Sunday 6 April 2014

40χρονη μάνα, ανασφάλιστη, πέθανε γιατί δεν είχε χρήματα να πληρώσει τα φάρμακα για την πίεση

Η Φτώχεια νίκησε τη 40χρονη μητέρα δύο παιδιών, που ανήμπορη να πληρώνει τα φάρμακα για την υπέρταση απ’ την οποία έπασχε, «έσβησε» την Τρίτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά από βαρύ ισχαιμικό επεισόδιο.
 
Η 40χρονη απ’ τη Μυτιλήνη εισήχθη με εγκεφαλικό στο Βοστάνειο την προηγούμενη βδομάδα, την Πέμπτη 27 Μαρτίου, μετά από κλήση της μικρής κόρης της στο ΕΚΑΒ.
Η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα να χάσει τελικά τη μάχη με τη ζωή. Οι γιατροί του Νοσοκομείου δεν μπόρεσαν σε αυτές τις λίγες μέρες να βελτιώσουν την κατάστασή της, μια και η υγεία της είχε επιβαρυνθεί σε υπερθετικό βαθμό, αφού όπως αποδείχτηκε για μεγάλο διάστημα η 40χρονη δε λάμβανε τα απαραίτητα φάρμακα για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης.
Το τελευταίο διάστημα, η εκλιπούσα είχε περιέλθει σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Όχι πως ποτέ ήταν ευκατάστατη, αφού πάντα έπρεπε να φροντίζει μόνη της τα δύο της παιδιά, αποκλειστικά με τη δουλειά της. Αν και δούλευε περιστασιακά τον τελευταίο καιρό, το βιβλιάριο υγείας της είχε λήξει προ πολλού και η ίδια αδυνατούσε να πληρώσει ακόμα και τα λιγοστά ευρώ που απαιτούνταν για να λαμβάνει τακτικά τα φάρμακά της. «Την είχαμε γνωρίσει, είχαμε καταλάβει ότι έχει οικονομικό πρόβλημα, ποτέ όμως η ίδια δεν το ανέφερε. Ούτε είχαμε καταλάβει ότι ήταν ανασφάλιστη», εξομολογούνται στο «Ε» νοσηλεύτριες που έζησαν από κοντά τη μονογονεϊκή οικογένεια, μη έχοντας ακόμα ξεπεράσει το σοκ από το θάνατο της πολύ νέας σε ηλικία μητέρας δύο παιδιών.
Για λίγα ευρώ…
«Δεν μπορούμε να το χωνέψουμε ότι για μερικά φάρμακα τόσο νέα γυναίκα έχασε τη ζωή της», ανέφεραν στην εφημερίδα μας εργαζόμενοι. Από την άλλη, ο γιατρός που ανέλαβε την περίπτωσή της, διαβεβαίωσε στο «Ε» ότι αν έπαιρνε τα φάρμακά της, δε θα έχανε τη μάχη με τη ζωή. Ας σημειωθεί ότι τα εν λόγω φάρμακα «ανέρχονται έως και τα 100 ευρώ, αλλά για την περίπτωσή της μπορούσε να βρει κάποια που κυμαίνονταν από οκτώ έως δέκα ευρώ για την αρτηριακή πίεση από την οποία έπασχε», διευκρίνισε σε σχετική μας ερώτηση ο γιατρός που την εξέταζε. «Σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτές τις παθήσεις, μόνο η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση».
«Η 40χρονη δεν μπορούσε να απευθυνθεί σε κοινωνικό φαρμακείο ή να σας ζητήσει φάρμακα, αφού ήταν τόσο αναγκαία;», ρωτήσαμε. Και η απάντηση ήταν κατηγορηματικά «όχι». Γιατί η εκλιπούσα ήταν πολύ περήφανη για να δείξει είτε στο ιατρικό προσωπικό είτε σε υπηρεσίες του Δήμου ότι «έχει ανάγκη», καθώς γι’ αυτήν «θα ήταν σα να ζητούσε ελεημοσύνη, ενώ το μόνο που ήθελε ήταν μια σταθερή δουλειά για κάποιο διάστημα, προκειμένου να συμπληρώσει τα ένσημα και να έχει ασφαλιστική κάλυψη», μας απάντησε μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Βασίλης Μουζάλας, δήλωσε σχετικά: «Για τους ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας, πάντα το προσωπικό του ιδρύματος μεριμνά. Αρκεί όμως εκείνοι να απευθυνθούν εγκαίρως».
paradrasi

Αυτά που κάνουν οι καλοί γονείς!

Οι καλοί γονείς,

Ακούνε το παιδί τους
Κάθε μικρή ή μεγάλη ιστορία που έχει να σας πει είναι σημαντική.

Κλείνουν την τηλεόραση
Αφήστε στην άκρη την εφημερίδα και αποφύγετε να απαντήσετε στο τηλέφωνο, όταν θέλει να συζητήσει μαζί σας ή έχει κάτι σημαντικό (για το ίδιο) να σας πει.

Κατεβαίνουν στο ύψος του
Όταν σας μιλάει, «κατεβείτε» στο ύψος του, γονατίστε στο ύψος των ματιών του και ακούστε το προσεκτικά.

Κρατούν την ψυχραιμία τους
Αν είστε πολύ θυμωμένοι λόγω μιας συμπεριφοράς ή κάποιου περιστατικού, αποφύγετε να επικοινωνήσετε, μέχρι να ανακτήσετε την ψυχραιμία και την ηρεμία σας, γιατί είναι αδύνατον να είστε αντικειμενικοί διαφορετικά. Είναι καλύτερα να σταματήσετε και να μιλήσετε στο παιδί αργότερα.

Επιβραβεύουν το παιδί τους
Να θυμάστε τα λόγια ενός πιτσιρικά: « Όταν τα κάνω θάλασσα, κανένας δεν το ξεχνάει. Όταν τα πάω καλά, κανένας δεν το βλέπει». Να θυμάστε να λέτε καλά λόγια και να επιβραβεύετε τις σωστές συμπεριφορές, γιατί δεν είναι αυτονόητες.

Επιβραβεύουν το παιδί τους για τους σωστούς λόγους
Αυτά για τα οποία τα επιβραβεύετε, τους δείχνουν τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή.

Δεν χρησιμοποιούν σκληρή κριτική
Μη χρησιμοποιείτε ποτέ φράσεις όπως: «Είσαι τεμπέλης», «... χαζός», «... ανίκανος», «Μην κάνεις σαν μωρό». Μην τις χρησιμοποιείτε ούτε όταν μιλάτε για άλλα παιδιά!

Αποφεύγουν τις σκληρές συμπεριφορές
Τα παιδιά πάντα αντιγράφουν τις δικές μας συμπεριφορές. Αν τους φωνάζετε, θα φωνάξουν, αν τα χτυπάτε, θα χτυπήσουν, αν είστε αγχώδεις, θα είναι κι αυτά.

Δεν τους μεταδίδουν τους δικούς τους φόβους και ανασφάλειες  

Δεν κάνουν  κατάχρηση των απαγορεύσεων
Παρόλο που η ύπαρξη κανόνων στο σπίτι είναι χρήσιμη και απαραίτητη, δεν πρέπει να επιβάλλετε πολλούς στο παιδί σας, γιατί δεν θα μπορέσει να τους απομνημονεύσει.

Δεν κρατούν μούτρα στο παιδί
Μετά από μια διαφωνία, εσείς πρέπει να πλησιάσετε το παιδί. Αυτό δεν έχει την ωριμότητα ενός ενηλίκου, γι’ αυτό ο γονέας πρέπει να διατηρήσει το διάλογο.

Δεν κάνουν  κατάχρηση εξουσίας  
Η εξουσία σας πρέπει να προστατεύει το παιδί, γνωρίζοντας ότι είστε πιο δυνατοί από αυτό, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να στρέψετε αυτή τη δύναμη εναντίον του, κι ότι υπάρχει μόνο για να το καθησυχάζει.

Αγαπούν το παιδί τους γι’ αυτό που είναι  και όχι για αυτά που πετυχαίνει
Αν δίνουμε αξία κυρίως στις ικανότητές του, το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί για να γοητεύσει και να ευχαριστήσει τους άλλους.

Με τη συνεργασία της Μαρίας Σκαπέρα (Μ.Ed. ψυχοπαιδαγωγός, εκπαιδευτική σύμβουλος)


imommy

Άνοιξη!! Οι πρώτες βολτίτσες με το μωρό

Ο αέρας και το φυσικό φως είναι ότι καλύτερο για το μωρό, τώρα που η άνοιξη βρίσκεται στα καλύτερά της. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τις ηλιόλουστες μέρες, εξοπλιστείτε κατάλληλα και καλή σας βόλτα!!             

Στα μωρά αρέσουν πολύ οι βόλτες, μια που το εξωτερικό περιβάλλον εξιτάρει την περιέργεια και τη φαντασία τους. Αυτό που πρέπει να προσέξετε εσείς είναι να τηρήσετε κάποιες προυποθέσεις όπως να είναι προστατευμένο από τον ήλιο, τον αέρα και τα έντομα.

Ποια ώρα είναι η κατάλληλη

Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο καιρός αρχίζει να γλυκαίνει, το μωρό μπορεί (και πρέπει) να χαίρεται τον καθαρό αέρα οποιαδήποτε στιγμή από τις 07.00 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου. Όταν, βέβαια, έχει περισσότερη ψύχρα, οι καλύτερες ώρες είναι από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 15.00 το απόγευμα, ενώ τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού είναι προτιμότερο να βγαίνουμε έξω νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα  

Από ποια ηλικία μπορούμε να τα βγάζουμε βόλτα;
Τα μωρά, μπορούν να βγουν έξω από τη ζεστασιά του σπιτιού, ακόμα κι από την πρώτη μέρα της ζωής τους. Απλά, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τα μεταφέρουμε σε κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους μιας και το αμυντικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα αναπτυγμένο απέναντι στις ιώσεις και τα μικρόβια. Ένας περίπατος στο πάρκο ή στην εξοχή είναι αρκετός τουλάχιστον μέχρι να «σαραντίσει» το μωρό. Από την ηλικία των έξι εβδομάδων περίπου, θα μπορούμε να βγαίνουμε καθημερινά για μία ωρίτσα από το σπίτι, ενώ στην ηλικία των έξι μηνών οι ώρες μπορούν να φθάσουν τις τέσσερις με έξι αλλά σε δύο «δόσεις». Τέλος, από τους έξι μήνες και μετά είμαστε πλέον «ελεύθερες» να το έχουμε έξω όσες ώρες επιθυμούμε.

Τα  οφέλη της βόλτας σε κάθε ηλικία  
Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών, στο μωρό μας αρέσει πολύ η δόνηση που παράγει το καρότσι καθώς προχωρά στο έδαφος, αφού καταφέρνει να το νανουρίσει. Επίσης, στην ηλικία αυτή αν και μικρό, μπορεί να ξεχωρίσει κάποια αντικείμενα που κινούνται κοντά στο οπτικό του πεδίο και να διακρίνει τη διαφορά της λιακάδας από τη σκιά.  
Στο τέλος του πέμπτου μήνα, είναι σε θέση να εστιάσει την προσοχή του σε πολύ μικρά αντικείμενα, όπως ένα λουλουδάκι ή ένα έντομο αλλά και να μπουσουλήσει στο γρασίδι εξασκώντας έτσι το μυϊκό του σύστημα.
Στο τέλος του έκτου μήνα, το μωρό μπορεί να στηρίζει το βάρος του σώματός του στα πόδια του όταν στέκεται όρθιο, ενώ στον όγδοο μήνα καταφέρνει να κάθεται χωρίς καμία υποστήριξη και να παρατηρεί τα παιδάκια που παίζουν, τα δέντρα, τα λουλούδια, τα ζωάκια που περνάνε από μπροστά του.
Στο τέλος του δέκατου μήνα της ζωής του αρχίζει να μπουσουλάει ενώ είναι σε θέση να καθίσει χωρίς βοήθεια για δέκα ολόκληρα λεπτά! Τέλεια ευκαιρία για να ασχοληθεί με τις πολύχρωμες πετρούλες και να κάνει διάφορους ήχους, ή να καλλιεργήσει την αίσθηση της αφής αγγίζοντας το χορτάρι, το χώμα, τα χλωρά και τα ξερά φυλλαράκια, τα χαλίκια, την άμμο.
Η μεταφορά του
Παρόλο που σας αγχώνει λίγο η έξοδος με το μωρό, σκεφτείτε ότι ουσιαστικά η μεταφορά του είναι απλή. Μπορείτε να το μεταφέρετε σε μάρσιπο, και να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα, ή στο καρότσι, όπου θα έχετε όλα τα απαραίτητα για το άλλαγμα και το τάισμά του.

Λύσεις για S. O. S περιπτώσεις

Λέρωσε την πάνα
Την ώρα που χαζεύετε ρούχα σε κάποιο μαγαζί, το μωρό «αποφασίζει» να λερώσει την πάνα και η μυρωδιά κατακλύζει το χώρο. Επειδή η πιθανότητα να βρείτε (για την Ελλάδα μιλάμε πάντα) ένα κατάστημα με ειδικό χώρο στις τουαλέτες και αλλαξιέρα, φροντίστε να έχετε μαζί σας μαντιλάκια και μια μικρή τσάντα -αλλαξιέρα. Αν έχετε κοντά το αυτοκίνητό σας, κανένα πρόβλημα, αφού μπορείτε να αλλάξετε το παιδί στο πίσω κάθισμα. Αν όχι, ζητήστε από του πωλητές να σας παραχωρήσουν μια γωνιά μέσα στο μαγαζί. Μην ντρέπεστε, κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει.

Κλαίει
Αποφασίσατε επιτέλους να βγείτε για γεύμα μαζί με τις φίλες σας, αλλά μόλις κάθεστε στο τραπέζι σας, χωρίς προφανή λόγο; Η πιο εύκολη λύση είναι να πάρετε το φαγητό μαζί σας σε πακέτο και να καλέσετε τις φίλες σας για γεύμα στο σπίτι. Η άλλη λύση είναι να παραμείνετε και να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση προσπαθώντας να του αποσπάσετε την προσοχή με ένα αγαπημένο παιχνιδάκι.

Δε θέλει το αυτοκίνητο
Ξεκινάτε για μια επίσκεψη και δύο λεπτά μετά το μωρό αρχίζει να κλαίει με αναφιλητά; Κάντε μερικές φορές με το αυτοκίνητο το γύρω του τετραγώνου στην περιοχή όπου μένετε ή πραγματοποιήστε σύντομες διαδρομές, ώστε το μωρό σας να συνηθίσει τους ήχους του αυτοκινήτου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, όσο μικρή κι αν είναι, μιλάτε του. Δώστε στο μωρό ένα μαλακό παιχνιδάκι για να κρατά μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.

βόλτα με το καρότσι
Αν και ο καιρός της μεσογειακής άνοιξης προσφέρεται για βόλτες με το μωρό, φροντίστε ωστόσο να το προστατεύσετε από τον ήλιο. Η κίνηση στα πεζοδρόμια είναι συνήθως πολύ δύσκολη, αφού τα σταθμευμένα αυτοκίνητα κλείνουν το πέρασμα. Γι’ αυτό προμηθευτείτε ένα καρότσι ευέλικτο και ελαφρύ.

Οργανωθείτε
Πριν από τη βόλτα σας με το μωρό φροντίστε τα εξής :
Να είναι ξεκούραστο.
Να έχει κοιμηθεί.
Να είναι χορτάτο.
Να είναι καλά ντυμένο.

Η λίστα με τα απαραίτητα
Ντύστε το μωρό κατάλληλα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και πριν φύγετε από το σπίτι ετοιμάστε μια τσάντα που θα περιλαμβάνει:
Πάνες
Δεύτερη αλλαξιά
Μωρομάντiλα και κρέμα
Μικρή πετσέτα
Μια αλλαξιέρα που διπλώνει και χωράει στην τσάντα
Γάλα σε σκόνη και βρασμένο νερό σε θερμός- εάν δεν θηλάζετε
Μια κουβερτούλα
Πιπίλες
Κάποιο παιχνιδάκι που του αρέσει

imommy

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki