Thursday 12 March 2009

Σχολείο... ελληνικό δημόσιο σχολείο...

Αφιερωμένο.......


Με σπασμένα παράθυρα και ξηλωμένες πόρτες....
Με υπόγειες τάξεις , με υγρασία και μούχλα....
Με παιδιά κουκουλωμένα στα θρανία....
Με καθηγητές κουρασμένους... απογοητευμένους....
Με καθηγητές αδιάφορους... με παιδιά χαμένα....
Με καταλήψεις και απεργίες....
Με όνειρα που βρωμίζονται μέσα στις κρύες τάξεις....
Με παιδιά που προσπαθούν... που αγωνιούν....
Με παιδιά που ελπίζουν... που αντέχουν....
Με συνθήματα στους τοίχους....
Με σπασμένα φτερά... και βαριές τσάντες....

Αναρτήθηκε από elli........ στις 
Δευτέρα, Φεβρουάριος 02, 2009

Τι οπλίζει, κάθε τόσο, το χέρι νεαρών μακελάρηδων;

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 17ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΙΣΕΒΑΛΕ 
ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΟΛΕΓΙΟ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ 
ΔΕΚΑ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ
Μακελάρης χωρίς αιτία
 Ο Τιμ Κρέτσμερ, ένα «συνηθισμένο παιδί», 
σε φωτογραφία του 2004, 
με το έπαθλο αγώνων τένις (φωτ. Reuters)
 
ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Με ένα από τα δεκαοκτώ όπλα που είχε στην κατοχή της η οικογένειά του, ο 17χρονος Τιμ Κρέτσμερ σκόρπισε τον τρόμο σε τεχνικό κολέγιο βορειοανατολικά της Στουτγκάρδης, πυροβολώντας χθες θανάσιμα δεκαεπτά άτομα, προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός από τις ανταλλαγές πυρών με αστυνομικούς.

Γύρω στις εννέα και μισή το πρωί, ο νεαρός, ντυμένος στα μαύρα, εισέβαλε στο κολέγιο Αλμπερτβιλ του Βίνεντεν και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, σύμφωνα με τους μάρτυρες.  
Από τους πρώτους πυροβολισμούς βρήκαν τον θάνατο δέκα μαθητές 15 έως 17 ετών (χθες το απόγευμα ένας από τους τραυματισμένους νεαρούς υπέκυψε στα τραύματά του), καθώς και τρεις καθηγητές, ανάμεσα στους οποίους και μια νεαρή γυναίκα που είχε πιάσει δουλειά στο σχολείο πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Στην προσπάθειά του να διαφύγει σκότωσε και τρεις περαστικούς και στη συνέχεια μπήκε σε διερχόμενο όχημα, έδιωξε τον οδηγό και οδηγώντας ο ίδιος τράπηκε σε φυγή. Σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις -ανάμεσά τους και επίλεκτες μονάδες δράσης, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων και ελικοπτέρων- τον καταδίωξαν.
Σαράντα χιλιόμετρα πιο μακριά εντοπίστηκε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Από τους πυροβολισμούς που αντηλλάγησαν έπεσε νεκρός ο δράστης, ενώ τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί.
Ο συνολικός αριθμός των τραυματισμένων παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος, ενώ κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του Τιμ Κρέτσμερ εκκενώθηκε το κολέγιο, περικυκλώθηκε τμήμα της πόλης, ενώ σοκαρισμένοι οι γονείς των μαθητών δέχονταν ψυχολογική στήριξη σε πισίνα κοντά στο σχολείο.
 
Εκατοντάδες αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες στα περίχωρα της πόλης, ανάμεσά τους και στο σπίτι του υπόπτου, όπου η μητέρα του -σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ- απουσίαζε στο κομμωτήριο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Κόνραντ Γκέλντεν, «ο δράστης όπλιζε συνεχώς. Όταν οι πρώτοι αστυνομικοί έφθασαν στον τόπο του μακελειού ανακάλυψαν πτώματα σε δύο από τις αίθουσες του κολεγίου».
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης - Βιρτεμβέργης, Χέριμπερτ Ρεχ, υπογράμμισε ότι ο «ένοπλος νεαρός είχε πρόθεση να καταστρέψει όλο το σχολείο» και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρχε καμιά αξιοπερίεργη συμπεριφορά στο ιστορικό του που να αφήνει περιθώρια σκέψης για μια ανάλογη ενέργεια».

Μέρκελ: Ασύλληπτο...
Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βερολίνου, Ούλριχ Βίλχελμ, δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος», ενώ αργότερα το απόγευμα σε λακωνική της δήλωση η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «ασύλληπτη» μια τέτοια σφαγή και εξέφρασε την οδύνη και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού προέδρου Χερστ Κέλερ, που έκανε λόγο για τη «βαθιά θλίψη» που αισθάνθηκε για το περιστατικό.
 
Το φονικό στο κολέγιο της Στουτγκάρδης φέρνει στο νου παρόμοιο μακελειό που σημειώθηκε στη Γερμανία στις 26 Απριλίου του 2002, όταν 16 άτομα (ανάμεσα στα οποία και δύο καθηγητές) πυροβολήθηκαν σε λύκειο της Ερφούρτης από μαθητή 19 χρόνων, που είχε μείνει στάσιμος και ο οποίος μετά το αιματηρό συμβάν αυτοκτόνησε. Στη συνέχεια η νομοθεσία η σχετική με την κατοχή όπλων έγινε πολύ πιο αυστηρή.
 
Τον Νοέμβριο του 2006, δράμα απεφεύχθη την τελευταία στιγμή στη γερμανική πόλη Εμσντετεν, όταν πρώην μαθητής με προβλήματα κατάθλιψης, ντυμένος στα μαύρα και ζωσμένος με εκρηκτικά, κατέλαβε το κολέγιο της πόλης και τραυμάτισε 37 άτομα, προτού αυτοκτονήσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/03/2009

Συμβαίνουν και «εις Παρισίους»: Γεμάτο το καλάθι αλλά με ληγμένα!! Gemáto to kaláthi allá me ligména!!

6.3.2009
Αγοράζουν φθηνά προϊόντα που λήγουν οι Γάλλοι λόγω της κρίσης
 
Στη Γαλλία οι καταναλωτές έχουν βρει τον τρόπο εν μέσω οικονομικής κρίσης, να γεμίζουν φθηνά το καλάθι τους σε καταστήματα της περιφέρειας ως επί το πλείστον, βρίσκοντας δεκάδες βασικά προϊόντα έως και δύο φορές κάτω από την αρχική τους τιμή. Πρόκειται για είδη που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης και προκειμένου να καταστραφούν, τα καταστήματα τα πωλούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές ή προέρχονται από το πλεόνασμα των βιομηχανιών. Οι διαφορές στα προϊόντα των συγκεκριμένων καταστημάτων και των μεγάλων σούπερ μάρκετ σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλες, οπότε αθροιστικά κάνουν την διαφορά στον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki