Wednesday 3 September 2014

Πως να διδάξετε τα παιδιά σας να ζούνε απλά

Στις μέρες μας τα παιδιά «βομβαρδίζονται» με μηνύματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από την πίεση των συνομηλίκων, προκειμένου να αποκτήσουν τα πιο μοντέρνα παιχνίδια και gadgets.
 
 
Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά χρειάζονται λιγότερη ή καθόλου τηλεόραση και λιγότερα υλικά αγαθά, αλλά περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μεγαλύτερη φαντασία, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν οι ζωές τους κατακλύζονται από μονοδιάστατα παιχνίδια και από τα αρνητικά αποτελέσματα της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας.
Οι γονείς από την πλευρά τους μπορούν να δημιουργήσουν μια τέτοια ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι, ώστε τα παιδιά να μάθουν να ζουν με λιγότερα υλικά αγαθά. Διαβάστε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε στα παιδιά έναν απλούστερο τρόπο ζωής:
Μειώστε τον αριθμό των παιχνιδιών
Τα καταστήματα παιχνιδιών πολλές φορές περνούν το μήνυμα ότι τα παιδιά χρειάζονται πολλά παιχνίδια. Όμως όταν ένα παιδί έχει λιγότερα παιχνίδια, είναι σε θέση να κάνει περισσότερα πράγματα χρησιμοποιώντας τη φαντασία του. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο παιχνίδι, όχι περισσότερα υλικά αγαθά. Επιλέξτε παραδοσιακά παιχνίδια όπως πλαστικά τουβλάκια, μπάλες, σετ ζωγραφικής, παζλ και βιβλία, τα οποία δίνουν στα παιδιά πολλές ευκαιρίες για δημιουργία, καινοτομία και κριτική σκέψη.
Δημιουργήστε παιχνίδια μόνοι σας
Τα είδη οικιακής χρήσης μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν ως παιχνίδια. Δημιουργήστε κατασκευές από πλαστικά μπουκάλια και κουτιά από χαρτόνι ή φτιάξτε μια αυτοσχέδια μπάλα από παλιές κάλτσες. Διδάσκοντας τα παιδιά να κάνουν χρήση της φαντασίας τους με αντικείμενα που έχετε στο σπίτι, θα τα βοηθήσετε να αποβάλλουν τη νοοτροπία να θέλουν πάντα ένα νέο παιχνίδι.
Αφήστε το παιδί να συμμετέχει στις αγορές
Τα παιδιά λειτουργούν σαν σφουγγάρια: μιμούνται τις συνήθειες και τις αντιλήψεις των γονέων και τείνουν να παίρνουν τις αποφάσεις τους με βάση τις δικές μας επιλογές. Για παράδειγμα, εάν είστε σε ένα κατάστημα ρούχων μαζί με το παιδί δοκιμάστε να πείτε: «Τι ωραία κόκκινη μπλούζα! Μου αρέσει πολύ, αλλά έχω άλλη μία στο σπίτι που μοιάζει πολύ με αυτή». Το παιδί μπορεί να μην καταλάβει για τί ακριβώς μιλάτε, όμως θα «απορροφήσει» τη συνήθεια να είναι επιλεκτικό και να μην κάνει άσκοπες αγορές.

Μυήστε το παιδί στη φιλανθρωπία
Ο καθαρισμός του σπιτιού από αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε πια είναι μια διαδικασία στην οποία θα μπορούσε να συμμετέχει το παιδί σας. Για παράδειγμα, κάθε έξι μήνες ζητήστε από το παιδί να κρατήσει τα παιχνίδια με τα οποία παίζει περισσότερο και να σκεφτεί ποια θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε κάποιο άλλο παιδί. Κάντε το ίδιο με τα ρούχα του, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο βοηθάτε άλλα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Χρησιμοποιείστε το «θα μου άρεσε…»
Το «θέλω» είναι το ρήμα που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα παιδιά όταν ζητούν επίμονα κάτι. Αντί να καταφεύγουν σε αυτή τη λέξη, διδάξτε στα παιδιά σας τη φράση «θα μου άρεσε…». Αυτή η λεπτή αλλαγή στη διατύπωση μπορεί να μετατρέψει όλη τη νοοτροπία του παιδιού ως προς την απόκτηση περισσότερων πραγμάτων. Το «θέλω» φανερώνει απληστία, όμως το «θα μου άρεσε…» τα βοηθά να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να έχουν πάντα αυτό που θέλουν.

«Όχι, όχι θέλω το γιο-γιο»!!
Η πρώτη γνωριμία με την τουαλέτα

Όχι, όχι θέλω το γιο-γιο. Μπρρρρ, εδώ είναι τόσο κρύα και ψηλά! Μα πού με βάλατε, τι είναι αυτή η τρύπα; Θεούλη μου, κάνε να μην βγει κανένα χέρι και μ’ αρπάξει!

Για τα περισσότερα παιδιά
η πρώτη γνωριμία με την τουαλέτα είναι, εάν μη τι άλλο, δραματική. Κι όχι άδικα αφού συμβαίνουν τόσα «περίεργα» πράγματα εκεί, που τους προκαλούν φόβο και άγχος…
Η παγωμένη λεκάνη, τα ποδαράκια που είναι στον αέρα, το κουμπί που προκαλεί εκκωφαντικό θόρυβο, η από το πουθενά εμφάνιση νερού που ρουφάει και εξαφανίζει τα πάντα! Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά φοβούνται τα πράγματα που απαιτούν μια απότομη και απροσδόκητη αλλαγή. Η άγνωστη λοιπόν λεκάνη, τους προκαλεί πανικό.

Αλήθεια, τι μπορείτε να κάνετε ούτως ώστε να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί μαζί της και να καταφέρετε να ολοκληρώσετε με απόλυτη επιτυχία την εκπαίδευση της τουαλέτας;

Συστήστε του τη λεκάνη και το καζανάκι και δείξτε του πώς τα χρησιμοποιούμε. Πείτε του πως στη λεκάνη κάνουμε την ανάγκη μας και το νερό που βγαίνει πατώντας το συγκεκριμένο κουμπί τη διατηρεί καθαρή. Αν σας ρωτήσει «πού πηγαίνουν», πείτε του καλύτερα «σε μια μεγάλη θάλασσα που βρίσκεται πολύ μακριά μας». Ξεκαθαρίστε του πως δεν υπάρχει περίπτωση το νερό αυτό να παρασύρει και εκείνο.
Τραβάτε το καζανάκι αφού βγει το παιδί από το μπάνιο και σταδιακά βοηθήστε το να συνηθίσει τον ήχο, αφήνοντάς το να τον ακούει από απόσταση. Θα δείτε πως γρήγορα θα νιώσει έτοιμο όχι μόνο να τραβά το ίδιο το καζανάκι, αλλά και να κοιτά μέσα στη λεκάνη κατά τη διάρκεια της… εξαφάνισης!
Αγοράστε ένα καθισματάκι που προσαρμόζεται στη λεκάνη –μια καλή ιδέα είναι να το διαλέξει το ίδιο– για να μην παγώνει και ένα σκαμνάκι για να μπορεί να ανεβοκατεβαίνει μόνο του.

Της Έλενας Γεμελιάρη, με τη συνεργασία της

Γεωργίας Μπιαμή, ψυχολόγου
paidimag

Ο Τρύγος και τα Σταφύλια κάνουν επίσκεψη
στο... Νηπιαγωγείο


Ο τρύγος στην τέχνη είναι ένα από τα πρώτα θέματα που μπορούμε να επεξεργαστούμε στο νηπιαγωγείο.

Παιδικά ποιήματα για τον τρύγο

Το σταφύλι καλλιεργείται από τους αμπελουργούς σε αμπέλια. Μπορούμε επίσης να το δούμε και σε κληματαριές, χαρίζοντας πέρα από τα γλυκόρωγα σταφύλια και μια παχιά σκιά στους ανθρώπους.
 
περισσότερα εδώ: dreamskindergarten
 
 
55 χρήσιμες συνδέσεις για τον τρύγο, το σταφύλι, το κρασί... προερχόμενες από ελληνικά ιστολόγια και ιστοσελίδες συναδέλφων εκπαιδευτικών,

θα τις βρείτε εδώ: taniamanesi

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki