοι (αρ. 1 § 2 περ. γ΄Ν.3500/2006), καθ’ όλο το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των οικογενειακών τους διαφορών και για πράξεις που πηγάζουν ακριβώς και μόνο από τις οικογενειακές διαφορές των τέως συζύγων.
................
ολόκληρο το άρθρο εδώ

Τους Ανθρώπους με το Καθαρό Βλέμμα μην τους φοβάσαι!
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Εκείνους, με το καθαρό βλέμμα, μην τους φοβάσαι

Πολλές φορές, όταν ο κόσμος με βαραίνει, όταν τα λόγια γίνονται ανυπόφορα και η καθημερινότητα κάνει τη σκέψη μου να ασφυκτιά, αποζητώ ένα ταξίδι μέσα σε μια καθαρή ματιά μ’ένα χάρτινο βαρκάκι γεμάτο ειλικρίνεια και με άνεμο γλυκό που νανουρίζει και γαληνεύει την ψυχή.
Καθαρή ματιά, βλέμματα από εκείνα που μένουν στη μνήμη ισόβια. 
Είναι εκείνοι οι λίγο πιο φωτεινοί άνθρωποι που όταν βρεθείς κοντά τους, γυρίζεις να τους κοιτάξεις ασυναίσθητα και για μια στιγμή μαγνητίζουν τη ματιά και τη σκέψη σου. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, πιάνεις τον εαυτό σου να τους θαυμάζει. Έχουν κάτι το διαφορετικό, όχι τόσο στην εικόνα τους, αλλά στο φως που εκπέμπουν. Είναι δυνατότερο από των υπολοίπων.
Σκεφτείτε το βλέμμα ενός παιδιού. 
Υπάρχει πιο καθαρό, ευαίσθητο, ζεστό, ειλικρινές βλέμμα; 
Γι’ αυτά τα βλέμματα μιλάμε. 
Για εκείνους τους ενήλικους που μεγαλώνοντας δεν έχασαν την παιδικότητά τους. Σπάνιος συνδυασμός από δύναμη και αδυναμία. Δύναμη να φανερώνουν τον εαυτό τους και αδυναμία να μην μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Γίνονται σκληρά κάποιες φορές ή τρυφερά κάποιες άλλες, μα πάντα είναι αληθινά.

Μέσα από τα μάτια τους, βλέπεις έναν ολόκληρο κόσμο.
Ξεγυμνώνουν την ψυχή και κοιτάς ακριβώς την αλήθεια τους. Τους εμπιστεύεσαι χωρίς περισπασμούς. Έχουν διαπεραστική ματιά και σφικτή χειραψία. Βλέπεις ατόφιο το θυμό και αληθινή τη χαρά τους. Διακρίνεις την απογοήτευση, την πίκρα ή την ευγνωμοσύνη. Θα δεις μέσα τους την αγάπη ή την αδιαφορία. Κι επειδή αντιπαθούν τις φλυαρίες, μέσα από τα μάτια τους, ακούς σκέψεις, συναισθήματα και πράξεις. Διαφανείς άνθρωποι, γνήσιοι.

Πιστεύω ότι οι ανθρωποι με το καθαρό βλέμμα γεννήθηκαν με αυτό το χάρισμα. 
Είναι κάτι στο χαμόγελό τους, στο είναι τους που δεν μπορούν να το ελέγξουν. Είναι η αύρα τους που θυμίζει φιλόξενη αυλή, σκιερό κήπο. Ίσως, ακόμη, έχουν έμφυτο το ταλέντο να βλέπουν τη ζωή με μια πιο καθαρή ματιά. 
Μια ματιά που δείχνει πως ευγνωμονούν για όλα όσα η ζωή τους δώρισε και δεν κουράζονται να αναζητούν την ομορφιά σε κάθε μέρα, στα χρώματα των λουλουδιών, σε μια βόλτα στη θάλασσα, σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία. Ζουν για τη μαγεία της στιγμής που, δεν μπορεί, κάποτε θα΄ρθει κι ύστερα θα αφεθούν σ’αυτήν και θα βιώσουν την ευτυχία.

Δεν έχεις να φοβάσαι. Έχεις μόνο να πάρεις τα πιο όμορφα μαθήματα ζωής. 
Αν σε συμπαθήσουν, θα το διαβάσεις. 
Αν σ’ ερωτευτούν, θα το δεις. 
Αν πάλι δεν τους κάνεις, θα σε απομακρύνουν χωρίς βερμπαλισμούς ή βαρύγδουπες εκφράσεις. 
Μισούν το παραμύθι, τις πλεκτάνες, τα σενάρια εντυπωσιασμού, την αυτοπροβολή. 
Οι άνθρωποι που τους ενδιαφέρουν και οι ψυχές. Εκείνες που φορούν πάντα τα καλά τους.
Σήμερα που οι καιροί είναι περισσότερο εντυπωσιακοί σε εμφάνιση, αλλά τραγικά κενοί και άγευστοι σε περιεχόμενο και ουσία, ένα καθάριο βλέμμα έχουμε ανάγκη να μας γνέψει να πλησιάσουμε, να κατακλύσει τη ζωή και τη σκέψη μας και να γεμίσει ο αέρας χρώματα.

Μαρία Πράπα

Το μπάνιο του μωρού: Μια από τις ομορφότερες στιγμές χαλάρωσης για σας και το μωρό σας.

Το μπάνιο του μωρού - ένας υπέροχος τρόπος συναισθηματικής σύνδεσης
Το μπάνιο του μωρού είναι μια από τις ομορφότερες στιγμές χαλάρωσης για εσάς και το μωρό και αποτελεί ευκαιρία για συναισθηματική επαφή μεταξύ σας. 
Θα πρέπει να γίνεται σε ήρεμο περιβάλλον, κατά προτίμηση την ίδια ώρα της ημέρας, με στοργή και τρυφερότητα. 
Αν για κάποιο λόγο νιώθετε ότι έχετε υπερένταση και δεν μπορείτε να προσφέρετε την απαραίτητη ηρεμία καλύτερα να επιλέξετε κάποια άλλη στιγμή της ημέρας όταν θα μπορείτε να το απολαύσετε περισσότερο.
Προετοιμασία. 
Είναι σημαντικό να έχουμε προετοιμάσει τον χώρο όπου θα κάνει μπάνιο το μωρό μας. 
Φροντίζουμε η θερμοκρασία του χώρου να είναι γύρω στους 21-23°C το χειμώνα. 
Γεμίζουμε το μπανάκι με χλιαρό νερό σε θερμοκρασία 36℃. 
Πριν βάλουμε το μωρό μέσα στο μπανάκι, ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού με τον αγκώνα ή με το ειδικό θερμόμετρο. 
Γεμίζουμε τη βρεφική μπανιέρα με νερό από 5 εκ. όταν είναι νεογέννητο έως 15 εκ. ύψος όταν θα είναι πιο μεγάλο, λίγο πιο κάτω από τη μέση του μωρού όταν αυτό είναι καθισμένο μέσα.
Συγκεντρώνουμε οτιδήποτε θα χρειαστούμε, όπως καθαρή πετσέτα και είδη πλυσίματος, κοντά στη μπανιέρα για να μην χρειαστεί να το αφήσουμε μόνο του ούτε για ένα δευτερόλεπτο. 
Μόλις γδύσουμε το μωρό, το κρατάμε αρχικά στην αγκαλιά μας να νιώσει ασφάλεια και σιγά σιγά το βάζουμε στο ειδικό μπανάκι του ή στο νιπτήρα. 
Όσο μεγαλώνει μπορούμε να προσθέσουμε και παιχνιδάκια μπάνιου για να περνάει η ώρα του ακόμα πιο ευχάριστα.
Πλύσιμο. 
Για το λούσιμο, προτιμήστε ένα προϊόν που δεν τσούζει τα μάτια του. 
Ρίξτε μια μικρή ποσότητα και τρίψτε το κεφαλάκι του πολύ απαλά.
Καθαρίστε επίσης προσεκτικά τα αυτάκια και την περιοχή πίσω από αυτά καθώς και το λαιμό. 
Ξεπλύνετε με χαμηλή ροή νερού είτε κάτω από τη βρύση είτε ρίχνοντας νερό με το χέρι σας.
Συνεχίζετε με το σώμα του, ρίχνοντας λίγο βρεφικό αφρόλουτρο και χαϊδεύοντας απαλά το κορμάκι του και δίνοντας έμφαση ανάμεσα στις πτυχές.
Ξεβγάλετέ το με χαμηλή πίεση νερού, είτε με το τηλέφωνο του ντους είτε με ένα ποτηράκι. 
Κρατήστε σταθερά το μωρό στα χέρια σας την ώρα που το βγάζετε από το μπάνιο, γιατί το βρεγμένο δερματάκι του θα γλιστράει.
Τυλίξτε το αμέσως με μια πετσέτα και σκουπίστε ταμποναριστά.

Για την καθημερινή φροντίδα του βρέφους είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε ξεχωριστό σαμπουάν και αφρόλουτρο και όχι προϊόντα 2 σε 1, διότι οι ανάγκες περιποίησης του τριχωτού και των μαλλιών είναι διαφορετικές από αυτές τις επιδερμίδας του σώματος. 
Το βρεφικό σαμπουάν πρέπει να έχει λιγότερες μαλακτικές ιδιότητες από αυτές του αφρόλουτρου, για να μην επιβαρύνει το τριχωτό αλλά να προσφέρει περισσότερη ενυδάτωση στην τρίχα.
Τραγούδια. 
Μπορεί να είναι μωράκι ακόμα και να νομίζετε ότι δε θα καταλάβει κάτι από όσα του τραγουδάτε. 
Η φωνή σας όμως, σε συνδυασμό με το νερό και το άγγιγμά σας που θα το κάνει να νιώθει ασφάλεια και αγάπη από όλη την περιποίηση που δέχεται. 
Καλό είναι να του λέτε συνήθως τα ίδια τραγουδάκια ώστε να τα συνδυάσει με την ώρα του μπάνιου και έτσι την επόμενη φορά όλα να είναι ακόμα πιο εύκολα.
Μασάζ. 
Μετά το μπάνιο καλό είναι να κάνετε στο μωρό σας ένα μασάζ με βρεφικό λαδάκι ή κάποια βρεφική ενυδατική κρέμα. 
Ξαπλώνετε το μωρό σας ανάσκελα. 
Ακουμπήστε ολόκληρη την παλάμη σας στο στήθος και την κοιλιά του και με απαλές κινήσεις αλείφετε όλο του το σώμα με το λάδι. 
Η ενυδάτωση του δέρματός του είναι απαραίτητη. 
Η ώρα αυτή επίσης μπορεί να συνδυαστεί με τραγούδι, αγκαλιές και βλεμματική επαφή για χαλάρωση και ηρεμία.

Όπως το μπάνιο αναζωογονεί τους ενήλικες, με τον ίδιο τρόπο αναζωογονεί και το μικρό σας μωρό. Μερικές φορές υπάρχουν και μωρά που στην αρχή δεν τους αρέσει το μπάνιο και γκρινιάζουν. Μην σας ανησυχήσει κάτι τέτοιο, γιατί αν μείνετε σταθεροί στην διαδικασία και ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, το μπάνιο του μωρού σας θα γίνει μια απολαυστική ρουτίνα στο πρόγραμμα της ημέρας.
Προσοχή: 
Η ασφάλεια του μωρού την ώρα του μπάνιου είναι σημαντική και δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο το μωρό να μείνει χωρίς κάποιον ενήλικα δίπλα του την ώρα του μπάνιου. Αν χρειαστεί να φύγετε από το χώρο, παίρνετε μαζί σας το μωρό τυλιγμένο σε μια πετσέτα. Μερικά δευτερόλεπτα αρκούν για να γλιστρήσει και να πνιγεί ένα μωρό!

Ναταλί Σαμπά
Παιδοψυχολόγος - Παιγνιοθεραπεύτρια
περισσότερα εδώ