Friday 12 June 2015

Κρίσεις άσθματος, αλλεργίες και έκζεμα σε παιδιά και εφήβους από το πρόχειρο φαγητό
Junk food linked to asthma and eczema in children

Έφηβοι και πρόχειρο φαγητό είναι μάλλον έννοιες στενά συνδεδεμένες. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση πρόχειρων γευμάτων έστω και 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος, έκζεμα και αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα.

Οι ερευνητές που ανέλυσαν την παγκόσμια συχνότητα των αλλεργιών και τις διατροφικές συνήθειες των νέων επανήλθαν με στοιχεία από περισσότερα από 500.000 παιδιά από 50 χώρες του κόσμου, τα οποία κατέδειξαν ότι η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να ευθύνεται για την αυξανόμενη συχνότητα αυτών των αλλεργικών καταστάσεων.
Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν παιδιά ηλικίας 6-7 ετών και 13-14 ετών και προέρχονται από ερωτηματολόγια διατροφής και αλλεργιών που συμπλήρωσαν οι γονείς τους και οι ίδιοι οι έφηβοι αντιστοίχως.
Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες και τις αλλεργικές κρίσεις κατά το τελευταίο 12μηνο.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Thorax», η μελέτη τους έδειξε πως η κατανάλωση φρούτων τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ασκεί «δυνητικά προστατευτική δράση» έναντι του σοβαρού άσθματος, καθώς μειώνει τον κίνδυνο κατά 11% στους εφήβους και κατά 14% στα παιδιά.

Αντιθέτως, η κατανάλωση φαστ φουντ, τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού άσθματος κατά 39% στους εφήβους και κατά 27% στα παιδιά.
Αντίστοιχες αυξήσεις παρατηρήθηκαν με τα φαστ φουντ και στην σοβαρή ρινοεπιπεφυκίτιδα (αλλεργικά συμπτώματα από τη μύτη και τα μάτια) και στο σοβαρό έκζεμα.
Τα πρόχειρα φαγητά, όπως τα χάμπουργκερ και οι τηγανητές πατάτες, συνήθως περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, λένε οι ερευνητές.

infokids

Σχέδια με σπιτάκια για σταυροβελονιά - House cross stitch patterns

και κάθε λογής χειροτεχνήματα, κατασκευές για παιδιά ...


... στο ιστολόγιο μας,  Εργόχειρον

Η ανακύκλωση έπιασε τόπο!!! - Μπράβο στα παιδιά!!

Στη δωρεά καρδιογράφου στο «Αχιλλοπούλειο» θα προχωρήσει το 5ο Δημοτικό Βόλου στο πλαίσιο της τρίχρονης ανακύκλωσης διαφόρων υλικών που πραγματοποιείται στο σχολείο με τη συνδρομή διδασκόντων, μαθητών και γονέων.

Ο καρδιογράφος έχει ήδη σταλεί στο Νοσοκομείο και φέρει ως δωρεά το όνομα του 5ου Δημοτικού Βόλου λόγω των σημαντικών και συστηματικών προσπαθειών του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η δωρεά επρόκειτο να γίνει χθες, αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του διοικητή κ. Καραμπάτσα, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον να παραλάβει ο ίδιος τον εξοπλισμό σε ειδική εκδήλωση, θα έγινε σήμερα.
Η «Θ» βρέθηκε χθες στο 5ο Δημοτικό Βόλου και συνομίλησε με το διευθυντή του σχολείου κ. Απόστολο Ατσιά καθώς και τους έξι μαθητές, ένας από κάθε τάξη, που θα τον συνοδεύσουν  στο Νοσοκομείο για τη δωρεά του καρδιογράφου.
Ο κ. Ατσιάς τόνισε πως «μια προσπάθεια που υλοποιείται στο σχολείο μας εδώ και τρία χρόνια, σχετίζεται με την ανακύκλωση υλικών, όπως πλαστικό, καπάκια, χαρτί, γυαλί και μπαταρίες. Αυτή η προσπάθεια αποσκοπεί πρώτον, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών, δεύτερον στην οικονομική ενίσχυση του σχολείου μέσα από την εταιρεία ανακύκλωσης με την οποία συνεργαζόμαστε και τρίτον στην δημιουργία ξεχωριστών πρωτοβουλιών, όπως η δωρεά καρδιογράφου από τη μεριά της εταιρείας ανακύκλωσης προς το Νοσοκομείο Βόλου στο όνομα του 5ου Δημοτικού Βόλου».
Στον αύλειο χώρο του σχολείου έχουν εγκατασταθεί ήδη τρεις κάδοι ανακύκλωσης που συνεχώς γεμίζουν ασφυκτικά με υλικά που φέρνουν οι μαθητές από τα σπίτια τους. Μάλιστα κάθε δύο εβδομάδες οι κάδοι γεμίζουν και αδειάζουν, ενώ τα έσοδα κάθε χρόνο αγγίζουν τα 1.000 ευρώ και αξιοποιούνται από τη σχολική κοινότητα. 
Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε και την ποσότητα και την ποιότητα με την επιλογή και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών, γιατί το σχολείο είναι ευαισθητοποιημένο σε τέτοια ζητήματα και μπορεί να ανοίξει και δρόμους στην κοινωνία όντας πρωτοπόρο σε πολλά κοινωνικά θέματα. Και αυτή την πρωτοβουλία την έχουν αγκαλιάσει όλοι, γονείς, διδάσκοντες, μαθητές» τόνισε ο διευθυντής.
......................
Η Σ. Κ. μάς είπε πως καθημερινά φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η Ε. Α. πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε, καθώς ωφελεί το περιβάλλον». Από την πλευρά του ο Γ. Κ. υπογράμμισε πως «δεν πετάμε τα υλικά αλλού, αλλά τα ανακυκλώνουμε και χρησιμοποιούνται ξανά».

infokids

Ποιοι γονείς έχουν επιθετικά παιδιά;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η παιδική επιθετικότητα επηρεάζεται
από την ψυχοδυναμική της οικογένειας.

Can a Child's Behavior Reflect Discipline?

Τι μπορεί όμως να κάνουν λανθασμένα οι γονείς που οδηγεί τελικά στην ανάπτυξη της επιθετικότητας;

1) Η εξελικτική ψυχολογία υποστηρίζει ότι οι γονείς που χρησιμοποιούν αυστηρές τιμωρίες έχουν επιθετικά παιδιά. Πολλοί είναι εκείνοι οι γονείς που σκέφτονται ότι μια αυστηρή τιμωρία για την επιθετική ενέργεια του παιδιού τους θα επενεργήσει κατασταλτικά και θα την μετριάσει. Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Τα παιδιά που έχουν τιμωρηθεί συστηματικά για την επιθετικότητα τους είναι κατά κανόνα πιο επιθετικά από ό,τι είναι τα παιδιά που είχαν επιεικέστερη μεταχείριση. Αυτό συμβαίνει γιατί η τιμωρία προκαλεί έντονη εσωτερική θυμική αναστάτωση, γεγονός που προκαλεί περισσότερη επιθετικότητα. Επίσης, ο επιθετικός γονέας αποτελεί πρότυπο για μίμηση. Έτσι το παιδί εκδηλώνει μεγαλύτερη επιθετικότητα μιμούμενο τις επιθετικές ενέργειες του τιμωρητικού γονέα.
2) Οι γονείς που δείχνουν μεγάλη ανοχή στην επιθετικότητα του παιδιού και την αφήνουν ελεύθερα να εκδηλώνεται τελικά έχουν επιθετικά παιδιά. Οι γονείς που επιτρέπουν στο παιδί να εκφράζει ελεύθερα τις επιθετικές του διαθέσεις και προς τους ίδιους και προς τους άλλους (γιατί πιθανότατα πιστεύουν ότι η ελεύθερη έκφραση μιας αρνητικής διάθεσης έχει καθαρτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα) έχουν επιθετικά παιδιά, γιατί η επιθετικότητα παράγει επιθετικότητα.
Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να αποτρέπουν τη δημιουργία εκρηκτικών καταστάσεων και να αποτρέπουν διαμάχες και αντιδικίες μεταξύ των παιδιών, χωρίζοντάς τα πριν αρχίσουν οι διαπληκτισμοί. Όταν όμως εκδηλωθούν τέτοιες ενέργειες πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια –εκτός της αυστηρής τιμωρίας- να τις σταματήσουν το συντομότερο. Ο στοργικός γονέας μπορεί να επινοήσει ποικίλους τρόπους να καθησυχάσει το παιδί και να το επαναφέρει γρήγορα στην ηρεμία και την τάξη.
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki