Saturday 18 July 2009

Για τα παιδιά δεν έχει αγκάθια

Μοιάζει να είναι βγαλμένος από το παραμύθι «Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν». 
Γέννημα θρέμμα του Κισσάβου- του βουνού που από τα ψηλά προς τα δυτικά αγναντεύει τον κάμπο της Λάρισας και προς τα ανατολικά το Αιγαίο- το ζωάκι της φωτογραφίας έπεσε σε καλά χέρια: σε παιδικά.
 
Στο οδόστρωμα οι δύο μικροί τού χάρισαν τη στοργή τους, γλιτώνοντάς τον κιόλας από τα οχήματα.
 
Τα παιδιά, χαρούμενα, χαμογελούν στον φακό.
 
Και ο σκαντζόχοιρος για το χατίρι τους έχει «μαλακώσει» τ΄ αγκάθια του.

[ΑΠΕ/ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ] 
Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Η Νομαρχία «σφραγίζει» παιδικό σταθμό μεταναστών

Ύστερα από μία μακρόχρονη διαδικασία ελέγχων, η Νομαρχία Αθηνών αποφάσισε να κλείσει οριστικά τον παιδικό σταθμό που φιλοξενούσε παιδιά μεταναστών στην οδό Λευκωσίας, κοντά στην πλατεία Αμερικής. 

«Ο λόγος της σφράγισης; Δεν πληρούνται οι προδιαγραφές που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Εμείς έχουμε επισκεφθεί το χώρο. Πράγματι ο μέσος Έλληνας δεν θα έστελνε το παιδί του εκεί. Οι ελλείψεις είναι αρκετές και το προσωπικό δεν είναι εξειδικευμένο. Όμως οι μετανάστες της περιοχής τον προτιμούν. Το ωράριο του είναι βολικό (έξι το πρωί με έξι το βράδυ), το κόστος ιδιαίτερα χαμηλό και εμπιστεύονται τους ανθρώπους του», σημειώνει το διαδικτυακό περιοδικό για μετανάστες, Διαβατήριο , προσθέτοντας: «Δύσκολη η απόφαση. Θεωρητικά ο νόμος προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών που πρέπει να απολαμβάνουν υπηρεσίες αυξημένης ποιότητας. Τι υπηρεσίες όμως θα απολαμβάνουν αν κλείσει ο σταθμός. Που θα πάνε τα παιδιά; Η απόφαση της Νομαρχίας δίνει την εντολή στους υπεύθυνους του σταθμού να ενημερώσουν τους γονείς να βρουν άλλον σταθμό για τη νέα χρονιά».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η Νομαρχία ως διοίκηση έχει 100% δίκιο στην απόφαση της, σε ένα αποστειρωμένο κράτος ελεγκτών αυτές είναι οι διαδικασίες».

Ωστόσο, «Οι εκπρόσωποι μας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν εκλέγονται μόνο για να εφαρμόζουν τους νόμους. Για αυτό αρκούσε και ο διορισμένος Νομάρχης του προηγούμενου καθεστώτος. Εκλέγονται για να σχεδιάζουν και να υλοποιούν πολιτικές. Οπότε έχουν επιλογές. Θα μπορούσαν λοιπόν να εφαρμόσουν το νόμο αλλά παράλληλα να προτείνουν και λύσεις στο πρόβλημα που δημιουργείται. Θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν την οργάνωση των Γυναικών της Σιέρα Λεόνε που έχει την ευθύνη του σταθμού να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές του νόμου. Θα μπορούσαν να προτείνουν λύσεις που δεν περιλαμβάνουν την οργάνωση. Θα μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα. Σίγουρα όμως θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη σφράγιση του παιδικού σταθμού γιατί στις μέρες που ζούμε η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τις άλλες «κινήσεις» του Νομάρχη, γεννά συγκεκριμένους συνειρμούς...».

Τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση των παιδιών — Ways to help your child build self-confidence

Ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τα παιδιά μας να αγαπήσουν, να αποδεχθούν και να εκτιμήσουν τον εαυτό τους.
Ορισμένοι απλοί τρόποι που έχουμε εφαρμόσει εμείς για να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών –και τους οποίους προτείνω να δοκιμάσετε κι εσείς– είναι οι εξής:
  1. Πείτε στα παιδιά ότι τα αγαπάτε. Αγκαλιάστε τα. Αγγίξτε τα. Κάντε το συχνά, κάντε το κάθε μέρα.
  2. Ενθαρρύνετέ τα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Επιλέξτε προσεκτικά το γυμναστή ή τον προπονητή τους. Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
  3. Προσέξτε τι λέτε. Προσέξτε τα επίθετα που χρησιμοποιείτε για να χαρακτηρίσετε τα παιδιά σας, ιδιαίτερα όταν είστε εκνευρισμένοι. Έχετε ποτέ αποκαλέσει το παιδί σας «παλιόπαιδο», «απρόσεχτο», «γκρινιάρη», «τεμπέλη», «χαζό»; Το παιδί δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ του τι κάνει και του τι είναι. Οι λέξεις είναι σπόροι που φυτεύονται μέσα στο μυαλό του. Οι σπόροι φυτρώνουν και τα αρνητικά αυτά χαρακτηριστικά γίνονται ακόμα μεγαλύτερα.
  4. Σταματήστε να κριτικάρετε το σώμα σας μπροστά στα παιδιά σας. Σταματήστε να κριτικάρετε το σώμα άλλων μπροστά στα παιδιά σας.
    Και φυσικά σταματήστε να κριτικάρετε το σώμα των παιδιών σας.
    Ο καθημερινός βομβαρδισμός από τέλεια σώματα και τέλεια πρόσωπα είναι καταιγιστικός. Μην τον ενισχύετε. Σταματήστε να αγοράζετε περιοδικά μόδας που προωθούν συγκεκριμένα πρότυπα. Κάνουν κακό και στη δική σας αυτοεκτίμηση.
  5. Επαινέστε τα παιδιά σας όταν επιτυγχάνουν. Πείτε τους πόσο περήφανοι είστε για το επίτευγμα τους. Ωστόσο διδάξτε τα να γίνουν τα ίδια οι καλύτεροι υποστηρικτές του εαυτού τους, έτσι ώστε να μην έχουν την ανάγκη επιβράβευσης τρίτων προκειμένου να νιώσουν καλά.
  6. Στηρίξτε τα όταν αποτυγχάνουν. Η φράση «στα έλεγα εγώ» δε βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής τους. Ή στη σχέση σας . Ή και στα δύο.
  7. Μη λύνετε εσείς τα προβλήματα των παιδιών σας. Μάθετέ τα πώς να τα λύνουν μόνα τους και πώς να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μόνα τους. Υποστηρίξτε τα αλλά από απόσταση. Πείτε τους ότι πιστεύετε σε αυτά.
  8. Περάστε χρόνο μαζί τους. Ακούστε τι έχουν να σας πουν. Ζητήστε τη συμβουλή τους. Αν δεν αφιερώσετε εσείς χρόνο στα παιδιά σας, θα βρεθεί κάποιος άλλος που θα το κάνει.
    Παίξτε μαζί τους, δουλέψτε μαζί τους, χαλαρώστε μαζί τους.
  9. Μάθετε στα παιδιά σας ότι μπορούν να επιτύχουν τα πάντα. Διδάξτε τα να θέτουν υψηλούς στόχους, να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να στοχεύουν στο άριστο - αλλά όχι στο τέλειο. Τελειομανία και αυτοεκτίμηση δύσκολα συνυπάρχουν.
  10. Αποδεχτείτε τα για αυτό που είναι. Μην προσπαθείτε να τα αλλάξετε. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε να σας μοιάσουν. Μην προσπαθείτε να τα επηρεάσετε να ασχοληθούν με τα δικά σας ενδιαφέροντα ή να ακολουθήσουν τα δικά σας όνειρα.
Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι οι γονείς που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύονται ή αδυνατούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν υψηλή αυτοεκτίμηση. Ας προσπαθούμε λοιπόν συνεχώς να μορφωνόμαστε, να βελτιωνόμαστε, να αναπτυσσόμαστε έτσι ώστε να αποτελούμε το καλύτερο δυνατό παράδειγμα για τα παιδιά μας.

πηγή

12 WAYS TO HELP YOUR CHILD BUILD SELF-CONFIDENCE

Self-esteem is your child's passport to lifetime mental health and social happiness
It's the foundation of a child's well-being and the key to success as an adult. At all ages, how you feel about yourself affects how you act. Think about a time when you were feeling really good about yourself. You probably found it much easier to get along with others and feel good about them.
Self-image is how one perceives oneself
The child looks in the mirror and likes the person he sees. He looks inside himself and is comfortable with the person he sees. He must think of this self as being someone who can make things happen and who is worthy of love. Parents are the main source of a child's sense of self-worth.
Lack of a good self-image very often leads to behavior problems
Most of the behavioral problems that I see for counseling come from poor self-worth in parents as well as children. Why is one person a delight to be with, while another always seems to drag you down? How people value themselves, get along with others, perform at school, achieve at work, and relate in marriage, all stem from strength of their self-image.
Healthy self-worth doesn't mean being narcissistic or arrogant;
it means having a realistic understanding of one's strengths and weaknesses, enjoying the strengths and working on the problem areas. Because there is such a strong parallel between how a person feels about himself and how a person acts, helping your child build self-confidence is vital to discipline.
Throughout life your child will be exposed to positive influences builders and negative influences breakers. Parents can expose their child to more builders and help him work through the breakers.

1. PRACTICE ATTACHMENT PARENTING
Put yourself in the place of a baby who spends many hours a day in a ....

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki