Friday 1 December 2017

«Εσείς στο Χαμόγελο του Παιδιού δεν μιλάτε.
Μη νομίζεις ότι μπορείς να μιλάς μέσα στην τάξη»

«.... Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι 
δεν είναι κατάλληλοι για εκπαιδευτικοί»
😠😠😠
Καθηγήτρια ταπείνωσε μαθήτρια από το Χαμόγελο του Παιδιού μέσα στην τάξη

Μια υπόθεση με θύμα bulling 14χρονης μαθήτριας από καθηγήτριά της έρχεται στο φως της δημοσιότητας.
Η υπόθεση που επιβεβαιώνεται από το Χαμόγελο του Παιδιού σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε Γυμνάσιο στην περιοχή της Καλαμαριάς.
Όπως γράφει η Espresso η μαθήτρια της Β Γυμνασίου, που μένει σε σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στην περιοχή, την ώρα του μαθήματος ψιθύρισε κάτι στο αυτί της διπλανής της.

Η καθηγήτρια αντιλήφθηκε τη συνομιλία, πλησίασε την ανήλικη και κάθισε ακριβώς από πάνω της και φέρεται να είπε: «Εσείς στο Χαμόγελο του Παιδιού δεν μιλάτε. Μη νομίζεις ότι μπορείς να μιλάς μέσα στην τάξη».
Η 14χρονη, που δεν έχει μητέρα, ξέσπασε σε κλάματα μέσα στην τάξη. Πολλοί από τους υπόλοιπους μαθητές αποφάσισαν να αντιδράσουν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πήγαν και κατήγγειλαν στη διευθύντρια το περιστατικό, ενώ αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, επιβεβαίωσε το περιστατικό.

«Δυστυχώς είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που συμβαίνουν. Υπάρχουν κάποιοι εκπαιδευτικοί που ξεχωρίζουν κάποια παιδιά, τα υποβιβάζουν και τα προσβάλουν. Στην περίπτωση αυτή με δική μας παρέμβαση, το θέμα το χειρίστηκε καλά η διευθύντρια του σχολείου και η καθηγήτρια ζήτησε συγγνώμη από τη μικρή». 
Εξέφρασε τη χαρά του που οι συμμαθητές της 14χρονης στάθηκαν στο πλευρό της.
Αν και είναι τιμή όσων παιδιών μεγαλώνουν στο Χαμόγελο, δεν είναι ωραίο να τα στιγματίζεις. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι δεν είναι κατάλληλοι για εκπαιδευτικοί», ανέφερε.

Περισσότεροι έφηβοι από ποτέ υποφέρουν από κατάθλιψη ...
Teenagers are growing more anxious and depressed


... και πιθανότερος ένοχος είναι η τεχνολογία!
Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει άρδην στη ζωή των εφήβων. Σύμφωνα με έρευνες μέσα σε μια πενταετία (2010-2015) ο αριθμός των εφήβων που παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά και τάσεις αυτοκτονίας αυξήθηκε κατά πολύ.

Δυστυχώς, αυξήθηκε και το ποσοστό των εφήβων που προέβησαν με επιτυχία στο απονενοημένο διάβημα. Τελευταίο παράδειγμα η δυσάρεστη είδηση του χαμού ενός 16χρονου νεαρού ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του πηδώντας από μια γέφυρα της Αττικής Οδού στην περιοχή του Γέρακα την περασμένη Κυριακή.
Τι συνέβη, όμως, και όλο και περισσότεροι έφηβοι και έφηβες νιώθουν κατάθλιψη, προσπαθούν να αυτοκτονήσουν ή και τα καταφέρνουν;

Οι δημοσιογράφοι του Fatherly.com μελέτησαν συμπεράσματα πανεπιστημιακών μελετών και συγκέντρωσαν στοιχεία από δικές τους έρευνες προκειμένου να καταλάβουν καλύτερα το τι γίνεται στη ζωή των εφήβων και γιατί περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι νέοι σήμερα προσπαθούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Όλα τα στοιχεία τους οδήγησαν στο συμπέρασμα, ότι ο κυριότερος ένοχος είναι ίσως η τεχνολογία!

Όπως αναφέρουν, αποδείχθηκε ότι στα τέλη του 2012 τα ποσοστά κατοχής smartphones εκτοξεύθηκαν πάνω από το 50% τη στιγμή που και τα ποσοστά κατάθλιψης των νέων παρουσίασαν ραγδαία αύξηση. 
Μέχρι το 2015, μάλιστα, πάνω από το 70% των εφήβων είχε πρόσβαση σε ένα "έξυπνο" τηλέφωνο. 
Επιπλέον, τονίζουν ότι όχι μόνο η κατοχή smartphone και η κατάθλιψη αυξήθηκαν αναλόγως, αλλά και η ώρα που ξόδευε ένας έφηβος στο διαδίκτυο και ειδικότερα στα social media συνδέθηκε με θέματα ψυχικής υγείας
Αν και δεν κάνουν ξεκάθαρο το πώς η online ώρα που σπαταλούσε ένας έφηβος καθημερινά μπορεί να έβλαπτε την ψυχική του υγεία, σημειώνουν ότι θα μπορούσε σίγουρα να την επηρεάσει με απροσδιόριστους τρόπους, ειδικά αν αυτή η ώρα "κάλυπτε" το πρόγραμμα άλλων δραστηριοτήτων.

Για να γίνουν πιο συγκεκριμένοι χρησιμοποιούν το παράδειγμα των διαπροσωπικών σχέσεων.

Οι έφηβοι τα τελευταία χρόνια περνούν πολύ λιγότερο χρόνο συνομιλώντας πρόσωπο με πρόσωπο με συνομηλίκους τους. 

Οι διαπροσωπικές σχέσεις όμως και η συμμετοχή στα κοινά ή σε ένα σύνολο συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανθρώπινη ευτυχία. Ενώ και το να νιώθει κάποιος κοινωνικά αποκλεισμένος θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάθλιψη και την αυτοκτονία.

Συμπληρώνουν δε τα επιχειρήματά τους λέγοντας ότι στις μέρες μας όλο και περισσότεροι έφηβοι έχουν έλλειψη καλού ύπνου, πράγμα που συνδέεται άρρηκτα με την καλή ψυχική και νοητική υγεία. 
Ο κακός ύπνος, πόσο μάλλον η πιθανή ολοκληρωτική έλλειψή του, είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες της κατάθλιψης. Η συνεχής επαφή και ενασχόληση με οθόνες οδηγεί στην απώλεια ύπνου, πράγμα που από μόνο του θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η κατάθλιψη και οι τάσεις αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ.

Η κατάθλιψη μπορεί να έχει πάρα πολλές αιτίες. Γενετική προδιάθεση, προβλήματα στο οικογενειακό περιβάλλον, ψυχικά τραύματα, bullying είναι μόνο μερικές. Το βιωτικό επίπεδο, η εθνικότητα, η θρησκεία ή οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο, φαίνεται να μην παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην αύξηση αυτή. 
Μερικοί έφηβοι, λοιπόν, υπάρχει πιθανότητα να βιώσουν την κατάθλιψη δίχως να έχουν συνεχή επαφή με τις οθόνες και την τεχνολογία.

Μερικοί πιο ευαίσθητοι και ευάλωτοι έφηβοι, όμως, οι οποίοι διαφορετικά μπορεί να μην εμφάνιζαν κατάθλιψη ή κάποια άλλη ψυχική ασθένεια, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης εξαιτίας της πολύωρης έκθεσής τους στις οθόνες και τα social media, την έλλειψη ύπνου και διαπροσωπικής επαφής ή εξαιτίας του συνδυασμού και των τριών,συμπληρώνουν οι αρθρογράφοι στο κείμενό τους.

Πολλοί μπορεί να θεωρήσουν, καταλήγουν οι δημοσιογράφοι, ότι τα συμπεράσματα για την επιρροή που έχει η τεχνολογία στην ψυχολογία των εφήβων είναι λιγάκι βιαστικά μιας και οι έρευνες που γίνονται βρίσκονται σε αρχικά στάδια, αλλά η μείωση της επαφής των εφήβων με τις οθόνες και η αύξηση των εξωτερικών δραστηριοτήτων και των διαπροσωπικών επαφών μπορεί να συμβάλλει θετικά στην μείωση των ποσοστών κατάθλιψης και τάσεων αυτοκτονίας.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki