Saturday 5 November 2016

Λιγότερο αλάτι στο φαγητό των παιδιών
Too Many Kids Still Eating Too Much Salt

Το πολύ αλάτι είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. 
Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, τα παιδιά στις ΗΠΑ καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού από τη συνιστώμενη.
"Η μείωση του αλατιού θεωρείται μία πολύ καλή στρατηγική για τη μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτή η μελέτη, είναι μια από τις προσπάθειες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ να παρακολουθηθεί η πρόσληψη αλατιού από τους Αμερικανούς”, σημείωσε η αναλύτρια Zerleen S. Quader.
"Γνωρίζουμε ήδη ότι σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή ή το φύλο, καταναλώνουν περισσότερο αλάτι από εκείνο που συστήνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής". 
Οι διατροφικές προτιμήσεις της παιδικής ηλικίας ακολουθούν τα άτομα και στην ενήλικη ζωή τους και τους θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων στη συνέχεια.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 2.142 παιδιών ηλικίας 6 έως 18 ετών και διαπίστωσαν ότι η μέση κατανάλωση αλατιού σε αυτές τις ηλικίες ήταν 3,256 mg/ημέρα, χωρίς καν να υπολογίζεται το επιτραπέζιο αλάτι, όταν η σχετική σύσταση είναι μεταξύ 1,9 και 2,3 mg. 
Η κατανάλωση του αλατιού προερχόταν από διάφορες πηγές- το 39% προερχόταν από το δείπνο, το 31% από το γεύμα, το 16% από σνακ και το 14% από το πρωινό γεύμα. Το 58% του αλατιού που προσλάμβαναν τα παιδιά ήταν από προϊόντα του σούπερ μάρκετ, το 16% από είδη fast food και το 10% από προϊόντα του σχολικού κυλικείου. 
Μόλις δέκα τροφές που τρώνε τα παιδιά, συνηγορούν για το 50% της ημερήσιας πρόσληψης σε αλάτι: πίτσα, μεξικάνικα πιάτα, σάντουιτς και μπέργκερ, ψωμί, αλλαντικά, σούπες, σνακ, τυρί, γάλα και πουλερικά.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ένα στα 9 παιδιά ηλικίας 8-17 ετών έχουν υπέρταση ήδη από αυτήν την ηλικία.
Οι ερευνητές παρέθεσαν μια σειρά από συμβουλές με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού από τα παιδιά:
Φροντίστε η διατροφή του παιδιού σας να είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, χωρίς προσθήκη αλατιού ή σαλτσών.
Διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες στα τρόφιμα που φαίνεται να προτιμά το παιδί. Οι τροφές που έχουν λιγότερα από 140 mg/μερίδα θεωρούνται φτωχά σε αλάτι.
Ζητήστε διατροφικές πληροφορίες στα εστιατόρια και στο σούπερ μάρκετ αναζητήστε τρόφιμα φτωχά σε αλάτι.

Πυρετικοί σπασμοί στα παιδιά - Febrile Convulsions

Πόσο επικίνδυνοι είναι και πως αντιμετωπίζονται;

Οι γονείς είναι εξοικειωμένοι με τις εμπύρετες καταστάσεις στα παιδιά. Ωστόσο, όταν το παιδί εκδηλώσει πυρετικούς σπασμούς τότε επικρατεί ανησυχία και φόβος για την επίπτωση τους στην υγεία του. 
Τι πρέπει να κάνουν;
Ο πυρετός είναι συνυφασμένος με την ανθρώπινη ύπαρξη και αποτελεί ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μάχεται κατά ιών και βακτηρίων που απειλούν την υγεία μας. Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έως το 5% των μικρών παιδιών θα εκδηλώσει κάποια στιγμή μια εμπύρετη κρίση. Και αυτό συνήθως συμβαίνει όταν έχουν προσβληθεί από γρίπη, κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη.

«Πράγματι, οι πυρετικοί σπασμοί είναι ένα αρκετά συνηθισμένο και σχετικά ακίνδυνο φαινόμενο. Γύρω στο 5% του παιδιατρικού πληθυσμού ενδέχεται να παρουσιάσει πυρετικούς σπασμούς. Τυπικά συμβαίνει σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 χρονών, με μέσο όρο της ηλικίας που παρουσιάζονται γύρω στους 18 μήνες. Είναι πιο συνηθισμένο στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια. 
Συμβαίνει κατά κανόνα σε υγιή παιδιά που ανεβάζουν γρήγορα πυρετό συνήθως πάνω από 39 C, χωρίς στοιχεία ενδοκρανιακής λοίμωξης ή νευρολογικής ασθένειας», 
Και προσθέτει: 
«οι σπασμοί μπορεί να παρουσιαστούν πριν καταλάβουμε ότι το παιδί έχει πυρετό, ενώ δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν μόλις ξεκινήσει ένα πυρετικό επεισόδιο».
Οι πυρετικοί σπασμοί, διακρίνονται σε: 
απλούς πυρετικούς σπασμούς, δηλαδή ένα επεισόδιο με γενικευμένους σπασμούς και στα 4 άκρα και διάρκεια μικρότερη από 15 λεπτά και 
επιπλεγμένους πυρετικούς σπασμούς, δηλαδή ένα επεισόδιο με γενικευμένους σπασμούς διάρκειας μεγαλύτερης από 15 λεπτά ή πολλαπλά επεισόδια με σπασμούς μέσα σε ένα 24ωρο ή σπασμούς μόνο σε μία πλευρά του σώματος.
«Η τυπική εικόνα ενός παιδιού με πυρετικούς σπασμούς απαρτίζεται από απώλεια των αισθήσεών του, το παιδί έχει τα μάτια συνήθως ανοικτά, το βλέμμα προσηλωμένο μπροστά ή πλάγια, οι μύες του σώματος γίνονται άκαμπτοι και μετά παρουσιάζονται σπασμοί και στα τέσσερα άκρα. Επίσης, το δέρμα γίνεται ωχρό και μερικές φορές κυανό», 
σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκη.
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι, οι πυρετικοί σπασμοί οφείλονται στο συνδυασμό χαμηλής ανοχής του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) για σπασμούς με έναν εξωγενή παράγοντα που είναι ο πυρετός.

Οι λόγοι της χαμηλής ανοχής του ΚΝΣ για σπασμούς φαίνεται να είναι γενετικοί. Στατιστικά το 24% των παιδιών έχει οικογενειακό ιστορικό με πυρετικούς σπασμούς και το 4% έχει οικογενειακό ιστορικό με επιληψία.
«Ο υποθάλαμος που είναι το κέντρο του εγκεφάλου όπου ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος φαίνεται να έχει κεντρικό ρόλο όπως επίσης και κάποιες συγγενείς καναλοπάθειες όπως οι : SCN1A, SCN9A, GPR98, GABRG2. Όμως, ο πυρετός που προκαλεί πυρετικούς σπασμούς φαίνεται συχνότερα ότι οφείλεται σε κάποιες συγκεκριμένες λοιμώξεις, όπως κάποιες γαστρεντερίτιδες (Shigella, Rotavirus) και κάποιες λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού, όπως HHV6 και HHV7», αναφέρει ο Παιδίατρος - ειδικός Παιδονευρολόγος, Μηνάς Καπετανάκης.
Τι να κάνετε σε περίπτωση το παιδί εμφανίσει πυρετικούς σπασμούς
Αν και όπως προαναφέρθηκε οι πυρετικοί σπασμοί είναι ένα αρκετά συνηθισμένο και σχετικά ακίνδυνο φαινόμενο, μπορείτε να έχετε κατά νου κάποιες βασικές ενέργειες ώστε εάν προκύψει στο παιδί σας να διαχειριστείτε την κατάσταση με ψυχραιμία και ασφάλεια:
- Ελέγξτε τη θερμοκρασία του παιδιού.
- Γδύστε το παιδί για να κατεβάσετε τη θερμοκρασία του σώματος.
- Χορηγείστε αντιπυρετικά από το ορθό.
- Μην βάζετε ποτέ κάτι στο στόμα του παιδιού.
- Εάν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του ξαπλώστε το στο πλάι.
- Εάν ο γιατρός έχει συνταγογραφήσει διαζεπάμη (Diazepam, Stesolid) την χορηγείτε από το ορθό, εάν οι σπασμοί δεν σταματήσουν μέσα σε 10 λεπτά.

«Επικοινωνήστε άμεσα με το νοσοκομείο εάν :
- Είναι το πρώτο επεισόδιο πυρετικών σπασμών για το παιδί,
- Το παιδί είναι κάτω των 12 μηνών,
- Οι σπασμοί εμφανίζονται μετά από μερικές μέρες που το παιδί είναι άρρωστο,
- Το παιδί παρουσιάσει περισσότερα από ένα επεισόδιο σπασμών μέσα σε ένα 24ωρο,
- Οι σπασμοί κρατήσουν πάνω από 10 λεπτά,
- Το παιδί παρουσιάσει σπασμούς μόνο σε μία πλευρά του σώματος,
- Το παιδί δεν συνέλθει μετά από μερικά λεπτά και
- Το παιδί μετά τους σπασμούς παρουσιάσει παράλυση σε ένα μέρος του σώματος», συμβουλεύει ο κ. Καπετανάκης.

Μια είδηση που προκαλεί φρίκη


Λύπη, μόνο λύπη για το θύμα και τους θύτες...
Δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου...
Είναι παιδιά 10χρονα, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι...

Ας μην αρχίσουν οι "ειδικοί" να υποστηρίζουν ότι "έψαχναν" τα παιδιά τη σεξουαλικότητά τους. 
Δεν "έπαιζαν το γιατρό"....
Κακοποίησαν, κανονικά και βάναυσα...
Πότε πρόλαβαν, Θεέ μου, να διαφθαρούν τόσο;
Τι είδους οικογένειες τα ανατρέφουν;
Αυτές οι πράξεις από βιώματα παράγονται...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki